miachas 20.02.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 zapomniałem dodać że budynek zbudowany jest z suporex 24 + 14 cm styropianu, okna 3 szyby i szeroki profil. jakie w takim razie wybrać źródło ogrzewania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 05.03.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Muszę spisać aktualne moje ustawienia ze sterownika bo już sporo nazmieniałem. Spalanie jak narazie 14 kg na dobę więc nieźle. Puki co sezon już się powoli kończy, mrozów już nie będzie więc za bardzo się już na sterownikach nie pokombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachas 06.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 dobre to spalanie. można prosic o ustawienia tego sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 29.03.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 w jakim czasie piec wam dochodzi do zadanej temperatury ? nie w momencie wyjścia pieca z trybu podtrzymania tylko w trybie pracy jak już puści wodę i się schłodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 30.03.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Przedstawiam aktualne ustawienia kotła: Czas podawania: 15sPrzerwa podawania: 153sSiła nadmuchu: 15%Praca podtrzymania: 11sPrzerwa podtrzymania: 18 minWent. w podtrzymaniu: praca 50s przerwa 6min 10s Temp. zadana na regulatorze pokojowym: 22 stTemp. zadana na piecu: 56 stTemp podłogówki maksymalna: 35 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 12.04.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zapraszam użytkowników pieców sas do dyskusji, fajnie by było rozkręcić trochę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kniazio 24.07.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Proszę doradzcie mi jaka moc kotła mam dobrac do swojego domu.Dom - stare budownictwo niedocieplony ok 200m2grzejniki żeliwne - duzo wody w obieguDodatkowo chce ogrzewac zbiornik na ciepla wode od instalacji solarowej ok 150lRece opadaja gdy pytam o moc pieca dla mnie w punktach sprzedazy Dzwonilem nawet do producenta SASJedni doradzaja mi piec SAS Multi o mocy 23kW a inni SAS Multi o mocy 29kWPrzedstawiciel techniczny z SAS-a powiedzial ze ten 23 kW w zupelnosci wystarczyInstalatorzy z kolei roznie 23 lub 29 sami nie sa do konca pewniDo tej pory palilem w zyklym piecu zasypowym tzw blaszaku ktorego mocy nawet nie znam dokladnie(mysle ze jakies 1.5)Spalalem do tej pory ok 5 a nawet czasami 6 ton weglaBoje sie kupic za maly piec ale tez nie chcialbym go przewymiarowac bo niektorzy twierdza ze to tez nie jest dobre dla pieca i dla mojej kieszeniBardzo prosze o jakas porade , moze ktos ma podobny dom i piec na ekogroszek i ma jakies doswiadczenia w tym temaciePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek0508 04.09.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Witam, mam SAS Slim 14kW sterownik ST450 z PID, co sądzicie o funkcji automatycznego palenia z wykorzystaniem PID'a. Nie ma jakiś problemów z trzymaniem zadanej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 08.09.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Proszę doradzcie mi jaka moc kotła mam dobrac do swojego domu. Dom - stare budownictwo niedocieplony ok 200m2 grzejniki żeliwne - duzo wody w obiegu Dodatkowo chce ogrzewac zbiornik na ciepla wode od instalacji solarowej ok 150l Rece opadaja gdy pytam o moc pieca dla mnie w punktach sprzedazy Dzwonilem nawet do producenta SAS Jedni doradzaja mi piec SAS Multi o mocy 23kW a inni SAS Multi o mocy 29kW Przedstawiciel techniczny z SAS-a powiedzial ze ten 23 kW w zupelnosci wystarczy Instalatorzy z kolei roznie 23 lub 29 sami nie sa do konca pewni Do tej pory palilem w zyklym piecu zasypowym tzw blaszaku ktorego mocy nawet nie znam dokladnie(mysle ze jakies 1.5) Spalalem do tej pory ok 5 a nawet czasami 6 ton wegla Boje sie kupic za maly piec ale tez nie chcialbym go przewymiarowac bo niektorzy twierdza ze to tez nie jest dobre dla pieca i dla mojej kieszeni Bardzo prosze o jakas porade , moze ktos ma podobny dom i piec na ekogroszek i ma jakies doswiadczenia w tym temacie Pozdrawiam Ja bym wybierał pomiędzy 17 kw a 23 kw. Ja mam 125m2 (po podłogach 140m2) i niejednokrotnie mówiono mi że mam za duży kocioł. Na stronie SASa jest przelicznik gdzie można sobie policzyć jaki kocioł jest dla twojego domu. Jeżeli piec będzie przewymiarowany to tylko będzie się marnował i nie będzie pracował z pełną sprawnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 08.09.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Jeżeli chodzi o dobór kotła pod względem mocy to najlepiej załóż nowy temat, na forum jest mnóstwo osób które ci doradzą. Ja napisałem ci tylko to co niedawno słyszałem na temat mocy swojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 15.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 dziś czyściłem retortę i otwory którymi wdmuchiwane jest powietrze zdecydowanie lepiej się pali, otwory niektóre były kawałkami przypominającymi kamienie. chyba muszę częściej czyścić te otworki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.09.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jak już miałeś wygaszone, to trzeba było od razu kanał powietrzny wyczyścić. Przed sezonem dobrze jest to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.09.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Jak już miałeś wygaszone, to trzeba było od razu kanał powietrzny wyczyścić. Przed sezonem dobrze jest to wykonać. no nie pomyślałem, chodzi ci o kanał do wentylatora do retorty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Pod palnikiem powinieneś mieć odkręcany dekiel, tam lubi się nazbierać popiołu i żużlu. Wszystko co przez dysze na dół spadnie tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.09.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Pod palnikiem powinieneś mieć odkręcany dekiel, tam lubi się nazbierać popiołu i żużlu. Wszystko co przez dysze na dół spadnie tam jest. muszę to sprawdzić, zasobnik ma być przy tym pusty czy może być pełny, właściwie o retortę mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam74P 21.10.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witam, mam SAS Slim 14kW sterownik ST450 z PID, co sądzicie o funkcji automatycznego palenia z wykorzystaniem PID'a. Nie ma jakiś problemów z trzymaniem zadanej temperatury? Problemu z utrzymaniem temperatury nie będzie ale z PID-em trzeba liczyć się z dużo większym zużyciem ekogroszku, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 28.10.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Kurcze. całe życie mieszkałem wygodnie w bloku a teraz przyjdzie mi regulować piec. Kupiłem sasa slima 14kw ze sterownikiem tech 500. Czy dobrze to skonfigurowałem? Pocieszcie nas - będzie dobrze? (144m kw użytkowej, w całości podłogówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Kurcze. całe życie mieszkałem wygodnie w bloku a teraz przyjdzie mi regulować piec. Kupiłem sasa slima 14kw ze sterownikiem tech 500. Czy dobrze to skonfigurowałem? Pocieszcie nas - będzie dobrze? (144m kw użytkowej, w całości podłogówka) za duży odpisałem w tym drugim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 07.11.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Witam,również jestem posiadaczem kotła SAS Slim 14kW ze sterownikiem st-450 zPid.W zeszłym sezonie paliłem z algorytmem i naprawdę było bardzo duże zużycie opału.W tym roku od lipca kocioł nie pracuje z funkcją zPid. Kupiłem dobry ekogroszek, co prawda długo walczyłem z nastawami ale warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 09.11.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Napisz proszę Witam, również jestem posiadaczem kotła SAS Slim 14kW ze sterownikiem st-450 zPid. W zeszłym sezonie paliłem z algorytmem i naprawdę było bardzo duże zużycie opału. W tym roku od lipca kocioł nie pracuje z funkcją zPid. Kupiłem dobry ekogroszek, co prawda długo walczyłem z nastawami ale warto było. Napisz proszę jak go ustawiłeś? Jaki macie duży dom, jakiego rodzaju ogrzewanie? jakie temperatury w domu i ile spala? Też mam tę moc, ten sam piec i chiałbym mieć porównanie... Z góry dzięki - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts