Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy ktoś posiada dobre ustawienia do pieca SAS 17kW + ST-45 eko-groszek z kopalni Wesoła

Powierzchnia grzania około 140m2

Proszę o pilną pomoc.

A masz w swoim sterowniku PID? Jak masz to włącz, obserwuj a potem możesz ewentualnie korygować ustawienia dla uzyskania ładnego popiołu.

Cześć

Nie namawiają Jarosław tak ludzi na PiD bo jak się okazuje, tak niektórzy mają popieprzone instalacje, że dziwię się że wogóle to działa. ..Przez to, że oferuję się z pomocą juz nie raz przy tej okazji okazało sie, że instalacje są niekompletne, brakuje czujników, pomp, albo wogóle jest tak porobione ze wszystko na jednej pompie....

Napiszę dla czytających i szukających tu porad

TAKIE SYSTEMY NIE BĘDĄ DZIAŁAĆ POPRAWNIE PONIEWAŻ SAS TAK STWORZYŁ TEN PIEC, ŻE KOMPLET MUSI BYĆ ZAMONTOWANY ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ A NIE ZE "STARĄ SZKOŁĄ HYDRAULICZNĄ"...

Piec musi mieć komplet czujników i pomp oraz zawory żeby działał wydajnie i prawidłowo.

Jak tego kie chcesz montować to lepiej kupić zwykłego kopciucga z marketu i będzie git...

U mnie pid śmiga i nawet nie chce mi się próbować czy spalę mniej czy więcej na ustawieniach bez pid. Po prostu cenię sobie wygodę, a przy pid odpalam piec i oprócz dosypywania węgla, wynoszenia popiołu i czyszczenia od czasu do czasu nie muszę nic robić.

Edit: Ja nikogo nie namawiam na pid. Proponuję tylko żeby wypróbować bo wygodne to jest. Jak się okaże, że nie sprawdza się to u kogoś to zawsze może wyłączyć.

Aha no i podstawa to sprawdzony węgiel.

Edytowane przez jarooo3

A masz w swoim sterowniku PID? Jak masz to włącz, obserwuj a potem możesz ewentualnie korygować ustawienia dla uzyskania ładnego popiołu.

Witam

Nie ma PID. Sterownik ST-45 + ST-202

Obecnie testuje ustawienia:

Piec 55C histereza 2C podłogówka 34C

CWU 47C histereza 2C

Praca

Podawanie 12s

Przerwa 78s

Podtrzymanie:

Podawanie 12s

Przerwa 25min

Nadmuch 19%

W podtrzymaniu nadmuch

Praca 40s

Przerwa 7min.

Maci może jakieś uwagi do tych ustawień

Gość Arturo72
Witam

Nie ma PID. Sterownik ST-45 + ST-202

Obecnie testuje ustawienia:

Piec 55C histereza 2C podłogówka 34C

CWU 47C histereza 2C

Praca

Podawanie 12s

Przerwa 78s

Podtrzymanie:

Podawanie 12s

Przerwa 25min

Nadmuch 19%

W podtrzymaniu nadmuch

Praca 40s

Przerwa 7min.

Maci może jakieś uwagi do tych ustawień

Jeśli masz ciepło w domu i stwierdzasz,że zużycie energii na ogrzewanie w postaci węgla pokrywa się z faktycznymi potrzebami domu na energię to jest ok.

• 4 weeks później...

Panowie, jeśli ktoś pali na PID to jakie macie ustawienia granulacji, współ. wentylatora i podawania?

Ja zmieniłem ekogroszek w tym roku i trochę mam ustawiania. Czy ktoś z was w ustawieniach serwisowych coś zmieniał?

Czy wyższa temperatura na piecu spowoduje, że groszek może lepiej się spalać?

A zmieniając współczynnik podawania z 0 na +5 czyli podnosząc to wtedy podawane jest więcej węla tak?

Czy jest jakiś wzór tzn.do ustawień wedle którego można by ustawiać sterownik do najbardziej korzystnego w swojej instalacji (w jakim przedziale czasowym powinna wzrosnąć temperatura np. o 1st. czy coś w tym stylu)?

Tak, podawane jest więcej węgla. Nie, Nie ma wzoru po to masz PiD żebyś nie musiał sobie tym głowy zawracać, samo w sobie to tyle stosuje zależnych, że nawet my kombinatorzy nie ogarniamy więcej. Jak jest coś nie tak i chcesz być szefem u siebie w kotłowni ustaw tryb dwustanowy i się baw [niezalecane]. Pzdr Edytowane przez pechozol