timon120777 30.11.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 zerknij jeszcze w parametry dotyczące granulacji opału(nie pamiętam czy w serwisowych czy jescze gdzie indziej schowali) może zmiana granulacji opału coś pomoże(dająć drobniejszą powinien algorytm wymusić mocniejszy nadmuch aby lepiej napowietrzyć złoże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 30.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jest włączona granulacja drobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 30.11.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) A ja chciałem coś u siebie jeszcze poprawić i spierniczyłem na maxa wzrosło spalanie i zachciało mi się poprawiać. A to pewnie dlatego że tak zaczeło wiać strasznie. No i zauważyłem kalafiorki jakieś delikatne i przedobrzyłem ze zmianami. Miałem granulację drobną, współczynnik podawania -20, współ. wentylacji -10. zmieniłem na współczynnik podawania -30, współ. wentylacji 0. kocioł mi się wychłodził o 15*C tak zaczął wiatrak dmuchać że temperatra leciała w oczach. Powyłączał pompy. Woda w instalacji mi się zaczeła wychładzać, dobrze że zajrzałem. Zobaczyłem że sterownik 4D od kaloryferów sie otwiera na 100% to jeszcze zmieniłem mu ochrone powrotu żeby znowu kotła nie zalał nagle zimną wodą. Zaglądam za 40 minut a tu kaloryfery zimne, widocznie ochrona powrotu blokowała na tyle że nie puszczał dalej ciepłej tylko grzał powrót i całkiem zamknął zawór puszczając tylko po trochu ale to nic nie dawało i w efekcie wystygły do 25*C. Także tak w szybki sposób kilkoma złymi decyzjami i nastawami można spierniczyć sprawę Teraz mi połknie trochę węgla zanim nagrzeje wszystko od nowa - jak wróciłem do ustawień co miałem. podawania -20, nawiew -10. Zauważyłem że współczynnik nawiewu to jest jakby ta przesłona co o niej mówicie. Bo piec dmucha dalej np. na 100% wiatrakiem ale jest dużo słabiej niż na współczynnik nawiewu 0. Dopiero teraz doszedł do zadanej, i zaczyna grzać wodę w kaloryferach. zmiejszyłem mu ochrone powrotu na 30. A juz myślałem że mam wszystko opanowane a tu taki szkolny błąd i wszystko sie w momencie popsuło Edytowane 30 Listopada 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 30.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dzięki wszystkim za odpowiedzMacie rację nie mogę wymagać przy nieocieplonym dachu. Jednak mimo to zmieniłem współczynnik podawania na -25 a wentylacji +10, granulacja drobna. Wcześniej miałem same kalafiory niedopalone , teraz pali na pieprz z tym że kopczyk jest bardzo mały, a temp. spalin dochodzi do 135C,, chyba będę musiał zmniejszyć wentylacje tak na +8. Dam znać jutro jak wyszło. Teraz już na budowę nie chce mi się jechać, ale jutro przed pracą sprawdzę co i jak.A jakie są u was gorące spaliny podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2014 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 jarooo3próbuj wyżej wsp nadmuchu jeszczeluki81jesli kocioł w trybie ciągłym to 135st jest okjesli kopiec jest powyżej otworów nadmuchowych to nic nie zmieniaj. nie musi być górki moze być płaski byle nie schodził w dół zbyt nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 01.12.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dzisiaj zmieniłem na współczynnik podawania -30 i współczynnik nadmuchu -16. Nie wiem dlaczego raz mi pokazuje współczynnik nadmuchu -16 a raz -12-dziwne, ale teraz mam ustawione na -16, jak miałem na +10 to temperatura bardzo wolno rosła do zadanej, pewnie zbyt duży wiatr schładzał kocioł. Jaką macie na to teorię. zauważyłem że jak jest na kotle 55C to lepiej to wszystko chodzi, bo jak poniżej 50C miałem na kotle to dużo mocniej się wszystko wychładzało i długo dochodzi do zadanej na kotle. Jak oscyluje wokół zadanej na kotle ( PID) to mało podaje a długie ma przerwy i o to pewnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 01.12.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 A jaką masz temp zadaną CO ? Teraz to nie ma co się wygłupiać i trzeba dać 60*C minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 01.12.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Teraz mam ustawione 55C.Teraz mam współczynniki podawania i nadmuchu jak najmniejsze, tylko co zrobić jak będzie nadal dawał za dużo węgla, wtedy co należy zmniejszyć współczynnik podawania w menu serwis- tylko kod od kogo SAS czy TECH?Kod jest dla wszystkich równy czy go zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 01.12.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dawaj mu na 60 CO.Na 50 jak miałeś to tak jakbyś na 5 biegu chciał wjechać pod stromą górkę bez rozpędu. Kod serwisowy moge Ci podać ale zanim cokolwiek tam zmienisz to zapisz sobie na kartce. 5162 o ile dobrze pamiętam. Ale co ty chcesz mu zmniejszać skoro tak ciężko dochodzi do zadanej temp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 01.12.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dawaj mu na 60 CO. Na 50 jak miałeś to tak jakbyś na 5 biegu chciał wjechać pod stromą górkę bez rozpędu. Kod serwisowy moge Ci podać ale zanim cokolwiek tam zmienisz to zapisz sobie na kartce. 5162 o ile dobrze pamiętam. Ale co ty chcesz mu zmniejszać skoro tak ciężko dochodzi do zadanej temp ? Na razie nic nie będę zmieniał dopóki nie ocieplę dachu. teraz chodzi na samej podłogówce a grzejniki na termostatach przekręciłem na funkcję antyzamarzeniową. dzięki za kod być może kiedyś z niego skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 lukimożliwa jest taka sytuacja że przy bardzo mocno przesadzonym nadmuchu palić się będzie środkiem a bokami przerzucać niedopalony opał i będzie wolno osiągał zadaną.miałem taki przypadek w zeszłym roku na jednym z kociołków, że wręcz wygasało po kilkudziesięciu minutach pracy w automacie. wrzucenie garści eko od góry pozwalało na ponowne krótkie rozpalenie i znów to samozrobiłem więc test i obniżyłem nadmuch w pracy automatycznej do 30% dla mocy maksymalnej i nagle problem zniknął i kocioł pracował płynnie i spalał na proszek prawie.zrób test i jak pracuje zasłoń szmatą lub ręką prawie cały wiatrak i zobacz jak się płomień zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 01.12.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 na wstępie witam wszystkich, to mój pierwszy post, od 5 dni załączony piec Sas 17, dom już ocieplony 15 styro, na dole podłogowka na górze grzejniki na razie wszystkie wyłączone powierzchnia domu 140 m, proszę o nastawy pieca obecnie ok 28 kg na dobę, ekogroszek retopal, dużo spiekow no i lajkonik w temacie, puki co palę bez Pid, proszę o przykładowe parametry, na ręcznej pracy jak i z Pidempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 czemu kocioł dwukrotnie za duży do potrzeb? spalanie będzie wysokie w pierwszym sezonie i to zaakceptuj jak spieki żużlowe(brązowe) to obniżaj nadmuch jak niedopalony węgiel podnoś nadmuch to tyle skoro palisz w dwustanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 01.12.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 no może troszkę za duży, hydrauliik twierdził że będzie ok, wiecie jak to jest gdy ktoś nie jest w temacie. A czy Nie ma przykładowych psrametrów żebym mógł wklepać i porównać z tym co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooooo 01.12.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 włącz pid wg. mnie łatwiej,stabilnie i bezpieczniej pozostaje sprawa indywidualna współczynników nawiew ,podawanie ale przy odrobinie cierpliwości da się radę w przeciwieństwie do dwustanu masz tylko... albo aż... dwie wielkości praktycznie do regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 mariooooow dwustanie jak się uprzesz masz do regulacji 1 parametr:yes:pozostaje pytanie czy lepiej w dwustanie czy w trybie ciągłym?to jak ze świętami - które ważniejsze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 01.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Ja bym chciał taką przewymiarowaną 17-tkę. mi wciśli 23-kę. Pewnie jakbym grzał ostro w piwnicach i garażu i we wszystkich pokojach na maxa to pewnie by była OK. Ale tak pewnie będzie tylko przy -25*C i to pewnie pare dni w roku. Za to już zakupiłem silikon do 1500*C i będe robił zabieg uszczelniania palnika. A później może jeszcze podpytam kogoś na forum, bo wiem że kombinują z obniżaniem mocy poprzez jakieś przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 01.12.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 luki możliwa jest taka sytuacja że przy bardzo mocno przesadzonym nadmuchu palić się będzie środkiem a bokami przerzucać niedopalony opał i będzie wolno osiągał zadaną. miałem taki przypadek w zeszłym roku na jednym z kociołków, że wręcz wygasało po kilkudziesięciu minutach pracy w automacie. wrzucenie garści eko od góry pozwalało na ponowne krótkie rozpalenie i znów to samo zrobiłem więc test i obniżyłem nadmuch w pracy automatycznej do 30% dla mocy maksymalnej i nagle problem zniknął i kocioł pracował płynnie i spalał na proszek prawie. zrób test i jak pracuje zasłoń szmatą lub ręką prawie cały wiatrak i zobacz jak się płomień zmieni Timon Dzięki za sugestie. Masz rację że jak miałem duży nadmuch do tylko środkiem palił, a z boku nic. Teraz gdy mam na PID współczynnik nadmuchu na -16 a podawanie na -30, ładnie szybko dochodzi do zadanej, tylko w popielniku leżało zbt dużo niedopalonych nawet brązowych spieków. I tu mam problem bo niżej z podawaniem już nie mogę zejść. Ale wyczyściłem popielnik do zera i jutro zobaczę jak wygląda po nocce. Może coś się zmieniło. Z tą przysłoną sprawdzę. Jak to dobrze że są jeszcze na tym świecie życzliwi ludzie którzy podzielą się z innymi soją wiedzą, bo są tacy co wiedzą a nie powiedzą. Jak nie pójdzie na PID to będę próbował na manualu- zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 02.12.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Przymykacie troche czopucha w takie wiatry jak teraz są ? EDIT: OK. Już Timon mi odpowiedział. Zostawie na otwartym. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 02.12.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 wczoraj wieczorem przełączyłem na Pid, podawanie 0 i nadmuch 0, rano patrzę i zgasło. Co proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts