luk_sob 17.11.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 (edytowane) Zmieniłem granulacje na drobną i powiem szczerze, że lepiej się ekogroszek wypala. Nie ma takich spieków. Teraz zostały małe poprawki, aby jak najwięcej się wypalało. Edytowane 18 Listopada 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 29.11.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Na jednej z infolinii pani stwierdziła, że prawdopodobnie granulacja w sterowniku tech niewiele ma wspólnego z "grubością" węgla. Prawdopodobnie granulację grubą powinno się stosować do paliwa bardziej kalorycznego a drobną do mniej kalorycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 30.11.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Ale w moim przypadku mimo bardziej kalorycznego paliwa, lepiej się spala na drobnej granulacji. Są czasami spieki, ale nie w takiej ilości, jak na grubej granulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 30.11.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Jasne ze na drobnej jest mniej śpiewów, ponieważ podaje na drobnej mniej powietrza, czytaj nie wchodzi na tak wysokie obroty wiatrak jak przy granulacji grubej. A to jest odpowiedzialne za spieki. Duża ilość powietrza w krótkim czasie. Zauważcie, ze ten sam węgiel palonym w lato i nie ma śpiewów wogóle. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 30.11.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 No ja tylko przedstawiłem tezę pani z infolinii. Nie wiem ile w tym prawdy. Jeśli chodzi o mnie to przestałem się przejmować spiekami o ile są one w jakiejś rozsądnej ilości. Przy węglu który teraz spałam jest trochę spieków ale że jest tego objętościowo niedużo więc to olewam. Wydaje mi się że ciężko z eko groszku uzyskać popiół jak z papierosa. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 30.11.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Masz rację, ja też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor45 04.12.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Czy możecie doradzić w kwestii ustawienia kotła SAS Solid 19 KW. Przy ustawieniach przez instalatora piec nie dopala całego ekogroszku, wyrzuca z retorty. Moje ustawienia to: czas podawania 8s, przerwa podawania 55s, siła nadmuchu 28 Bieg, praca podtrzymania 8 s, przerwa podtrzymania 16 minut, wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 15 s, czas przerwy 15 s. Mam czterodrożny zawór, dwie pompki Wild, pompę cyrkulacyjną do bojlera. Gdyby ktoś miał podobny problem, to proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 04.12.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Tu będzie ciężko bo to temat dla slim nie znamy tego kotła. Nie wiemy jaki sterownik i jak u innych jest na co dzień dlatego ciężko Nam będzie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 06.12.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 A ja się niedługo zacznę nazywać Don Kichot... Paliło się ładnie, aż tu nagle od kilku dni przesypuje drobny węgiel. Podniosłem już wentylator na +9 przy podawaniu -30 i drobnej granulacji. Czekam do jutra, aby zobaczyć jak to będzie wyglądało. Przesypuje tylko z prawej strony, ale z tego co wiem jest to wada ślimaka.Jeżeli dalej będzie to samo, wracam na granulację grubą i zobaczymy co tam się będzie działo. Dodam, że piec czyszczę regularnie, tak samo co jakiś czas odkręcam nad popielnikiem otwór, aby wysypały się resztki popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 10.12.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Na granulacji grubej jest lepiej, ale z prawej strony nie dopala węgla i go przesypuje. Za chwilę będę uszczelniał retortę. Zobaczymy czy to rozwiąże problem, bo innego pomysłu już nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 11.12.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Mimo, że prowadzę mały monolog, napiszę o swoich problemach z piecem i jak sobie z tym poradziłem. Przyda się może komuś z podobnymi problemami. Największym problemem był niedopalony węgiel i przesypywanie z jednej strony (dokładniej z prawej). Myślę, ze uporałem się z tym problemem.Teraz wszystko dokładnie się wypala. Uszczelniłem silikonem retortę. Niestety nie mogłem czekać 12h, tyle ile zaleca producent, ponieważ robiło się zimno w domu. Rozpaliłem po 3h. Silikon zrobił się twardy, nawet nie popękał. Na wiosnę poprawię tę czynność jeszcze raz. Widać, że teraz powietrze rozchodzi się po całości, a nie jak wcześniej, że prawa strona ledwo co się paliła. Co do samych ustawień. Gdy siedziałem i czekałem, zajrzałem do menu serwisowego. Poczytałem trochę w internecie i dopiero po zmianie ustawień pracy, wszystko zaczęło funkcjonować prawidłowo. Myślę, że sama zmiana współczynników mało daję, w porównaniu z ustawieniami serwisowymi. Jedyną rzecz, jaką chcę teraz poprawić to mocny wentylator. Mimo, że wszystko się dopala, temperatura się utrzymuje, to wentylator chodzi na wysokich obrotach. Ustawienia jakie teraz mam, oczywiście na PID: granulacja grubawspółczynnik podawania = -30%współczynnik wentylatora = +5% (będę zmniejszał)tem. zad. CO i CWU = 55 stopnihistereza CWU = 2 stopnie Menu serwisowe --> ustawienia pellet --> praca:min praca = 1 sekmaks praca pod = 8 sekmin przerwa pod = 40 sekmax przerwa pod = 250 sek (max jakie mogłem dać)min went roboczy = 20max went roboczy = 40min obroty = 700max obroty = 2250 Będę teraz dążył do tego, aby wszystko było dalej dopalone idealnie, ale żeby wentylator spokojniej pracował. Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki co zmniejszyć, byłbym ogromnie wdzięczny. Chciałem jeszcze wejść w menu serwisowym do opcji "Nadmuch", ale potrzebny jest kod, którego nigdzie w internecie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 11.12.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ciekawe to co piszesz, zastanawiam się nad tym dlaczego kombinować w ust. Pellet? Czy to odzwierciedla się w pracy rzeczywiście jak palisz eko. Napisz co dokładnie uszczelniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 12.12.2016 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Uszczelniłem retortę, w ten sposób http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html Dzisiaj minie drugi dzień od zmiany ustawień. Siedziałem wiele czasu ze stoperem w ręce i mierzyłem. Faktycznie, po zmianach czasów, podawanie się wydłużyło, a wentylator zaczął inaczej pracować. Wrócę z pracy po 7, to od razu zerknę jak się sprawy mają po nocy, bo wtedy było zawsze najgorzej. Posunąłem się do tak drastycznych kroków, ze względu na brak możliwości skorygowania pieca, aby się wszystko wypalało. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 12.12.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 A jakie teraz luk masz spalanie i przy jakich metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 12.12.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Do ogrzania jest ok.140 m^2. W tym są dwa pomieszczenia, przed które wchodzimy do domu (wiatrołapy). Dom jest ocieplony, nowe okna. Natomiast nie ma ocieplonego stropu, a także podłóg (stare budownictwo), więc jest tutaj duża strata cieplna. Do tej pory wychodziło ok.17-20 kg na dobę, tylko że większość węgla trafiała do popielnika, gdzie musiałem to wybierać i z powrotem zasypywać. Teraz po dwóch dniach palenia, popielnik jest praktycznie pusty, wszystko się wypala dokładnie. Co do spalania na tych ustawieniach dopiero powiem, jak będzie kolejny zasyp. Cały czas zmniejszam powoli nadmuch, aby jak najciszej i najwolniej pracował. Może i teraz jest mniejszy płomień, ale jest idealnie na środku, do tego wszystko jest wypalone i nie schodzi poniżej retorty węgiel. Dodam tylko, że jest to prosta instalacja. Bez dodatkowych zaworów, urządzeń itd. Ogrzewam piecem CO (10 grzejników różnej wielkości) i CWU na 4 osoby. Nie używam żadnej pogodynki, tygodniówki ani nic więcej. Po prostu ma się palić i być ciepło w domu Edytowane 12 Grudnia 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 12.12.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Luk a ty palisz na PiD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 12.12.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mireckim 14.12.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Czy możecie doradzić w kwestii ustawienia kotła SAS Solid 19 KW. Przy ustawieniach przez instalatora piec nie dopala całego ekogroszku, wyrzuca z retorty. Moje ustawienia to: czas podawania 8s, przerwa podawania 55s, siła nadmuchu 28 Bieg, praca podtrzymania 8 s, przerwa podtrzymania 16 minut, wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 15 s, czas przerwy 15 s. Mam czterodrożny zawór, dwie pompki Wild, pompę cyrkulacyjną do bojlera. Gdyby ktoś miał podobny problem, to proszę o podpowiedź. Pierwsze co, to wydłuż czas podawania. Śmiało na 75-80sek. Jeżeli masz grubszej granulacji paliwo to weź nadmuch na 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mireckim 14.12.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Luk a co Ty masz tam za sterownik? Ten sam co Pechozol? Techa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 14.12.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Cześć Mirek jak tam zdrówko. Napiszę WAM że mirecki jest poszukiwacze ideału jak i ja. Warto z Nim konwersować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts