Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z116 - tradycyjny z nutką nowoczesności

Gola86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Ojej , ale pytań ! :) Postaram się na wszystkie odpowiedzieć po kolei :) Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

ale u was pięknie powiedz proszę co to za płytki do kuchni im imitujące beton jaki to producent i linia!

Są to Aleluia Ceramicas Concrete Mass

Nasza kuchnia się robi - czekamy na blat. [...]

W jednym z pierwszych postów pisałaś, że nie chcesz szaro-czarnego domu - a tu proszę co wyszło:)

Wow, ilość szafek imponująca :) Napewno nie będziesz narzekać na brak miejsca w kuchni :) Pieknie wyszło :)

Faktycznie, pisałam że nie chcę szarości , ale to było dawno temu :D

Jak to mówi mój mąż " jest to wypadkowa pewnych zdarzeń" :D i to by się tyczyło tego jak wygląda nasz dom ;)

Staram się jednak przemycać trochę drewna do wnętrz.

Od dluzszego czasu szukam czegos w szarosciach ale takich jasniejszych najlepiej z powloka lapatto (aby latwiej sie mylo )

Ty zdecydowalas sie na mat -dlaczego? Widzialas moze serie z powloka lapatto?

Jesli tak to czy one sie bardzo blyszcza pod swiatlo?

Czy Twoje plytki sa idealnie gladkie czy maja moze jakies wzerki w ktore moze wchodzic brud? Jest podobna wersja ktora nawet bardzo wychwalala

Moglabys napisac ktore zdjecia najwierniej oddaja kolor tych plytek?

Wybrałam matowe płytki, ponieważ takie mi się najbardziej podobają. W łazienkach też mam matowe.

Gres jest całkowicie gładki, nie ma żadnych wgłębień. Myje się bez problemu mopem. Jedyne z czym mam problem to pod światło widać pozostałości po fudze blisko brzegów płytek. Widać to tylko pod światło ale mnie to denerwuje i już kończą mi się pomysły czym to szorować.

Jeśli chodzi o lapatto to nie widziałam ich nigdy na żywo położonych na podłodze. Jak już pisałam chciałam całkowity mat i nie zastanawiałam sie nawet nad innym efektem :)

Kolor gresu chyba najlepiej oddają ostatnie zdjęcia, na których jest stół. Kolor jest dokładnie taki jak beton. Tak jak bys sobie wylała "chudziaka" na podłogę :D ;)

Gola czy w jednej z lazienek nie masz czasem plytek refin graffiti?

Tak, w górnej łazience są płytki Refin (jasne i ciemne) ale kurcze, zastrzel mnie - nie pamiętam dokładnie kolekcji. Zamawialiśmy je w kwietniu i w dodatku w salonie, w którym nie podają nazw. Na razie jeszcze nie wklejam zdjęcia tej łazienki bo nie ma tam jeszcze zabudowanej szafki pod blatem i delikatnie mówiąc jest tam mały bałagan :D

I jak tam? Mieszkacie już? My mieszkamy czwarty tydzień - jest super!

Tak, tak :) mieszkamy od 20 września :) Chyba równo się przeprowadzaliśmy :)

Edytowane przez Gola86

Gola slicznie dziekuje za informacje.Jesli chodzi o mat w plytkach to zglebialam temat tego gresu i otrzymalam informacje ze Concrete jest wyjątkowe pod tym względem, bo to, co fabryka nazywa semi-polished wygląda tak, jak wersja naturalna w innych płytkach. Moze dlatego te niby matowe plytki sa idealnie gladkie . Ponoc zrobili ostatnio również wersję „świecącą”, taką jak u innych – półpolerowana dlatego dopytywalam o to lappato.Bardziej od swiecenia zalezy mi na gladkiej powierzchni (latwosci w czyszczeniu ) dlatego ciesze sie ze potwierdzilas ze mat jest idelanie gladki.

Jesli chodzi o Twoje problemy ze zmyciem pozostalosci po fugach to moze sprubuj to zmyc octem ?

Kiedys czytalam rowniez ze inwestorzy usuwali rozne zabrudzenia(np farbe na szybach ) specjalnym skrobakiem do plyt ceramicznych np takim http://www.ceneo.pl/1409247

Ja takiego skrobaka uzywalam do wyczyszczenia granitu wokol kominka z kleju montazowego i faktycznie fajnie zeszlo bez porysowania kamienia :-)))

Gola jeszcze male pytanko-czy ten gres jest rektyfikowany ?

Rozumiem ze w lazience na dole (sliczna i podobny uklad do mojej :-)) tez polozylas Concrete :-))

Kukusek, dziękuję za radę :) U mnie jednak ocet nie zadziałał. Myłam nim podłogę milion razy, szorowałam szczotką i nie ma żadnych efektów. Muszę zrobić zdjęcie pod światło jak to wygląda bo ciężko mi to opisać. W sztucznym świetle w ogóle tego nie widać. Te ślady wyglądają jak by płytki były przykurzone, więc niestety nie da się tego zdrapać.

Gres jest rektyfikowany, ale kilka płytek było nierównych.

W łazience na podłodze jest ten sam gres, położyliśmy go na całym parterze.

Bardzo ładnie wszystko wyszło. Stół i krzesła super. Sama też muszę kupić większy stół, bo na razie mamy nasz stary 120 cm, a lampy są przygotowane do 2-metrowego i śmiesznie to wygląda. Do gabinetu i sypialni chcę kupić takie same krzesła, ale na razie nawet na inspirowane nas nie stać:(. Z malowaniem to słuszna decyzja, żeby poczekać. U nas przy wciskaniu schodów ściany się porysowały. Zamalowałam rysy, a później zrobiłam urodziny dla syna i jak przeleciał kilkanaście razy po schodach tabun 7-latków, to znowu cała klatka schodowa jest do malowania, ale na razie mi się nie chce.

Z oknami mam ten sam problem. Na razie zamówiłam żaluzje do kuchni i górnej łazienki. Do salonu chciałam zamontować rolety, ale nasze profile wymagają takich brzydkich nakładek na okna, więc zrezygnowaliśmy. Skłaniam się coraz bardziej ku plisom, bo nie mają żadnych prowadnic i jak się je zwinie, są prawie niewidoczne, ale cena - po rabatach 1800 do samego salonu - na razie nas powstrzymuje. Póki co kupiłam białe półprzezroczyste firanki i zasłaniam je, gdy robi się ciemno.

• 2 months później...

Gola

piękny domek, nie wiem czym bardziej się zachwycałam :) kuchnia - powala mnie ilość blatów i szuflady! super ustawna! no i drzwi prezentują się pięknie i ja o takich właśnie marzę :) dwa pytania : czy możesz mi zdradzić ile kosztował komplet z ościeżnicami i montażem ( może na priv?) drugie jak z utrzymaniem czystości ma nich? widać jakieś "paluchy" bardzo? jeszcze coś nas łączy :) oprócz oczywiście regionu :wiggle: także miałam kontakt z Panią Kasią z YES, bardzo miła osoba, mam od nich wycenę, jak namówię męża to tam pojedziemy, jesteś zadowolona z montażu? widziałam ze masz okna przesuwne, są bezprogowe? a system uchylno - przesuwny? bo mi Pani Kasia właśnie taki wyceniła a wiem że są też tarasowe okna tylko przesuwne ale baaardzo drogie :( Zasypałam Cię pytaniami ale tak się cieszę że ktoś w miarę blisko się wybudował z forum i mogę korzystać z jego doświadczeń ( o ile pozwolisz oczywiście :) )