Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy jest klapka na wentylatorze? czy się otwiera na maksa?

jaki masz współczynnik wentylatora?

zaglądałeś do menu instalatora i do serwisowego? jakie parametry dla wentylatora? moze za mocno skręcony i stąd takie cuda.

wszystkie czujniki prawidłowo osadzone i podłączone?możliwe też skopane parametry podtrzymania.

palnik ewidentnie przewęglony jakby kocioł zasuwał z maksymalną mocą ale z minimalnym nadmuchem.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Współczynnik wentylatora na tą chwilę ustawiony na 2. Zaglądałem do menu serwisowego ale jest tam sporo parametrów także nic nie zmieniałem. Jak będę dzisiaj na budowie to spiszę parametry wentylatora. Z tego co zaobserwowałem wczoraj to dzieje się tak na trybie praca. Mam ustawione załączenie pomp od 35st i kocioł nawet nie dociągnął do zadanych 52.

bo nie produkuje ciepła z tego węgla i stąd problem

aby zaczął to robić musisz dać właściwą mieszankę

jeśli masz odwagę ustaw współczynnik podawania na -30 i obserwuj co się dzieje. jest ciepło więc potrzeba naprawdę niewiele mocy do ogrzania domu

odsłoń przesłonę na wentylatorze całkowicie i sprawdź czy klapka się uchyla.

powinna być tak wyregulowana aby niski nadmuch otwierał ją już dość mocno

Problem w tym, że nie mam klapki na wentylatorze (tzn nie ma takiej regulowanej ręcznie). Spróbuje z tym współczynnikiem podawania ale może być to samo bo przy wsp. -20 też wygasał. W mojej instalacji nie ma pogodówki a mam w sumie około 100m2 podłogówki więc tak czy siak trochę energii trzeba żeby to rozgrzać. Tym bardziej, że w tygodniu piec mam wygaszony. Dzięki za wszelkie sugestie. Będę próbował coś poustawiać, mam 4 dni na testy.

Kolego klapka ( terminator ciągu ) to jedno a przesłona to drugie. To co Ci tutaj wcześniej koledzy napisali że klapka to jakby kolejne udoskonalone wcielenie przesłony zastosowane w Waszych kotłach zamiast starej ręcznie ustawianej przesłony to nieprawda jest. Są wentylatory które mają i to i to - bo te dwie rzeczy służą do całkiem innych celów. Klapka ma zamknąć kanał powietrzny za dmuchawą kiedy ona nie dmucha, żeby ciąg kominowy nie wypalał opału w podtrzymaniu. Przesłona jest montowana na tej siatce przez którą wentylator ciągnie powietrze i nią się reguluje ilość powietrza pobieraną przez wentylator w czasie pracy. To taka dodatkowa regulacja nadmuchu jest. A Twój palnik i jego zachowanie wskazują na to że klapka na małych mocach się nie uchyla dostatecznie. Ta klapka zresztą moim zdaniem przy sterownikach PID modulujących nadmuchem jest nieporozumieniem. Zazwyczaj kiedy sterownik próbuje pracować z minimalnymi mocami ( więc niewielką siłą nadmuchu ) klapka się nie otwiera, zbyt późno otwiera, tylko odrobinę uchyla itepe. To nie jest jakaś przepustnica - to ma pracować w 2 pozycjach: zamknięte albo otwarte. Zresztą założeniem PID -a jest dążenie do pracy ciągłej ( a więc i ciągłego dmuchania ), więc zamykanie kanału powietrznego jest bez sensu. Spróbuj ją otworzyć na stałe na parę godzin i popatrz jaki będzie efekt. Trzeba albo przeciwwagę zapiąć do czegoś np. gumką recepturką, albo podwiązać jakimś drucikiem albo coś położyć na kanale żeby tą przeciwwagę podparło i nie pozwoliło się jej zamknąć. PS. Przeciwwaga to ten pręt na którym jest ciężarek, nakrętki albo coś podobnego. Edytowane przez kobra64

Klapka o ile jest to jej nie widać. Bo ona jest w kanale powietrznym dmuchawy - za puszką wentylatora. Tam powinien z obudowy dmuchawy wystawać ruchomy pręt z ciężarkami który się wychyla kiedy wentylator pracuje. To jest przeciwwaga klapki. Bierzesz ją w łapę kiedy wentylator pracuje i przestawiasz w skrajne położenie - będzie albo zamknięta albo otwarta klapka. Zobaczysz to na palniku - albo płomień przygaśnie i zrobi się czerwony ( znaczy że zamknąłeś klapkę ), albo będzie się paliło normalnie ( znaczy że klapkę otworzyłeś ). Dla pewności przestawiasz w drugie skrajne położenie - porównujesz płomień i już wiesz kiedy klapka jest otwarta a kiedy zamknięta. W pozycji otwarcia zablokuj jakoś tą przeciwwagę, tak żeby klapka się nie zamykała tylko pozostała w pozycji otwarcia. Spotkałem też dmuchawy w których ta przeciwwaga jest zminimalizowana do praktycznie samej ośki + jakiś centymetr - dwa prostopadłego pręcika ( nie pamiętam już modelu dmuchawy ). Trzeba poobserwować dmuchawę i zobaczyć czy jest coś co się porusza przy załączaniu dmuchawy na zewnątrz obudowy w miejscu pomiędzy puszką wentylatora a przyłączeniem do kotła .

No wygląda że nie masz rzeczywiście ani klapki, ani przesłony. Chyba że Sas w tym kanale do którego jest dmuchawa przyłączona terminator ciągu zabudował - ale nie wydaje mi się. Wobec tego przejdź na ręczne - tak na próbę. Oczyść palnik z nadmiaru węgla, wybierz popiół i ustaw sobie podawanie 5 sekund, przerwę 40 sekund, siłę nadmuchu 40% i zobacz co się stało za jakąś godzinę po wprowadzeniu zmian. Jak ogarniesz ręczny - powinno Ci łatwo pójść dostosowanie parametrów na PID.

Kurcze a ja myślałem że na pid to prawie nic nie będę musiał ustawiać. Ok, próbuję na ręcznych tylko rozpalę kocioł (po raz setny chyba).

Edit: Po włączeniu na tryb ręczny mam wrażenie że wentylator dmucha dużo mocniej niż na pid. Np. kiedy przy włączonym pid wchodziłem w pracę ręczną to między siłą nadmuchu 30 a 100 nie było szczególnie dużej różnicy a na ręcznych na 40 dmucha dużo mocniej niż przy pid na 100. Czy to normalne?

Edytowane przez jarooo3

@julo23 próbowałem palić z PID i też po jakimś czasie wygasał.

Na ręcznych ustawieniach mam tak:

-czas podawania 17s

- przerwa podawania 60s

-wentylator 30%

podtrzymanie:

-czas podawania 20s

-przerwa podawania 4min

-wentylator 20s co 4min

Witam wszystkich.

Podczas pracy nadmuchu poprawnie ustawiona klapka powinna zacząć się uchylać dopiero od 10% mocy nadmuchu. Tutaj jest przedstawione prawidłowe ustawienie odważnika, który znajduje się przy wentylatorze http://www.techsterowniki.pl/75-poradnik-instalatora

Zbyt duże dawki dajesz na podtrzymaniu i dlatego wypluwa z retorty

Proponuję wyłączyć algorytm i przyjąć na początek ustawienia ręczne:

czas podawania w trybie pracy: 5 s

czas przerwy w trybie pracy: 30s

wentylator 30% lub mniej (dopasować aby spieków nie było)

czas przerwy w podtrzymaniu: 30min

czas pracy w podtrzymaniu: 10s

praca wentylatora w podtzrymaniu 20s/10min

praca podawania w podtrzymaniu 10s/30min

Po 15min pracy z ustawieniami sugerowanymi przez kobra64 pirc wygasł. Ale nie tak jak wcześniej z nadmiaru węgla. Tym razem retorta wygląda tak: IMG_20141108_201713019.jpg Ręce opadają....

Odgarnąłem te spieki z góry i okazało się że są tylko z wierzchu. Pod spodem jest węgiel.

Edytowane przez jarooo3

Po 15min pracy z ustawieniami sugerowanymi przez kobra64 pirc wygasł. Ale nie tak jak wcześniej z nadmiaru węgla. Tym razem retorta wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]288094[/ATTACH] Ręce opadają....

Odgarnąłem te spieki z góry i okazało się że są tylko z wierzchu. Pod spodem jest węgiel.

Spróbuj ustawień które podałem i obserwuj dłużej ponad godz tak aby kopczyk się też nie zapadł,

wejdź również w menu > i sprwdz jak masz ustawiony alarm temperatury

Jaro byłeś na dobrej drodze - trochę za mocno dmuchaliśmy. Wygasł bo tak jak pisze kolega wyżej zapewne załączył się alarm " temperatura nie rośnie ". Przestaw go na jakieś 2 godziny. Możesz spróbować takich ustawień jak sugeruje kolega slavax, możesz się ograniczyć ze zmianami dawki i nadmuchu do ujęcia z tego co miałeś po mojej sugestii jakichś 5% z nadmuchu. W obydwu przypadkach bezwzględnie trzeba zmienić ustawienia podtrzymania - nie doczytałem wcześniej że tak masz to ustawione. Ustaw podtrzymanie tak jak napisał kolega slavax.

@kobra 64 wygasł podobnie jak na twoich ustawieniach. A teraz niespodzianka. Udało się przetrwać noc bez wygaszana :) Wszystko dzięki waszym sugestiom. Trochę poobserwowałem i ustawiłem podawanie 8s, przerwa 34 i podtrzymanie wg slavax. Zmniejszyłem wentylator do 25 i przymknąłem o 1 klapkę na czopuchu (wcześniej była otwarta na max). I na razie grzeje. Jedyny problem to to, że pół popielnika spieków się nazbierało przez noc. Nie wiem czy dać troszkę większy nadmuch czy mniejszy?

P.S. Dziękuję za cierpliwość i pomoc.