Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zaw.jpg

julo23

Zakręciłem wszystkie oprócz pierwszego ( najkrótszy ) po czym włączyłem pompę na 15-20 min. Wyłączam pompę i naciskam palcem zaworek, który jest w środku belki i upuszczam 2-3 litry wody. I robię tak z każdym. U Ciebie widzę jest bardziej zaawansowany rozdzielacz u mnie są zamontowane zwykłe zaworki kulowe, nie ma rotametrów. Hydraulik szedł po najniższej linii oporu, wyznaje zasadę im prostsze rozwiązania tym lepsze.

Proponowałbym zaprosić dobrego machera obejrzy czy poprawnie jest wykonana instalacja i poprawnie ustawi Ci wartość przepływu, słyszałem też że rotametr dławi przepływ. U mnie schrzanił jedną pętle puszczając do kuchni i wiatrołap na końcu łazienka. Efekt taki że wiatrołap wyziębia łazienkę.:(

Zapomniałem dodać, że kiedy odmrażałem naczynie przelewowe, problem nie ustąpił, okazało się że rurka w grubej otulinie tez była zamarznięta, która dochodzi do naczynia, naczynie obklejone styropianem i z 15 cm wełny w środku!

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziś porządki w kotłowni, zasypanie pieca, itp.,

przez 8 dni na ustawieniach ręcznych (różne kombinacje) średnio spalił mi 16,9 kg/dobę,

wg mnie dużo, wracam teraz na tydzień na ustawienia w PID,

tydzień temy spalił mi na PID 16,7 kg/dobę, ale wtedy nie miałem jeszcze załączonej pogodówki, i trochę inne ustawienia,

kupiłem parę dni temu miernik zużycia energii elektrycznej, który zamontowałem na pompie ciepła do cwu,

którą teraz odpaliłem, zobaczę ile mniej piec spali ekogroszku (?) a ile pompa zużyje energii elektrycznej,

okaże się wtedy czy warto grzać wodę na dwóch źródłach ciepła czy w zimę jechać tylko na piecu?

@KasiaC79, za dużo mi namieszałeś na raz. Spróbuje coś upuścić tym zaworkiem. Nic więcej raczej mi się nie uda zrobić.

Ja nie lubię z kolei najprostrzych rozwiązań bo są mało ciekawe i nic przy nich nie da się przełączać :D

U mnie raczej żaden nie wyziębia - bo na parterze mam dużo więcej pętli i każda idzie gdzie indziej.

Tak się zastanawiam - skoro mam układ otwarty, i słysze że przelewa mi się woda jak dolewam to chyba nie może być nic zamrazniete ?

@KasiaC79, za dużo mi namieszałeś na raz. Spróbuje coś upuścić tym zaworkiem. Nic więcej raczej mi się nie uda zrobić.

Ja nie lubię z kolei najprostrzych rozwiązań bo są mało ciekawe i nic przy nich nie da się przełączać :D

U mnie raczej żaden nie wyziębia - bo na parterze mam dużo więcej pętli i każda idzie gdzie indziej.

Tak się zastanawiam - skoro mam układ otwarty, i słysze że przelewa mi się woda jak dolewam to chyba nie może być nic zamrazniete ?

jak tez mam układ otwarty, i jak przy dolewaniu mi się przelewa to znaczy że jest pełno ...

Panowie powiem wam, że kiedy zmieniałem ustawienia co tydzień ( PID na dwunastawny i na odwrót) to ani jeden, ani drugi dobrze nie chodził. Dopiero jak zostawiłem PIDa na miesiąc i tylko delikatnie korygowałem dmuchawę to zszedłem z 22 kg/doba do 13 kg/dobra. Dodam też, że dom ogrzewany już 2-gi sezon, także nie ma mowy o wilgoci itd.

Tyle mogę doradzić ;)

dziś porządki w kotłowni, zasypanie pieca, itp.,

przez 8 dni na ustawieniach ręcznych (różne kombinacje) średnio spalił mi 16,9 kg/dobę,

wg mnie dużo, wracam teraz na tydzień na ustawienia w PID,

tydzień temy spalił mi na PID 16,7 kg/dobę, ale wtedy nie miałem jeszcze załączonej pogodówki, i trochę inne ustawienia,

kupiłem parę dni temu miernik zużycia energii elektrycznej, który zamontowałem na pompie ciepła do cwu,

którą teraz odpaliłem, zobaczę ile mniej piec spali ekogroszku (?) a ile pompa zużyje energii elektrycznej,

okaże się wtedy czy warto grzać wodę na dwóch źródłach ciepła czy w zimę jechać tylko na piecu?

Na pewno pompa ciepła do CWU zdecydowanie taniej ogrzeje wodę niż piec. Warto zastosować jeden manewr: Jeśli to możliwe to wydłuż kanał czerpni do ok 1m-1,5m od wlotu usytuowanego na zewnątrz, wtedy dzięki temperaturze w kotłowni dodatkowo ogrzejesz zasysane powietrze co sprawi, że system antyzamrożeniowy nie będzie się włączał. U mnie pomimo obecnej temperatury -3*C na zewnątrz, termometr na sterowniku wskazuje +7*C (temp powietrza, które wpada do pompy)

Ja wskoczyłem na CO 70C. O niebo lepiej wszystko lepiej pracuje-stabilnie- zawory nie lecą ani w górę ani w dół.

Ponieważ mam szajs węgiel z którego jednego worka węgla zostają dwa worki popiołu, palę na dwuustnie i jak na razie nieźle wychodzi bo teraz miałem w granicy 17kg/doba ( 210m2 do grzania) .W domu mam jeszcze za ciepło 23C- musze jeszcze pogodówkę i czujniki pokojowe dostroić bo za mocno grzeje Ustawienia mam 10,90,20 podawanie, przerwa nadmuch. Nadzór 10,40,20% co60sprzerwa 15min

Jestem ciekawy tego co kolega pisał, ze PID lubi stabilne warunki. Jak moje majstry skończą to będę testował no ale to już będzie następny sezon grzewczy, póki co nauczyłem się w miarę palić na dwustnie.

Myślę jeszcze żeby zadać mu CO73. Na jakich nastawach CO pracujecie. U mnie na niższych niż 65 to wszystko niestabilnie pracowało.

A ja już mogę coś powiedzieć po 3 dobach palenia na manualnych ustawieniach.

U mnie nie mam żadnych oszczędności między manualnymi a PID.

Na PID (obecny styczeń, luty) starcza mi 120kg na 6-6,5 dnia. Obecnie po 3 dobach mam 50% paliwa w podajniku.

podawanie 5sek, przerwa 38sek, nawiew 22%, zadana temp CO 65*C.

ustawienia podawania w podtrzymaniu: 10sek, przerwa 12min, nawiew w podtrzymaniu: 25sek co 10min. temp. załączania pomp 50*C.

Ponawiam pytanie. Myslicie że PID potrafi się "uczyć" ?

PID to algorytm

czyta zmienne i liczy do nich kolejne posunięcia. tu nie ma nauki tu jest matematyka. zmienia się temp wody to zmienia się zmienna równania. aby uzyskac wynik algorytm koryguje pozostałe zmienne. tak to mniej więcej wygląda. jak czyta tez spaliny to dorzuca sobie kolejny parametr do korekty jesli np sa za wysokie to obniża moc nadmuchu. nie ma to jednak nic z uczeniem a raczej z liczeniem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Regulator_PID

Sam musisz poobserwować jak twoja instalacje będzie reagować.

Zdania są podzielone, tak samo jak różne są instalacje.

Raz może być tak że wyłączenie pomp jest dobre, bo piec szybko dojdzie do temp. roboczej, (szybko się "podniesie")

Drugi raz może być tak, że za długo to może trwać i za ten czas wychłodzi się woda w instalacji. Co jest niekorzystne.

Jak długo się będzie - jak ja to mówie "podnosić" -to pewnie też zależy jaką ma ustawioną moc.

Najlepiej dążyć do tego żeby piec pracował stabilnie, bez nagłych skoków, zmian itp.

A ja pomału kończe testować manualne nastawy (bez PID) Trochę utrudniło mi sprawę porównania do zeszłego tygodnia - zmiana pogody.

No ale przecież nie będę narzekał że jest cieplej heheh

Po trzech dniach palenia manualne vs PID - był remis jeśli chodzi o zużycie paliwa.

Ale dużo więcej spieków na manualnych, do tego troszkę niedopałków.

Kolejne dwa dni - Teraz już odwilż więc ciężko porównać.

Edytowane przez julo23

• 2 weeks później...

Po dłuuugich walkach z ustawieniami pieca (spaliłem jakieś 2 tony węgla) postanowiłem kupić inny ekogroszek. No i różnica kolosalna. Praktycznie od razu zaczął się spalać na popiół. W popiele mam trochę spieków, są dość twarde ale jak się je zgniecie to się kruszą? Jak się ich pozbyć? Zmniejszyć wiatr?

P.S. Wytłumaczcie mi jak działają lokalne składy węgla? Sprzedają węgiel przez 1-2 sezony i zwijają interes? Jak inaczej wytłumaczyć fakt, że sprzedają kiepski węgiel? Przecież większość klientów do nich nie wróci jak będą taki syf sprzedawać.

Z węglem to taka loteria chyba troche jest.

Ja kupiłem rok temu i teraz w tym samym składzie, ten sam węgiel - z tej samej niby kopalni i wydaje mi się że też jest minimalna różnica bo zostało mi go trochę i mam porównanie.

Jak u was spalanie przy obecnej pogodzie ?

U mnie spadło chyba do 15kg. Pomału myśle żeby wyłączyć grzejniki całkowicie i grzać na trybie letnim samą podłogę. Ale żona panikuje żeby jeszcze poczekać.

Julo minimalne różnice w jakości węgla to ja rozumiem ale w moim przypadku węgiel nie spalał się dobrze. Wywaliłem ogromną ilość niedopałów. Walczyłem z ustawieniami od początku sezonu grzewczego. Kupiłem inny węgiel i jak ręką odjął. W popiele jest troszkę spieków ale w porównaniu z ilością niedopałów ze starego węgla to niebo a ziemia.

U mnie spalanie na nowym węglu około 15kg na dobę.

Pytanie: jak często musicie wyrzucić popiół? U mnie na starym węglu szufladę miałem pełną nawet 2 razy dziennie. Teraz zapełnia się około 3-4dni. Fakt, trochę mniej spala ale nie jest to jakaś drastyczna różnica...

Panowie ja również zmieniłem eko na pieklorza workowany 20kg (na wcześniejszym dużo spalał )

Teraz mam nowy problem cały czas urywa mi śrubę na ślimaku (tzn śruba łącząca przełożenie ze silnika na podajnik)

Dodatkowo bardzo dużo żużlu i nie mogę dojść z ustawieniami (zgodnie z wytycznymi jak żużli to za dużo powietrza, u mnie

wentylator na -30 jest masakra po schodzeniu na + (obecnie +8) jest lepiej ale żużel jest - (wbrew zasadzie), podawanie na -30 i kopczyk w miarę wysoki

Zaczyna mi już brakować sił do tego kotła :cry::cry::cry: Proszę o porady