luki81 12.10.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Tryb letni miałeś załączony przez całe lato? W zeszłym roku miałem podobny wynik ok 75 kg na miesiąc. W tym sezonie letnim zrezygnowałem z podgrzewania wody ekogroszkiem, zakupiłem watomierz i testowałem zużycie energii elektrycznej podgrzewajac bojler 140l, który był załączony przez 24/h przez cały okres letni. Według mojego testu korzystniej wypadło podgrzewanie prądem. Tak cały rok grzałem wodę ekogroszkiem. Jak na razie więcej nie umiem wycisnąć ( palę dopiero drugi sezon, a pierwszy był krótki bo się budowałem wieć grzałem tylko aby wysuszyć dom), może w przyszłym roku mniej spali, ale myslę że przy CWU 220L to i tak niezły wynik. Też zastanawiałem sie nad grzałką ale kupiłem zbiornik bez niczego więc jak narazie pozostaje mi grzać ekogroszkiem, A jak ze spalaniem eko w obecnych warunkach u ciebie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 13.10.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Tak cały rok grzałem wodę ekogroszkiem. Jak na razie więcej nie umiem wycisnąć ( palę dopiero drugi sezon, a pierwszy był krótki bo się budowałem wieć grzałem tylko aby wysuszyć dom), może w przyszłym roku mniej spali, ale myslę że przy CWU 220L to i tak niezły wynik. Też zastanawiałem sie nad grzałką ale kupiłem zbiornik bez niczego więc jak narazie pozostaje mi grzać ekogroszkiem, A jak ze spalaniem eko w obecnych warunkach u ciebie. pozdrawiam Przez ostatni tydzień mam dopiero załączony piec w trybie letnim, póki jest w miarę ciepło ogrzewam delikatnie samą podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 15.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 U mnie sezon grzewczy rozpoczęty. Kupiłem ekogroszek ekosilesian z pw-d.pl. W zeszłym sezonie się sprawdził, teraz póki co też jest dobrze. Groszek drogi, bo 959zł/ tonę (workowany, z transportem). Ciekawy jestem gdzie wy zamawiacie i ile płacicie za węgiel? Ja po przebojach na początku zeszłego sezonu kiedy to męczyłem się z węglem zakupionym na składzie stwierdziłem, że wolę zapłacić więcej i mieć święty spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8level 18.10.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Witam posiadam Piec SAS Multi 17kW ST-450 zPID, bojler 120L, podłogówka 50m2, powierzchni uzytkowej 70m2, sciany suporeks, ocieplenie 10cm styr. ocieplone poddasze ustawienia temperatur pieca 60CO , CWU50 moje ustawienia manualne po wył opcji PIDTryb Praca praca podawania 22sprzerwa w podawaniu 240ssiła nadmuchu 30% Podtrzymywanieczas podawania 20sprzerwa 6minnadmuch 50s przerwa 6 min po tych ustawieniach w nocy załączył się alarm zbyt duza temperatura CO, czy mógł by mnie ktoś nakierować jakie ustawienia dobrać, bez używania funkcji PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 niepotrzebnie tak dlugi czas podawaniaustaw podawanie 5sek przerwa 40-45sek i nadmuch w okolicy 35-40%jak bedą spieki obniżysz nadmuch a jak niedopał wydłużysz przerwę podawaniazawalając palnik tak dużą ilością opału podnosisz ryzyko przegrzewania i załączania alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8level 18.10.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dziękuję bardzo za odpowiedz zrobiłem te korekty i teraz mam pytanie w jakiej pozycji zostawić czopuch ? bo mam na pozycji nr 1 i przy okazji wł podłogówkę na 26'c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 czopuch ma być otwartyjesli ciąg jest zbyt duży zamontować RCK a nie kręcić wajchą- to dobre do regulacji procesu spalania w kominku lub śmieciuchu bez dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8level 18.10.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 powiedz mi te korekty to co mi napisałeś mam je zmienić w trybie pracy czy podtrzymaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 piszę o trybie pracy, podtrzymanie mozesz zrobić czas podawania podobny 5 sek i przerwę w podtrzymaniu pomiędzy 20 a 30 minuttak samo ustaw wentylator w podtrzymaniu czyli niech dmuchnie w czasie podawania np przez 20 seknie ma potrzeby więcej i częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8level 18.10.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 okey niech dmuchnie co 20 sec ale co jaki czas? bo na ta chwile mam ustawione nadmuch 50s przerwa 6 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 napisałem przecież żeby te przedmuchy były w czasie podawania w podtrzymaniu czyli jak ustawisz podawanie w podtrzymaniu co 30 minut to i przedmuch w podtrzymaniu co 30 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 18.10.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 U mnie sezon grzewczy rozpoczęty. Kupiłem ekogroszek ekosilesian z pw-d.pl. W zeszłym sezonie się sprawdził, teraz póki co też jest dobrze. Groszek drogi, bo 959zł/ tonę (workowany, z transportem). Ciekawy jestem gdzie wy zamawiacie i ile płacicie za węgiel? Ja po przebojach na początku zeszłego sezonu kiedy to męczyłem się z węglem zakupionym na składzie stwierdziłem, że wolę zapłacić więcej i mieć święty spokój... Witam Ja kupiłem polski ekogroszek 26MJ na sprawdzonym skłądzie ale nie pamiętam z jakiej kopalni ( 850zł za tonę workowany). Miałem już Czeski, Ruski i Ukraiński- kiepsko się paliły, robiły spieki kalafiory i wszystko co złe. Piec mam 17KW z STPID450 i ogrzewam razem około 260m2+ podgrzewacz wody 220L. Teraz mi spala około 10kg/doba przy ustawieniach PID podawanie-30, wentylacja -8, CO 54C.W domu mam ustawione 22,5C. Dom mam z porotherm+20styropian0,38, dach deskowany+ wełna 30cm. Co myślicie o takim wyniku spalania jest ok czy za dużo. Z PID już zejść niżej nie mogę a wpada mi w tych temperaturach w nazdór Jakie macie doświadczenie na PID -pali więcej jak w manualnych ustawieniach, czy PID jest bardziej oszczędny niż manualne ustawienia. Ja dopiero palę II sezon bo zeszły to były prace wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 20.10.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Kolego ja nie PID nie narzekam, nie wyobrażam się męczyć na ręcznych ustawieniach tym bardziej że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Kiedyś raz testowałem i wyszło mi podobnie na manualnych i na PID. A ile Ci wchodzi kg do zasobnika w SASie ? Mi przy tych warunkach 12-13 dni wytrzymuje na 1 zasypie. Tylko nie wiem ile to jest kg węgla bo węgiel mam luzem. 130 czy 140kg ? Tylko że ja mam SAS multi 23KW. Też pale na trybie letnim z załączoną do tego pompą podłogówki. Na zaworze podłogówki ustawione 26-28*C w zależności od temp. zew. się zmienia, ale w sumie chyba zbyteczne, musze to wyłączyć. Ma ktoś podłączony do naszych pieców miarownik ciągu ? Bo nie wiem jaki kupić żeby pasował. Edytowane 20 Października 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 20.10.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Kolego ja nie PID nie narzekam, nie wyobrażam się męczyć na ręcznych ustawieniach tym bardziej że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Kiedyś raz testowałem i wyszło mi podobnie na manualnych i na PID. A ile Ci wchodzi kg do zasobnika w SASie ? Mi przy tych warunkach 12-13 dni wytrzymuje na 1 zasypie. Tylko nie wiem ile to jest kg węgla bo węgiel mam luzem. 130 czy 140kg ? Tylko że ja mam SAS multi 23KW. Też pale na trybie letnim z załączoną do tego pompą podłogówki. Na zaworze podłogówki ustawione 26-28*C w zależności od temp. zew. się zmienia, ale w sumie chyba zbyteczne, musze to wyłączyć. Ma ktoś podłączony do naszych pieców miarownik ciągu ? Bo nie wiem jaki kupić żeby pasował. Jak pamiętam to wchodzi 5może 6 worków ( ja narazie zasypuję po dwa worki aby kontrolować ile spala w danych warunkach)- napisz eci kiedyś jak zasypię do pełna. Napisałeś o tym miarowniku ciągu- a po co ci przy dmuchawie- palisz na ruszcie awaryjnym? Myślę że pogodówka zawsze będzie optymalizowała proces palenia- jak cieplej na dworze to przymyka zawór i tym samym piec nie musi grzać wody w obiegu-wpadnie w nadzór, to tylko moje spostrzeżenia bo też mam pogodówkę na obiegu z podłogówką i pogodówkę na obiegu z grzejnikami. Mniej otwarte zawory mało wody do grzania, czyli mniej opału. Miałem nastawy w manualu i powiem że układ niestabilnie pracował, za nisko spadał i długo się podnosił ( pewnie miałem złe nastawy), a teraz w PID ładnie pracuje oscylując wokół zadanej CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 21.10.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 No właśnie pale troche czasami na ruszcie awaryjnym ale to jest uciązliwe bez tego miarownika ciągu. Dlatego ostatnio już nie palę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 23.10.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Ja pale na ruszcie awaryjnym bez miarownika ale na PID.W opcjach wyłączam podajnik i i zmniejszam wentylacje -7 i chodzi jak na ekogroszku.Jak złapie temperature zadaną to dmuchawa sie wyłącza i wszystko ładnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 23.10.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) W sumie myślałem o tym rozwiązaniu, ale dochodzą jeszcze przedmuchy, które robi dmuchawa co jakiś czas, na drewnie przy przekroczonej temp. zadanej to w sumie słabe rozwiązanie. Choć może przesadzam.... Popiół spadający na retortę i kanały wentylacyjne nie przeszkadza ? No i czy warto aby dmuchawa pobierała prąd cały czas... ciekawe jaki jest jej pobór prądu. Wiem, pewnie przesadzam, jutro sprawdze efekty Edytowane 23 Października 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 24.10.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Retorte mam zakrytą kawałkiem terakoty 12 cm szerokość,tak ze jest miejsce aby powietrze dmuchało.W moim piecu temperatura dochodzi ok 70 jak jest juz zar a poźniej jest w nadzorze.Jak dmuchawa już sie załącza to już wiem ze spada temp zadana i trzeba podłożyć pare kawałków drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 24.10.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A jak u was jest ze spalaniem ekogroszku na PID? Macie idealny popiół? U mnie węgiel spala się super ale jak nagle temperatura na kotle spada (a dzieje się tak kiedy sterownik załącza pompę co) zaczyna wiecej podawać żeby podnieść temperaturę i wtedy powstaje sporo spieków... Nie wiem czy kombinować coś ze współczynnikami czy dać sobie spokój bo to normalna sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 25.10.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) @jarooo3, U mnie pompa CO chodzi cały czas. Temperaturą sterują siłowniki przy zaworach 4D. Spieków raczej brak. @adammxxx , przypomniałem sobie że już tak paliłem kiedys na drewnie z dmuchawą. Najgorzej denerwowało mnie to, że jak zostawiałem na noc piec, i kaloryfery już wyłaczyłem (sterownikiem pokojowym) temp. pieca juz pomału spadała i żeby go za szybko nie wychłodzić, bo pomału sie wygaszał to zostawiałem włączoną podłogówkę i te parę godzin jeszcze dawał radę ją grzać i do rana było ciepło. A na włączonej dmuchawie - wentylator zaczyna szaleć i wychładzać piec. Więc z tego zrezygnowałem, wolałem zostawić lekko uchylony lufcik na dole i piec trzymał ciepło parę godzin i podłogówka sobie chulała na 28*C i było ciepło do rana. Edytowane 25 Października 2015 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts