Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@kobra 64 wygasł podobnie jak na twoich ustawieniach. A teraz niespodzianka. Udało się przetrwać noc bez wygaszana :) Wszystko dzięki waszym sugestiom. Trochę poobserwowałem i ustawiłem podawanie 8s, przerwa 34 i podtrzymanie wg slavax. Zmniejszyłem wentylator do 25 i przymknąłem o 1 klapkę na czopuchu (wcześniej była otwarta na max). I na razie grzeje. Jedyny problem to to, że pół popielnika spieków się nazbierało przez noc. Nie wiem czy dać troszkę większy nadmuch czy mniejszy?

P.S. Dziękuję za cierpliwość i pomoc.

napisz moze jakim węglem palisz i czy przestawiłeś alarm temperatury

Sporo niedopału w tym jest. Trzeba rozciągać przerwę. Na początek dałbym może 5/25 bez zmiany nadmuchu. I później co parę godzin pewnie nadal trzeba będzie wydłużać przerwę - aż to zniknie z popielnika a kocioł nadal grzał będzie. Alarm temperatury to takie ustrojstwo, że jak temperatura w określonym czasie nie wzrośnie o określoną wartość - ster uznaje ża albo zabrakło węgla albo nastąpiła jakaś awaria ( np. zawleczka ) i wygasza kocioł. W niektórych jest tak, że jeżeli w określonym czasie nie dojdzie do zadanej wygasza kocioł. Ten czas to ustawiony przez Ciebie czas alarmu temperatury. .

Ustawiłem 7/37. Nadmuch 27. Wszystko ok tylko dalej spieka. Zwiekszyłem wentylator na 31 żeby pozbyć się spieków i piec wygasł po godzinie... Nie wiem czemu...

Dzisiaj rano zauważyłem inną niepokojącą rzecz. Na dachu i oknach dachowych w pobliżu komina jest pełno niedużych kulekvsadzy. Czy możliwe jest żeby nowy komin wypluwał sadzę?

Ta sadza to zapewne z tego okresu kiedy zasypywałeś palnik węglem. Ma prawo być, skoro zasypywałeś aż do wygaszania. No a teraz tak: palniki przeważnie lubią małą dawkę jednorazowo dostawać. Dlatego sugerowałem czas podawania 5 sekund. Przerwę 25 - bo przy 8/34 ( to stanowi proporcję podawanie - przerwa 1/4,25 ) trochę Ci opału przesypywał - więc zaproponowałem proporcję 1/5. Bez ruszania nadmuchu - a Ty jednak dodałeś do nadmuchu 2, a później nawet 6. Po dogadaniu się z kotłem na tyle, że nie wygasa i dogrzewa powinieneś zmieniać jeden parametr. 7/37 miałeś i nadal przerzucał - czyli dawka1/5,3 nadal była zbyt duża. Ustaw 5/30 z wiatrem 25 - powinien grzać. Jak zaobserwujesz że nadal przerzuca niedopały - wydłużaj przerwę tak po 1 - 2 sekundy, reszty nie ruszaj. Gdyby zaczął się zapadać - skracaj. Wygasł bo pewnie przy nadmuchu 31 miał zbyt dużo wiatru w stosunku do dawki opału i wypalił się wgłąb palnika.

Słucham Kobry ;) Już jest spory postęp bo do niedawna kotła nie mogłem rozpalić tak żeby nie zgasł a teraz śmiga cały czas :) Grzecznie ustawiłem 5/30. Za 2-3 godzinki będę na budowie i zerknę jak się pali.

Swoją drogą zastanawia mnie dlaczego piec nie dawał rady na pid pracować? Bo jak poczytałem sobie o sterownikach z pid to pomyślałem, że problem z ustawieniem parametrów pieca będę miał z głowy bo zrobi to za mnie algorytm a tu zonk.

a algorytm to myślisz że widzi co się w kotle dzieje? nawet jak ma czujnik spalin podłaczony to ograniczają go nastawy wstępne.

jest ślepy. musisz mu pokazać co zachodzi i dopiero wtedy będzie wiedział co ma robić. muszą być prawidłowe ustawienia startowe i powinien to zrobić instalator bo za to wziął pewnie kasę. niestety większość z nich nie ma pojęcia co montuje a liczy tylko kasę z prowizji. zmartwię Cię jeszcze bardziej. w przyszłym roku jak zmienisz opał to czeka CIę kolejna zabawa z korektą ustawień. węgiel niestety nie jest powtarzalny. będzie już Ci jednak łatwiej bo teraz się wszystkiego nauczysz i będziesz wiedział co i w którą stronę zmieniać. warto zatem znaleźć sprawdzony skład i kupić opał po uprzednim sprawdzeniu na cały sezon aby był to ten sam węgiel

Jaroo jak najbardziej możesz spróbować się na PID przełączyć. Weź tylko sczytaj, jak masz ustawioną granulację opału i w menu instalatora jak masz korektę podawania i nadmuchu i tryb nadzoru. I zrób zdjęcie węgla - choćby tego co masz w koszu. Tylko połóż na nim piątaka na przykład, kapsel z piwa albo pudełko zapałek żeby jakiś punkt odniesienia był. Przy wcześniejszych próbach pracy z PID wygasało przez zasypanie palnika opałem?

Jestem na etapie 5/35. Spieki dalej są ale już dużo mniej. Nie wiem czemu tworzą się takie spieki zlepione z kilku kawałków węgla. Korekty przy pid ustawione na domyślne bo przywracałem ustawienia fabryczne. Jeśli chodzi o nadzór to nie pamiętam jakie mam nastawy ale jakieś na szybko znalezione w necie więc mogą nie być dobre. Granulację węgla mam ustawioną na grubą. Jutro cyknę fotkę opału. Pozddawiam i dzięki za pomoc. W domku jest cieplutko :)

Kolejny weeken, kolejne testy. Wydłużyłem przerwę. Ustawione teraz 5/39. Spieki dalej są ale trochę mniej. Pojawił się problem z uzyskaniem zadanej temp. Kocioł dociąga do 41 póki co a grzeje już ze 3 godz. Nie wiem czy to dlatego że woda w rurkach zimna (w tygodniu nie grzałem) czy po prostu za duża przerwa w stosunku do podawania. Jak się pozbyć tych nieszczęsnych spieków?

Jaroo uznałbym ten Twój opał za drobny - są pojedyncze większe kawałki ale nie jakoś wiele. Jak masz chwilę to może spróbuj go z PID -a zaatakować. Przełącz granulację na drobną, włącz PID -a, nadzór ustaw tak jak masz ustawione podtrzymanie dla trybu bez PID -a ( to jest w zasadzie to samo - ten nadzór działa kiedy PID przesadzi z mocą, przebije znacznie zadaną i będzie potrzebował odstawić kocioł do podtrzymania ). Na początek niech idzie z PID -em bez żadnych korekt podawania i nadmuchu. Podnieś na jakąś chwilę temperaturę zadaną tak z 15 stopni - powinien PID pójść na 100%. Wyświetli Ci to na ekranie przy symbolu dmuchawki. Oceń " na ucho " moc dmuchawy - czy idzie z większą czy z mniejszą mocą niż to co daje teraz na pracy bez PID, czy to duża różnica. Weź stoper ( choćby ten z komórki ) i pomierz w pracy na 100% czas podawania i przerwy. Tak ze 4 - 5 cykli podawanie - przerwa zmierz. Później wróć temperaturę na obecną zadaną, przełącz sterownik do pracy bez PID -a i napisz co pomierzyłeś i zaobserwowałeś z dmuchawą , podawaniem i przerwą. Mając takie dane będzie można pomyśleć o ewentualnych korektach dla PID -a.

Zrobiłem jak kazałeś. Podniosłem zadaną temp do 67st, włączyłem pid. Na początku dmuchawa pracowała mniej niż 100% i czasy podawania i przerwy się zmieniały. Jak went. doszedł do 100% podawał groszek 13/30 i po tych 5 cyklach już zrobił się spory kopczyk na retorcie także pid już wyłączyłem. Jeśli chodzi o wentylator to ciężko tak na słuch wyczuć. Moim zdaniem na ręcznych przy went. 25 wieje podobnie jak na pid przy 100. No może nieznacznie bardziej wieje na pid.

Może ktoś wie jak ustawić powyższy kocioł, bo jak na razie jestem w ciemnym lesie i jadę na ustawieniach fabrycznych

a co masz tam w fabrycznych i jaki tego efekt jest?

bo z tego co napisałeś to i wróżka nie wywróży.

nie wiemy jak popiół wygląda, jak na palniku, jak z osiąganiem temperatur na kotle i w domku

nic nie wiemy to jak pomagać???