jarooo3 27.01.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 A ja kupiłem sobie głowice termostatyczne. Pytanie do kolegów, u których pompa od kaloryferów chodzi cały czas: jak macie ustawione głowice? Na jakim biegu śmiga pompa? @nnemoo, naprawdę spoko spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 27.01.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Głowice zazwyczaj mają taką regulacje*) 8*C1) 12*C2) 16*C3) 20*C4) 24*C5) 28*C na 5 mam w łazience, grzeje cały czas.W pokojach gdzie śpimy na 3. A tam gdzie nie przebywamy prawie wcale to między 2 a 3. Wychodzi ok 18*C. Pompe chodzi cały czas na 1 biegu. ale to zalezy jaka pompa i jaka instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 27.01.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Głowice zazwyczaj mają taką regulacje *) 8*C 1) 12*C 2) 16*C 3) 20*C 4) 24*C 5) 28*C na 5 mam w łazience, grzeje cały czas. W pokojach gdzie śpimy na 3. A tam gdzie nie przebywamy prawie wcale to między 2 a 3. Wychodzi ok 18*C. Pompe chodzi cały czas na 1 biegu. ale to zalezy jaka pompa i jaka instalacja. Dokładnie tak mam w instrukcji głowicy. Ale biorąc pod uwagę to, że głowica jest przy grzejniku to temperatura w pomieszczeniu nie jest chyba taka jak ustawiona na głowicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 27.01.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Dokładnie tak mam w instrukcji głowicy. Ale biorąc pod uwagę to, że głowica jest przy grzejniku to temperatura w pomieszczeniu nie jest chyba taka jak ustawiona na głowicy? Koledzy ja jak sobie ustawiałem temp w pokoju to zakupiłem sobie dwa termometry i sprawdzałem czy temp. w pokoju pokrywa sie z tą na sterownikach. U was analogicznie można zrobić koszt 12zł a dobierzecie sobie optymalne ustawienia na głowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 27.01.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Mam termometr i testuję. Chciałem być o krok do przodu i zacząć od ustawień jakie mają inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 27.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 nnemo gratulacje- jak osiągnąłeś taki wynik, u mnie 20kg w tych mrozach wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 28.01.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Dokładnie tak mam w instrukcji głowicy. Ale biorąc pod uwagę to, że głowica jest przy grzejniku to temperatura w pomieszczeniu nie jest chyba taka jak ustawiona na głowicy? U mnie to jest plus minus 1 *C. Jak się wyłączy grzejnik po przekroczeniu zadanej temp. to przecież jest zimny i nie przekłamuje. Jedynie może przebijać o ten 1*C jak grzeje. Pozatym głowica też stopniowo się zameka, także w miare to dobrze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 28.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Przez niecałą dobę użytkuję głowice. Duży plus za to, że temperatura w pomieszczeniu jest utrzymywana na względnie stałym poziomie. Przy sterowniku było tak, że jak temperatura spadła o 0,5- 1st to włączała się pompa i grzejniki grzały aż temp była powyżej zadanej. Przez to wahania temperatury w pomieszczeniu sięgały 2st a to sporo. Zaczynam się zastanawiać czy dobrze kupiłem zwykłe głowice. W elektronicznych mógłbym sobie zmniejszyć nieco temperaturę na czas kiedy nas nie ma w domu albo na noc. No i pytanie jak to wpłynie na ilość spalanego węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 28.01.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam Wszystkich, ja od początku mam głowice, tylko w łazience nie mam bo żona lubi ciepło, powiem Wam, że chyba niepotrzebnie bawiłem sie w czujnik pokojowy bo faktycznie na głowicach w wiekszej ilości miejsc jakby ta temperatura jest mierzona, a w pokojowym w jednym, a u mnie jest to miejsce przelotowe. Znacie może ten węgiel z reklamy z dołu, czy faktycznie przywożą suchy, bo cena dobra, ale się zastanawiam czy sie opłaca, jakby nie było reklamy to podaje link.http://superopal.com/sklep/promocja-polski-ekogroszek-28-primum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 28.01.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Ja ma sterownik pokojowy bezprzewodowy więc mogę go przenosić w dowolne miejsce. Mimo wszystko chyba jednak wybiorę głowice. No ale czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 28.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Przez niecałą dobę użytkuję głowice. Duży plus za to, że temperatura w pomieszczeniu jest utrzymywana na względnie stałym poziomie. Przy sterowniku było tak, że jak temperatura spadła o 0,5- 1st to włączała się pompa i grzejniki grzały aż temp była powyżej zadanej. Przez to wahania temperatury w pomieszczeniu sięgały 2st a to sporo. Zaczynam się zastanawiać czy dobrze kupiłem zwykłe głowice. W elektronicznych mógłbym sobie zmniejszyć nieco temperaturę na czas kiedy nas nie ma w domu albo na noc. No i pytanie jak to wpłynie na ilość spalanego węgla... Jaroo3 ja mam sterowniki pokojowe i nie mam wahań temperatur. U mnie różnica temp. to max 0,5C. U mnie sterownik pokojowy reguluje zaworem 3D, a nie pompą. Pompa chodzi cały czas. Stąd płynna regulacja i ciągle stała temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 28.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A powiedzcie jak palicie na tym Pidzie. U mnie powyżej zadanej na CO52C wpada w nadzór, a poniżej sobie pracuje oscylując wokół zadanej.Kiedy jest większe spalanie jak pracuje ciągle oscylując wokół zadanej, czy jak pali mocniej i wpada w nadzór.Teraz jak jechałem na CO48,49 i oscylował wokół zadanej to spalił mi przy tych plusowych temp. 15-16kg- coś kurcze dużo mi się wydaje.Teraz zadałem mu CO 50 zobacze jak to wpłynie na spalanie.A u was jak to wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 28.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 U mnie jak miałem zadaną 60 to super sobie pykał piecyk i raczej więcej jak o 2st nie przebijał zadanej. Teraz jak mam ustawioną 55 to często dobija do 59. Ale tak czy siak w nadzór nie wpada bo przy PID nadzór włącza się jak przebije o 5st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleon81 29.01.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam ponownie. Na razie sytuacja bez zmian, codziennie dolewam bo ciśnienie spada. Ale staram się być cierpliwym i mam nadzieję, że się cały czas podłogówka odpowietrza, w każdym razie śladów nigdzie żadnych nie widać. Jednak mam pytanie w innej kwestii. Jutro planuję pierwsze czyszczenie kotła. W zestawie dostałem tylko pogrzebacz, grackę, szufelkę. Sprawdziłem, że otwory wyczystkowe po bokach pieca są na tyle wąskie, że trzeba użyć jakiejś węższej szufelki i zapewne szczotki do oczyszczenia ścianek. Możecie poradzić co zakupić w tym celu, czym skutecznie czyścicie swoje piece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 29.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Ja te otwory czyszczę tą gracką z zestawu. Wchodzi do środka po przekątnej, w środku już jest szerzej. No i kilka razy wygarniam. W tym miejscu zbiera się popiół taki strasznie drobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 29.01.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam ponownie. Na razie sytuacja bez zmian, codziennie dolewam bo ciśnienie spada. Ale staram się być cierpliwym i mam nadzieję, że się cały czas podłogówka odpowietrza, w każdym razie śladów nigdzie żadnych nie widać. Jednak mam pytanie w innej kwestii. Jutro planuję pierwsze czyszczenie kotła. W zestawie dostałem tylko pogrzebacz, grackę, szufelkę. Sprawdziłem, że otwory wyczystkowe po bokach pieca są na tyle wąskie, że trzeba użyć jakiejś węższej szufelki i zapewne szczotki do oczyszczenia ścianek. Możecie poradzić co zakupić w tym celu, czym skutecznie czyścicie swoje piece? Kolego ja czyściłem plastikową łopatką od piasku - pożyczyłem od synka mówiąc że mu kupię lepsza ładniejszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 29.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Sas daje w komplecie długi wycior ze szczotką metalową, pogrzebacz i taką jak to nazwać... do zgarniania i szufelkę. W każdym bądź razie 4 sztuki były u mnie.Mi to spokojnie wystarcza. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 29.01.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 W ogóle to czyszczenie jest mało kłopotliwe. Ja to robię bez wygaszania kotła. 10-15 minut i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleon81 29.01.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A mi kurde poskąpili wyciora więc muszę sobie jakiś skołować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 29.01.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A mi kurde poskąpili wyciora więc muszę sobie jakiś skołować Dziwne, wydaje mi się że wycior jest w standardowym wyposażeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts