Ania i Tomasz 18.11.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 kryzys idzie, euro pomału ale systematycznie drożeje, zastanawiam sie czy nie przewalutować mojego kredytu w euro zanim nie bedzie za puźno. Jakie jest Wasze zdanie. Przypuszczam ze w banku moga mi odradzać, poniewaz bank prawdopodobnie stracił by na tym. Co myslicie na ten temat, czy równiez po cichu nie myslicie o przewalutowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 18.11.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Ja mimo planow kredytowych sie nie odwaze na euro nasze (Polskie) finanse publiczne sa na rowni pochylej, prog "poziomu zoltego" dlugu publicznego raczej osiagniemy, to nie umocni naszej waluty. Dlug +. Drozejace euro (zarzadzanie zlotowka...to dluga bajka, rynek teoretycznie stabilny, a ulegamy spekulacjom, gierkom raitingowym, co w efekcie daje tylko dalsze oslabienie zamiast umocnienia pieniadza) moze docelowo wepchnac nas w konstytucyjny prog dlugu (chyba bylo to 60% pkb) wtedy wielkie ciecia, wzrost podatkow tak oslabia zlotowke, ze 5zl/euro to bedzie luksus. W normalnel, stabilnej gospodarce przewalutowanie byloby dobra opcja, bo rzeczywiscie kiedys banka euro musi peknac... Tyle ze u nas...pojdziemy na dno chyba szybciej niz oni ale ja nie jestem analitykiem finansowym, ot tak na chlopski rozum to oceniam. Edit: ocenialem bardziej pod siebie, w twojej sytuacji bym nie zmienial, bo przynajmniej chwilowo stopy proc. Powinny byc niskie na euro. A zmiana na gorce jest rzadko sensowna. Edytowane 18 Listopada 2011 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 18.11.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Po ile było euro jak brałeś/aś transze kredytu ?Ile wzięłaś kredytu w złotówkach ( eurach) ? Na ile lat ? Jakie oprocentowanie ( marża , prowizja ) ? Nie ma jednakowych kredytów to czy się opłaca czy nie zależy od indywidualnych warunków.Ogólna zasada jest taka że nie przewalutowuje się jak obca waluta ( euro, frank) stoi wysoko. Opłaca się przewalutować w przypadku jak wzieliśmy transze kredytu jak euro stało wysoko a w terminie przewalutowania jest nisko.Przy kredytach hipotecznych branych na 20-30 lat wahania kursu są rzeczą normalną i każde paniczne ruchy działają tylko na naszą niekorzyść. Edytowane 18 Listopada 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 22.11.2011 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 nie licze na to ze na przewalutowaniu cos zyskam, napewno trochę stracę bo euro idzie do góry, ale obawiam sie ze w obecnej sytuacji wszechogarniającego kryzysu euro nie bedzie kosztowało jak teraz 4,5 zł(ok) ale np 5,5 zł więc raty kredytu wzrosna mi o ok 25% a moze byc jeszcze gorzej, bo niemcy rządzą w europie a oni jesli podupadną to napewno na końcu i ich interes bedzie najważniejszy.jutro idę do banku dowiedzieć sie o konkrety ile to kosztuje i jakie bedą kwoty, a potem pomyslimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.11.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Tak z ciekawości co ci powiedzieli w Banku i na co się zdecydowaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 25.11.2011 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 oprocentowanie wzrosło by mi o 3%. Poinformowano mnie ze rata kredytu zrówna sie z ratą złotówkową w momencie gdy euro osiągnie kurs 5,3. Tyle sie dowiedziałam.reszte moge wyliczyć sobie sama. Pan w banku powiedział mi ze w związku ze zbliżającymi sie mistrzostwami europy kurs euro powinien spadać poniewaz goście zagraniczni będą kupować złotówki (niezabardzo mnie to przekonuje - za mała skala) ale zobaczymy. Narazie jestem itak za przewalutowaniem , po przemysleniu muszę jeszcze dopytać o szczególy no i marzy mi się zeby kurs euro trochę spadł, wtedy byłoby najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts