Adam74P 31.12.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) M & E & SALSA masz za krótką przerwę w podawaniu i wysypuje żar z retorty i dlatego wygasa, stąd alarm. Moje obecne ustawienia (cały czas je modyfikuje ale w niewielkim stopniu): praca : czas podawania 22 s, (na początek nawet daj 24 s) przerwa w podawaniu 240 s, siła nadmuchu 28%, podtrzymanie: czas podawania 18 s,(daj 20 s) przerwa 7 min nadmuch 40 s przerwa 7 min Temperaturę CO mam ustawioną na 60 *C, histereza kotła 2 *C. Obserwuj płomień ma być duży i szeroki. Na youtube widziałem filmik jak powinien wyglądać płomień w czasie pracy kotła.I będzie OK Napisz jak się pali na tych ustawieniach. Pozdrawiam Edytowane 31 Grudnia 2012 przez Adam74P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 01.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja swoje ustawienia testowałem przez 7 dni, piec nie zgasł tylko nie dopalał się trochę ekogroszek. Nie wiem czy to wina powietrza czy jakości ekogroszku i konfiguracji pracy pieca w podtrzymaniu. Czas podawania - 16sPrzerwa podawania - 100sSiła nadmuchu - 19%Praca podtrzymania - 41sPrzerwa podtrzymania - 15minWentylator w podtrzymaniu - 30 s pracy - 7 min przerwy Temp zadana w domu 20,5 stTemp zadana na piecu 58 stTemp załączania się pompy CO - 55 st. Temp podłogówki 34 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 23.01.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ktoś coś odkrył nowego w ustawieniach naszych kotłów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam74P 24.01.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 pablomoc, masz przysłonę na dmuchawie? u mnie nie ma i nie wiem czy to błąd hydraulików czy ze sterownikiem st-450 z pid nie była montowana przesłona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 25.01.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 a ten sam piec masz ? ostatnio czytałem że wiele osób ma przesłonę na full otwartą więc chyba tragedii nie ma jakie masz spalanie i ustawienia ? napisz cos wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Większość dmuchaw ma przesłony a np. na mojej dmuchawie jest przesłona w postaci tarczy, którą można dokręcać i odkręcać a powietrze zasysane jest bokiem dookoła tej tarczy. Ja tam zostawiłem szczelinę około 1,5 cm. Niektóre dmuchawy mają też klapki, które domykają się i zmniejszają przepływ powietrza, gdy wentylator nie pracuje. Też miałem ten problem, że w stanie podtrzymania kocioł za szybko się wypalał i dokupiłem sobie taki króciec z klapką firmy metrix i go zamontowałem. Przy zgaszonej dmuchawie klapka jest prawie zamknięta ( wyregulowałem tam szczelinę na ok. 1 cm ) i tak u mnie jest ok. Klapka nie może być całkowicie szczelnie zamknięta bo kocioł szybko wygaśnie z braku powietrza http://czp.pl/kociol/nastawy/klapka/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 25.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dziś przesłonę ustawiłem na 1 cm otwarcia (było 3 cm) i histerezę kotła ustawiłem na 5 st (był 1 st.). Przed zmianami spalanie wyniosło 23 - 24 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 28.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 spalanie spadło poniżej 20 kg/ doba ( ok 19 kg może). jest nieźle ale myślę że może być lepiej. jutro napiszę ustawienia. spieków juz nie ma tylko trochę groszku nie dopala ale uporam się z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 29.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Również mam kocioł sas multi 17kw+sterownik ecomax800, ogrzewana powierzchnia 150m2 + około 70 m2 podłogówkie- moje ustawienia:- 17s podawanie- 75s przerwa- moc nadmuchu 24-25%- przesłona na wentylatorze otwarta na 1-2cm (obecnie mam około 2cm, gdyż lepiej dopala się ekogroszek)- (nadzór mam ustawiony na maksymalny- jednym słowem w podtrzymaniu w ogóle nie podaje ekogroszku)Średnie spalanie od 6 października do teraz wynosi 18,5kg/doba. Do tej pory spaliłem około 2 ton. Dodam, że przy ostatnich mrozach, a na Podlasiu na brak porządnej zimy nie narzekamy, 165 kg starczyło na niecałe 6 dni i średnia dobowa wyniosła około 29kg ( średnia temperatur za te dni wynosiła -11,1C).Odnośnie niedopalonego ekogroszku to u mnie problem polegał na tym, że pod retortą w rurze, która doprowadzone jest powietrze było dużo popiołu po ekogroszku, a gdy to usunąłem za pomocą odkurzacza problem ustąpił- z jednej strony retorty nie dochodziło wcześniej przez to powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 30.01.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Również mam kocioł sas multi 17kw+sterownik ecomax800, ogrzewana powierzchnia 150m2 + około 70 m2 podłogówkie- moje ustawienia: - 17s podawanie - 75s przerwa - moc nadmuchu 24-25% - przesłona na wentylatorze otwarta na 1-2cm (obecnie mam około 2cm, gdyż lepiej dopala się ekogroszek) - (nadzór mam ustawiony na maksymalny- jednym słowem w podtrzymaniu w ogóle nie podaje ekogroszku) Średnie spalanie od 6 października do teraz wynosi 18,5kg/doba. Do tej pory spaliłem około 2 ton. Dodam, że przy ostatnich mrozach, a na Podlasiu na brak porządnej zimy nie narzekamy, 165 kg starczyło na niecałe 6 dni i średnia dobowa wyniosła około 29kg ( średnia temperatur za te dni wynosiła -11,1C). Odnośnie niedopalonego ekogroszku to u mnie problem polegał na tym, że pod retortą w rurze, która doprowadzone jest powietrze było dużo popiołu po ekogroszku, a gdy to usunąłem za pomocą odkurzacza problem ustąpił- z jednej strony retorty nie dochodziło wcześniej przez to powietrze. a masz regulator pokojowy ? ja muszę pokombinować z ustawieniami w podtrzymaniu bo tam mogę najwięcej w tej chwili ugrać ze spalanie a to są moje ustawienia z wczoraj: Czas podawania: 19 s Przerwa podawania: 107 s Nadmuch 18% Praca podtrzymania 17s Przerwa podtrzymania 8 min 48s Wentylator w podtrzymaniu : praca 30s przerwa 7 min przesłona otwarta na 1 cm Temperatura pokojowa 20st Temperatura zadana na kotle 56st Temperatura podłogowa 33st Histereza kotła 5st Histereza pokojowa 0,3 st W domu jeszcze nie mieszkam a regularnie grzeję od 8 dni, ostatnio spalanie przy mrozach - 10 w nocy wychodziło ok 18 - 19 kg/ dobę w tej chwili zasypane mam 3 worki zobaczymy na ile starczy Ciekawe ustawienie masz w podtrzymaniu, muszę to wypróbować bo mój piec chodzi większość czasu w podtrzymaniu a widzę że skoro nie dopala groszku to jeszcze można z niego wiele wycisnąć Napisz jak możesz dokładniejsze ustawienia podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 30.01.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 a, i zapomniałem zapytać jakim groszkiem palisz ? Ja paliłem ostatnio pieklorzem a teraz mam zasypanego kazimierza juliusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam74P 30.01.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) a ten sam piec masz ? ostatnio czytałem że wiele osób ma przesłonę na full otwartą więc chyba tragedii nie ma jakie masz spalanie i ustawienia ? napisz cos wiecej Tak mam ten sam piec ze sterownikiem st-450 z PID i u mnie nie ma przesłony na dmuchawie. A co do spalania to różnie w styczniu zużyłem równo 1 tonę (38 worków i dwa mam jeszcze w zasobniku). Z pid-u nie korzystam bo w moim przypadku to mało ekonomiczne. Obecnie testuje ustawienia: Czas podawania - 7s Przerwa podawania - 60s Siła nadmuchu - 29% Praca podtrzymania - 15s Przerwa podtrzymania - 6min Wentylator w podtrzymaniu - 15 s pracy - 10 min przerwy Temp w domu waha się od 21 do 22 st Temp zadana na piecu 60 st Temp podłogówki 36 st Zużycie około 25 kg/ dobe przy temp. na zewnątrze -5 st. Nurtuje mnie ta przesłona, powinna być czy nie? Ma to pewnie znaczenie żeby uzyskać ładny płomień. Ale jak jest ten PID więc może przy tym sterowniku dmuchawa nie jest wyposażona w przesłonę. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Adam74P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 30.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tak mam ten sam piec ze sterownikiem st-450 z PID i u mnie nie ma przesłony na dmuchawie. A co do spalania to różnie w styczniu zużyłem równo 1 tonę (38 worków i dwa mam jeszcze w zasobniku). Z pid-u nie korzystam bo w moim przypadku to mało ekonomiczne. Obecnie testuje ustawienia: Czas podawania - 7s Przerwa podawania - 60s Siła nadmuchu - 29% Praca podtrzymania - 15s Przerwa podtrzymania - 6min Wentylator w podtrzymaniu - 15 s pracy - 10 min przerwy Temp w domu waha się od 21 do 22 st Temp zadana na piecu 60 st Temp podłogówki 36 st Zużycie około 25 kg/ dobe przy temp. na zewnątrze -5 st. Nurtuje mnie ta przesłona, powinna być czy nie? Ma to pewnie znaczenie żeby uzyskać ładny płomień. Ale jak jest ten PID więc może przy tym sterowniku dmuchawa nie jest wyposażona w przesłonę. to sporo pali, nie za dużo masz paliwa podawanego w podtrzymaniu, u mnie sie przesypuje a mam podawanie takie jak wyżej, dziś zmieniłem na 12 min bo cały czas sie przesypuje niedpalony jaka masz powierzchnie domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam74P 31.01.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) pablomoc;dom ma około 130 m2, i jest jeszcze nieocieplony. Zmieniłem dziś na 8 min w podtrzymaniu i zobaczę czy będę miał niedopalony węgiel w popielniku. Ile u Ciebie trwa czas pracy i ile piec jest w podtrzymaniu? Masz zawór czworodrogowy? Edytowane 31 Stycznia 2013 przez Adam74P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 01.02.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 pablomoc; dom ma około 130 m2, i jest jeszcze nieocieplony. Zmieniłem dziś na 8 min w podtrzymaniu i zobaczę czy będę miał niedopalony węgiel w popielniku. Ile u Ciebie trwa czas pracy i ile piec jest w podtrzymaniu? Masz zawór czworodrogowy? zaworu nie mam, piec mam sterowany regulatorem pokojowym, jak rano włączy się piec i podgrzeje do dom do 20 - 20,5 st to wieczorem się włącza lub po południu (przy aktualnych temp.) jak temp spadnie do 19,7 st cały czas wydłużam czas przerwy podtrzymania, mam juz 16 min przt podawaniu 13 s ale cały czas niedopala, musze cały czas schodzić w dół, robie to stopniowo żeby nie przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 01.02.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 pablomoc:Moje podtrzymanie wygląda tak, że, gdy kocioł osiągnie zadaną temp. to w podtrzymaniu w ogóle nic nie podaje( ustawiłem podawanie w podtrzymaniu na 180min- czyli nic nie poda w podtrzymaniu). Posiadam regulator pokojowy, ale z niego nie korzystam. Nie podoba mi się nierówna praca kotła w momencie jak zimna woda wraca z CO do kotła po powiedzmy 3 godz. lub więcej (czas gdy pompa CO nie pracowała ze względu na osiągniętą zadaną temp. w domu). Może się jeszcze do tego przekonam.Adam74P:Temperatura podłogówki 36 stopni to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 06.02.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 pablomoc: Moje podtrzymanie wygląda tak, że, gdy kocioł osiągnie zadaną temp. to w podtrzymaniu w ogóle nic nie podaje( ustawiłem podawanie w podtrzymaniu na 180min- czyli nic nie poda w podtrzymaniu). Posiadam regulator pokojowy, ale z niego nie korzystam. Nie podoba mi się nierówna praca kotła w momencie jak zimna woda wraca z CO do kotła po powiedzmy 3 godz. lub więcej (czas gdy pompa CO nie pracowała ze względu na osiągniętą zadaną temp. w domu). Może się jeszcze do tego przekonam. Adam74P: Temperatura podłogówki 36 stopni to nie za dużo? wydaje mi sie ze podłogówka 32 - 34 st to optimum z kad takie długie czasy pray kotła w podtrzymaniu skoro nie masz pokojówi, z kad piec wie kiedy grzac kiedy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachas 18.02.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam wszystkich,buduję dom jednorodzinny, 120 m2 parter, w czym ok. 70 m2 ogrzewanie podłogowe i 70 żeberek grzejnik aluminiowy, cały podpiwniczony ale piwnica tylko w części ogrzewana (20 m2), i mam zamiar wstawi CWU 300 l z dwiema wężownicami. Pytanie brzmi czy nie będzie za duży taki Sas multi 17 kW i czy dam radę zamknąc się w 3 tonach na sezon grzewczy??? W planach solary. Dodam że mam możliwośc zakupu takiego kotła za ok. 6200 zł ze sklepu ale ze sterownikiem bez PiD-u (45). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.02.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 będzie o 70% za dużydla domku o powierzchni 120m2 budowanym wg nowych wyznaczników zapotrzebowanie na ciepło nie jest większe niż 60W/m2 potrzebujesz zatem 60x120=7200W + 3KW na CWu co daje 10KW maksymalniea jak policzysz OZC to zapewne okaże się że jeszcze mniej(ja liczę tylko na bardzo mocno przymknięte oko)szukałbym alternatywnych źródeł ogrzewania takich z patrzeniem w przyszłość - niskie koszty eksploatacji a nie tylko niskie koszty montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mary89 19.02.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam Panów. Posiadam piec SAS UWT z sterownikiem st-85 z PID którego używam do ogrzewania centralnego i chciałbym zapytać fachowców jak najlepiej ustawić bo nie mam bladego pojęcia a już bawie sie trochę w to(wcześniej tata palił) w każdym bądź razi problem polega na ustawieniu dmuchawy, przy nastawieniu zadanej temperatury na 55 st. chciałbym zmienić aby dmuchawa wyłączała sie przy 60 a włączała gdy np spadnie do 50 i gdzie można i czy można to nastawić przy zwykłym trybie pracy CO (nie posiadam zaworu trójdrożnego) palenie bez uwt. proszę o odpowiedz. "czy ja pale?? Proszę Panią ja pale cały czas" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts