Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dołożenie wentylatora do kotła dolnego spalania.

voytaschec

Recommended Posts

Witam.

Posiadam ok. 10-letni kocioł węglowy dolnego spalania z firmy Żywiec. Niestety nie posiada od dmuchawy i do tego ma dziwne otwory w dole komory spalania (przy końcu tej komory).

Po mailowej rozmowie z pracownikiem Żywca okazało się, że te otwory służą do dopalania spalin. Jednak, żeby ten patent działał efektywnie to musi być dobry ciąg, a gdy jest dobry ciąg to te otwory nie są konieczne. Czyli koło się zamyka i ów pracownik przyznał, że rozwiązanie to się zupełnie nie sprawdziło i nie jest już stosowane.

Jednak, żeby zamontować wentylator do tego pieca to trzeba te otwory szczelnie zatkać. Tutaj mam pierwsze pytanie: czym? Mają one średnicę ok. 5cm. Czy można zakleić je blaszką klejem do klejenia sznurów uszczelniających (1000st. C)?

Drugie pytanie to na których drzwiczkach najlepiej zamontować wentylator?

Pracownik Żywca napisał, że według ich doświadczeń, w przypadku kotłów dolnego spalania, najlepiej założyć taki wentylator na drzwiczkach środkowych służących do dokładania węgla. Jednak wszystkie firmowe rozwiązania mają taki wentylator na samym dole, pod rusztem.

Mam teraz dylemat i nie wiem za bardzo co zrobić. Nie chcę niszczyć niepotrzebnie drzwiczek gdyby rozwiązanie proponowane przez nich nie sprawdziło się. Z drugiej strony, gdyby się dokładnie zastanowić to mają oni rację, bo zakładając, że na spodzie paleniska powstanie dużo popiołu to dmuchając od dołu powietrze i tak nie przedostanie się do ognia tylko ominie całą komorę spalania i wpadnie prosto do komina.

A jakie jest Wasze zdanie na temat umiejscowienia wentylatora w kotle dolnego spalania starszego typu?