adix-77 03.10.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Ja mam u góry uszczelnione silikonem. Pod tym, jak to nazywasz, talerzem. Dzięki, czyli korona do talerza przyklejona. a sama korona do kielicha jest tylko nakładana.? czy dobrze to rozumiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 04.10.2016 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 U mnie sama korona jest luźno, nie przyklejona do niczego. Uszczelnione silikonem jest miejsce między palnikiem (zdjęcie 1) a talerzem (zdjęcie 2). Ale weź pod uwagę to, że mogę mieć coś nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keltttt 09.10.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam Czy ktoś posiada dobre ustawienia do pieca SAS 17kW + ST-45 eko-groszek z kopalni WesołaPowierzchnia grzania około 140m2Proszę o pilną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 17.10.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam Czy ktoś posiada dobre ustawienia do pieca SAS 17kW + ST-45 eko-groszek z kopalni Wesoła Powierzchnia grzania około 140m2 Proszę o pilną pomoc. A masz w swoim sterowniku PID? Jak masz to włącz, obserwuj a potem możesz ewentualnie korygować ustawienia dla uzyskania ładnego popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 17.10.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Cześć Nie namawiają Jarosław tak ludzi na PiD bo jak się okazuje, tak niektórzy mają popieprzone instalacje, że dziwię się że wogóle to działa. ..Przez to, że oferuję się z pomocą juz nie raz przy tej okazji okazało sie, że instalacje są niekompletne, brakuje czujników, pomp, albo wogóle jest tak porobione ze wszystko na jednej pompie....Napiszę dla czytających i szukających tu poradTAKIE SYSTEMY NIE BĘDĄ DZIAŁAĆ POPRAWNIE PONIEWAŻ SAS TAK STWORZYŁ TEN PIEC, ŻE KOMPLET MUSI BYĆ ZAMONTOWANY ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ A NIE ZE "STARĄ SZKOŁĄ HYDRAULICZNĄ"... Piec musi mieć komplet czujników i pomp oraz zawory żeby działał wydajnie i prawidłowo.Jak tego kie chcesz montować to lepiej kupić zwykłego kopciucga z marketu i będzie git... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 18.10.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) U mnie pid śmiga i nawet nie chce mi się próbować czy spalę mniej czy więcej na ustawieniach bez pid. Po prostu cenię sobie wygodę, a przy pid odpalam piec i oprócz dosypywania węgla, wynoszenia popiołu i czyszczenia od czasu do czasu nie muszę nic robić.Edit: Ja nikogo nie namawiam na pid. Proponuję tylko żeby wypróbować bo wygodne to jest. Jak się okaże, że nie sprawdza się to u kogoś to zawsze może wyłączyć.Aha no i podstawa to sprawdzony węgiel. Edytowane 18 Października 2016 przez jarooo3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 18.10.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ale właśnie dobrze ogólnie mówisz, nie korzystać z PiD przy tych piecach to oznacza zmarnowane pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kay32 18.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam, Też posiadam pies Sas eco 17 kw ale bez PID i palę eko z wesołej okolo 27-29 KJ NIe potrafie ustawic podajnika i spalania spieki sa wegiel jakis niedopalony... czy wy doswiadczeni palacze w kotłowni macie jakies swoje ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 18.10.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ustawienia trzeba dostosować do węgla i instalacji. Ciężko będzie dobrać ustawienia uniwersalne. Wydaje mi się że skoro węgiel niedopalony to musisz albo zmniejszyć podawanie albo zwiększyć nadmuch. Ale ekspertem nie jestem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 18.10.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Im wyższa kaloryczność tym więcej śpiewów, jak podniesie nadmuch to będzie ich jeszcze więcej. Trochę za mocny ten eko i taki efekt. Nie dziw się tak już jest. Najlepiej taki około 27MJ się spala..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 19.10.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Z tą kalorycznością to prawda. W zeszłym sezonie paliłem bardzo kaloryczny węglem i faktycznie więcej spieków miałem. W tym sezonie palę węglem 26kj i spała się super. Że 150kg wiadro 10l popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kay32 21.10.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 ustawienia mam takie... nadmuch 75% przerwa podawania 5,5 minuty. w podczymaniu przerwa podawania 250 minut maksimum wentylator w podczymaniu czas pracy 60sekund przerwa 10 minut. temperatura zasilania 30c powrotu 26c temp podłogowki 26c Pompa podłogowa z mieszaczem podłogowka na 130m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keltttt 25.10.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 A masz w swoim sterowniku PID? Jak masz to włącz, obserwuj a potem możesz ewentualnie korygować ustawienia dla uzyskania ładnego popiołu. Witam Nie ma PID. Sterownik ST-45 + ST-202 Obecnie testuje ustawienia: Piec 55C histereza 2C podłogówka 34C CWU 47C histereza 2C Praca Podawanie 12s Przerwa 78s Podtrzymanie: Podawanie 12s Przerwa 25min Nadmuch 19% W podtrzymaniu nadmuch Praca 40s Przerwa 7min. Maci może jakieś uwagi do tych ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.10.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Witam Nie ma PID. Sterownik ST-45 + ST-202 Obecnie testuje ustawienia: Piec 55C histereza 2C podłogówka 34C CWU 47C histereza 2C Praca Podawanie 12s Przerwa 78s Podtrzymanie: Podawanie 12s Przerwa 25min Nadmuch 19% W podtrzymaniu nadmuch Praca 40s Przerwa 7min. Maci może jakieś uwagi do tych ustawień Jeśli masz ciepło w domu i stwierdzasz,że zużycie energii na ogrzewanie w postaci węgla pokrywa się z faktycznymi potrzebami domu na energię to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.11.2016 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Panowie, jeśli ktoś pali na PID to jakie macie ustawienia granulacji, współ. wentylatora i podawania? Ja zmieniłem ekogroszek w tym roku i trochę mam ustawiania. Czy ktoś z was w ustawieniach serwisowych coś zmieniał?Czy wyższa temperatura na piecu spowoduje, że groszek może lepiej się spalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 16.11.2016 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Nie, wyższa temp. tego nie sprawi.... a co nie tak masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 17.11.2016 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Węgiel się nie dopala i robią się spieki. Skorygowałem współczynniki i jest już lepiej.Osoby, które palą na PID, jaką macie granulację paliwa ustawioną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 17.11.2016 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Ja mam osobiście grubą... spieki to jest normą przy zbyt kaloryczne groszku palonym zbyt szybko, tak już tu pisaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 17.11.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 A zmieniając współczynnik podawania z 0 na +5 czyli podnosząc to wtedy podawane jest więcej węla tak?Czy jest jakiś wzór tzn.do ustawień wedle którego można by ustawiać sterownik do najbardziej korzystnego w swojej instalacji (w jakim przedziale czasowym powinna wzrosnąć temperatura np. o 1st. czy coś w tym stylu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 17.11.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) Tak, podawane jest więcej węgla. Nie, Nie ma wzoru po to masz PiD żebyś nie musiał sobie tym głowy zawracać, samo w sobie to tyle stosuje zależnych, że nawet my kombinatorzy nie ogarniamy więcej. Jak jest coś nie tak i chcesz być szefem u siebie w kotłowni ustaw tryb dwustanowy i się baw [niezalecane]. Pzdr Edytowane 17 Listopada 2016 przez pechozol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts