Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

M & E & SALSA masz za krótką przerwę w podawaniu i wysypuje żar z retorty i dlatego wygasa, stąd alarm.

Moje obecne ustawienia (cały czas je modyfikuje ale w niewielkim stopniu):

praca : czas podawania 22 s, (na początek nawet daj 24 s)

przerwa w podawaniu 240 s,

siła nadmuchu 28%,

podtrzymanie: czas podawania 18 s,(daj 20 s)

przerwa 7 min

nadmuch 40 s przerwa 7 min

Temperaturę CO mam ustawioną na 60 *C, histereza kotła 2 *C.

Obserwuj płomień ma być duży i szeroki. Na youtube widziałem filmik jak powinien wyglądać płomień w czasie pracy kotła.I będzie OK ;)

Napisz jak się pali na tych ustawieniach.

Pozdrawiam

Edytowane przez Adam74P

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja swoje ustawienia testowałem przez 7 dni, piec nie zgasł tylko nie dopalał się trochę ekogroszek. Nie wiem czy to wina powietrza czy jakości ekogroszku i konfiguracji pracy pieca w podtrzymaniu.

Czas podawania - 16s

Przerwa podawania - 100s

Siła nadmuchu - 19%

Praca podtrzymania - 41s

Przerwa podtrzymania - 15min

Wentylator w podtrzymaniu - 30 s pracy - 7 min przerwy

Temp zadana w domu 20,5 st

Temp zadana na piecu 58 st

Temp załączania się pompy CO - 55 st.

Temp podłogówki 34 st

• 3 weeks później...

Większość dmuchaw ma przesłony a np. na mojej dmuchawie jest przesłona w postaci tarczy, którą można dokręcać i odkręcać a powietrze zasysane jest bokiem dookoła tej tarczy. Ja tam zostawiłem szczelinę około 1,5 cm.

Niektóre dmuchawy mają też klapki, które domykają się i zmniejszają przepływ powietrza, gdy wentylator nie pracuje. Też miałem ten problem, że w stanie podtrzymania kocioł za szybko się wypalał i dokupiłem sobie taki króciec z klapką firmy metrix i go zamontowałem. Przy zgaszonej dmuchawie klapka jest prawie zamknięta ( wyregulowałem tam szczelinę na ok. 1 cm ) i tak u mnie jest ok. Klapka nie może być całkowicie szczelnie zamknięta bo kocioł szybko wygaśnie z braku powietrza :)

http://czp.pl/kociol/nastawy/klapka/index.html

Również mam kocioł sas multi 17kw+sterownik ecomax800, ogrzewana powierzchnia 150m2 + około 70 m2 podłogówkie- moje ustawienia:

- 17s podawanie

- 75s przerwa

- moc nadmuchu 24-25%

- przesłona na wentylatorze otwarta na 1-2cm (obecnie mam około 2cm, gdyż lepiej dopala się ekogroszek)

- (nadzór mam ustawiony na maksymalny- jednym słowem w podtrzymaniu w ogóle nie podaje ekogroszku)

Średnie spalanie od 6 października do teraz wynosi 18,5kg/doba. Do tej pory spaliłem około 2 ton. Dodam, że przy ostatnich mrozach, a na Podlasiu na brak porządnej zimy nie narzekamy, 165 kg starczyło na niecałe 6 dni i średnia dobowa wyniosła około 29kg ( średnia temperatur za te dni wynosiła -11,1C).

Odnośnie niedopalonego ekogroszku to u mnie problem polegał na tym, że pod retortą w rurze, która doprowadzone jest powietrze było dużo popiołu po ekogroszku, a gdy to usunąłem za pomocą odkurzacza problem ustąpił- z jednej strony retorty nie dochodziło wcześniej przez to powietrze.

Również mam kocioł sas multi 17kw+sterownik ecomax800, ogrzewana powierzchnia 150m2 + około 70 m2 podłogówkie- moje ustawienia:

- 17s podawanie

- 75s przerwa

- moc nadmuchu 24-25%

- przesłona na wentylatorze otwarta na 1-2cm (obecnie mam około 2cm, gdyż lepiej dopala się ekogroszek)

- (nadzór mam ustawiony na maksymalny- jednym słowem w podtrzymaniu w ogóle nie podaje ekogroszku)

Średnie spalanie od 6 października do teraz wynosi 18,5kg/doba. Do tej pory spaliłem około 2 ton. Dodam, że przy ostatnich mrozach, a na Podlasiu na brak porządnej zimy nie narzekamy, 165 kg starczyło na niecałe 6 dni i średnia dobowa wyniosła około 29kg ( średnia temperatur za te dni wynosiła -11,1C).

