Wawrzont 17.11.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ocieplam strych, na wierzchu dachowka, pod nia przestrzen wentylacyjna, dalej membrana wysokoprzepuszczalna, deskowanie. Pytanie: czy tutaj, miedzy deskowaniem a welna, musi byc jeszcze jedna folia, czy wystarczy dylatacja? Rozumiem, ze musi byc folia paroizolacyjna miedzy welna a plyta. A pod deskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wawrzont 17.11.2011 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Aha. Bo mi ktos tlumaczyl, ze to konieczne, by nie zamokla welna i wilgoc lepiej sie wykraplala. Nie wiedzialem, ze chodzi o wiatr. Dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 17.11.2011 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 z faktu montazu izolacji na styk do deskowania nie ma potrzeby dodawania wewnetrzenej warstwy wiatroizolacyjnej. W przypadku pełnego deskowania wymagana jest przestrzeń wentylowana nad wełną mineralną i nad membraną? Pytam bo nie jestem pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 18.11.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Mój majster mówi, że przy pełnym deskowaniu tzreba dac przerwę np zrobioną ze sznurka i dopiero na to wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 18.11.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) A dlaczego tak myślisz, że będzie gnił. Zrobiony jest zgodnie z projektem.I jak widzę to większość tak robi przy blachodachówce. Edytowane 18 Listopada 2011 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 18.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Pełne deskowanie pod blachodachówke to już avangarda:DJak będzie wentylowana polać to niby czemu ma gnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.11.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Ja także zastanawiam się nad jakąś najtańszą membraną pomiędzy dylatacją a wełną.Pytałem się kiedyś o to na forum i ktoś odpisał mi, że kiedyś, kiedy jeszcze inwestorzy nie oszczędzali na wszystkim, tak robił. Wydaje mi się, choć może to nie być prawda, że taka warstwa, w długiej perspektywie czasowej, jest pożądana, by nie powiedzieć konieczna. Bo jak będzie wyglądać po 30 latach wełna "smagana" wentylującym powietrzem? Moim zdaniem włókna wełny będą zachowywały się podobnie, jak - przepraszam za porównanie, ale wydaje się adekwatne - włoski w nosie. Będzie się na niej odkładał cały syf zawarty w powietrzu. Można podejść do tematu od drugiej strony. Co ryzykuję i co mogę stracić (poza pieniędzmi) stosując w tym miejscu membranę wysokoprzepuszczalną? Flash, nie byłeś we formie, kiedy pisałeś w tym wątku. Jaki "montaż izolacji na styk do deskowania"? Jakie "gnił"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts