Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumowanie że przy sterowaniu PID, jak sie da na -30 podawanie to spali się mniej jest wg mnie błędne.

Bo mimo że podawanie jest ustawione na niskie, to PID będzie zmieniał proporcje przerwy i podawania tak bardzo jak dużo mu brakuje stopni do temp .zadanej CO. Lepiej mu dać na - 10 niż na -30 i obserwować. Tak samo z nadmuchem.

współczynnik podawania jest punktem wyjścia dla chwilowej mocy

niestety sterownik jest ślepy i nie widzi ile na palniku jest tego wegla i ograniczają go a własciwie informują nastawy wstępne wykonane przez instalatora lub uzytkownika.

ustawiając wsp podawania informujemy sterownik ile ma procentowo/czasowo(zależnie od tego co tam programista sobie obmyslił) zwiekszyć lub zmniejszyć ilość opału. ta zmienna nie pociąga za soba zmiany ilości powietrza i możemy dojść do sytuacj w której albo w całym zakresie mocy albo w jej części węgla będzie za dużo i przesypie albo za mało i kopiec zlezie w dół palnika

moc chwilowa i oscylowanie wokół zadanej jest powiązana ze współczynnikami ale działa raczej na zasadzie dodawania gazu lub ujmowania by utrzymać stałą prędkość. jeśli paliwa będzie za dużo to mieszanka niewłasciwa ale o tym już sterownik nie wie i będzie przesypywal zamiast ująć węgla lub dodać wiatru.

dodatkowo większość kotłów jest przewymiarowana i moc z którą pracują jest zbyt duża. powoduje to sytuację w której przez większą część sezonu ster zamiast oscylować dąży do przeciągnięcia ponad zadaną i odstawienia

metoda na to to ograniczenie mocy poprzez korekty współczynnikami oraz ręczne definiowanie czasów podawania oraz mocy nadmuchu, ewentualnie takie wyregulowanie układu aby był stały odbiór ciepła

Odkręcacie może tą pokrywę przy czyszczeniu pieca ?

http://images68.fotosik.pl/676/404ae0f06ae45399gen.jpg

Zauważyłem że gorzej spala mi się węgiel, przesypuje niedopałki ale tylko jedną częściom retorty. Nawiew w tej części jest słabszy, jakby przyblokowany drobnym popiołem. Dotychczas czyszczę piec regularnie ale korzystam tylko z wyczystki dolnej i tej pionowej oraz tej przy czopuchu. Oczywiście pozatym czyszcze jeszcze komore spalania druciakiem. Jak tylko wypali mi się węgiel do zera, również w ślimaku to spróbuje rozkręcić dół tej pokrywy - oznaczoną jako nr 8. Podejrzewam że jest zapchane drobnym popiołem i uniemożliwia dobry nawiew przez dysze.

Edytowane przez julo23

U mnie też przerzuca tyłem. na początku myślałem że może retora krzywo wmontowana. Wydaję mi się że te typy tak mają ze stałą retortą. Pewnie przy obrotowych retorach tego problemu nie ma. Zastanawiam się czy to nie jest związane z ruchem obrotowym ślimaka-po jednej stronie zawsze będzie więcej przesypywał podając paliwo ku górze?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
Witam

Ciekawy jestem jakie mieliście spalanie ekogroszku w trybie letnim do grzania wody użytkowej.

Ja dla czteroosobowej rodziny przy pojemności zbiornika 220L spalałem worek 25kg na tydzień.A jak u was to wygląda?

Pozdrawiam

Sezon grzewczy już tuz tuż.

Tryb letni miałeś załączony przez całe lato? W zeszłym roku miałem podobny wynik ok 75 kg na miesiąc.

W tym sezonie letnim zrezygnowałem z podgrzewania wody ekogroszkiem, zakupiłem watomierz i testowałem zużycie energii elektrycznej podgrzewajac bojler 140l, który był załączony przez 24/h przez cały okres letni.

Według mojego testu korzystniej wypadło podgrzewanie prądem.