Odnośnie niedopalonego ekogroszku to u mnie problem polegał na tym, że pod retortą w rurze, która doprowadzone jest powietrze było dużo popiołu po ekogroszku, a gdy to usunąłem za pomocą odkurzacza problem ustąpił- z jednej strony retorty nie dochodziło wcześniej przez to powietrze.

a masz regulator pokojowy ? ja muszę pokombinować z ustawieniami w podtrzymaniu bo tam mogę najwięcej w tej chwili ugrać ze spalanie :)

a to są moje ustawienia z wczoraj:

Czas podawania: 19 s

Przerwa podawania: 107 s

Nadmuch 18%

Praca podtrzymania 17s

Przerwa podtrzymania 8 min 48s

Wentylator w podtrzymaniu : praca 30s przerwa 7 min

przesłona otwarta na 1 cm

Temperatura pokojowa 20st

Temperatura zadana na kotle 56st

Temperatura podłogowa 33st

Histereza kotła 5st

Histereza pokojowa 0,3 st

W domu jeszcze nie mieszkam a regularnie grzeję od 8 dni, ostatnio spalanie przy mrozach - 10 w nocy wychodziło ok 18 - 19 kg/ dobę

w tej chwili zasypane mam 3 worki zobaczymy na ile starczy

Ciekawe ustawienie masz w podtrzymaniu, muszę to wypróbować bo mój piec chodzi większość czasu w podtrzymaniu a widzę że skoro nie dopala groszku to jeszcze można z niego wiele wycisnąć :)

Napisz jak możesz dokładniejsze ustawienia podtrzymania

a ten sam piec masz ? ostatnio czytałem że wiele osób ma przesłonę na full otwartą więc chyba tragedii nie ma :) jakie masz spalanie i ustawienia ? napisz cos wiecej

Tak mam ten sam piec ze sterownikiem st-450 z PID i u mnie nie ma przesłony na dmuchawie.

A co do spalania to różnie w styczniu zużyłem równo 1 tonę (38 worków i dwa mam jeszcze w zasobniku). Z pid-u nie korzystam bo w moim przypadku to mało ekonomiczne.

Obecnie testuje ustawienia:

Czas podawania - 7s

Przerwa podawania - 60s

Siła nadmuchu - 29%

Praca podtrzymania - 15s

Przerwa podtrzymania - 6min

Wentylator w podtrzymaniu - 15 s pracy - 10 min przerwy

Temp w domu waha się od 21 do 22 st

Temp zadana na piecu 60 st

Temp podłogówki 36 st

Zużycie około 25 kg/ dobe przy temp. na zewnątrze -5 st.

Nurtuje mnie ta przesłona, powinna być czy nie? Ma to pewnie znaczenie żeby uzyskać ładny płomień. Ale jak jest ten PID więc może przy tym sterowniku dmuchawa nie jest wyposażona w przesłonę.

Edytowane przez Adam74P

Tak mam ten sam piec ze sterownikiem st-450 z PID i u mnie nie ma przesłony na dmuchawie.

A co do spalania to różnie w styczniu zużyłem równo 1 tonę (38 worków i dwa mam jeszcze w zasobniku). Z pid-u nie korzystam bo w moim przypadku to mało ekonomiczne.

Obecnie testuje ustawienia:

Czas podawania - 7s

Przerwa podawania - 60s

Siła nadmuchu - 29%

Praca podtrzymania - 15s

Przerwa podtrzymania - 6min

Wentylator w podtrzymaniu - 15 s pracy - 10 min przerwy

Temp w domu waha się od 21 do 22 st

Temp zadana na piecu 60 st

Temp podłogówki 36 st

Zużycie około 25 kg/ dobe przy temp. na zewnątrze -5 st.

Nurtuje mnie ta przesłona, powinna być czy nie? Ma to pewnie znaczenie żeby uzyskać ładny płomień. Ale jak jest ten PID więc może przy tym sterowniku dmuchawa nie jest wyposażona w przesłonę.

to sporo pali, nie za dużo masz paliwa podawanego w podtrzymaniu, u mnie sie przesypuje a mam podawanie takie jak wyżej, dziś zmieniłem na 12 min bo cały czas sie przesypuje niedpalony

jaka masz powierzchnie domu ?

pablomoc;

dom ma około 130 m2, i jest jeszcze nieocieplony. Zmieniłem dziś na 8 min w podtrzymaniu i zobaczę czy będę miał niedopalony węgiel w popielniku. Ile u Ciebie trwa czas pracy i ile piec jest w podtrzymaniu? Masz zawór czworodrogowy?

Edytowane przez Adam74P

pablomoc;

dom ma około 130 m2, i jest jeszcze nieocieplony. Zmieniłem dziś na 8 min w podtrzymaniu i zobaczę czy będę miał niedopalony węgiel w popielniku. Ile u Ciebie trwa czas pracy i ile piec jest w podtrzymaniu? Masz zawór czworodrogowy?

zaworu nie mam, piec mam sterowany regulatorem pokojowym, jak rano włączy się piec i podgrzeje do dom do 20 - 20,5 st to wieczorem się włącza lub po południu (przy aktualnych temp.) jak temp spadnie do 19,7 st

cały czas wydłużam czas przerwy podtrzymania, mam juz 16 min przt podawaniu 13 s ale cały czas niedopala, musze cały czas schodzić w dół, robie to stopniowo żeby nie przesadzić

pablomoc:

Moje podtrzymanie wygląda tak, że, gdy kocioł osiągnie zadaną temp. to w podtrzymaniu w ogóle nic nie podaje( ustawiłem podawanie w podtrzymaniu na 180min- czyli nic nie poda w podtrzymaniu). Posiadam regulator pokojowy, ale z niego nie korzystam. Nie podoba mi się nierówna praca kotła w momencie jak zimna woda wraca z CO do kotła po powiedzmy 3 godz. lub więcej (czas gdy pompa CO nie pracowała ze względu na osiągniętą zadaną temp. w domu). Może się jeszcze do tego przekonam.

Adam74P:

Temperatura podłogówki 36 stopni to nie za dużo?

pablomoc:

Moje podtrzymanie wygląda tak, że, gdy kocioł osiągnie zadaną temp. to w podtrzymaniu w ogóle nic nie podaje( ustawiłem podawanie w podtrzymaniu na 180min- czyli nic nie poda w podtrzymaniu). Posiadam regulator pokojowy, ale z niego nie korzystam. Nie podoba mi się nierówna praca kotła w momencie jak zimna woda wraca z CO do kotła po powiedzmy 3 godz. lub więcej (czas gdy pompa CO nie pracowała ze względu na osiągniętą zadaną temp. w domu). Może się jeszcze do tego przekonam.

Adam74P:

Temperatura podłogówki 36 stopni to nie za dużo?

wydaje mi sie ze podłogówka 32 - 34 st to optimum

z kad takie długie czasy pray kotła w podtrzymaniu skoro nie masz pokojówi, z kad piec wie kiedy grzac kiedy nie ?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

buduję dom jednorodzinny, 120 m2 parter, w czym ok. 70 m2 ogrzewanie podłogowe i 70 żeberek grzejnik aluminiowy, cały podpiwniczony ale piwnica tylko w części ogrzewana (20 m2), i mam zamiar wstawi CWU 300 l z dwiema wężownicami. Pytanie brzmi czy nie będzie za duży taki Sas multi 17 kW i czy dam radę zamknąc się w 3 tonach na sezon grzewczy??? W planach solary. Dodam że mam możliwośc zakupu takiego kotła za ok. 6200 zł ze sklepu ale ze sterownikiem bez PiD-u (45).

będzie o 70% za duży

dla domku o powierzchni 120m2 budowanym wg nowych wyznaczników zapotrzebowanie na ciepło nie jest większe niż 60W/m2

potrzebujesz zatem 60x120=7200W + 3KW na CWu co daje 10KW maksymalnie

a jak policzysz OZC to zapewne okaże się że jeszcze mniej(ja liczę tylko na bardzo mocno przymknięte oko)

szukałbym alternatywnych źródeł ogrzewania takich z patrzeniem w przyszłość - niskie koszty eksploatacji a nie tylko niskie koszty montażu.

Witam Panów. Posiadam piec SAS UWT z sterownikiem st-85 z PID którego używam do ogrzewania centralnego i chciałbym zapytać fachowców jak najlepiej ustawić bo nie mam bladego pojęcia a już bawie sie trochę w to(wcześniej tata palił) w każdym bądź razi problem polega na ustawieniu dmuchawy, przy nastawieniu zadanej temperatury na 55 st. chciałbym zmienić aby dmuchawa wyłączała sie przy 60 a włączała gdy np spadnie do 50 i gdzie można i czy można to nastawić przy zwykłym trybie pracy CO (nie posiadam zaworu trójdrożnego) palenie bez uwt. proszę o odpowiedz.:)

"czy ja pale?? Proszę Panią ja pale cały czas"