timon120777 02.12.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 a dlaczego zgasło?przesypało niedopały do popielnika czy zszedł żar za nisko i wypchnęło bo sie alarm załączył.bez tego nie wiadomo w którą stronę korekty robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 02.12.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dzisiaj się dopatrzyłem że na PID reguluje się rówież wspólczynnik podawania i nadmuchu.Wiedzieliście o tym. Ale tylko tymi parametrami steruje się jak PID wejdzie w nadzór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 02.12.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 a dlaczego zgasło? przesypało niedopały do popielnika czy zszedł żar za nisko i wypchnęło bo sie alarm załączył. bez tego nie wiadomo w którą stronę korekty robić w palenisku i w popielniku pełno wogóle nie nadpalonego (czystego) ekogroszku wcześniej paliłem na PID ale wielkość ekogroszku miałem na gruby, czyżby ten parametr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 03.12.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dzisiaj się dopatrzyłem że na PID reguluje się rówież wspólczynnik podawania i nadmuchu. Wiedzieliście o tym. Ale tylko tymi parametrami steruje się jak PID wejdzie w nadzór Współczynnik nadmuchu i podowania to do PRACY w PID. Ustawienia w nadzorze masz osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 03.12.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Współczynnik nadmuchu i podowania to do PRACY w PID. Ustawienia w nadzorze masz osobno. źle sprecyzowałem moje zdanie. Miałem na myśli że jak PID jest w nadzorze to można regulować wtedy podawanie i nadmuch w tym stanie. Przynajmniej u mnie tak jest, w nadzorze współczynnik wentylacji jest do -12, a w w pracy do-16 Stąd kiedyś pisałem że te wspólczynniki się zmieniają i nie wiedziałem dlaczego, teraz już wiem. Wychodzi na to ze nie jest tak że PID bierze sobie w nadzorze podawanie i nadmuch z manualnych ustawień. Sprawdźcie to u siebie i dajcie znać. Być może jestem w błędzie. Ogólnie myślę że ten PID to jedna wielka lipa- jeżeli tak wygląda automatyka sterowaniem procesu palenia to czym się różni od nastawień manualnych. Żeby to wszystko ustawić trzeba spędzać ładne kilkadziesiąt godzin w kotłowni, i broń boże kup inny węgiel, to znowu siedzi się w kotłowni. Sory za frustrację, ale taka automatyka to nie automatyka. Głupi nie jestem ale nie wiem jak to dziadostwo ustawić żeby spalało jak wam na popiół i w dodatku bardzo mało palił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooooo 03.12.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 na pewno masz rację trzeba posiedzieć w kotłowni i chyba każdy z nas tam trochę czasu spędził więcej niż przypuszczał ,ale wyboru palenia eko wybraliśmy sami...z różnych względów . Pid ma oscylować w oku zadanej '' PID nadzór'' ma być sporadycznie ,najczęściej gdy nastąpi duży chwilowy odbiór ciepła, Pid wtedy przesteruje swoje ustawienia. Nadzorem w ogóle bym się nie zajmował trzeba dążyć do pracy ciągłej PID wtedy możemy uzyskać zadawalające efekty. A żeby Pid działał musi mieć spełnione warunki do swojej pracy a czasami ciężko znaleźć przyczynę ,problem ,może być instalacja , odbiór ciepła, węgiel itp.i ..... a czasem tylko dobór współczynników może się zdarzyć że w ogóle w danej instalacji Pid nie zadziała. U mnie na dwustnie działało a na Pid nie!. Przerabiałem kilkakrotnie instalację po "fachowcach" którzy nie widzieli problemu i efektem tego jest że Pid zadziałał. A z tym małym spalaniem to bym tak nie przesadzał może dokładnych badań nie przeprowadzałem ,ale u mnie pali jednakowo czy na PID czy 2 stanie. I tu się zgodzę z timon120777 co do lepszego systemu od innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexan 03.12.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Fachowcy pomocy, mam problem z tym piecem miał być oszczędny a zżera mi 37,5 kg groszku na dobę. pewno mam złe ustawienia. mam czas podawania 14 s a przerwa 65 s nadmuch 23 jak powinien wyglądać popiól i ogien w tym piecu. pomocy! zimne noce wiec boję sie w nim grzebac bo jak zgasnie mi w nocy to wraz z dziecmi chyba zamarznę. ma ktoś jakies szybkie rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 w palenisku i w popielniku pełno wogóle nie nadpalonego (czystego) ekogroszku wcześniej paliłem na PID ale wielkość ekogroszku miałem na gruby, czyżby ten parametr? to znaczy że za dużo podaje i za mało dmucha zacznij od wsp podawania i obniżaj go sukcesywnie jak dojdzesz do końca i nada niedopał będzie to zmień granulację na drobniejszą(będzie inna charakterystyka nadmuchu) i od nowa powtórz zabawę ze wsp podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Fachowcy pomocy, mam problem z tym piecem miał być oszczędny a zżera mi 37,5 kg groszku na dobę. pewno mam złe ustawienia. mam czas podawania 14 s a przerwa 65 s nadmuch 23 jak powinien wyglądać popiól i ogien w tym piecu. pomocy! zimne noce wiec boję sie w nim grzebac bo jak zgasnie mi w nocy to wraz z dziecmi chyba zamarznę. ma ktoś jakies szybkie rady? zdjęcia tego co na palniku i w popielniku spalanie 37,5kg może być duże, średnie lub rewelacyjne. wszystko zależy od potrzeb domu a Ty o nim nic nie piszesz. dodaj więc proszę co nieco o Twoich 4 ścianach-powierzchnia ocieplenie, temperatury w domu i jaka instalacja oraz jak sterowana bez tego nie ruszymy z miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 03.12.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 to znaczy że za dużo podaje i za mało dmucha zacznij od wsp podawania i obniżaj go sukcesywnie jak dojdzesz do końca i nada niedopał będzie to zmień granulację na drobniejszą(będzie inna charakterystyka nadmuchu) i od nowa powtórz zabawę ze wsp podawania i poszłooooo nie do wiary że nie mogłem rozpalić pieca, poprostu musi rozpalać się powoli a u mnie szła temp ostro do góry a poźniej przełaczało się na wygaszanie i pozamiatane. Palę teraz na PID, ekogroszek Retopal, przy parametrach czas podawania -20, przedmuchu -10 dookoła spieki ale wypalone, takie "wypalone kalafiory" teraz dałem -22 podawanie i 5 cz. przedmuchu jest lepiej. Spala na drobniejsze ale też kalafiorki które jak spadną do popielnika rozsypują się. Temp. zadana 57stopni. jakie proponujecie parametry, chciałbym zejść trochę jeszcze z tym spalaniem bo wygrzewam domek przed wykończeniówką tj. za tydzień gładzie. Dół podłogówka jakieś 60 metrów, góra grzejniki jeszcze nie podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 03.12.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Mariooo Julo23 macie racje Pomieszało mi się już wszystko. Faktycznie nadzór na PID ustawia się osobno. Miałem złe ustawienia-bo bardzo ciężko dochodził do zadanej temp.Dzisiaj ustawiłem na PID współczynnik nadmuchu na 0, Współczynnik podawania -20, temp.zadana 55C Popatrzyłem godzinę jak pracuje i wydawało mi się, że niby OK-zobaczę jutro jak to wygląda. Zauważyłem na PID jak pracuje że na 5C przed zadaną temperaturą praca dmuchawy zmniejsza sie i tak samo jest z podawaniem. Dochodzenie do zadanej jest wolniejsze, no a potem jak piszecie-oscyluje według zadanej temperatury..Jak jest u was z temperaturą zadaną- bo u mnie jak dojdzie do zadanej, to później spada o 10C i tak wkoło. Pompy u was podają cały czas czy się wyłączają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.12.2014 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 lukanio83zapomnij o ekonomii w tym sezoniepilnuj prawidłowego wygrzania podłogówki i wietrz często i intensywnienastępny sezon będzie szukaniem oszczędności. teraz musisz naładować ten akumulator ciepłem a to pochłania mnóstwo opału. jak odpalisz całość i w domu będzie już odpowiednia do życia temperatura oraz zacznie spadać wilgotność to i zaczniesz zauważać zmniejszanie zużycia opału. skup się jedynie na ustawieniu parametrów aby spalanie było dobre wrzuć fotkę tych kalafiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooooo 04.12.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Luki 81 u mnie chodzi na stałe poprzez 4D pompa CO i pompa mieszacza do podłogi, pompa CWU włącza się jak w bojlerze spadnie temp. wg zadanej w sterowniku histerezy .Jak piec nie dobija CWU czyli w miarą są stabilne warunki odbioru temperatury PID oscyluje od ok. max - 4 *do +4* wokół zadanej ,czasem 2*,1*,' jakiś czas zadana i znowu +-2*,+-1*.Jak się włączy pompa CWU lub pokręci się głowicami na grzejnikach, otworzy garaż itp., wtedy się zaburzy na kotle i spadnie temp gdzieś max o -10,-7,-5 (jak u Ciebie )od nastawionej temp na sterowniku ,w zależności od zapotrzebowania cwu i okolicy . Następnie potem ciągnie w górę do zadanej i hamuje , czasem co prawda bardzo raczej rzadko przebijając o te 5*( i jak jest ciepło w ogóle na dworze, pojawi się pid nadzór czyli przekroczy o + 6*,+7*)ale po jakieś chwili jak pompy ściągną ten nadmiar wraca do pid praca i się stabilizuje. Pid nadzór '' jak nie kombinuję przy kotle i instalacji '' u mnie bardzo rzadko się zdarza i nic w nim nie ustawiałem ,są fabryczne ustawienia, choć być może że on także mógłby być źródłem niedopałków lub kalafiorów itp. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez mariooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 04.12.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Luki 81 u mnie chodzi na stałe poprzez 4D pompa CO i pompa mieszacza do podłogi, pompa CWU włącza się jak w bojlerze spadnie temp. wg zadanej w sterowniku histerezy .Jak piec nie dobija CWU czyli w miarą są stabilne warunki odbioru temperatury PID oscyluje od ok. max - 4 *do +4* wokół zadanej ,czasem 2*,1*,' jakiś czas zadana i znowu +-2*,+-1*. Jak się włączy pompa CWU lub pokręci się głowicami na grzejnikach, otworzy garaż itp., wtedy się zaburzy na kotle i spadnie temp gdzieś max o -10,-7,-5 (jak u Ciebie )od nastawionej temp na sterowniku ,w zależności od zapotrzebowania cwu i okolicy . Następnie potem ciągnie w górę do zadanej i hamuje , czasem co prawda bardzo raczej rzadko przebijając o te 5*( i jak jest ciepło w ogóle na dworze, pojawi się pid nadzór czyli przekroczy o + 6*,+7*)ale po jakieś chwili jak pompy ściągną ten nadmiar wraca do pid praca i się stabilizuje. Pid nadzór '' jak nie kombinuję przy kotle i instalacji '' u mnie bardzo rzadko się zdarza i nic w nim nie ustawiałem ,są fabryczne ustawienia, choć być może że on także mógłby być źródłem niedopałków lub kalafiorów itp. Dzięki za info. A jaki masz kociołek ze sterownikiem.Możesz napisać jakie masz teraz nastawy. U mnie PID nadmuch 0, podawanie -20% Dzisiaj sprawdziłem popielnik i popiół sypki z kalafiorkami oraz kawałkami niespalonymi, ale zużycie węgla wydawało mi się niewielkie.Zmniejszyłem podawanie na-21%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexan 04.12.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 zdjęcia tego co na palniku i w popielniku spalanie 37,5kg może być duże, średnie lub rewelacyjne. wszystko zależy od potrzeb domu a Ty o nim nic nie piszesz. dodaj więc proszę co nieco o Twoich 4 ścianach-powierzchnia ocieplenie, temperatury w domu i jaka instalacja oraz jak sterowana bez tego nie ruszymy z miejsca ja mam 110 m2- na dole podłogówka a u góry 3 pokoje kaloryfery, temperature podlogówki mam ustawione na 41 a centralnego na 60 c , sciany domu nie ocieplone, moze najpierw dom musi sie nagrzać bo mieszkam w nim pierwszy sezon. Jak czytam forum to uznałm ze to chyba normalne ze tak duzo pali. wczoraj siedziałam przy nim pól nocy i płomien był ładny ale długo dochodził do zadanej ale to chyba dlatego ze podniosłam temeraturę podłogówki. lepiej zmieniac rano na mniejszą zadaną i podłogówkę czy trzymać cały czas jednakową temeraturę?, dodam ze w dzen mnie nie ma w domu i nie musi być 24 na termometrze ale ja wiem czy to oszczedność zeby zmiejszac na dzien a noc mocno zwiekszac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooooo 04.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) luki81 nastawy dobierz indywidualnie małymi kroczkami ,a efekty zmian oceniaj co min. 12h , ale zawsze można się po sugerować u kogo innego co i jak ustawił . Mam sas multi 23 z ST 450 Pid ,granulacja gruba, współ. nadmuchu -12,współ. podawania -20 ,aktualny węgiel mocno spiekający ,kaloryczny tzw. czerwony Pieklorz ,popiół wypalony jasny sypki z nielicznymi miękkimi kalafiorami .Miałem też klika worków eko z poprzedniego sezonu i były ustawienia podobne do twoich współ powietrza 0, podawanie -25 Edytowane 4 Grudnia 2014 przez mariooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.12.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 alexanw sieci są schematy prawidłowego wygrzewania podłogówki. chyba cykl miesięcznypoza tym 40stC na podłogę to już w stopy parzy. jeśli proces wygrzewania zakończony to obniżyć maksymalnie aż będzie zbyt chłodno w pokojach i dopiero podnosić do takiej temperatury aż uzyskasz komfort cieplny. tylko sób to powoli np podnosząc o 1st na dobęizoluj ten dom to i straty ciepła będą niższe i spadnie zużycie opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 05.12.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Witam.Posiadam sas slim 17kw st450pid,zawór 4d sterowany siłownikiem.Dom ocieplony 15cm styropian,poddasze 25 wełna,podłogówka około70m2.Piec jest załączony na pid,spalanie około25kg na dobe.Aktyalne parametry to współczynnik went. -6,podawania -20 granulacja drobna,temp. zadana 52 ,a w domu 21.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 06.12.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ja zauważyłem że ustawienie -25 współczynnika podawania wcale nie musi oznaczać mniejszego zużycia węgla.Bo piec ciężej ma dobić do zadanej temperatury i PID wysteruje większą moc, jeśli temp. spadnie 7*C czy nawet 10*C zacznie szaleć z nadmuchem itp. Czasami lepiej dać -15 czy nawet -10 wsp. podawania i z lekkością sobie dobije do zadanej, a jeśli nawet spadnie poniżej 7*C czy 10*C bo coś mu zaburzy pracę, np. CWU czy otwarcie głowicy kaloryferów to prędzej się podniesie do temp. roboczej. Także przestałem się trzymać uporczywie -20 współczynnika podawania. Obecnie testuje -8 nadmuch i -14 wsp. podawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro71 06.12.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witanko.Od kilku dni zasypałem podajnik eko wesoła-mysłowice i na dzień dzisiejszy widzę zmniejszenie ilości popiołu. Moje ustawienia to granulacja gruba, wsp.wentylacji -10, wsp. podawania 8. Dziwi mnie jedynie że co jakiś czas muszę te ustawiania regulować. Miało być przy PID bezobsługowo. Też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts