Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Biorąc pod uwagę niską temperaturę zadaną i fakt, że nie wszystkie grzejniki grzeją, to uważam za duże spalanie, chciałbym się zmieścić w 4 tonach groszku na sezon, ale muszę opanować efektywne ustawienia. Po 3 dniach pracy wymiennik ciepła wygląda jak na zdjęciu (smolenie o którym pisałem wcześniej).

[ATTACH=CONFIG]295179[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]295180[/ATTACH]

Co do ocieplenia z zewnątrz- może łatwiej, ale obawiam się wilgoci, w murach jest jej sporo i nie chciałbym jej zamknąć w ten sposób w w środku, tzn, by wychodziła do mieszkania.

w popiele niedopał i spieki wymieszane- jaki palnik masz w swoim kotle? jeśli wymagający uszczelnienia to sprawdź czy to zrobiono.

wymiennik mocno brudny- zapewne efekt niedoboru tlenu- trzeba podnieść nadmuch to pewne

ilość odkręconych kaloryferow nie oznacza różnic w zużyciu opału. grzejesz i tak cała chałupe - ciepło rozchodzi się pomiedzy nieizolowanymi przegrodami. lepiej odkręcić wszystkie i grzać równomiernie.

co do izolacji. wilgoć to kwestia wentylacji. dlatego ważne jest aby docieplając budynek zadbać o sprawną wentylację zwłaszcza jesli grawitacyjna bo można zrobić krzywde sobie i chałupie. na wilgoć lekarstwo to grzanie(suszenie) i wentylowanie(wyganianie tego co odparuje ze ścian do powietrza)

teraz masz chałupe z dziurami przez które wymiana powietrza jest lepsza. jak zaizolujesz to część dziur zakleisz i zostana tylko otwory wentylacyjne. pozostaje przypilnowac aby spełniały swoją rolę a jesli maja z tymproblem to im pomóc stosując nakładki lub wspomaganie wentylatorami wyciągowymi oraz nawiewnikami w oknach o czym się często zpomina. potem powstają mity ze izolacja od zewnątrz powoduje wilgoć a to nie prawda.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to nie chodzi o to czy może miec nieszczelności- chodzi o budowę palnika i konieczność jego uszczelnienia po montażu kotła. w transporcie kocioł jest narażony na wibracje i drgania i uszczelnienie może puścić, dlatego tam gdzie to jest wymagane należy wykonac uszczelnienie po instalacji kotła, gdy jest już pewność że nic tego nie naruszy. sprawdź też czy palnik wypoziomowany- jak nie to moze nierówno wypychac opał i efekt może być podobny jak przy nieszczelnym.- u Ciebie chyba zwyła fajka więc wystarczy sprawdzić czy dobrze sznur pod talerzem i czy talerz poprawnie założony.

sprawdź wilgotność u tego kogoś i sprawność wentylacji. jak jest wilgotno to i jest odczucie zimna inne niż w suchym. poza tym nie ma pewności czy nie skopane ocieplenie i dlatego takie kwiatki.

izoluj od zewnątrz- jak wszyscy ten jeden przypadek zignoruj

Znam bliski mi przypadek przypadek, gdzie w domu było zimno, zaś po ociepleniu jest zimno i mokro- stąd moje obiekcje.

Co do palnika-, czy jest uszczelniony, nie wiem, fachowcy instalujacy piec żadnego silikonu nie używali, ale to nowy sprzęt, może mieć nieszczelnosci?

Znam przypadek że ściana zaizolowana styropianem od środka i na zewnątrz...od środka piękny grzyb wychodzi i jest specyficzny smrodek.

Gdy zrobisz prawidłowo ocieplenie zewnętrznych ścian to od razu zadbaj o sprawna wentylacje grawitacyjną. Chyba że jesteś w stanie rekuperator założyć .

U mnie palone 2 sezon i teraz rekup w ciągu tygodnia mrozów [około -5 w nocy] ściągnął z powietrza około 15-20l wody :( . Masakra...

Edytowane przez wuwok

Witam

Mam Panowie prośbę o pomoc w wyregulowaniu mojego pieca:)

Posiadam piec Sas Multi 17kw z ecomax800R1, ogrzewam nim domek ok 140 m2 i do tego boiler 140l.

Posiadam piec już kilka lat i co roku ten sam problem z optymalnymi ustawieniami.

Obecne ustawienia to:

temp. pieca 53

CWU 46

czas podawania 10 sek

przerwa 100 sek

przerwa podawania w nadzorze 15 min

nadmuch od 20-100% obecnie ustawiony na 40%

przesłona na wentylatorze przymknięta na maksa prawie ok 1-2 cm jest niedomknieta

na grzejniki wychodzi mi obecnie ok 33 stopnie reguluje to zaworem trojdroznym

I problem jest taki ze spiekow zuzlowych troche jest obecnie przy tych ustawieniach. Zmniejszyłem kiedys nadmych na 28% to byly spieki weglowe i duzo niedopalkow w popielniku. Podnioslem na 40% i sa spieki ale zuzlowe.

Pale ekoretem workowanym z kopalni kazimierz- juliusz. Zasypałem w poniedziałek caly zbiornik 150kg i gdzies zostalo jeszcze ok 50 kg w zasobniku moze troche wiecej.

Moje pytania to:

1. Którym parametrem pokrecic zeby w miare dobrze spalal wegiel tzn zeby nie bylo tych zuzlowych spiekow?

2. Czy to spalanie to w miare przyzwoite, czy da sie jeszcze cos zaoszczedzic?

Dodam ze dom ocieplony, nowe okna, instalacja stara bo z lat 90 tych ale grzejniki nowe aluminiowe.

Pozdrawiam

Mariusz

mam pytanie do użytkowników sas multi 17, mam sporo drzewa i chciałbym trochę zaoszczędzić toteż podpowiedzcie jak rozpocząć palenie drewnem, podajnik trzeba wyłączyć to zrozumiałe ale co z dmuchawą ? ma pracować czy wystarczy ten miarkownik powietrza iczy PID ma być włączony czy nie ? czy jak ustawię 60 stopni to piec dobije do tej temp. bo słyszałem że wolno się podnosi przy paleniu drewnem.

Napiszcie wasze sugestie z palenia drewnem lub węglem.

@mariusz251, myśle że przy obecnych mrozach, spalanie 100kg na 6 dni to przyzwoity wynik. Policz dokładnie ile godzin sie pali na cały podajniku i opisz dokładniej dom to porównamy do innych. Napisz też jaką masz temp. w domu. Bo jedni grzeją do 24 a drudzy do 21.

@lukanio83 , ja troche paliłem drewnem to mogę sie podzielić doświadczeniem.

Można palić na PID, wtedy steruje nadmuchem. Można też bez PIDu, ja otwierałem dolne drzwiczki na 1/3. inaczej drewno sie strasznie kisiło bo za mało tlenu było. można też lekko wspomóc dmuchawą, bo i tak się wyłączy jak przekroczy zadaną temp. CO.

Pozatym muszę cie ostrzec, należy bardzo uważać z paleniem drewna w naszym piecu.

Najlepiej mieć sterownik pokojowy żeby alarmował o wysokiej temp. CO. bo bardzo łatwo można przekroczyć w szybkim czasie 80*C jak sie troche przyłoży opału, rozpali się ładnie i pod koniec jak już się rozżarzy drewno to daje nagle bardzo wysoką temeraturę, mimo że za chwile przygasa aż całkiem wygaśnie. I to jest taki newralgiczny moment, warto wtedy być przy piecu i to kontrolować. Spóźnisz się chwile to ci wygaśnie. Roboty z tym jest co niemiara, na okrągło zabawa. Nasze piece niestety średnio sie nadają do palenia drewnem. Musiałem pilnować, praktycznie co pół godziny schodzi do pieca. Czasami może 45minut.

Za dużo nie nakładziesz bo wcale tak dużo nie ma miejsca. No ale jak się ma dużo odpadów z budowy to trzeba się tego jakoś pozbyć.

Ja mam zamiar to spalić w lato, bo bojler nagrzeje raz dziennie i starczy. A jak mocno go podgrzeje to nawet na dwa dni. To się bardziej sprawdza.

Jak masz możliwość to daj komuś z rodziny drewno albo odsprzedaj, a kup ekogroszku. No chyba że chcesz być palaczem na pełny etat.

Można to nawet polubić ale ten zapach dymu swoich ubrań juz nie za bardzo :D

Acha, no i bezwzględnie odkręć na full wszystkie kaloryfery aby nadmiar ciepła mogło gdzieś uciec. Trzeba się nastawić na palenie taki skokami duża temp. i wszystko idzie na kaloryfery. Bo i tak za chwile temp. spadnie.

Troche lepiej mi się paliło drewnem jak miałem odpady drewna z więźby, one były nasączone czym mniej palnym, długo się tliło i temperatura dłużej się wysoka utrzymywała.

Myśle że to co zaoszczędzisz to zapłacisz za to swoim zmarnowanym czasem spędzonym przy piecu.

Edytowane przez julo23

@mariusz251, myśle że przy obecnych mrozach, spalanie 100kg na 6 dni to przyzwoity wynik. Policz dokładnie ile godzin sie pali na cały podajniku i opisz dokładniej dom to porównamy do innych. Napisz też jaką masz temp. w domu. Bo jedni grzeją do 24 a drudzy do 21.

@lukanio83 , ja troche paliłem drewnem to mogę sie podzielić doświadczeniem.

Można palić na PID, wtedy steruje nadmuchem. Można też bez PIDu, ja otwierałem dolne drzwiczki na 1/3. inaczej drewno sie strasznie kisiło bo za mało tlenu było. można też lekko wspomóc dmuchawą, bo i tak się wyłączy jak przekroczy zadaną temp. CO.

Pozatym muszę cie ostrzec, należy bardzo uważać z paleniem drewna w naszym piecu.

Najlepiej mieć sterownik pokojowy żeby alarmował o wysokiej temp. CO. bo bardzo łatwo można przekroczyć w szybkim czasie 80*C jak sie troche przyłoży opału, rozpali się ładnie i pod koniec jak już się rozżarzy drewno to daje nagle bardzo wysoką temeraturę, mimo że za chwile przygasa aż całkiem wygaśnie. I to jest taki newralgiczny moment, warto wtedy być przy piecu i to kontrolować. Spóźnisz się chwile to ci wygaśnie. Roboty z tym jest co niemiara, na okrągło zabawa. Nasze piece niestety średnio sie nadają do palenia drewnem. Musiałem pilnować, praktycznie co pół godziny schodzi do pieca. Czasami może 45minut.

Za dużo nie nakładziesz bo wcale tak dużo nie ma miejsca. No ale jak się ma dużo odpadów z budowy to trzeba się tego jakoś pozbyć.

Ja mam zamiar to spalić w lato, bo bojler nagrzeje raz dziennie i starczy. A jak mocno go podgrzeje to nawet na dwa dni. To się bardziej sprawdza.

Jak masz możliwość to daj komuś z rodziny drewno albo odsprzedaj, a kup ekogroszku. No chyba że chcesz być palaczem na pełny etat.

Można to nawet polubić ale ten zapach dymu swoich ubrań juz nie za bardzo :D

Acha, no i bezwzględnie odkręć na full wszystkie kaloryfery aby nadmiar ciepła mogło gdzieś uciec. Trzeba się nastawić na palenie taki skokami duża temp. i wszystko idzie na kaloryfery. Bo i tak za chwile temp. spadnie.

Troche lepiej mi się paliło drewnem jak miałem odpady drewna z więźby, one były nasączone czym mniej palnym, długo się tliło i temperatura dłużej się wysoka utrzymywała.

Myśle że to co zaoszczędzisz to zapłacisz za to swoim zmarnowanym czasem spędzonym przy piecu.

u mnie drewnem pali się ok, ale ustawiłem na piecu 60 stopni a max dochodzi do 47

w czym tkwi problem ? dmuchawa wyłaczona, uchylone jedynie małe drzwiczki

julo23 co do domu to lata 90 te, podwojny mur, pomiedzy pustakiem a cegla pustka wypelniona jakis czas temu pianka, dom ocieplony styropian 8cm, strop ocieplony ale strych juz nie planuje go docieplic zawsze to bedzie inna temperatura na strychu. Ogrzewam dom ok 140 metrow i boiler 140l instalacja stara ale grzejniki nowe aluminiowe ok 110 zeberek i dwie suszarki w lazienkach. Temperatura w domu to miedzy 23 a 24 stopnie i co do spalania to od poniedzialku 22 grudnia od 8 rano do dzis tak do 20 spalil mi caly zasobnik tj 0k 150 kg wsypalem 6 workow po 25 kg niby nie wazylem ale wierzac sprzedawcy niby 25 kg jest w kazdym. Czyli wychodzi w okolicy 20kg na dobe. Przyzwoicie, czy moze byc lepiej? Dodam ze caly czas go probuje wyregulowac bo spieki koksowe m7 zrzuca mi do popielnika, moje nastawy obecnie to temp 55 podawanie 10 sek przerwa 106sek i wiatr na 38%

Witam serdecznie. Mam problem taki że na świeta wyjechałem z domu i zostawiłem piec włączony żeby ogrzewał dom bo były zapowiadane mrozy. Po przyjeździe od rodziny piec był wygaszony w popielniku pełno pelletu. Brak jakiegokolwiek alarmu nic cisza. Nie wiem jaka jest przyczyna moze w trybie nadzworu zle sa parametry? Posiadam sterownik techa 450 zPID. Ustawienia w trypie nadzoru: czas podawania 13 sek, przerwa podawania było 7 min zmieniłem na 5 min, czas pracy wentylatora 15 sek., czas przerwy wentylatora 3 min, siła nadmuchu 30 bieg. Na kotle było zadana temperatura 50 stopni. Grzejniki były normalnie jak zawsze otwarte. I z tąd moje pytanie dlaczego kocioł nie pracował? Czy cos z parametrami jest nie tak? Prosze o pomoc bo szykuje sie znowu wyjazd i stravch zostawiać piec samego.