julo23 16.12.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Przy - 5 nadmuchu też miałem kalafiorki. Daj mu -8 i obserwuj. Czy PID się uczy ? Chyba nie... ale chciałbym się mylić. Ja czyścisz ten czujnik ? Widać go gdzieś jak czyścisz tą wyczystką z tyłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 16.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Przy - 5 nadmuchu też miałem kalafiorki. Daj mu -8 i obserwuj. Czy PID się uczy ? Chyba nie... ale chciałbym się mylić. Ja czyścisz ten czujnik ? Widać go gdzieś jak czyścisz tą wyczystką z tyłu ? Julo23 jak odkręcisz tą wyczystkę na czopuchu i spojrzysz lekko od dołu to widać tą czujkę. Pomóż sobie latarką. Dojście jest dobre. Ja czyściłem to zwykłym pędzlem. Także myślę że raz w tygodniu trzeba czyścić ten czujnik, ale to się jeszcze okaże w praktyce. Masz rację dałem dzisiaj -7 i jest zmiana. Jutro skoryguje jeszcze na -8 Kurcze mam nastawy -24,-7 nastawione Co na 60 i wpada mi w nadzór. Wiesz może co zrobić aby nie wpadał w nadzór. Już nie mam pomysłów. Pozostaje mi odkręcić zawory termostatyczne na grzejnikach aby pobór ciepła był większy, czy mniej kaloryczny węgiel kupić- tylko jak go kupić- ale to nie jest rozwiązanie. Jak obserwuję to za długo podaje przy temperaturze CO 55C, PID powinien już proces palenia zwalniać przy tej temperaturze tak aby sobie powoli dochodził i oscylował w granicy 60C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 17.12.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Może masz rację. Ale przeszkadza ci aż tak ten nadzór ? Jeśli jest krótki i mało przekracza to chyba nie ma co się przejmować. Pewnie nie da się tak idealnie tym sterować - to tylko węgiel jest, jak sie piec rozbuja to musi gdzieś to ciepło oddać. Odkręć jakies 2 grzejniki bardziej i już. Np w łazience i gdzieś u dziecka w pokoju czy coś . W sumie po to palimy żeby było ciepło. Zakręcać wszystko i palić tylko żeby tylko spalić jak najmniej to sztuka dla sztuki wg mnie. Ja ostatnio coraz mniej zaglądam do pieca, ostatnio prawie wcale. Już nawet nie próbuje codziennie liczyć ile mi pali, tylko czekam aż skonczy się podajnik, bo w miare ładnie pali. 1% podajnika starcza mi mniej więcej na 2h,W podajniku jest ok. 125kg- 130kg Jutro ide ten czujnik poczyścić bo jeszcze tego nie robiłem, jedynie niechcący może go tam przejechałem przy czyszczeniu ogólnym ale to raczej nie zamierzone byłoby i pewnie nieskuteczne. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 18.12.2014 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 JULO 23 masz rację. Nastawiłem za twoją radę nadmuch na -8, a podawanie mam na -25 i ślicznie pali. teraz tak jak pisałeś wpada w nadzór ale nie na długo. Odkręciłem też dwa grzejniki z 6- pozostałe są na funkcji antyzamrożeniowej. Nie mam już kalafiorów, a węgielek ładnie się dopala- są tam jakieś małe jakby niedopałki, ale to jest może 1% - więc się tym nie przejmuje. Spalanie spadło mi już poniżej 18kg/dobe- nie mam jeszcze dachu ocieplonego bo chłopaki mi uciekli gdzieś na tydzień, zaczęli i ....... Na razie nic więcej nie reguluję aby nie popsuć. Podłączyłem pogodówkę pod układ podłogówki i już mi się podoba jak sobie sam steruje, jeszcze podłączę pogodówkę pod kaloryfery, a na końcu dwa sterowniki pokojowe dla podłogówki i grzejników. może wtedy jeszcze spalanie spadnie. A tak poza tym widzę: że wszyscy opanowali palenie bo nikt nie pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 18.12.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 A tak poza tym widzę: że wszyscy opanowali palenie bo nikt nie pisze Luki pisz za siebie Ja jeszcze nie opanowałem palenia. W dalszym ciągu mam sporo spieków. Po 2 dniach palenia to jest tyle że sięga aż do palnika. Nie wiem czy zwiększyć czy zmniejszyć nadmuch? No i w dalszym ciągu nie jestem w stanie palić z pidem. Max godzinka i palnik cały zawalony węglem (mimo wsp podawania -30) ehhhh.... Mam nadzieję że jak zamieszkam i będę miał więcej czasu to ogarnę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 18.12.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Luki pisz za siebie Ja jeszcze nie opanowałem palenia. W dalszym ciągu mam sporo spieków. Po 2 dniach palenia to jest tyle że sięga aż do palnika. Nie wiem czy zwiększyć czy zmniejszyć nadmuch? No i w dalszym ciągu nie jestem w stanie palić z pidem. Max godzinka i palnik cały zawalony węglem (mimo wsp podawania -30) ehhhh.... Mam nadzieję że jak zamieszkam i będę miał więcej czasu to ogarnę temat. Jaroo, ja też ostatnio siedziałem na okrągło w kotłowni i byłem strasznie wkurzony że nie mogę ustawić palenia. Dużo też zależy od węgla, może masz mocno spiekający, ale spróbuj zmniejszyć nadmuch. Jak masz 17Kw spróbuj może -25, -8 , chociaż każdy będzie miał inne nastawy. Ja mam czopuch przymknięty do połowy chociaż wszyscy mówią że powinien być otwarty na max. PID to algorytm, on sie ciągle będzie zmieniał i uczył do nowych warunków. Ważne co koledzy wcześniej pisali, zmiana parametru o jedno, dwa oczka i po 8h patrzeć co sie dzieje. On może po 1h robić kalafiory, ale po paru godzinach jego praca nadmuchu i podawania się zmienia. Co zauważyłem to jak mam CO60C to zupełnie wszystko lepiej pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 jarooooa za zmianą współczynnika podawania idzie też zmiana współczynnika wentylatora?jak przewęgla palnik to za mało wiatru- odslonić przesłonę(jak jest) zablokować klapkę a pozycji otwartej(jak jest), podnieść współczynnik wentylatorasprawdzić granulacje opału jak jest opcja w sterowniku. masz jeszcze sporo możliwości.wrzuć zdjecia czy to spieki koksowe czy spieka się popiół bo na razie nie wiadomo- może były foty wcześniej? to linkuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_g 19.12.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam serdecznie, ja także pragnę się przyłączyć do dyskusji, prosząc o pomoc. Otóż od wczoraj w mojej kotłowni stoi piec Sas Eco 17kw, sterownik ST 45. Instalator po podłączeniu go dokonał rozpalenia i pozostawił nastawy na sterowniku: - czas pracy 10 s, - przerwa w podawaniu 200 s, - nadmuch 50 %, oczywiście każąc obserwować i interweniować, jeśli do popielnika będzie spadał żar lub niedopalony węgiel. Po paru godzinach zaobserwowałem, że kocioł strasnie "smoli", więc zmniejszyłem nadmuch na 40%. Niestety nie wiem jak wygląda prawidłowy popiół, dziś po upływie doby, z zasobnika ubyło ok 25 kg groszku, zaś w szufladzie popielnika wypełnionej do 3/4 takie jakby szare kamyczki? Wydaje mi się, że zużycie przy powierzchni domu ok 110 m jest bardzo duże, zadana temp. 55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 jesli dom nowy niewygrzany to potrzebuje mnóstwa energii. pytanie co znaczy dla Ciebie bardzo duże spalanie??? jeśli dom nowy ocieplony zgodnie z przepisami i spełniający wymagania odnośnie przenikalności przegród to potrzebuje około 5-6KW. po jakiego grzyba więc wstawiono 3 krotnie za duży kocioł???w popiele nie widzę niedopału i dużych spieków ale jest sporo kamieni. co to za opał jest?przy stosunku mocy 1:20 raczej nie powinien smolić, chyba że na skutek dużego przewymiarowania większość czasu stoi i się kisi, do tego ruszt wodny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_g 19.12.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Dom z lat 60, cegła, na chwilę obecną brak jakiegokolwiek ocieplenia. Jest wychłodzony i zawilgocony, to fakt- przez ponad 10 lat nikt w nim nie mieszkał, zabraliśmy się z żoną za remont, wymieniliśmy już okna, teraz CO. Groszek pochodzi z kopalni Kazimierz- Juliusz, większość tych "kamyczków" po delikatnym ściśnięciu palcami rozsypuje się w pył. Pisząc o smoleniu mam na myśli, że w komorze widać latające frakcje, gdy włączony jest nadmuch, po paru godzinach pracy na ściankach przykleiła się mm warstwa sadzy :/ (a kiedy tam jestem, wentylator zdecydowanie częściej chodzi, niż nie). Piec obecnie kończy konsumować kolejny worek, wydaje mi się to sporo, biorąc pod uwagę, że ustawiona temp. to zaledwie 55 stopni. Zauważyłem też, że w zasobniku na ściankach skrapla się rosa- czy to źle? Co do mocy, dom oglądały 2 firmy zajmujące się ogrzewaniem, wyliczyły zapotrzebowanie na 18kW. ps. instrukcja do sterownika napisana jest dość prosto, ale mimo, że ma zaledwie kilka stron, nie znalazłem w niej informacji o "podtrzymaniu" - co to jest praca i przerwa podtrzymania, do czego służy i jak używać? Pozdr.tg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 19.12.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 jaroooo a za zmianą współczynnika podawania idzie też zmiana współczynnika wentylatora? jak przewęgla palnik to za mało wiatru- odslonić przesłonę(jak jest) zablokować klapkę a pozycji otwartej(jak jest), podnieść współczynnik wentylatora sprawdzić granulacje opału jak jest opcja w sterowniku. masz jeszcze sporo możliwości. wrzuć zdjecia czy to spieki koksowe czy spieka się popiół bo na razie nie wiadomo- może były foty wcześniej? to linkuj Świeże zdjęcie moich spieków: Tak na moje oko to niedopalony wegiel. Przy obecnych ustawieniach (5/36 nadmuch 28) mam na dobe pełniutką szufladę takich spieków i popiołu. Co do pida to przy podawaniu -30 i went +10 przewęgla i gaśnie. Granulacja ustawiona na drobną. @ luki81 ja chętnie popróbuję ustawiać pid tylko że na tą chwilę po max 1 godz. gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Dom z lat 60, cegła, na chwilę obecną brak jakiegokolwiek ocieplenia. Jest wychłodzony i zawilgocony, to fakt- przez ponad 10 lat nikt w nim nie mieszkał, zabraliśmy się z żoną za remont, wymieniliśmy już okna, teraz CO. Groszek pochodzi z kopalni Kazimierz- Juliusz, większość tych "kamyczków" po delikatnym ściśnięciu palcami rozsypuje się w pył. Pisząc o smoleniu mam na myśli, że w komorze widać latające frakcje, gdy włączony jest nadmuch, po paru godzinach pracy na ściankach przykleiła się mm warstwa sadzy :/ (a kiedy tam jestem, wentylator zdecydowanie częściej chodzi, niż nie). Piec obecnie kończy konsumować kolejny worek, wydaje mi się to sporo, biorąc pod uwagę, że ustawiona temp. to zaledwie 55 stopni. Zauważyłem też, że w zasobniku na ściankach skrapla się rosa- czy to źle? Co do mocy, dom oglądały 2 firmy zajmujące się ogrzewaniem, wyliczyły zapotrzebowanie na 18kW. ps. instrukcja do sterownika napisana jest dość prosto, ale mimo, że ma zaledwie kilka stron, nie znalazłem w niej informacji o "podtrzymaniu" - co to jest praca i przerwa podtrzymania, do czego służy i jak używać? Pozdr. tg nawet jak stary dom to myślę że nie więcej niż 120W/m2 a to jest 13,2KW- tu mogę zrozumieć niewielkie przewymiarowanie. jak słabo z kasą a chcesz coś urwać z kosztów ogrzewania ocieplaj od góry najpierw. wyjdzie tanio a efekt murowany. wełna 25-35cm w 2 warstwach i zaoszczędzisz na ściany oraz wymianę kotła na mniejszy w czasie eksploatacji obecnego egzemplarza. jeśli osady są suche to nie jest źle, gorzej gdyby się lało po wymienniku lub osad byłby szklisty- jak lepik. ten ekogroszek to taki dobry średniak o mocy około 24MJ. napisz ile tego idzie na dobę lub ile sypiesz w zasobnik i na ile wystarcza. dużo to dla każdego coś innego a i worki bywają od 15kg do 33kg podtrzymanie to czas pomiędzy osiągnięciem temp zadanej a ponownym rozpoczęciem grzania. możesz spróbować skrócić przerwę pomiędzy podaniami z 200s do 150sek- to sporo ale masz bardzo małą moc ustawioną a to na taki budynek trochę za chude nastawy są moim zdaniem Świeże zdjęcie moich spieków: [ATTACH=CONFIG]294862[/ATTACH] Tak na moje oko to niedopalony wegiel. Przy obecnych ustawieniach (5/36 nadmuch 28) mam na dobe pełniutką szufladę takich spieków i popiołu. Co do pida to przy podawaniu -30 i went +10 przewęgla i gaśnie. Granulacja ustawiona na drobną. @ luki81 ja chętnie popróbuję ustawiać pid tylko że na tą chwilę po max 1 godz. gaśnie. klasyczny niedopał- tutaj trzeba wydłużać przerwę podawania albo podnosić nadmuch gaśnie przy podanych parametrach z jakiego powodu? żar schodzi w dół palnika czy przesypuje niedopały do popielnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 19.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 klasyczny niedopał- tutaj trzeba wydłużać przerwę podawania albo podnosić nadmuch gaśnie przy podanych parametrach z jakiego powodu? żar schodzi w dół palnika czy przesypuje niedopały do popielnika? Przesypuje niedopały do popielnika. Tzn wypycha żar. Jeśli chodzi o wydłużanie przerwy to spoko mogę wydłużyć ale kocioł nawet przy obecnych ustawieniach ma problem żeby dobić do zadanej. Tzn dobija jak część pomp nie chodzi. Jak chodzi podłogówka, co, cwu to kocioł długi czas ( w zasadzie aż do wyłączenia którejś z pomp) oscyluje wokół temp 42-45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.12.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 masz w pracy dwustanowej 3 nastawyczas podawaniaprzerwa podawaniamoc nadmuchuustawiasz krótki czas powiedzmy 5sekpotem przerwa x8 czyli powiedzmy okolice 40sekdo tego wicherek na połowę zakresu- jak masz w % to wiesz ilepotem zostawiasz i obserwujeszjak osiąga zadaną i niedopala to wydłużasz przerwęjak nie osiąga zadanej to skracasz przerwę i podnosisz nadmuch o kilka % i znów to samowiesz przy jakich ustawieniach daje radę. od tego zacznij. jeśli nie chce osiągnąć zadanej dłuzej niż godzinę to podnoś nadmuch jeśli osiąga w krótszym czasie to jest zapas mocy i wydłużaj przerwę a w PID-zie jak zszedłeś z współczynnikiem podawania na sam dół to jeszcze zostaje wentylator do oporu w górę. nie pamiętam też czy w tej wersji sterowania jest możliwość korekty parametrów nadmuchu w ustawieniach serwisowych- może masz za mocno ograniczony wentylator i stąd ciągły niedopał??? daj linka do instrukcji stera poczytam sobie i pomyślę nadm problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_g 20.12.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Na dzień dzisiejszy widze, że 3 worki po 25 kg na 2 doby. W ramach oszczędności planuje też palić na ruruszcie zastępczym węglem i drewnem (tego ostatniego mam sporo), mam nadzieję że pomysł się sprawdzi.Co do ocieplenia, chce zacząć wiosną od fundamentów (styropian i hydroizolacja), zaś dom myślałem ocieplić od środka cienką warstwą styropianu i może wełna od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.12.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 ocieplanie od środka odradzam- więcej pracy i łatwiej spierniczyć. izoluj od zewnątrz. styropian 15-20cm o dobrych parametrach i wełna od góry 35cm też porządna a nie jakieś marketowe pierze po taniości. wrzuć zdjęcia popiołu- spalanie dosć duże 37,5kg./dobę da ze sprawnością 65% okolice 6,5-7KW a to przy dodatnich temperaturach dość dużo, moze spalanie nieprawidłowe i stąd taie zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 21.12.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Świeże zdjęcie moich spieków: [ATTACH=CONFIG]294862[/ATTACH] Tak na moje oko to niedopalony wegiel. Przy obecnych ustawieniach (5/36 nadmuch 28) mam na dobe pełniutką szufladę takich spieków i popiołu. Co do pida to przy podawaniu -30 i went +10 przewęgla i gaśnie. Granulacja ustawiona na drobną. @ luki81 ja chętnie popróbuję ustawiać pid tylko że na tą chwilę po max 1 godz. gaśnie. Spróbuj ustawić parametry pida na -8 nadmuch, -12 do -16 podawania. Bo te co dałeś to wątpie żeby działały, bo piec podaje mało a bardzo mocno dmucha wychładzając się przy okazji i pewnie po jakims czasie rezygnuje i się wygasza jeśli wpadnie w tak niską temp. i próg wygaszania. Nie wiem czemu wszyscy jak ustawiają PID to chcą jak najmniej dawać podawania, najlepiej na minimum czyli -30, z tym że na PID, piec bedzie podawał mało ale zmieni sobie stosunek mocy, a przez to że nie będzie osiągał zadanej temperatury i to wcale nie wyjdzie tanio. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 21.12.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Spróbuj ustawić parametry pida na -8 nadmuch, -12 do -16 podawania. Bo te co dałeś to wątpie żeby działały, bo piec podaje mało a bardzo mocno dmucha wychładzając się przy okazji i pewnie po jakims czasie rezygnuje i się wygasza jeśli wpadnie w tak niską temp. i próg wygaszania. Nie wiem czemu wszyscy jak ustawiają PID to chcą jak najmniej dawać podawania, najlepiej na minimum czyli -30, z tym że na PID, piec bedzie podawał mało ale zmieni sobie stosunek mocy, a przez to że nie będzie osiągał zadanej temperatury i to wcale nie wyjdzie tanio. -30 nie wynika z tego że na siłę chcę oszczędzać. Po prostu przy wyższym wsp piec wygasał. U mnie to wygaśnięcie następuje w trybie praca. Po prostu węgiel wypiera żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_g 21.12.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 ocieplanie od środka odradzam- więcej pracy i łatwiej spierniczyć. izoluj od zewnątrz. styropian 15-20cm o dobrych parametrach i wełna od góry 35cm też porządna a nie jakieś marketowe pierze po taniości. wrzuć zdjęcia popiołu- spalanie dosć duże 37,5kg./dobę da ze sprawnością 65% okolice 6,5-7KW a to przy dodatnich temperaturach dość dużo, moze spalanie nieprawidłowe i stąd taie zużycie Biorąc pod uwagę niską temperaturę zadaną i fakt, że nie wszystkie grzejniki grzeją, to uważam za duże spalanie, chciałbym się zmieścić w 4 tonach groszku na sezon, ale muszę opanować efektywne ustawienia. Po 3 dniach pracy wymiennik ciepła wygląda jak na zdjęciu (smolenie o którym pisałem wcześniej). Co do ocieplenia z zewnątrz- może łatwiej, ale obawiam się wilgoci, w murach jest jej sporo i nie chciałbym jej zamknąć w ten sposób w w środku, tzn, by wychodziła do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.12.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Świeże zdjęcie moich spieków: [ATTACH=CONFIG]294862[/ATTACH] Tak na moje oko to niedopalony wegiel. Przy obecnych ustawieniach (5/36 nadmuch 28) mam na dobe pełniutką szufladę takich spieków i popiołu. Co do pida to przy podawaniu -30 i went +10 przewęgla i gaśnie. Granulacja ustawiona na drobną. @ luki81 ja chętnie popróbuję ustawiać pid tylko że na tą chwilę po max 1 godz. gaśnie.No faktycznie jest tam sporo niedopału. Proponuję po kolei tak: Sprawdzić uszczelnienie palnika. Jak nieuszczelniony - wykonać. To jest pół godziny roboty, naprawdę. No tyle że trzeba kilka godzin wcześniej kocioł wygasić i dać mu wystygnąć, a później po założeniu talerza najlepiej odczekać tyle ile podaje producent silikonu którym będziesz uszczelniał. Silikon stosować przyzwoity, nie jakieś badziewie. Soudal może być. Jak palnik szczelny to próbuj rozciągać jeszcze pauzę - jeżeli ten nadmuch jest wystarczający do grzania domu. Tak po 2 - 3 sekundy sobie dokładaj do pauzy co kilka godzin i obserwuj czy dochodzi do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts