Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne ze na drobnej jest mniej śpiewów, ponieważ podaje na drobnej mniej powietrza, czytaj nie wchodzi na tak wysokie obroty wiatrak jak przy granulacji grubej. A to jest odpowiedzialne za spieki. Duża ilość powietrza w krótkim czasie. Zauważcie, ze ten sam węgiel palonym w lato i nie ma śpiewów wogóle. .....

No ja tylko przedstawiłem tezę pani z infolinii. Nie wiem ile w tym prawdy. Jeśli chodzi o mnie to przestałem się przejmować spiekami o ile są one w jakiejś rozsądnej ilości. Przy węglu który teraz spałam jest trochę spieków ale że jest tego objętościowo niedużo więc to olewam. Wydaje mi się że ciężko z eko groszku uzyskać popiół jak z papierosa. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Czy możecie doradzić w kwestii ustawienia kotła SAS Solid 19 KW. Przy ustawieniach przez instalatora piec nie dopala całego ekogroszku, wyrzuca z retorty. Moje ustawienia to: czas podawania 8s, przerwa podawania 55s, siła nadmuchu 28 Bieg, praca podtrzymania 8 s, przerwa podtrzymania 16 minut, wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 15 s, czas przerwy 15 s. Mam czterodrożny zawór, dwie pompki Wild, pompę cyrkulacyjną do bojlera. Gdyby ktoś miał podobny problem, to proszę o podpowiedź.

A ja się niedługo zacznę nazywać Don Kichot...

Paliło się ładnie, aż tu nagle od kilku dni przesypuje drobny węgiel. Podniosłem już wentylator na +9 przy podawaniu -30 i drobnej granulacji. Czekam do jutra, aby zobaczyć jak to będzie wyglądało. Przesypuje tylko z prawej strony, ale z tego co wiem jest to wada ślimaka.

Jeżeli dalej będzie to samo, wracam na granulację grubą i zobaczymy co tam się będzie działo.

Dodam, że piec czyszczę regularnie, tak samo co jakiś czas odkręcam nad popielnikiem otwór, aby wysypały się resztki popiołu.

Mimo, że prowadzę mały monolog, napiszę o swoich problemach z piecem i jak sobie z tym poradziłem. Przyda się może komuś z podobnymi problemami.

Największym problemem był niedopalony węgiel i przesypywanie z jednej strony (dokładniej z prawej). Myślę, ze uporałem się z tym problemem.

Teraz wszystko dokładnie się wypala. Uszczelniłem silikonem retortę. Niestety nie mogłem czekać 12h, tyle ile zaleca producent, ponieważ robiło się zimno w domu. Rozpaliłem po 3h. Silikon zrobił się twardy, nawet nie popękał. Na wiosnę poprawię tę czynność jeszcze raz. Widać, że teraz powietrze rozchodzi się po całości, a nie jak wcześniej, że prawa strona ledwo co się paliła.

Co do samych ustawień. Gdy siedziałem i czekałem, zajrzałem do menu serwisowego. Poczytałem trochę w internecie i dopiero po zmianie ustawień pracy, wszystko zaczęło funkcjonować prawidłowo. Myślę, że sama zmiana współczynników mało daję, w porównaniu z ustawieniami serwisowymi. Jedyną rzecz, jaką chcę teraz poprawić to mocny wentylator. Mimo, że wszystko się dopala, temperatura się utrzymuje, to wentylator chodzi na wysokich obrotach.

Ustawienia jakie teraz mam, oczywiście na PID:

granulacja gruba

współczynnik podawania = -30%

współczynnik wentylatora = +5% (będę zmniejszał)

tem. zad. CO i CWU = 55 stopni

histereza CWU = 2 stopnie

Menu serwisowe --> ustawienia pellet --> praca:

min praca = 1 sek

maks praca pod = 8 sek

min przerwa pod = 40 sek

max przerwa pod = 250 sek (max jakie mogłem dać)

min went roboczy = 20

max went roboczy = 40

min obroty = 700

max obroty = 2250

Będę teraz dążył do tego, aby wszystko było dalej dopalone idealnie, ale żeby wentylator spokojniej pracował. Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki co zmniejszyć, byłbym ogromnie wdzięczny. Chciałem jeszcze wejść w menu serwisowym do opcji "Nadmuch", ale potrzebny jest kod, którego nigdzie w internecie nie znalazłem.

Uszczelniłem retortę, w ten sposób http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html

Dzisiaj minie drugi dzień od zmiany ustawień. Siedziałem wiele czasu ze stoperem w ręce i mierzyłem. Faktycznie, po zmianach czasów, podawanie się wydłużyło, a wentylator zaczął inaczej pracować. Wrócę z pracy po 7, to od razu zerknę jak się sprawy mają po nocy, bo wtedy było zawsze najgorzej.

Posunąłem się do tak drastycznych kroków, ze względu na brak możliwości skorygowania pieca, aby się wszystko wypalało.

Edytowane przez luk_sob

Do ogrzania jest ok.140 m^2. W tym są dwa pomieszczenia, przed które wchodzimy do domu (wiatrołapy). Dom jest ocieplony, nowe okna. Natomiast nie ma ocieplonego stropu, a także podłóg (stare budownictwo), więc jest tutaj duża strata cieplna.

Do tej pory wychodziło ok.17-20 kg na dobę, tylko że większość węgla trafiała do popielnika, gdzie musiałem to wybierać i z powrotem zasypywać.

Teraz po dwóch dniach palenia, popielnik jest praktycznie pusty, wszystko się wypala dokładnie. Co do spalania na tych ustawieniach dopiero powiem, jak będzie kolejny zasyp.

Cały czas zmniejszam powoli nadmuch, aby jak najciszej i najwolniej pracował. Może i teraz jest mniejszy płomień, ale jest idealnie na środku, do tego wszystko jest wypalone i nie schodzi poniżej retorty węgiel.

Dodam tylko, że jest to prosta instalacja. Bez dodatkowych zaworów, urządzeń itd. Ogrzewam piecem CO (10 grzejników różnej wielkości) i CWU na 4 osoby. Nie używam żadnej pogodynki, tygodniówki ani nic więcej. Po prostu ma się palić i być ciepło w domu ;)

Edytowane przez luk_sob

Czy możecie doradzić w kwestii ustawienia kotła SAS Solid 19 KW. Przy ustawieniach przez instalatora piec nie dopala całego ekogroszku, wyrzuca z retorty. Moje ustawienia to: czas podawania 8s, przerwa podawania 55s, siła nadmuchu 28 Bieg, praca podtrzymania 8 s, przerwa podtrzymania 16 minut, wentylator w podtrzymaniu - czas pracy 15 s, czas przerwy 15 s. Mam czterodrożny zawór, dwie pompki Wild, pompę cyrkulacyjną do bojlera. Gdyby ktoś miał podobny problem, to proszę o podpowiedź.

Pierwsze co, to wydłuż czas podawania. Śmiało na 75-80sek. Jeżeli masz grubszej granulacji paliwo to weź nadmuch na 40%.