Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej wielkości są Wasze okna?

Recommended Posts

Jesteśmy na etapie wstawiania okien i wydają mi sie za małe :cry:

Okna mają wymiary 150 x 120, (jednopłatowe przedzielone wąskimi szprosami).

Przed wstawieniem wydawały mi się odpowiednie, ale teraz.... na tle całego domu wydają mi sie jak z innej bajki.

Ciekawa jestem, jak u Was?

Ja mam najmniejsze okna o wymiarach 150x150 duże tafle bez przedziałów.. W łazienkach jedynie są 90x150 i 60x90. W salonie 360x280. Ładnie to wygląda ,zobaczymy jak ze stratami ciepła . Na przykład w kuchni gdzie ściana ma szerokość 260 okno jest 150 x150 i trochę jest problem z mebelkami. W salonie, który jest połączony z jadalnią niebardzo jest gdzie postawić telewizor i kanapę. Wiec duże okna wcale nie są "lepsze" od mniejszych. Wymiary Twoich okien są dobre. Nic nie zmieniaj. W całości po urządzeniu na pewno bedzie to inaczej wygladać.

Pozdrawiam Paty.

Dzięki Paty :lol:

mam jeszcze jeden dylemat w kuchni ma dwa okna na dwóch ścianach: jedno od ogrodu, a drugie od ulicy.

Tego od ulicy nie moge wyeliminować, bo cały dom będzie fatalnie wyglądał, ale zastanawiam się czy nie zrezygnowac z tego od ogrodu, ze względu na ustawnośc kuchni. Z drugiej strony żal mi rezygnowac z widoku na ogródek.

Doradźcie proszę dobrzy ludzie :wink:

zone

My mamy większość 150 x 150, a balkonowe 150 x 230. To tylko troche większe. Poza tym wielkość okien zależy od bryły budynku. Jak budynek mniejszy, to i okna powinny być trochę mniejsze. Więc spójrz na ogólną bryłę budynku i pewnie się przekonasz, że jest ok. Wg mnie też się to zmieni jak dasz tynki zewnętrzne i wewnetrzne i dołożysz do tego wyposażenie. Pewnie będzie ok.

szczerze mówiąc zaczęłam się zastanawiac nad tymi dwoma oknami dopiero po uwagach "życzliwych i wszechwiedzących" osób, które wręcz kazały mi zamurować jedno z nich, że to niby fatalne rozwiązanie.

Zasiałno mi wątpliwość i nie dawało mi to spokoju, ale dzięki Wam odzyskałam siły i widzę "drugą stronę medalu" jesteście super! :lol:

My mamy wszystkie okna dzielone.

Okna frontowe 150x150, okno od ogrodu 180x150 + tarasowe 270x240,

u góry mamy lukarny z oknami dzielonymi.

Wydaje mi się, że okna dzielone są łatwiejsze w "obsłudze".

zgadzam się, że okna dzielone są wygodniejsze w użytkowaniu niż płatowe, ale jak podzielisz okno 150 x 120 to światła będzie nie za dużo, biorąc pod uwage wszystkie ramy.

Nam zależało, żeby maksymalnie wykorzytsać okno pod względem ilości światła.