Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co Jeszce mogę zmienić w tych parametrach które wyżej wymieniłem? Dom wcześniej był trochę grzany przez kominek który mam też 17kw

Kolego Kay32 pisz ze zrozumieniem-bez obrazy

Nie wiesz gdzie co jak- poczytaj podstawy czyli instrukcję - SAS ma naprawdę bardzo dobrze i jasno opisane całą obsługę.

Instalator tylko podłączył piec a go ustawić aby ekonomicznie i poprawnie pracował to druga historia.

Czytaj forum jak na nim piszesz- przecież pisałem o podanie jaki masz czas podawania. A ty nic:(

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997684

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was.

Ja mam Sas slim 14 kw z st 450 i st 290 v2 czyli pokojowym bezprzewodowm.

Interesuje mnie jak wam wychodzi spalanie teraz,czyli w tym tygodniu kiedy jest faktycznie trochę mrozu. Może coś porównamy.

Ja grzeję 120m2 w tym 35 m2 podłogówki oraz 4 grzejniki po 10 żeberek oraz jeden łazienkowy dodatkowo. Zaznaczę, że nie są o e raczej włączone bo mam ustawione sterownik regulatora na tzw. pompę C.O. czyli wyłącza mi po dogrzaniu.

PODŁOGOWA CHODZI BEZ PRZERWY na 33 st. na wyjściu z magistrali mam czujnik bo trochę inne rozwiązanie mam.

Korzystam tylko i wyłącznie z PiD.

Nie rozumiem jak ktoś może powiedzieć że jemu na PiD nie działa to nie możliwe jeżeli jest wszystko ok. Czyli opał - chyba najważniejsze. Nie średni tylko dobry.

U człowieka u którego byłem ustawić piec bo w PiD cały czas pracował i się nie mógł dogrzać okazało się , że całą robotę psuje źle umiejscowiony czujnik podłogówki. Po zmianie miejsca w ciągu godziny pięć się dogrzał.

Opał miał kiepski swoją drogą.

Także piszcie ile pali w ta zimę bo zaraz ma być znowu wiosna i nic się nie dowiemy. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997836

Kolego Kay32 pisz ze zrozumieniem-bez obrazy

Nie wiesz gdzie co jak- poczytaj podstawy czyli instrukcję - SAS ma naprawdę bardzo dobrze i jasno opisane całą obsługę.

Instalator tylko podłączył piec a go ustawić aby ekonomicznie i poprawnie pracował to druga historia.

Czytaj forum jak na nim piszesz- przecież pisałem o podanie jaki masz czas podawania. A ty nic:(

bez obrazy

ten model ma podajnik tłokowy i nie ma czasu podawania więc skoro krzyczysz by czytał instrukcję to i sam spróbuj ją otworzyć???

ma inne menu bo to normalne w przypadku tłoka ;)

Witam, posiadam piec Sas Eco 17kw st 45H

Od poniedziałku zacząłem palić w domu. pow 130m2 uzytkowej całośc podłogówka i 20m2 garaż + kotłownia w garazu grzejnik. temperatura na dole i na poddaszu 23C. dom ocieplony 15 styrodur pustak poroterm 25 na poddaszu pianka gr 24cm. okna 3 szyby...

dom sie nagrzał ale aktualnie dosc duże jest spalanie ekogroszku, groszek retopal okolo 40kg na dobe, podam parametry jakie mam... i co by tu zrobic by sie zmniejszyło spalanie... wegiel tak jakby byl troszke nie dopalony i zar jest chyba zbyt blisko podajnika

Praca pieca:

Przerwa podawania - 3min 30sek

Siła nadmuchu - 55%

Przerwa podtrzymania - 45min

Wentylator w podtrzymaniu - 20 s pracy - 18min przerwy

Temp zadana na piecu 52 st histera 2st w pracy rosnie do 68st

temp zadana CWU 45st histera 5st bojler 300litrow

Temp załączania się pompy podlogowej - 35 st.

Temp podłogówki min 30st max 35 st ale rosnie nawet do 48st i piec nie wlacza sie 1,5 godziny az spadnie do 32st... mieszarka widy na 3 biegu pompa na 2

co myslicie o takich parametrach???

pierwszy sezon to wygrzewanie domu i to że jest już w nim ciepło nie oznacza że nie idzie więcej energii na uzupełnianie strat

dom to nie tylko powietrze ale również ściany i sprzęty i to wszystko musi osiągnąć optymalne temperatury aby spalanie zaczęło spadać

40kg/dobę to przy założeniu że kociołek pracuje ze sprawnością 70%(chociaż myślę że niższą) da w okolicy 7,7KW średniej mocy z tego węgla a to niezły wynik na pokrycie strat zimnego wilgotnego domu

co do spalania musisz obserwować kiedy powstaje niedopał- piszesz że mimo iż jest niedopalony węgiel to żar jest blisko podajnika

może jest za mocny nadmuch w czasie pracy a gdy kocioł jest w podtrzymaniu zbyt często podaje i potem na poczatku pracy spycha do popielnika to co naładował gdy stał.

zacznij od obserwacji i oceny podczas pracy tego co na palenisku. jak żar się cofa w stronę podajnika obniżaj nadmuch ale delikatnie

potem jak przejdzie w podtrzymanie kontroluj wypalanie paliwa i oceń czy nie dopycha go zbyt często. odpuściłbym też częste przedmuchy w podtrzymaniu i ustawił wentylator w podtrzymaniu w czasie podawania opału czyli co 45 minut. nie ma obawy że zgaśnie.

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997854

Kolego Julo23

Dzisiaj w menu serwis ograniczyłem temp. spalin z 220 do 130 i teraz piec nie przekracza temp. spalin 130C w momencie gdy chodzi na 100% swoich zadanych parametrów. Wcześniej przy tych samych nastawach tzn podawanie -30, nadmuch -16 spaliny dobijały do 180C. Zrobiłem to dzisiaj i będę obserwował jak to wpłynie na spalanie. Jakie masz nastawy na pogodówce, ja dzisiaj zmniejszyłem podłogówkę o 1C i grzejniki o 2C bo przegrzewało mieszkanie do 23 a to dla mnie już parówa. Musze spróbować zmniejszyć jeszcze te impulsy wzrostu jak ty.

Kolego MARCUS FENIX- Julo23 ma rację włączaj PID i obserwuj- ja mam nastawy podawanie -30, wentylacja -16, a podtrzymanie wogóle

Korekta ci sie włącza do50 bo masz ustawioną prawdopodobnie funkcję która się włącza jak dostaje sygnał ze sterownika ST 280.

Musisz wejść w sterowniua pieca w funkcję obniżenia pokojówki- to jest tak że jak piec otrzyma informację ze sterownika St280 że zadana temperatura pomieszczenia została osiągnięta to sterownik pieca obniża temp. CO tyle ile ktoś sam ustawił- to wszytko jest do ustawienia tylko trzeba się pobawić w funkcjach sterownika St450PID

Kolego RAFAL a powiedzieli ci w serwisie jak aktualizować ten soft - pewnie przez internet?

@luki81, ja jeszcze nie kombinowałem nic z temp. spalin.

Za to wróciłem do zmiany impulsów do 6 (oryginalnie było 7). Przy 5 (zbyt mało obserwowałem) ale przy 3 to wydaje mi się zbyt agresywnie działał. Przebijał zadaną temp o 8*C. A jak ustawiłem impulsy na 10. to spadała temp do 48*C (z 60 zadanej).

Przy wartości 6 - może łatwiej mu będzie się podnieść jak będzie leciał w dół po tym jak był w nadzorze. Ale nie będzie znowu tak szalał jak na 3. Mimo wszystko jednak jest trochetych parametrów..... temp. spalin, impulsy wzrostu, współczynniki nawiewu i współ. podawania.

Niby spala się wszystko ładnie ale mimo to człowiek by grzebał przy tym i jeszcze udoskonalał :D

Odnosnie twojej instalacji. Co to masz za termometr pod pompką ten okrągły? Taki pojedynczy ? Pokazuje temp. powrotu czy co ?

A ja w miejsce tego termometru słupkowego co masz na piecu, zamontowałem sobie miarkownik ciągu - super się sprawdza przy paleniu drewnem.

EDIT:

pytałeś jeszcze o nastawy podłogówki.

Testowałem troche takie ustawienia:

+10*C podłogówka 28*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

0*C podłogówka 31*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

-10*C podłogówka 34*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

-20*C podłogówka 38*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

I tak było bardzo gorąco. Na parterze ok 23.7*C ale nastawiłem się że bardziej będe grzał podłogówką a mniej kaloryferami na górze. Ciepło i tak ucieka do góry. Na poddaszu było ok 20-21*C z lekkim dogrzewaniem kaloryferami.

Obecnie zmieniłem na

+10*C podłogówka 26*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

0*C podłogówka 29*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

-10*C podłogówka 32*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

-20*C podłogówka 35*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

Zmniejszyłem tym samym temp. o 1*C w krzywej grzewczej, I troche ustabilizowałem skoki temp. jeśli by się wychłodziło w domu i sterownik zgłosiłby niedogrzanie domu.

Ale od razu temp. spadła do 23.0*C na parterze, Niby stopień różnicy ale jest odczuwalne.

Poza tym pojawiły się duże mrozy po -17*C. Większy komfort był przy 1 ustawieniu.

@pechozol, u mnie tak to wyszło:

Jeśli chodzi o spalanie to przy obecnych -17*C na zewnątrz, starcza mi jeden zasyp (150kg) na ok. 6dni. Jest najkrótszym w tym sezonie.

Poprzednie zasypy mi starczały mniej więcej w zaokrągleniu na :

Październik 18dni (150kg)

Listopad 17 dni (150kg)

Listopad 13 dni (150kg)

grudzień 13 dni (150kg)

grudzień 11 dni (150kg)

grudzień 9 dni (150)

styczeń 6 dni (150) Jeszcze jest 30% i powinno braknąć po 6 dniach.

------------------------------------------

1050kg

W zaokrągleniu bo czasami wsypałem 30listopada a dzień już zaliczyłem do grudnia. Dokładnie licząc musiałbym ten dzień policzyć jako procent całości i go uwzględnić.

Ale to nie ma sensu, bo i tak najważniejsze ile się spali w całym okresie grzewczym, a pojedyńcze miesiące to tylko tak poglądowo z ciekawości zapisuje.

Swoją drogą mamy chyba osobny temat odnośnie spalania tej zimy.

Edytowane przez julo23
https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997915

Sorry nie doczytałem że to tłokowy podajnik.

Co do spalania ekogroszku po ostatnich regulacjach wyszło mi 20kg przy temp. na dworze w dzień -11 w nocy -15.

Temperatura w środku 22,5. Kubatura 850m3 powierzchnia 220m2

Jak u was wygląda?

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997920

Julo23 to jest zwykły termometr- kazałem go zamontować aby sprawdzać czy zawór 3D poprawnie funkcjonuje. Termometr jest za pompą.

Ja te impulsy zmniejszyłem z 7 do 4. Ogranicz temp. spalin a zobaczysz efekty. JA sie przekonałem spalanie 20kg przy takich mrozach w dzień -11 w nocy -15, to chyba niezły wynik.

Ten termometr słupkowy na piecu coś mi nie działa, chyba jest zepsuty albo nie wiem- muszę go wymienić, chociaż z boku jest ten oryginalny z Sas i pokazuje dobrze

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997929

Dzięki za wyjaśnienie timon.... tak to jest piec z podajnikiem tłokowym wiec widzę ze masz pojęcie o tych sprawach. Forum czytałem ale każdy pisze o czasie podawania i przerwach w sekundach ale ja tego nie mam w swoim menu. Ja chyba co mogę to tylko wyregulować na śrubach by podawał mniej lub więcej. Wczoraj zmniejszył em mieszanie się wody z biegu 5 na 3 i pompkę z 3 na 2 i dziś mi temperatura podłogowe spadła na 21 a zadane było na 30 i nie może rosnąć a na piecu jest 60 a zadane 52. Przed zmianą podłogowa miała nawet 48 st i piec się nie włącza 1,5 godziny. Wróciłem do tych zmian.
https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997956

Sorry nie doczytałem że to tłokowy podajnik.

Co do spalania ekogroszku po ostatnich regulacjach wyszło mi 20kg przy temp. na dworze w dzień -11 w nocy -15.

Temperatura w środku 22,5. Kubatura 850m3 powierzchnia 220m2

Jak u was wygląda?

A jakie tym masz parametry?

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997960

@luki81 do ilu zmniejszyłes temp. spalin ? do 130 ?

Ja zmniejszyłem z 220 do 180, ale szczerze mówiąc wątpie żeby to u mnie coś zmieniło, bo u mnie zawsze dobija tak do 130 i więcej raczej nie.

Pozatym nie wiem czy to takie korzystne, to zmniejszanie temp. bo to też chyba ma jakieś znaczenie dla samego komina i pozostałości z niespalonej sadzy. Gdzieś o tym czytałem, ale nie podam linka bo nie pamiętam. Może się ktoś wypowie co zna lepiej temat.

Edytowane przez julo23
https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6997980

Kolego, miałem tak kiedyś. Wracało do poprzedniej wartości na sterowniku. Sprawdź połączenia kabli na odwrocie sterownika i przy piecu na bocznej ścianie i na ścianie z gniazdkiem przy piecu ten zasilaczyk z lampkami.

Jeśli chodzi o procentowe wskazanie paliwa, to może najpierw porównajmy oprogramowanie sterownika.

Poszukaj w menu jaki masz model tego ST-450 z PID. Ja postaram sie popołudniu też sprawdzić i porównamy.

Dobra, sprawdziłem.

U mnie siedzi sterownik

S.256.51.11

1.3.5.

s10

ST-450NK zPID 23KW

takie są oznaczenia w menu - informacje o programie.

A na ST-280 mam wer. oprogramowania TECH 02.01.03

A nie masz u siebie w menu pieca na 3 pozycji - zasobnik napełniony ?

Kolego, a na tym zasilaczu z ST 280 świecą Ci się w kolorze zielona, czerwona i zielona ?

Dziwne bo sprawdziłem przewody i sterownik działa tylko w tej jednej konfiguracji.

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998098

Kolego Julo23

Dzisiaj w menu serwis ograniczyłem temp. spalin z 220 do 130 i teraz piec nie przekracza temp. spalin 130C w momencie gdy chodzi na 100% swoich zadanych parametrów. Wcześniej przy tych samych nastawach tzn podawanie -30, nadmuch -16 spaliny dobijały do 180C. Zrobiłem to dzisiaj i będę obserwował jak to wpłynie na spalanie. Jakie masz nastawy na pogodówce, ja dzisiaj zmniejszyłem podłogówkę o 1C i grzejniki o 2C bo przegrzewało mieszkanie do 23 a to dla mnie już parówa. Musze spróbować zmniejszyć jeszcze te impulsy wzrostu jak ty.

Kolego MARCUS FENIX- Julo23 ma rację włączaj PID i obserwuj- ja mam nastawy podawanie -30, wentylacja -16, a podtrzymanie wogóle

Korekta ci sie włącza do50 bo masz ustawioną prawdopodobnie funkcję która się włącza jak dostaje sygnał ze sterownika ST 280.

Musisz wejść w sterowniua pieca w funkcję obniżenia pokojówki- to jest tak że jak piec otrzyma informację ze sterownika St280 że zadana temperatura pomieszczenia została osiągnięta to sterownik pieca obniża temp. CO tyle ile ktoś sam ustawił- to wszytko jest do ustawienia tylko trzeba się pobawić w funkcjach sterownika St450PID

Kolego RAFAL a powiedzieli ci w serwisie jak aktualizować ten soft - pewnie przez internet?

Niestety, ale soft może uaktualnić tylko TECH, więc czeka mnie wycieczka do Krakowa, na szczęście bywam tam służbowo więc będzie "po drodze"

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998100

Dzięki za wyjaśnienie timon.... tak to jest piec z podajnikiem tłokowym wiec widzę ze masz pojęcie o tych sprawach. Forum czytałem ale każdy pisze o czasie podawania i przerwach w sekundach ale ja tego nie mam w swoim menu. Ja chyba co mogę to tylko wyregulować na śrubach by podawał mniej lub więcej. Wczoraj zmniejszył em mieszanie się wody z biegu 5 na 3 i pompkę z 3 na 2 i dziś mi temperatura podłogowe spadła na 21 a zadane było na 30 i nie może rosnąć a na piecu jest 60 a zadane 52. Przed zmianą podłogowa miała nawet 48 st i piec się nie włącza 1,5 godziny. Wróciłem do tych zmian.

masz możłiwość regulacji mocy jedynie zmieniając przerwę podawania i nadmuch

nie wiem jak wygląda sprawa ruchu szuflady- nie zgłębiam tłoków bo to dla mnie durne konstrukcje

jeśli spalanie poprawne to musisz szukać poprawnych ustawień po stronie instalacji- regulacja zaworem i biegami pomp

jesli spalanie niepoprawne zacznij od ustawienia parametrów potem baw się instalację

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998129

masz możłiwość regulacji mocy jedynie zmieniając przerwę podawania i nadmuch

nie wiem jak wygląda sprawa ruchu szuflady- nie zgłębiam tłoków bo to dla mnie durne konstrukcje

jeśli spalanie poprawne to musisz szukać poprawnych ustawień po stronie instalacji- regulacja zaworem i biegami pomp

jesli spalanie niepoprawne zacznij od ustawienia parametrów potem baw się instalację

To w miarę już rozumie co mam w tym przypadku zrobić... ale mam takie pytanie jest jakieś optymalne ustawienia pieca żebym miał się do czegoś odnieść i ewentualnie iść w górę lub w dół z parametrami... tak samo z pompkami czy wyższe biegi czy niższe

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998179

@luki81 do ilu zmniejszyłes temp. spalin ? do 130 ?

Ja zmniejszyłem z 220 do 180, ale szczerze mówiąc wątpie żeby to u mnie coś zmieniło, bo u mnie zawsze dobija tak do 130 i więcej raczej nie.

Pozatym nie wiem czy to takie korzystne, to zmniejszanie temp. bo to też chyba ma jakieś znaczenie dla samego komina i pozostałości z niespalonej sadzy. Gdzieś o tym czytałem, ale nie podam linka bo nie pamiętam. Może się ktoś wypowie co zna lepiej temat.

do 140 bo 180 nic ci nie da bo w momencie gdy Pid mocno pali aby podgrzać to temp dochodzą do 180, a to znaczy że ciepło idzie w komin

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998203

U mnie 220 nigdy nie osiągnął najwięcej było 180, a z obserwacji zauważyłem że przy 140 optymalnie mi spalal dlatego zobaczyłem do 140 powyżej to tylko podawał węgiel i dmuchal stąd ciepło w komin
https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998205

Witam Szanownych Kolegów,

Włączyłem dziś funkcje z PID, rzeczywiście mniej ustawień.

Nie rozumiem kwestii wentylacji i podawania, ustawione mam wentylacja -5, podawanie -15.

Jak mam reagować na zmiany tzn. co powinienem obserwować aby wenetulanie dokonać zmian w tych parametrach i jakich zmian.

I po czym stwierdzić czy paliwo jst gruboziarniste czy małe :D

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998263

Witam Szanownych Kolegów,

Włączyłem dziś funkcje z PID, rzeczywiście mniej ustawień.

Nie rozumiem kwestii wentylacji i podawania, ustawione mam wentylacja -5, podawanie -15.

Jak mam reagować na zmiany tzn. co powinienem obserwować aby wenetulanie dokonać zmian w tych parametrach i jakich zmian.

I po czym stwierdzić czy paliwo jst gruboziarniste czy małe :D

Na początek skup się na obserwacji paleniska i wysokości kopczyka, jeśli jest za duży to zmniejsz podawaniem np na -18 (nie rób zbyt dużych skoków współczynników bo PID zacznie wariować, zmiany wprowadzaj powoli i w odstępie 2-3h. Co do wentylacji, to jeśli widzisz niedopalony groszek to analogicznie zwiększ współczynnik wentylacji, jeśli natomiast groszek się spieka lub temp spalin przekracza 130*C to zmniejsz.

U mnie współczynnik podawania wynosi -30 a wentylacji - 12, temperatura spalin oscyluje w granicach 100-120* kiedy piec dmucha.

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998290

Witam Was.

Ja mam Sas slim 14 kw z st 450 i st 290 v2 czyli pokojowym bezprzewodowm.

Interesuje mnie jak wam wychodzi spalanie teraz,czyli w tym tygodniu kiedy jest faktycznie trochę mrozu. Może coś porównamy.

Ja grzeję 120m2 w tym 35 m2 podłogówki oraz 4 grzejniki po 10 żeberek oraz jeden łazienkowy dodatkowo. Zaznaczę, że nie są o e raczej włączone bo mam ustawione sterownik regulatora na tzw. pompę C.O. czyli wyłącza mi po dogrzaniu.

PODŁOGOWA CHODZI BEZ PRZERWY na 33 st. na wyjściu z magistrali mam czujnik bo trochę inne rozwiązanie mam.

Korzystam tylko i wyłącznie z PiD.

Nie rozumiem jak ktoś może powiedzieć że jemu na PiD nie działa to nie możliwe jeżeli jest wszystko ok. Czyli opał - chyba najważniejsze. Nie średni tylko dobry.

U człowieka u którego byłem ustawić piec bo w PiD cały czas pracował i się nie mógł dogrzać okazało się , że całą robotę psuje źle umiejscowiony czujnik podłogówki. Po zmianie miejsca w ciągu godziny pięć się dogrzał.

Opał miał kiepski swoją drogą.

Także piszcie ile pali w ta zimę bo zaraz ma być znowu wiosna i nic się nie dowiemy. Pozdrawiam.

Witaj,przypadkiem trafilem na youtobe taki piec jak opisujesz i sterownik pokojowy.W moim sasie 17 kw powierzchnia do grzania okolo190m spala okolo 15% na dobe,podajnik wystarcza na prawie 7 dni.Ja wsypuje zawsze 5 workow 125kg ,przed mrozami wystarczalo na 10 dni w domu temperatura 22.Tez pale na PiD juz trzeci sezon i niema problemu,instakacja ma 1 zawor czterodrogowy z silownikiem a podlogowke podkrecam recznie trojdoznym,pompy pracuja bez wylaczania oprocz bojlera.

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998556

Początek sezonu 2015/2016

data godzina Pozostało temperatura

(%) godzin zewnętrzna

wsypano 6 x 25 = 140 kg

środa 07-10-2015 23.00 100%

8,5kg/dobę; wsypano 150 kg (full po brzegi)

sobota 24-10-2015 11.00 100%

24-10-2015 23.30 96% 324 6

25-10-2015 15.30 91% 285 7

25-10-2015 23.30 89% 281 5

26-10-2015 22.15 81% 261 4

27-10-2015 23.00 75% 251 2

29-10-2015 20.00 61% 199 2

01-11-2015 23.00 42% 144 6

05-11-2015 21.00 16% 55 4

środa 11-11-2015 11.00 100%

8,3kg/dobę; wsypano 150 kg (full po brzegi)

trwa kalibracja zużycia % i kg

środa 25-11-2015 22.00 100%

10,7kg/dobę; wsypano 150 kg (full), załączono PID na próbę

26-11-2015 6.30 95% 178 0

26-11-2015 23.34 86% 168 0 bez PID

27-11-2015 7.20 82% 160 0 praca 9s/72s, wen. 30%

29-11-2015 13.20 55% 109 2

29-12-2015 22.50 52% 105 4

30-11-2015 22.00 42% 89 2

01-12-2015 23.00 29% 59 1

03-12-2015 22.28 13% 28 6

04-12-2015 21.00 5% 11 6

piątek 04-12-2015 23.00 100%

15kg/dobę; wsypano 150 kg (full max)

05-12-2015 8.20 96% 220 4

06-12-2015 10.00 89% 281 10

06-12-2015 21.30 86% 291 7

07-12-2015 6.45 84% 298 6

08-12-2015 7.45 79% 297 3

08-12-2015 23.50 75% 281 1

09-12-2015 23.40 67% 245 4

10-12-2015 23.55 59% 211 1

11-12-2015 7.45 56% 196 0

12-12-2015 10.40 46% 153 3

12-12-2015 23.00 42% 139 3

13-12-2015 23.00 34% 112 0

14-12-2015 23.50 26% 84 -1

15-12-2015 7.40 23% 75 -1

15-12-2015 23.50 18% 57 -3

16-12-2015 7.35 15% 46 -4

16-12-2015 23.50 8% 25 0

17-12-2015 6.00 5% 16 0

czwartek 17-12-2015 21.30 100% 178 6

10,6 kg/dobę; wsypano 125 kg

18-12-2015 22.30 91% 268 8

19-12-2015 7.30 89% 268 8

20-12-2015 23.15 79% 273 6

21-12-2015 22.45 73% 260 5

22-12-2015 23.00 65% 231 8

24-12-2015 11.00 56% 198 9

25-12-2015 1.00 51% 179 5

26-12-2015 20.00 37% 127 4

sobota 26-12-2015 21.30 100% 441 4 PID

10,5 kg/dobę; wsypano 100 kg

02-01-2016 11.00 45% 128 -9

02-01-2016 22.45 40% 111 -13 ręczne

03-01-2016 10.45 33% 88 -11 PID

03-01-2016 22.45 27% 72 -14

to moje wyniki na ten sezon 2015/2016, piec mam wpięty do neta, tak wiec odczyty robione są na kompie, w tym roku nie wyłączyłem jak się zaczął sezon pompy ciepła (powietrze-powietrze) od cwu, chodzi w jednym pomieszczeniu i piec i pompa, PID załączyłem dopiero 26-12-2016 r. bo miałem gości od wtedy i nie chciałem bawić się w ustawienia, jak teraz przy tych mrozach załączyłem ręczne to przez pół dnia ubyło mi 7%, tak więc wróciłem na PID, jak się ociepli to wrócę na ręczne ustawienia, na parterze podłogówka tem. zadana 27-28 stopni, w pomieszczeniu jest 20-21 stopni ...

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998775

To w miarę już rozumie co mam w tym przypadku zrobić... ale mam takie pytanie jest jakieś optymalne ustawienia pieca żebym miał się do czegoś odnieść i ewentualnie iść w górę lub w dół z parametrami... tak samo z pompkami czy wyższe biegi czy niższe

nie ma uniwersalnych ustawień

jak spala się prawidłowo bez niedopału i osiąga zadaną to bym nie ruszał

jak w popiele koks lub spieki z popiołu to zmieniać wtedy

w instalacji tez wszystko zależy jak skomplikowana

pompa na najniższym możliwym biegu moim zdaniem a sterowanie temperaturami w pomieszczeniach z wykorzystaniem posiadanych "narzędzi"

https://forum.murator.pl/topic/162805-sas-multi-17kw-st-45-optymalne-ustawienia/page/40/#findComment-6998826