Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co Jeszce mogę zmienić w tych parametrach które wyżej wymieniłem? Dom wcześniej był trochę grzany przez kominek który mam też 17kw

Kolego Kay32 pisz ze zrozumieniem-bez obrazy

Nie wiesz gdzie co jak- poczytaj podstawy czyli instrukcję - SAS ma naprawdę bardzo dobrze i jasno opisane całą obsługę.

Instalator tylko podłączył piec a go ustawić aby ekonomicznie i poprawnie pracował to druga historia.

Czytaj forum jak na nim piszesz- przecież pisałem o podanie jaki masz czas podawania. A ty nic:(

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was.

Ja mam Sas slim 14 kw z st 450 i st 290 v2 czyli pokojowym bezprzewodowm.

Interesuje mnie jak wam wychodzi spalanie teraz,czyli w tym tygodniu kiedy jest faktycznie trochę mrozu. Może coś porównamy.

Ja grzeję 120m2 w tym 35 m2 podłogówki oraz 4 grzejniki po 10 żeberek oraz jeden łazienkowy dodatkowo. Zaznaczę, że nie są o e raczej włączone bo mam ustawione sterownik regulatora na tzw. pompę C.O. czyli wyłącza mi po dogrzaniu.

PODŁOGOWA CHODZI BEZ PRZERWY na 33 st. na wyjściu z magistrali mam czujnik bo trochę inne rozwiązanie mam.

Korzystam tylko i wyłącznie z PiD.

Nie rozumiem jak ktoś może powiedzieć że jemu na PiD nie działa to nie możliwe jeżeli jest wszystko ok. Czyli opał - chyba najważniejsze. Nie średni tylko dobry.

U człowieka u którego byłem ustawić piec bo w PiD cały czas pracował i się nie mógł dogrzać okazało się , że całą robotę psuje źle umiejscowiony czujnik podłogówki. Po zmianie miejsca w ciągu godziny pięć się dogrzał.

Opał miał kiepski swoją drogą.

Także piszcie ile pali w ta zimę bo zaraz ma być znowu wiosna i nic się nie dowiemy. Pozdrawiam.

Kolego Kay32 pisz ze zrozumieniem-bez obrazy

Nie wiesz gdzie co jak- poczytaj podstawy czyli instrukcję - SAS ma naprawdę bardzo dobrze i jasno opisane całą obsługę.

Instalator tylko podłączył piec a go ustawić aby ekonomicznie i poprawnie pracował to druga historia.

Czytaj forum jak na nim piszesz- przecież pisałem o podanie jaki masz czas podawania. A ty nic:(

bez obrazy

ten model ma podajnik tłokowy i nie ma czasu podawania więc skoro krzyczysz by czytał instrukcję to i sam spróbuj ją otworzyć???

ma inne menu bo to normalne w przypadku tłoka ;)

Witam, posiadam piec Sas Eco 17kw st 45H

Od poniedziałku zacząłem palić w domu. pow 130m2 uzytkowej całośc podłogówka i 20m2 garaż + kotłownia w garazu grzejnik. temperatura na dole i na poddaszu 23C. dom ocieplony 15 styrodur pustak poroterm 25 na poddaszu pianka gr 24cm. okna 3 szyby...

dom sie nagrzał ale aktualnie dosc duże jest spalanie ekogroszku, groszek retopal okolo 40kg na dobe, podam parametry jakie mam... i co by tu zrobic by sie zmniejszyło spalanie... wegiel tak jakby byl troszke nie dopalony i zar jest chyba zbyt blisko podajnika

Praca pieca:

Przerwa podawania - 3min 30sek

Siła nadmuchu - 55%

Przerwa podtrzymania - 45min

Wentylator w podtrzymaniu - 20 s pracy - 18min przerwy

Temp zadana na piecu 52 st histera 2st w pracy rosnie do 68st

temp zadana CWU 45st histera 5st bojler 300litrow

Temp załączania się pompy podlogowej - 35 st.

Temp podłogówki min 30st max 35 st ale rosnie nawet do 48st i piec nie wlacza sie 1,5 godziny az spadnie do 32st... mieszarka widy na 3 biegu pompa na 2

co myslicie o takich parametrach???

pierwszy sezon to wygrzewanie domu i to że jest już w nim ciepło nie oznacza że nie idzie więcej energii na uzupełnianie strat

dom to nie tylko powietrze ale również ściany i sprzęty i to wszystko musi osiągnąć optymalne temperatury aby spalanie zaczęło spadać

40kg/dobę to przy założeniu że kociołek pracuje ze sprawnością 70%(chociaż myślę że niższą) da w okolicy 7,7KW średniej mocy z tego węgla a to niezły wynik na pokrycie strat zimnego wilgotnego domu

co do spalania musisz obserwować kiedy powstaje niedopał- piszesz że mimo iż jest niedopalony węgiel to żar jest blisko podajnika

może jest za mocny nadmuch w czasie pracy a gdy kocioł jest w podtrzymaniu zbyt często podaje i potem na poczatku pracy spycha do popielnika to co naładował gdy stał.

zacznij od obserwacji i oceny podczas pracy tego co na palenisku. jak żar się cofa w stronę podajnika obniżaj nadmuch ale delikatnie

potem jak przejdzie w podtrzymanie kontroluj wypalanie paliwa i oceń czy nie dopycha go zbyt często. odpuściłbym też częste przedmuchy w podtrzymaniu i ustawił wentylator w podtrzymaniu w czasie podawania opału czyli co 45 minut. nie ma obawy że zgaśnie.

Kolego Julo23

Dzisiaj w menu serwis ograniczyłem temp. spalin z 220 do 130 i teraz piec nie przekracza temp. spalin 130C w momencie gdy chodzi na 100% swoich zadanych parametrów. Wcześniej przy tych samych nastawach tzn podawanie -30, nadmuch -16 spaliny dobijały do 180C. Zrobiłem to dzisiaj i będę obserwował jak to wpłynie na spalanie. Jakie masz nastawy na pogodówce, ja dzisiaj zmniejszyłem podłogówkę o 1C i grzejniki o 2C bo przegrzewało mieszkanie do 23 a to dla mnie już parówa. Musze spróbować zmniejszyć jeszcze te impulsy wzrostu jak ty.

Kolego MARCUS FENIX- Julo23 ma rację włączaj PID i obserwuj- ja mam nastawy podawanie -30, wentylacja -16, a podtrzymanie wogóle

Korekta ci sie włącza do50 bo masz ustawioną prawdopodobnie funkcję która się włącza jak dostaje sygnał ze sterownika ST 280.

Musisz wejść w sterowniua pieca w funkcję obniżenia pokojówki- to jest tak że jak piec otrzyma informację ze sterownika St280 że zadana temperatura pomieszczenia została osiągnięta to sterownik pieca obniża temp. CO tyle ile ktoś sam ustawił- to wszytko jest do ustawienia tylko trzeba się pobawić w funkcjach sterownika St450PID

Kolego RAFAL a powiedzieli ci w serwisie jak aktualizować ten soft - pewnie przez internet?

@luki81, ja jeszcze nie kombinowałem nic z temp. spalin.

Za to wróciłem do zmiany impulsów do 6 (oryginalnie było 7). Przy 5 (zbyt mało obserwowałem) ale przy 3 to wydaje mi się zbyt agresywnie działał. Przebijał zadaną temp o 8*C. A jak ustawiłem impulsy na 10. to spadała temp do 48*C (z 60 zadanej).

Przy wartości 6 - może łatwiej mu będzie się podnieść jak będzie leciał w dół po tym jak był w nadzorze. Ale nie będzie znowu tak szalał jak na 3. Mimo wszystko jednak jest trochetych parametrów..... temp. spalin, impulsy wzrostu, współczynniki nawiewu i współ. podawania.

Niby spala się wszystko ładnie ale mimo to człowiek by grzebał przy tym i jeszcze udoskonalał :D

Odnosnie twojej instalacji. Co to masz za termometr pod pompką ten okrągły? Taki pojedynczy ? Pokazuje temp. powrotu czy co ?

A ja w miejsce tego termometru słupkowego co masz na piecu, zamontowałem sobie miarkownik ciągu - super się sprawdza przy paleniu drewnem.

EDIT:

pytałeś jeszcze o nastawy podłogówki.

Testowałem troche takie ustawienia:

+10*C podłogówka 28*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

0*C podłogówka 31*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

-10*C podłogówka 34*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

-20*C podłogówka 38*C (-2*C jeśli za ciepło w domu)

I tak było bardzo gorąco. Na parterze ok 23.7*C ale nastawiłem się że bardziej będe grzał podłogówką a mniej kaloryferami na górze. Ciepło i tak ucieka do góry. Na poddaszu było ok 20-21*C z lekkim dogrzewaniem kaloryferami.

Obecnie zmieniłem na

+10*C podłogówka 26*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

0*C podłogówka 29*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

-10*C podłogówka 32*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

-20*C podłogówka 35*C (-1*C jeśli za ciepło w domu)

Zmniejszyłem tym samym temp. o 1*C w krzywej grzewczej, I troche ustabilizowałem skoki temp. jeśli by się wychłodziło w domu i sterownik zgłosiłby niedogrzanie domu.

Ale od razu temp. spadła do 23.0*C na parterze, Niby stopień różnicy ale jest odczuwalne.

Poza tym pojawiły się duże mrozy po -17*C. Większy komfort był przy 1 ustawieniu.

@pechozol, u mnie tak to wyszło:

Jeśli chodzi o spalanie to przy obecnych -17*C na zewnątrz, starcza mi jeden zasyp (150kg) na ok. 6dni. Jest najkrótszym w tym sezonie.

Poprzednie zasypy mi starczały mniej więcej w zaokrągleniu na :

Październik 18dni (150kg)

Listopad 17 dni (150kg)

Listopad 13 dni (150kg)

grudzień 13 dni (150kg)

grudzień 11 dni (150kg)

grudzień 9 dni (150)

styczeń 6 dni (150) Jeszcze jest 30% i powinno braknąć po 6 dniach.

------------------------------------------

1050kg

W zaokrągleniu bo czasami wsypałem 30listopada a dzień już zaliczyłem do grudnia. Dokładnie licząc musiałbym ten dzień policzyć jako procent całości i go uwzględnić.

Ale to nie ma sensu, bo i tak najważniejsze ile się spali w całym okresie grzewczym, a pojedyńcze miesiące to tylko tak poglądowo z ciekawości zapisuje.

Swoją drogą mamy chyba osobny temat odnośnie spalania tej zimy.

Edytowane przez julo23

Julo23 to jest zwykły termometr- kazałem go zamontować aby sprawdzać czy zawór 3D poprawnie funkcjonuje. Termometr jest za pompą.

Ja te impulsy zmniejszyłem z 7 do 4. Ogranicz temp. spalin a zobaczysz efekty. JA sie przekonałem spalanie 20kg przy takich mrozach w dzień -11 w nocy -15, to chyba niezły wynik.

Ten termometr słupkowy na piecu coś mi nie działa, chyba jest zepsuty albo nie wiem- muszę go wymienić, chociaż z boku jest ten oryginalny z Sas i pokazuje dobrze

Dzięki za wyjaśnienie timon.... tak to jest piec z podajnikiem tłokowym wiec widzę ze masz pojęcie o tych sprawach. Forum czytałem ale każdy pisze o czasie podawania i przerwach w sekundach ale ja tego nie mam w swoim menu. Ja chyba co mogę to tylko wyregulować na śrubach by podawał mniej lub więcej. Wczoraj zmniejszył em mieszanie się wody z biegu 5 na 3 i pompkę z 3 na 2 i dziś mi temperatura podłogowe spadła na 21 a zadane było na 30 i nie może rosnąć a na piecu jest 60 a zadane 52. Przed zmianą podłogowa miała nawet 48 st i piec się nie włącza 1,5 godziny. Wróciłem do tych zmian.

@luki81 do ilu zmniejszyłes temp. spalin ? do 130 ?

Ja zmniejszyłem z 220 do 180, ale szczerze mówiąc wątpie żeby to u mnie coś zmieniło, bo u mnie zawsze dobija tak do 130 i więcej raczej nie.

Pozatym nie wiem czy to takie korzystne, to zmniejszanie temp. bo to też chyba ma jakieś znaczenie dla samego komina i pozostałości z niespalonej sadzy. Gdzieś o tym czytałem, ale nie podam linka bo nie pamiętam. Może się ktoś wypowie co zna lepiej temat.

Edytowane przez julo23

Kolego, miałem tak kiedyś. Wracało do poprzedniej wartości na sterowniku. Sprawdź połączenia kabli na odwrocie sterownika i przy piecu na bocznej ścianie i na ścianie z gniazdkiem przy piecu ten zasilaczyk z lampkami.

Jeśli chodzi o procentowe wskazanie paliwa, to może najpierw porównajmy oprogramowanie sterownika.

Poszukaj w menu jaki masz model tego ST-450 z PID. Ja postaram sie popołudniu też sprawdzić i porównamy.

Dobra, sprawdziłem.

U mnie siedzi sterownik

S.256.51.11

1.3.5.

s10

ST-450NK zPID 23KW

takie są oznaczenia w menu - informacje o programie.

A na ST-280 mam wer. oprogramowania TECH 02.01.03

A nie masz u siebie w menu pieca na 3 pozycji - zasobnik napełniony ?

Kolego, a na tym zasilaczu z ST 280 świecą Ci się w kolorze zielona, czerwona i zielona ?

Dziwne bo sprawdziłem przewody i sterownik działa tylko w tej jednej konfiguracji.

Kolego Julo23

Dzisiaj w menu serwis ograniczyłem temp. spalin z 220 do 130 i teraz piec nie przekracza temp. spalin 130C w momencie gdy chodzi na 100% swoich zadanych parametrów. Wcześniej przy tych samych nastawach tzn podawanie -30, nadmuch -16 spaliny dobijały do 180C. Zrobiłem to dzisiaj i będę obserwował jak to wpłynie na spalanie. Jakie masz nastawy na pogodówce, ja dzisiaj zmniejszyłem podłogówkę o 1C i grzejniki o 2C bo przegrzewało mieszkanie do 23 a to dla mnie już parówa. Musze spróbować zmniejszyć jeszcze te impulsy wzrostu jak ty.

Kolego MARCUS FENIX- Julo23 ma rację włączaj PID i obserwuj- ja mam nastawy podawanie -30, wentylacja -16, a podtrzymanie wogóle

Korekta ci sie włącza do50 bo masz ustawioną prawdopodobnie funkcję która się włącza jak dostaje sygnał ze sterownika ST 280.

Musisz wejść w sterowniua pieca w funkcję obniżenia pokojówki- to jest tak że jak piec otrzyma informację ze sterownika St280 że zadana temperatura pomieszczenia została osiągnięta to sterownik pieca obniża temp. CO tyle ile ktoś sam ustawił- to wszytko jest do ustawienia tylko trzeba się pobawić w funkcjach sterownika St450PID

Kolego RAFAL a powiedzieli ci w serwisie jak aktualizować ten soft - pewnie przez internet?

Niestety, ale soft może uaktualnić tylko TECH, więc czeka mnie wycieczka do Krakowa, na szczęście bywam tam służbowo więc będzie "po drodze"

Dzięki za wyjaśnienie timon.... tak to jest piec z podajnikiem tłokowym wiec widzę ze masz pojęcie o tych sprawach. Forum czytałem ale każdy pisze o czasie podawania i przerwach w sekundach ale ja tego nie mam w swoim menu. Ja chyba co mogę to tylko wyregulować na śrubach by podawał mniej lub więcej. Wczoraj zmniejszył em mieszanie się wody z biegu 5 na 3 i pompkę z 3 na 2 i dziś mi temperatura podłogowe spadła na 21 a zadane było na 30 i nie może rosnąć a na piecu jest 60 a zadane 52. Przed zmianą podłogowa miała nawet 48 st i piec się nie włącza 1,5 godziny. Wróciłem do tych zmian.

masz możłiwość regulacji mocy jedynie zmieniając przerwę podawania i nadmuch

nie wiem jak wygląda sprawa ruchu szuflady- nie zgłębiam tłoków bo to dla mnie durne konstrukcje

jeśli spalanie poprawne to musisz szukać poprawnych ustawień po stronie instalacji- regulacja zaworem i biegami pomp

jesli spalanie niepoprawne zacznij od ustawienia parametrów potem baw się instalację

masz możłiwość regulacji mocy jedynie zmieniając przerwę podawania i nadmuch

nie wiem jak wygląda sprawa ruchu szuflady- nie zgłębiam tłoków bo to dla mnie durne konstrukcje

jeśli spalanie poprawne to musisz szukać poprawnych ustawień po stronie instalacji- regulacja zaworem i biegami pomp

jesli spalanie niepoprawne zacznij od ustawienia parametrów potem baw się instalację

To w miarę już rozumie co mam w tym przypadku zrobić... ale mam takie pytanie jest jakieś optymalne ustawienia pieca żebym miał się do czegoś odnieść i ewentualnie iść w górę lub w dół z parametrami... tak samo z pompkami czy wyższe biegi czy niższe

@luki81 do ilu zmniejszyłes temp. spalin ? do 130 ?

Ja zmniejszyłem z 220 do 180, ale szczerze mówiąc wątpie żeby to u mnie coś zmieniło, bo u mnie zawsze dobija tak do 130 i więcej raczej nie.

Pozatym nie wiem czy to takie korzystne, to zmniejszanie temp. bo to też chyba ma jakieś znaczenie dla samego komina i pozostałości z niespalonej sadzy. Gdzieś o tym czytałem, ale nie podam linka bo nie pamiętam. Może się ktoś wypowie co zna lepiej temat.

do 140 bo 180 nic ci nie da bo w momencie gdy Pid mocno pali aby podgrzać to temp dochodzą do 180, a to znaczy że ciepło idzie w komin

Witam Szanownych Kolegów,

Włączyłem dziś funkcje z PID, rzeczywiście mniej ustawień.

Nie rozumiem kwestii wentylacji i podawania, ustawione mam wentylacja -5, podawanie -15.

Jak mam reagować na zmiany tzn. co powinienem obserwować aby wenetulanie dokonać zmian w tych parametrach i jakich zmian.

I po czym stwierdzić czy paliwo jst gruboziarniste czy małe :D

Witam Szanownych Kolegów,

Włączyłem dziś funkcje z PID, rzeczywiście mniej ustawień.

Nie rozumiem kwestii wentylacji i podawania, ustawione mam wentylacja -5, podawanie -15.

Jak mam reagować na zmiany tzn. co powinienem obserwować aby wenetulanie dokonać zmian w tych parametrach i jakich zmian.

I po czym stwierdzić czy paliwo jst gruboziarniste czy małe :D

Na początek skup się na obserwacji paleniska i wysokości kopczyka, jeśli jest za duży to zmniejsz podawaniem np na -18 (nie rób zbyt dużych skoków współczynników bo PID zacznie wariować, zmiany wprowadzaj powoli i w odstępie 2-3h. Co do wentylacji, to jeśli widzisz niedopalony groszek to analogicznie zwiększ współczynnik wentylacji, jeśli natomiast groszek się spieka lub temp spalin przekracza 130*C to zmniejsz.

U mnie współczynnik podawania wynosi -30 a wentylacji - 12, temperatura spalin oscyluje w granicach 100-120* kiedy piec dmucha.

Witam Was.

Ja mam Sas slim 14 kw z st 450 i st 290 v2 czyli pokojowym bezprzewodowm.

Interesuje mnie jak wam wychodzi spalanie teraz,czyli w tym tygodniu kiedy jest faktycznie trochę mrozu. Może coś porównamy.

Ja grzeję 120m2 w tym 35 m2 podłogówki oraz 4 grzejniki po 10 żeberek oraz jeden łazienkowy dodatkowo. Zaznaczę, że nie są o e raczej włączone bo mam ustawione sterownik regulatora na tzw. pompę C.O. czyli wyłącza mi po dogrzaniu.

PODŁOGOWA CHODZI BEZ PRZERWY na 33 st. na wyjściu z magistrali mam czujnik bo trochę inne rozwiązanie mam.

Korzystam tylko i wyłącznie z PiD.

Nie rozumiem jak ktoś może powiedzieć że jemu na PiD nie działa to nie możliwe jeżeli jest wszystko ok. Czyli opał - chyba najważniejsze. Nie średni tylko dobry.

U człowieka u którego byłem ustawić piec bo w PiD cały czas pracował i się nie mógł dogrzać okazało się , że całą robotę psuje źle umiejscowiony czujnik podłogówki. Po zmianie miejsca w ciągu godziny pięć się dogrzał.

Opał miał kiepski swoją drogą.

Także piszcie ile pali w ta zimę bo zaraz ma być znowu wiosna i nic się nie dowiemy. Pozdrawiam.

Witaj,przypadkiem trafilem na youtobe taki piec jak opisujesz i sterownik pokojowy.W moim sasie 17 kw powierzchnia do grzania okolo190m spala okolo 15% na dobe,podajnik wystarcza na prawie 7 dni.Ja wsypuje zawsze 5 workow 125kg ,przed mrozami wystarczalo na 10 dni w domu temperatura 22.Tez pale na PiD juz trzeci sezon i niema problemu,instakacja ma 1 zawor czterodrogowy z silownikiem a podlogowke podkrecam recznie trojdoznym,pompy pracuja bez wylaczania oprocz bojlera.

Początek sezonu 2015/2016

data godzina Pozostało temperatura

(%) godzin zewnętrzna

wsypano 6 x 25 = 140 kg

środa 07-10-2015 23.00 100%

8,5kg/dobę; wsypano 150 kg (full po brzegi)

sobota 24-10-2015 11.00 100%

24-10-2015 23.30 96% 324 6

25-10-2015 15.30 91% 285 7

25-10-2015 23.30 89% 281 5

26-10-2015 22.15 81% 261 4

27-10-2015 23.00 75% 251 2

29-10-2015 20.00 61% 199 2

01-11-2015 23.00 42% 144 6

05-11-2015 21.00 16% 55 4

środa 11-11-2015 11.00 100%

8,3kg/dobę; wsypano 150 kg (full po brzegi)

trwa kalibracja zużycia % i kg

środa 25-11-2015 22.00 100%

10,7kg/dobę; wsypano 150 kg (full), załączono PID na próbę

26-11-2015 6.30 95% 178 0

26-11-2015 23.34 86% 168 0 bez PID

27-11-2015 7.20 82% 160 0 praca 9s/72s, wen. 30%

29-11-2015 13.20 55% 109 2

29-12-2015 22.50 52% 105 4

30-11-2015 22.00 42% 89 2

01-12-2015 23.00 29% 59 1

03-12-2015 22.28 13% 28 6

04-12-2015 21.00 5% 11 6

piątek 04-12-2015 23.00 100%

15kg/dobę; wsypano 150 kg (full max)

05-12-2015 8.20 96% 220 4

06-12-2015 10.00 89% 281 10

06-12-2015 21.30 86% 291 7

07-12-2015 6.45 84% 298 6

08-12-2015 7.45 79% 297 3

08-12-2015 23.50 75% 281 1

09-12-2015 23.40 67% 245 4

10-12-2015 23.55 59% 211 1

11-12-2015 7.45 56% 196 0

12-12-2015 10.40 46% 153 3

12-12-2015 23.00 42% 139 3

13-12-2015 23.00 34% 112 0

14-12-2015 23.50 26% 84 -1

15-12-2015 7.40 23% 75 -1

15-12-2015 23.50 18% 57 -3

16-12-2015 7.35 15% 46 -4

16-12-2015 23.50 8% 25 0

17-12-2015 6.00 5% 16 0

czwartek 17-12-2015 21.30 100% 178 6

10,6 kg/dobę; wsypano 125 kg

18-12-2015 22.30 91% 268 8

19-12-2015 7.30 89% 268 8

20-12-2015 23.15 79% 273 6

21-12-2015 22.45 73% 260 5

22-12-2015 23.00 65% 231 8

24-12-2015 11.00 56% 198 9

25-12-2015 1.00 51% 179 5

26-12-2015 20.00 37% 127 4

sobota 26-12-2015 21.30 100% 441 4 PID

10,5 kg/dobę; wsypano 100 kg

02-01-2016 11.00 45% 128 -9

02-01-2016 22.45 40% 111 -13 ręczne

03-01-2016 10.45 33% 88 -11 PID

03-01-2016 22.45 27% 72 -14

to moje wyniki na ten sezon 2015/2016, piec mam wpięty do neta, tak wiec odczyty robione są na kompie, w tym roku nie wyłączyłem jak się zaczął sezon pompy ciepła (powietrze-powietrze) od cwu, chodzi w jednym pomieszczeniu i piec i pompa, PID załączyłem dopiero 26-12-2016 r. bo miałem gości od wtedy i nie chciałem bawić się w ustawienia, jak teraz przy tych mrozach załączyłem ręczne to przez pół dnia ubyło mi 7%, tak więc wróciłem na PID, jak się ociepli to wrócę na ręczne ustawienia, na parterze podłogówka tem. zadana 27-28 stopni, w pomieszczeniu jest 20-21 stopni ...

To w miarę już rozumie co mam w tym przypadku zrobić... ale mam takie pytanie jest jakieś optymalne ustawienia pieca żebym miał się do czegoś odnieść i ewentualnie iść w górę lub w dół z parametrami... tak samo z pompkami czy wyższe biegi czy niższe

nie ma uniwersalnych ustawień

jak spala się prawidłowo bez niedopału i osiąga zadaną to bym nie ruszał

jak w popiele koks lub spieki z popiołu to zmieniać wtedy

w instalacji tez wszystko zależy jak skomplikowana

pompa na najniższym możliwym biegu moim zdaniem a sterowanie temperaturami w pomieszczeniach z wykorzystaniem posiadanych "narzędzi"