julo23 12.03.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ale czemu piszesz o instalacjach w temacie o piecu SAS multi ?Tu masz mniejsze prawdopodobieństwo że ci ktoś odpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mireckim 12.03.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Instalacja nieodzowna część pracy samego kotła przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 13.03.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Zerwało wam kiedyś zawleczkę w Sasie ? sporo się o tym słyszało ale odpukać póki co mam spokój i ani razu, ale chciałbym się zorientować jak to wygląda w naszych piecach. Bo jak znam życie to pewnie jak padnie to w największe mrozy i w środku nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 14.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 W tamtym tygodniu dwa razy zerwało mi zawleczke.Trafił sie wiekszy kamień i zerwało,a był zasypany cały podajnik.Tam jest takie okienko u dołu podajnika,odkręca sie i widać tam ślimak.Myślałem że będzie ciężko ale bez problemu szybko poszło z 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 14.03.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Może głupie pytanie. Ale o jaką zawleczkę chodzi, gdzie ona się znajduje i za co odpowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 16.03.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 u mnie przez 3 sezony ani razu nie zerwało śruby (zamiast zawleczki mam specjalną śrubę), ostatnie spalanie wyszło mi 8,7 kg, (zasypane 150 kg; sobota 27.02.2016 - 13.00; wystarczyło do wczoraj - wtorek 15.03.2016 19.00 - dosypano znów na full po brzegi 150 kg;), ale trochę dopalam co któryś dzień "pojedynczym" drewnem kominkowym jak mam czas (z reguły średnio 1x co drugi dzień jedno drewko), kładę jedno drewko na palnik a drugi bok opiera się na półce od drzwiczek, zawsze wypala się połowa i nie spada reszta na dół, potem drugą połowę przesuwam na sam palnik i spala się ona do końca..., palenie na ruszcie jest męczące i brudzące, a tu nie ma problemu, kiedy chce to "dopalam", taki jeden kawałek drewna na długo starcza..., nie wiem jak to wpływa na piec... ale jakiś złych objawów nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 17.03.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 8,7kg na dobę? Serio? Naprawdę dobry wynik. A temp w domu jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 17.03.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) W tamtym tygodniu dwa razy zerwało mi zawleczke.Trafił sie wiekszy kamień i zerwało,a był zasypany cały podajnik.Tam jest takie okienko u dołu podajnika,odkręca sie i widać tam ślimak.Myślałem że będzie ciężko ale bez problemu szybko poszło z 10 min. Trzeba opróżniać cały podajnik żeby się dobrać do zawleczki ? Kiedyś odkręciłem to okienko z ciekawości i wysypuje się nim węgiel. To taka "rewizja" Ale nie zwróciłem uwagi na tą zawleczkę i de facto nawet nie wiem gdzie ona się znajduje. Specjalną śrubę ? Ale zawleczka po to jest, i po to ma niską wytrzymałość żeby ją ukręciło a nie ślimaka. Edytowane 17 Marca 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 18.03.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 8,7kg na dobę? Serio? Naprawdę dobry wynik. A temp w domu jaka? - na dole podłogówka - 20 stopni - pokoje u dzieci - grzejniki - 22 stopnie - sypialnia, biuro - 20-21 stopni - łazienka u góry - podłogówka + grzejnik - 23-24 stopnie tak jak pisałem wcześniej trochę "dopalam" pojedynczym drewnem, oraz do cwu wspomagam się pompą ciepła powietrze-powietrze, z tego co zauważyłem kolosalne znaczenie miało przysłonięcie wentylatora do połowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 18.03.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Trzeba opróżniać cały podajnik żeby się dobrać do zawleczki ? Kiedyś odkręciłem to okienko z ciekawości i wysypuje się nim węgiel. To taka "rewizja" Ale nie zwróciłem uwagi na tą zawleczkę i de facto nawet nie wiem gdzie ona się znajduje. Specjalną śrubę ? Ale zawleczka po to jest, i po to ma niską wytrzymałość żeby ją ukręciło a nie ślimaka. zawleczka jest na zewnątrz, na końcu ślimaka, nie trzeba przez rewizję zaglądać do środka, u mnie jest śruba, która działa jak zawleczka, jest odpowiedniej twardości i się zrywa jak jest za duży opór ślimaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 18.03.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Podajnika nie trzeba opróżniać,wystarczy podstawić jakiś pojemnik wyleci tylko troche.Zawleczka jest pod plastikową osłoną,ma twardość5.8,przy zerwaniu łamie ją na trzy kawałki.Środkową część trzeba wybić i włożyć nową śrube,zakrecić nakrętke,osłone i gotowe.Mój groszek ma troche grubszą granulacje i trafił się kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 07.04.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Kilka dni temu wyczyściłem ten zasobnik pod retortą. Wyszedł praktycznie cały popielnik popiołu. Od razu lepiej się pali, a do tego dłużej wytrzymuje na jednym zasypie.Czas niedługo zacząć myśleć o zakupie węgla na nowy sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 12.04.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Postanowiłem dzisiaj podgrzać cwu do temperatury 70st (żeby wybić ewentualne bakterie legionelli). No i okazało się, że jak ustawiłem na piecu temp cwu 70 to piec podgrzał ją do 60 i wyłączył pompę od cwu. Ktoś wie co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 15.04.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Postanowiłem dzisiaj podgrzać cwu do temperatury 70st (żeby wybić ewentualne bakterie legionelli). No i okazało się, że jak ustawiłem na piecu temp cwu 70 to piec podgrzał ją do 60 i wyłączył pompę od cwu. Ktoś wie co chodzi? Może sprawdź w instrukcji dlaczego wyłączył pompę, pewnie nikt nie grzał do tej temp. stąd może brak odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 18.04.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 No może nikt do takiej temp nie grzeje ale ustawić na sterowniku można chyba do 75st. Z mojej obserwacji wynika, że nie podgrzeje cwu powyżej temp jaką jest ustawiona na piecu. W sumie wydaje się to dość logiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 01.06.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Doliczyć też należy stratę na rurkach, ok. 2*C. Także jak masz 45*C CO teraz, to na rurkach może być załóżmy 43*C które próbują zagrzać wodę w bojlerze, w którym co chwile dolewa się zimnej wody jak korzysta się z wody. Także dodajmy koleją stratę o 2*C. Mam termometr bezpośrednio na rurce do bojlera i termometr na bojlerze, oraz 2 miejsca z tyłu bojlera do wpięcia czujniku temp. do pieca i trochę obserwowałem jak się to odbywa. Trzeba palić ostro na piecu żeby zagrzać bojler do 60*C -65*C. Najłatwiej nahajcować drewnem na 85*C CO. Ale wg mnie to nie ma sensu bo i tak będzie za gorąca woda żeby z niej korzystać i dolewamy na pół zimnej. A po drugie kilka godzin i woda stygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adix-77 01.09.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) czescPytanko. Czy macie przyklejoną retortę na silikonie ( masie uszczelniającej 1200stopni). ona sklada się dwóch części luźnych u mnie. trzecia cześć jest na stałe taki kielich. na nim jest taka okrągła "korona" a na koronie taki talerz. Co z tych rzeczy macie poprzyklejane na silikonie? Edytowane 20 Września 2016 przez adix-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 22.09.2016 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Z napełnieniem pieca i odpowietrzeniem grzejników sobie poradziłem, mimo pewnych komplikacji z jednym grzejnikiem. Cały czas słyszę na piecu, że coś w nim bulgocze. Czy jest jakaś możliwość odpowietrzenia pieca, czy to minie? W poprzednim roku było chyba tak samo i samo przestało. Edytowane 22 Września 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adix-77 26.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 czesc Pytanko. Czy macie przyklejoną retortę na silikonie ( masie uszczelniającej 1200stopni). ona sklada się dwóch części luźnych u mnie. trzecia cześć jest na stałe taki kielich. na nim jest taka okrągła "korona" a na koronie taki talerz. Co z tych rzeczy macie poprzyklejane na silikonie? hej odpowie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 27.09.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Ja mam u góry uszczelnione silikonem. Pod tym, jak to nazywasz, talerzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts