robik180 25.02.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Mam ustawione na grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 01.03.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Rozumowanie że przy sterowaniu PID, jak sie da na -30 podawanie to spali się mniej jest wg mnie błędne. Bo mimo że podawanie jest ustawione na niskie, to PID będzie zmieniał proporcje przerwy i podawania tak bardzo jak dużo mu brakuje stopni do temp .zadanej CO. Lepiej mu dać na - 10 niż na -30 i obserwować. Tak samo z nadmuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 01.03.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Myślę, że to wszystko zależy od instalacji itd bo u mnie gdybym zwiększył podawanie to będzie przesypywł groszek, a na -30 jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 01.03.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Troche to dziwne, bo powinien zmniejszyć moc jeśli temp. zaczyna oscylować wokół zadanej temp CO, czyli wydłużać przerwe podawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 02.03.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 a tak nie jest i przesypie sporo niedopaonego groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.03.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 współczynnik podawania jest punktem wyjścia dla chwilowej mocy niestety sterownik jest ślepy i nie widzi ile na palniku jest tego wegla i ograniczają go a własciwie informują nastawy wstępne wykonane przez instalatora lub uzytkownika. ustawiając wsp podawania informujemy sterownik ile ma procentowo/czasowo(zależnie od tego co tam programista sobie obmyslił) zwiekszyć lub zmniejszyć ilość opału. ta zmienna nie pociąga za soba zmiany ilości powietrza i możemy dojść do sytuacj w której albo w całym zakresie mocy albo w jej części węgla będzie za dużo i przesypie albo za mało i kopiec zlezie w dół palnikamoc chwilowa i oscylowanie wokół zadanej jest powiązana ze współczynnikami ale działa raczej na zasadzie dodawania gazu lub ujmowania by utrzymać stałą prędkość. jeśli paliwa będzie za dużo to mieszanka niewłasciwa ale o tym już sterownik nie wie i będzie przesypywal zamiast ująć węgla lub dodać wiatru. dodatkowo większość kotłów jest przewymiarowana i moc z którą pracują jest zbyt duża. powoduje to sytuację w której przez większą część sezonu ster zamiast oscylować dąży do przeciągnięcia ponad zadaną i odstawieniametoda na to to ograniczenie mocy poprzez korekty współczynnikami oraz ręczne definiowanie czasów podawania oraz mocy nadmuchu, ewentualnie takie wyregulowanie układu aby był stały odbiór ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 05.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Odkręcacie może tą pokrywę przy czyszczeniu pieca ? http://images68.fotosik.pl/676/404ae0f06ae45399gen.jpg Zauważyłem że gorzej spala mi się węgiel, przesypuje niedopałki ale tylko jedną częściom retorty. Nawiew w tej części jest słabszy, jakby przyblokowany drobnym popiołem. Dotychczas czyszczę piec regularnie ale korzystam tylko z wyczystki dolnej i tej pionowej oraz tej przy czopuchu. Oczywiście pozatym czyszcze jeszcze komore spalania druciakiem. Jak tylko wypali mi się węgiel do zera, również w ślimaku to spróbuje rozkręcić dół tej pokrywy - oznaczoną jako nr 8. Podejrzewam że jest zapchane drobnym popiołem i uniemożliwia dobry nawiew przez dysze. Edytowane 5 Marca 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 05.03.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Ja czyszczę bo zawsze tam jest dużo popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 06.03.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Mam to samo przerzuca tyłem.Odkręcałem tą śrubę od spodu, czyściłem kanały powietrza i nie wiele to pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 06.03.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 No to nie wiem co może być przyczyną. Wcześniej tego nie miałem. Ustawienia parametrów chyba nie mają tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 11.03.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 U mnie też przerzuca tyłem. na początku myślałem że może retora krzywo wmontowana. Wydaję mi się że te typy tak mają ze stałą retortą. Pewnie przy obrotowych retorach tego problemu nie ma. Zastanawiam się czy to nie jest związane z ruchem obrotowym ślimaka-po jednej stronie zawsze będzie więcej przesypywał podając paliwo ku górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 18.03.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 spalanie za ostatnie 10 dni na PID-zie w końcu wyszło 12 kg / dobę, fakt że było ciepło, ale wcześniej nie mogłem osiągnąć tego wyniku, a w zeszłym roku był to standard przy temperaturach około i powyżej zera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 29.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Przestawiłem już pare dni temu na tryb letni - 48*C CO, z opcją grzania podłogi na 26-27*C.Duża oszczędność, jakieś 50% do normalnego trybu z 60*C CO i kaloryferami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 23.04.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 ostatni załadunek pieca starczył mi na 2 tygodnie, średnie spalanie dzienne wyszło 9,65 kg/dobę, piec nadal ogrzewa dom i grzeje ciepłą wodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 23.08.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Panowie jak przygotowania do sezonu ? Jaki groszek kupiliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 28.08.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 ekogroszek Peklorz już kupiony, 980 zł za tonę z dowozem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 29.08.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Bobrek czy Chwałowice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 01.10.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 WitamCiekawy jestem jakie mieliście spalanie ekogroszku w trybie letnim do grzania wody użytkowej.Ja dla czteroosobowej rodziny przy pojemności zbiornika 220L spalałem worek 25kg na tydzień.A jak u was to wygląda? Pozdrawiam Sezon grzewczy już tuz tuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 07.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 WitamDzisiaj rozpocząłem sezon grzewczy na dobre.Jestem ciekawy jak to będzie w porównaniu z zeszłym rokiem gdy jeszcze nie mieszkałem a ekipy wykańczały dom. Pozdrawiam Sasików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 11.10.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam Ciekawy jestem jakie mieliście spalanie ekogroszku w trybie letnim do grzania wody użytkowej. Ja dla czteroosobowej rodziny przy pojemności zbiornika 220L spalałem worek 25kg na tydzień.A jak u was to wygląda? Pozdrawiam Sezon grzewczy już tuz tuż. Tryb letni miałeś załączony przez całe lato? W zeszłym roku miałem podobny wynik ok 75 kg na miesiąc. W tym sezonie letnim zrezygnowałem z podgrzewania wody ekogroszkiem, zakupiłem watomierz i testowałem zużycie energii elektrycznej podgrzewajac bojler 140l, który był załączony przez 24/h przez cały okres letni. Według mojego testu korzystniej wypadło podgrzewanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts