kobra64 22.11.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 W tych serwisowych wentylator sobie ustaw tak jak jest u julo może. I ujmij mu te 2 oczka z korekcji dmuchawy na + 10 z powrotem. Na ręcznym podciągnij poziom opału na palniku ( praca ręczna - podajnik - naciśnij gałkę i poczekaj aż napełni palnik tak żeby był kopiec ze 3 cm ). Na PID zostaw na godzinę i jeżeli po godzinie dalej się będzie zapadał to zmniejszaj korekcję podawania. Po 2 oczka w dół ( jak masz -20 to na -18 ), palnik po zmianie uzupełnić na ręcznym - i za godzinkę - półtorej zajrzeć co się dzieje. Trochę dziwnie Ci tą dziurę wypala - przeważnie takie rzeczy od strony podajnika się robią a tyłem palnika lubi przesypać. Czy ten palnik był uszczelniany po montażu kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 22.11.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Właśnie jeśli chodzi o uszczelnienie palnika to jakby ktoś jechał w pobliżu Zawiercia, Niegowonic to ja chętnie zamówiłbym taką regulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 22.11.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 W tych serwisowych wentylator sobie ustaw tak jak jest u julo może. I ujmij mu te 2 oczka z korekcji dmuchawy na + 10 z powrotem. Na ręcznym podciągnij poziom opału na palniku ( praca ręczna - podajnik - naciśnij gałkę i poczekaj aż napełni palnik tak żeby był kopiec ze 3 cm ). Na PID zostaw na godzinę i jeżeli po godzinie dalej się będzie zapadał to zmniejszaj korekcję podawania. Po 2 oczka w dół ( jak masz -20 to na -18 ), palnik po zmianie uzupełnić na ręcznym - i za godzinkę - półtorej zajrzeć co się dzieje. Trochę dziwnie Ci tą dziurę wypala - przeważnie takie rzeczy od strony podajnika się robią a tyłem palnika lubi przesypać. Czy ten palnik był uszczelniany po montażu kotła? Z tym wypalaniem to raz z jednej a raz z drugiej strony wypala. Nie wiem czy palnik był uszczelniany. Jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro71 22.11.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Witam wszystkich użytkowników Sasa. Od roku użytkuję Sas Multi 29 i powiem Wam że pierwszy sezon tamtego roku jechałem na ustawieniach ręcznych. Było wesoło, nabiegałem się trochę do kotłowni. W tym roku postawiłem na PID i walczę z nim od początku sezonu. Na tą chwilę mam ustawionego Pida na grubą granulacje, korekta nadmuchu na -8, korekta podawania na -14. Ekogroszek to resztka z tamtego roku jakaś nieznana mieszanka za 500zł/T, która trochę krwi mi napsuła. Czytam i uczę się dzięki Wam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.11.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Z tym wypalaniem to raz z jednej a raz z drugiej strony wypala. Nie wiem czy palnik był uszczelniany. Jak to sprawdzić? Kiedy podajnik podaje i pracuje wentylator zazwyczaj powstają iskry. Część z nich ulatuje w komin, część opada do popielnika. Obserwuj te spadające do popielnika. Jeżeli poniżej talerza retorty iskry wyraźnie odchylają się na boki w stronę ścian kotła - talerz nie jest uszczelniony. Jeżeli opadają swobodnie w dół bez odchyłki - powinien być szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 23.11.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich użytkowników Sasa. Od roku użytkuję Sas Multi 29 i powiem Wam że pierwszy sezon tamtego roku jechałem na ustawieniach ręcznych. Było wesoło, nabiegałem się trochę do kotłowni. W tym roku postawiłem na PID i walczę z nim od początku sezonu. Na tą chwilę mam ustawionego Pida na grubą granulacje, korekta nadmuchu na -8, korekta podawania na -14. Ekogroszek to resztka z tamtego roku jakaś nieznana mieszanka za 500zł/T, która trochę krwi mi napsuła. Czytam i uczę się dzięki Wam... Witaj kolego, fajnie że też palisz na PIDzie. Mało tu osób sie udziela palących na pid, albo jest ich mało ale nie mają problemów i nic nie piszą Jak u ciebie ze spalaniem w porównaniu ze spalaniem ręcznym ? U mnie teraz jak odpaliłem kaloryfery na górze to mniej więcej 15kg/ na dobę. Jutro będzę wiedział dokładnie jak spale bądź nie... cały podajnik. ok. 170m2 obecnie ogrzewam, CWU 250L 43*C, podłoga ok 90-100m2 temp . 30*C, kaloryferów obecnie okręconych tylko 8, z czego 3 grzeją cały czas 38*C, a pozostałem na głowicach termostatycznych tylko do 20*C. W domu jest 24*C, a w pomieszczeniach z których mało korzystam jest 20*C. Musze spróbować ustawić na granulację grubą. Możesz zrobimy zdjęcie węgla obok pudełka zapałek żeby porównać nasz węgiel ? @kobra64, w takim razie ja na pewno nie mam uszczelnionego palnika. Edytowane 23 Listopada 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro71 23.11.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Jak u ciebie ze spalaniem w porównaniu ze spalaniem ręcznym ? U mnie teraz jak odpaliłem kaloryfery na górze to mniej więcej 15kg/ na dobę. Jutro będzę wiedział dokładnie jak spale bądź nie... cały podajnik. ok. 170m2 obecnie ogrzewam, CWU 250L 43*C, podłoga ok 90-100m2 temp . 30*C, kaloryferów obecnie okręconych tylko 8, z czego 3 grzeją cały czas 38*C, a pozostałem na głowicach termostatycznych tylko do 20*C. W domu jest 24*C, a w pomieszczeniach z których mało korzystam jest 20*C. Musze spróbować ustawić na granulację grubą. Możesz zrobimy zdjęcie węgla obok pudełka zapałek żeby porównać nasz węgiel ? Witaj julio23 Szczerze, to nie pamiętam jakie ilości spalałem na ręcznym w tamtym sezonie. Na dzień dzisiejszy spalanie na PID mam w granicach 25kg/ na dobę przy temp. zew. 5 stopni. Mam do ogrzania 280m2. Częściowo podłogowo, ale w większości grzejnikami. Temp. w domu na tą chwilę to 22*C, u teścia pewnie więcej bo on ciepłolubny jest strasznie( dom jest dwuczęściowy). Co do spalania na grubą czy drobną granulację to nie zauważyłem różnicy w ilości spalonego wsadu a pierwszy miesiąc paliłem na drobnej granulacji. Chodz temp. w tamtym czasie były większe. Co do więgla to jutro postaram się pstryknąć zdjęcie. Używa ktoś może sterownika pokojowego do kotła Sasa? Jeśli tak to który model i jak macie go połączonego z kotłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 23.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Kolego, ja używam, można go podłączyć też bezprzewodowo , z tym że ja mam normalnie na kabel. ST-280 ale są inne. Sterownik bardzo fajny ale już wyszło nowsze oprogramowanie i mnie to wkurza że nie umiem. czy nie mogę go zaktualizować, ponoć trzeba wysłać do techa - ale to raczej wchodzi w grę po sezonie grzewczym 25kg na dobę przy obecnych temp. wydaje mi się bardzo dużo. Tym bardziej że masz tylko 22*C w domu. No ale przecież każdy dom jest inny.Chętnie zerknąłbym na twoje nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro71 24.11.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 julo23Może i dużo spalam, bywało więcej. Dom odkupiłem, więc nie ja robiłem instalację Co cwu w tym domu, a jest kiepsko rozwiązana technicznie. Dużo by opisywać. Ogólnie mówiąc jak uda mi się zakończyć ten sezon grzewczy 1T/miesiąc to będę zadowolony...Co do nastaw to CO 62*CCWU 45*Ckorekta went to -7korekta podawania 14Cóż więcej ... Ogólnie mówiąc cały czas się uczę... Co do sterownika pokojowego to właśnie ST-280 mnie interesuje, podobno można nim sterować wszystkimi nastawami pieca. Zastanawiam się właśnie nad kablem czy sposobem bezprzewodowym, ale w obu przypadkach jakiś kabel trzeba pociągnąć( zasilanie np.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 25.11.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Można nim sporo sterować, ale np. zmiany trybu pomp już sie nie da. Albo nastawów dla pogodówki. Jedynie można zmieniać wartości na zawory, wartość temp. CWU, zadaną CO. Zadaną w pomieszczeniu. Ogólnie przeglądać wykresy temp. bojlera, pokoju, CO, CWU. No i piszczy jak jest alarm. Ja mam na odwrót ustawione, podawanie mniejsze, nadmuch większy albo podobny.Od początku palenia w listopadzie mam średnie spalanie dobowe w granicach 12kg. Za to ostatni tydzień ok. 15kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 26.11.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 WitamJestem pierwszy i myślę nie ostatni raz na tym forum. Od dwóch tygodni użytkuję SAS MULTI 17KW z 450PID+ ST61+ dwa zawory3D- jeden za pomocą ST61 steruje podłogówką, a kaloryfery steruję z St450PID.Ogrzewam razem 210m2, z czego 110m2 podłogówka -parter, natomiast poddasze użytkowe grzejniki w pokojach i podłogówka w łazience. Dom jest nowy do wykończenia w środku dlatego już go ogrzewam aby wszystko wyschło. Jeszcze nie mam ocieplonego dachu, ale ocieplę go w grudniu ( za trzy tygodnie). Myślę że dom mam dobrze ocieplony (styropian 20cm)na zewnątrz i okna 0,6.Na razie Sasa miałem do dzisiaj na ręcznym ustawieniu:podawanie 8s, przestój 50s, siła nadmuchu20%.Podtrzymanie:praca 8s, przerwa40min, wentylator 22% co 7min.Popiuł myślę że był dość sypki, mało spieków, myslę że był poprawnie dopalony- chociaż mogłoby być na pewno lepiej. Nastawy CO-50,kaloryfery35, podłogówka 25, górę grzejniki zakręciłem bo wszystko ucieka nieocieplonym dachem. Na dole na tych parametrach pokazuje mi że mam w pokoju 17C, góra 10C-mam termometry na ścinach. I przy takich nastawach połyka mi 25kg/dobe. Dzisiaj zadałem mu PID przy nastawch:Podawanie -30%, wentylacja -16%- zapomniałem nastaw podtrzymania. Odkręciłem do góry grzejniki i w ciągu godziny wszystko ładnie rozgrzał, dochodząc do tem 50C na CO- w podtrzymanie nie wpadł, bo nie miałem już więcej czasu przy nim siedzieć. Nie wiem jak będzie ze spalaniem. Super że bedzie z kim wymienić doświadczenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 26.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Zapomniałem że nie mam pogodówki i pokojówki, ale po ociepleniu dachu będę instalował. Zakupiłem regulatory do grzejników regulator ST281 i będzie podłączony do pieca, natomiast podłogówkę regulował będzie ST 283 podłączony do ST61V4. takie rozwiązanie da mi niezależne sterowanie parteru na podłogówce i góry na grzejnikach- tak sobie to wymyśliłem, niby Tech mi to potwierdził że będę mógł niezależnie sterować temp. Dam znać jak już podłączę- póki co muszę jeszcze czekać jak m i ocieplą dach, bo tak nic nie sprawdzę jak działa. Teraz lecę na budowę sprawdzić czy przypadkiem piec mi nie zgasł na PiDe. Ma ktoś może takie rozwiązanie- ciekaw jestem jak to chodzi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 26.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Właśnie wróciłem z budowy po 5h pracy na PID sas multi 17KW i piec nie zgasł Oby tak było jutro rano. Najbardziej boję się że gdyby wszedł w stan potrzymania to mi zgaśnie,ale póki co na razie wszystko sie ładnie pali. Podtrzymanie mam : podawanie 15s, przerwa 20min, wentylator 30s/7min. Na razie próbuje ten schemat, zobaczymy jakie będzie zużycie węgla. Góra grzejników zakręcona, mam jeszcze dach nie ocieplony, ale na parterze 17C przy 26C na podłogówce. Początki miałem zużycie 50kg na dobę,póżniej przesterowałem manualnie było 25kg/dobe zobaczymy na Pidzie no i jak oceiplę dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 27.11.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Dobrze że nie masz do końca ocieplony bo szybciej sie pozbędziesz wilgoci z domu. Ja tak grzałem jak nie miałem drzwi wejściowych tylko z desek prowizorkę i ładnie sie pozbyłem wilogoci grzejąc w tym okresie. Pozatym grzejąc możesz kontynuowac prace wew. i tym samym szybciej sie wprowadzić. Spalisz może ze 2 tony ale myśle że warto. Ja tak paliłem podczas nieobecności na budowie a jak byłem to wygaszałem i chajcowałem drewnem na maxa. 80 na piecu drewnem łatwo osiągnąć i grzałem na grzejniki ile się da. Ale wiadomo - na drewnie jak sie nie dołoży to zaraz przygasa.Podtrzymanie na PID w oryginalnych nastawach też nie jest głupie bo podaje chyba 1 sek. co 5 min. i to nawet się sprawdza. O ile dobrze pamiętam...Jutro sprawdze ąz jakie mam regulatory by sypiesz mi tu numeracjami a ja nie wiem o co chodzi. Możesz opisać o jakim niezależnym sterowaniu mówimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 27.11.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Cześć JULO23 Z tym niezależnym sterowaniem temperatury to jest tak: Na dole mam ogrzewanie podłogowe ( tylko jeden grzejnik w garażu), a na poddaszu użytkowym mam grzejniki ( tylko w łazience podłogówka + drabinki). Ogrzewanie podłogowe jest sterowane modułem ST61V4 zesprzęglone z zaworem 3D z siłownikiem, natomiast grzejniki są sterowane sterownikiem z pieca z zaworem 3D z siłownikiem. Ponieważ do sterownika pieca jak i do modułu ST61V4 mogę podłączyć regulatory pokojowe to sobie wymyśliłem że mogę sterować oddzielnie temperaturą pomieszczeń na poddaszu i osobno temperatura na parterze. Zapytałem fachowców z TECHA i potwierdzili moją wersję. Więc podłączę regulator ST283 do sterowania podłogówką, a St281 na poddaszu do sterownia grzejnikami. Mam nadzieję że to co wymyśliłem jest poprawne i będzie funkcjonowało. Kable już wcześniej rozprowadziłem przed tynkami. Co o tym sądzisz?Masz rację ze wilgoć ładnie wyparuje, bo po tygodniu wszystko zrobiło mi się białe, bo jak podłączałem piec do woda kapała z sufitu.Dzisiaj na rano sprawdzałem piec i chodził całe szczęście na PIDZIE-nie zgasł. Co do spalania to jeszcze nie wiem bo go zasypałem do pełna. Ale w trybie dwustanowym palił mi 25kg/dobe, mimo nieocieplonego dachu ( acha grzejniki na górze zakręciłem bo nie ma sensu grzać- ciepło z dołu i tak unosi się do góry, więc nie grzeję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 27.11.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) @luki81, mam bardzo podobnie, z tym że mam 2 sterowniki zaworów ST-61 i siłowniki do podłogówki i kaloryferów osobno i dwa zawory 4D do tego sterownik pokojowy ST-280, oraz czujnik temp. zew. Z tym że mam sterownik pokojowy na parterze i nie wiem czy to nie jest błąd bo łatwiej by miał sterować kaloryferami jakby był na górze i reagował odpowiednio czujnikiem temperatury. Póki co korzystam z opcji pogodówki i dopasowałem sobie wartości dla podłogówki i kaloryferów w zależności od temp. zew. ale opcja temp. w pomieszczeniu za bardzo nie działa u mnie bo sterownik jest na parterze. Zastanawiam się czy kuć w ścianie na kabelek i zmienić jego położenie czy jakoś mogę jeszcze to poustawiać inaczej bez przenoszenia.Mam za to wszędzie głowice termostatyczne. Teraz pytanie czy oszczędniej jest żeby sterownik zgłosił dogrzanie pomieszczenia i zmniejszył na zaworach o -10*C na kaloryfery czy może jak głowce się zakręcą ? Troche cieżko będe miał przenieść ten sterownik bo mam już pomalowane ściany i wszystko prawie wykonczone na gotowo. Co radzicie ? Jest sens to przerabiać ? Edytowane 27 Listopada 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 27.11.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 @luki81, mam bardzo podobnie, z tym że mam 2 sterowniki zaworów ST-61 i siłowniki do podłogówki i kaloryferów osobno i dwa zawory 4D do tego sterownik pokojowy ST-280, oraz czujnik temp. zew. Z tym że mam sterownik pokojowy na parterze i nie wiem czy to nie jest błąd bo łatwiej by miał sterować kaloryferami jakby był na górze i reagował odpowiednio czujnikiem temperatury. Póki co korzystam z opcji pogodówki i dopasowałem sobie wartości dla podłogówki i kaloryferów w zależności od temp. zew. ale opcja temp. w pomieszczeniu za bardzo nie działa u mnie bo sterownik jest na parterze. Zastanawiam się czy kuć w ścianie na kabelek i zmienić jego położenie czy jakoś mogę jeszcze to poustawiać inaczej bez przenoszenia. Widzę że zrobiłeś ten sam błąd co ja-tzn, kupiłeś dwa sterowniki ST61, a potrzeba tylko jeden aby obsługiwać dwa zawory 3 lub 4D. Tak mają w swoich instrukcjach że kupujący myśli że potrzeba dwa St61, a faktycznie potrzeba jeden. Ja najpierw kupiłem dwa St61, a potem rozmawiałem z SAS jak robili w mojej miejscowości pokaz, no i tam mi oznajmili że potrzeba jeden St61, bo drugi obsługuje sterownik z pieca, a w instrukcji powiedział że jest żle napisane:mad:. Teraz mi jeden St61 leży na półce Ale co do twojej konfiguracji; możesz dokupić bezprzewodowy sterownik ST260 do bezprzewodowej obsługi ST280 lub podobnego i wtedy będziesz sobie regulował każdy zawór 4D osobno, czyli każdy obieg osobno. Albo do jednego St61 zamontować tylko pogodówkę, a do drugiego tylko regulator wewnętrzny. Jestem ciekawy jak ci steruje regulator pokojowy, i jak masz ustawiony tzn. funkcja proporcjonalnie, czy na obniżenie pokojówki. A do czego masz podłączone regulator pokojowy i czujnik temp. zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 27.11.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Jeszcze nie praktykowałem z oszczędnościami na pokojówce bo jeszcze jej nie mam, ale jeżeli masz tylko jeden regulator temp. to pozostaje ci tylko regulować zaworami termostatycznymi, albo przerobić sterowanie tak jak pisałem- tak myślę- co ty na to.U mnie muszę powiedzieć że na PID pięknie pracuje, ale co do zużycia to jak opróżni cały zasobnik to będę wiedział- chociaż wydaje mi się że na PID pali o wiele mniej niż na wcześniejszych moich manualnych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 28.11.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Sam nie wiem co teraz zrobić. Jak mam podłączone ? to jedynie mogę zrobić zdjęcia bo sam nie do konca sie orientuje, instalator coś tam poprawiał i kombinował. Być może dlatego mam pokazywany niski powrót na piecu - w sumie to nie wiem skąd go zczytuje sterownik, to znaczy z którego zaworu 4D. Już myślałem nawet kupić termometr i sprawdzić jak jest w rzeczywistości, ale jak ma byc jeden ST-61 to by to wyjaśniało. Termometr zew i sterownik pokojowy mam jakoś podłączony ale zauważyłem że coś nie dokonca jest dobrze, bo np. nie pokazuje mi teraz tych minusów przy temperaturze jak obniża pokojówka temperature.Wiesz o co chodzi ? Jest na wyświetlaczu wartość np. 40*C, następuje obniżenie np. -5*C i powinno to być pokazane na wyświetlaczu.A teraz tego nie mam, po tym jak coś przestawiał instalator. Za to pokazuje mi teraz temp. zew. dobrze, wcześniej mi głupoty pokazywał. Pytałem go dlaczego nie mam na kazdym zaworze 4D osobnych wartości temp. powrotu - to powiedział że to pytanie już do TECHa bo nie da sie tego tak podłączyć. Pewnie to dlatego że podpiął dwa sterowniki ST-61 i juz nie ma miejsca. Może zrobi tak, posprawdzam manualnie kable i zrobie zdjęcia i może coś ocenisz ? Bo widze ze bardziej sie wgryzłeś w ten temat niż ja. być może mam tak jak piszesz :" Albo do jednego St61 zamontować tylko pogodówkę, a do drugiego tylko regulator wewnętrzny. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 28.11.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Sam nie wiem co teraz zrobić. Jak mam podłączone ? to jedynie mogę zrobić zdjęcia bo sam nie do konca sie orientuje, instalator coś tam poprawiał i kombinował. Być może dlatego mam pokazywany niski powrót na piecu - w sumie to nie wiem skąd go zczytuje sterownik, to znaczy z którego zaworu 4D. Już myślałem nawet kupić termometr i sprawdzić jak jest w rzeczywistości, ale jak ma byc jeden ST-61 to by to wyjaśniało. Termometr zew i sterownik pokojowy mam jakoś podłączony ale zauważyłem że coś nie dokonca jest dobrze, bo np. nie pokazuje mi teraz tych minusów przy temperaturze jak obniża pokojówka temperature. Wiesz o co chodzi ? Jest na wyświetlaczu wartość np. 40*C, następuje obniżenie np. -5*C i powinno to być pokazane na wyświetlaczu. A teraz tego nie mam, po tym jak coś przestawiał instalator. Za to pokazuje mi teraz temp. zew. dobrze, wcześniej mi głupoty pokazywał. Pytałem go dlaczego nie mam na kazdym zaworze 4D osobnych wartości temp. powrotu - to powiedział że to pytanie już do TECHa bo nie da sie tego tak podłączyć. Pewnie to dlatego że podpiął dwa sterowniki ST-61 i juz nie ma miejsca. Może zrobi tak, posprawdzam manualnie kable i zrobie zdjęcia i może coś ocenisz ? Bo widze ze bardziej sie wgryzłeś w ten temat niż ja. być może mam tak jak piszesz : " Albo do jednego St61 zamontować tylko pogodówkę, a do drugiego tylko regulator wewnętrzny. " Powinieneś według mnie mieć podłączone czujnik temp. zewnętrznej do obu ST61, a czujnik pokojowy do jednego z St61 którymi steruje np. podłogówkę. Jak ci podłączył czujniki do sterownika pieca to pewnie nie do końca to funkcjonuje tak jak powinno. Jak podłączysz czujniki temp zewnętrznej do każdego St61 to każdy odczytuje temp zewnętrzną, i tak samo jest z czujnikiem temp. pokojowej. Zawór twój czterodrożny będzie sterowany przez ST61 przez ten do którego masz podłączony czujnik temp pokojowej. Zrobię parę fotek z mojej instalacji i wieczorem wrzucę jak to u mnie wygląda, choć jeszcze nie mam kabli poukładanych tak wiesz w szyku. Myślę że jakoś dopracujemy sobie te instalacje. Wcześniej pytałem do czego podłączył ci twój instalator ten regulator ST280 bo ma on złączkę RS- a w Techu powiedzieli mi że St61 nie obsługuje RS pokojówki tylko dwustan np. ST283- i ja takiego zamówiłem i założę pod mój ST61. Piec- fakt obsługuje pokojówkę ST280. Dużo o skonfigurowaniu podpowiadają chłopaki z TECHU- możesz tez dużo u nich pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts