Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ustawienia PIDa napisałem (małym drukiem ;) ), że są fabryczne, czyli 0 i 0. Spalanie akceptuje z uwagi na fakt, że w domu było chłodniej niż na zewnątrz i mury wyziębione :)

Pogodówki nie mam, na grzejnikach założone głowice.

Czy mogę PIDowi tak radykalnie zmienić parametry (czy robić to stopniowo i zerkać na rekcję) ?

Czy jakbym chciał zapodać takie ustawienia jak Ty masz to pierw na ręczny zbudować "ładny kopczyk" ?

Co do grubości muru to faktycznie mógłby pozostać bez ocieplenia, ale koszt styropianu wobec całej elewacji jest znikomy stąd chce dołożyć 10cm.

Foto na palnik (na zdjęciu płomień jasny - w rzeczywistości pomarańczowy):

http://images75.fotosik.pl/81/e35e9c86a597ab5amed.jpg

Edytowane przez Tofler

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

ustawienia PIDa napisałem (małym drukiem ;) ), że są fabryczne, czyli 0 i 0. Spalanie akceptuje z uwagi na fakt, że w domu było chłodniej niż na zewnątrz i mury wyziębione :)

Pogodówki nie mam, na grzejnikach założone głowice.

Czy mogę PIDowi tak radykalnie zmienić parametry (czy robić to stopniowo i zerkać na rekcję) ?

Czy jakbym chciał zapodać takie ustawienia jak Ty masz to pierw na ręczny zbudować "ładny kopczyk" ?

Co do grubości muru to faktycznie mógłby pozostać bez ocieplenia, ale koszt styropianu wobec całej elewacji jest znikomy stąd chce dołożyć 10cm.

Foto na palnik (na zdjęciu płomień jasny - w rzeczywistości pomarańczowy):

http://images75.fotosik.pl/81/e35e9c86a597ab5amed.jpg

możesz mu spokojnie zapodać takie ustawienia jak ja- PID i tak sam sobie dobierze charakterystykę pracy. Oczywiście po 5h sprawdź i ewentualnie koryguj ustawienia, nie wcześniej bo na palniku zmiany widać dopiero po paru godzinach.

Pamiętaj ze dużo zależy też od węgla, kiedyś połasiłem się na tańszy węgiel i spalanie wtedy było jeszcze raz takie i w popielniku same spieki. Z worka węgla worek spieków.

Groszek jest ze składu - niby WESOŁA (chyba ciężko o wiarygodnego dostawce) - przywiezione 2t na uruchomienie - jeszcze nie mieszkam, jest listopad i ciepło, więc nie inwestowałem 900zł/t na wysoką półkę. Spalić się spali, jak do tego czasu nie dogadam się lepiej z piecem to zamówię pewniaka. Jak to wielu pisało liczyć trzeba zł/MJ, a nie zł/t :)

Dziś zapodam nowe ustawienia zobaczymy ile spali do końca tygodnia :)

Teraz pewnie niektórzy się zaśmieją że odkryłem Amerykę.

W pracy na PID sa różne parametry ustawienia współczynnika wentylacji na granulacji. Na grubym jest do -12, a na drobnym jest do -16.

Piec zupełnie inaczej pracuje na ustawieniach granulacji grubej i drobnej.

Cały czas jechałem na grubej i nie podobało mi się spalanie mimo niskiego zużycia węgla.

Teraz zapodałem granulację drobną i pojechałem współczynnikiem nadmuchu na -16- zobaczymy co będzie.

W nastawieniach manualnych ten parametr nie ma na nic wpływu, ale w PID zmienia postać rzeczy.

Groszek jest ze składu - niby WESOŁA (chyba ciężko o wiarygodnego dostawce) - przywiezione 2t na uruchomienie - jeszcze nie mieszkam, jest listopad i ciepło, więc nie inwestowałem 900zł/t na wysoką półkę. Spalić się spali, jak do tego czasu nie dogadam się lepiej z piecem to zamówię pewniaka. Jak to wielu pisało liczyć trzeba zł/MJ, a nie zł/t :)

Dziś zapodam nowe ustawienia zobaczymy ile spali do końca tygodnia :)

I jak kolego się pali?

Od wczoraj sprawdziłem dwie możliwości.

U mnie współczynniki +2,-30 sie nie sprawdziły, krater sie zrobił i za bardzo dmuchał nawiew, aż iskry szły.

Ale lekka korekta starczyła i obecnie -2, -24 ładnie sobie radzi.

Teraz jak sobie porównam swoje poprzednie ustawienia PID, -8,-16 to z tego co pamiętam na retorcie niedopalał się z przeciwległej strony od ślimaka ekogroszek. Pomogło zwiększenie nadmuchu z -8 na -2. Będe jeszcze oczywiście próbował innych ustawień, wszystko po to aby zmininalizować spalanie.

Jeszcze zauważyłem że w menu serwisowym jest jeszcze opcja nadmuch jakis halltron. No i przy nadmuchu pojawia się literka H. Za bardzo nie wiem o co chodzi.

Edytowane przez julo23

Od wczoraj sprawdziłem dwie możliwości.

U mnie współczynniki +2,-30 sie nie sprawdziły, krater sie zrobił i za bardzo dmuchał nawiew, aż iskry szły.

Ale lekka korekta starczyła i obecnie -2, -24 ładnie sobie radzi.

Teraz jak sobie porównam swoje poprzednie ustawienia PID, -8,-16 to z tego co pamiętam na retorcie niedopalał się z przeciwległej strony od ślimaka ekogroszek. Pomogło zwiększenie nadmuchu z -8 na -2. Będe jeszcze oczywiście próbował innych ustawień, wszystko po to aby zmininalizować spalanie.

Jeszcze zauważyłem że w menu serwisowym jest jeszcze opcja nadmuch jakis halltron. No i przy nadmuchu pojawia się literka H. Za bardzo nie wiem o co chodzi.

Powiem ci kolego że ja cały czas też kombinuje z nastawami aby jeszcze więcej wycisnąć ze spalania. Teraz zmieniłem zadaną na CO z 54 na 49 dlatego że ciągle go przeciągał do 60-62 po co tracić energię na grzanie pieca- w kotłowni gorąco a chodzi żeby ciepło poszło w wodę a nie w kotłownię- takie moje przemyślenia. Co zauważyłem w kotłowni już nie jest gorąco, a przebija max o 2 stopnie . Testuje te nastawy od dzisiaj także zobaczę za 3 dni jakie będą z tego wyniki.

Ja mam nastawy -30,-16 a u ciebie przy tak mocnym nadmuchu nie robi kalafiorów,

Jeżeli chodzi o nastawy halotronu ja nie grzebię bo nie wiem o co tam chodzi

Witam wszystkich, jestem kolejnym posiadaczem SASa w wersji Multi 17kW, dom 30to letni stare budownictwo podwójny pustak ze szczeliną powietrzną, dwie kondygnacje po 100m2 każda, zasobnik cwu140dm3, grzejniki + podłogówka w łazience 5m2, kotłownia w układzie zamkniętym z zabezpieczeniem termicznym, jeden obieg cwu i jeden obieg co z zaworem czterodrogowym z siłownikiem, ekogroszek z niższej półki z firmy Tani Opał po 570zł brutto za tonę, spalanie przy temp zewnętrznej ok 0stC 25kg na dobę, trochę spieków. Sterownik Multifun Recalart z czujnikiem żaru, sterowanie czujnikiem temperatury pokojowej i czujnikiem temperatury zewnętrznej.. Co dzień mam pełną miskę popiołu aż się przesypuje. Co do teoretycznie niskiej jakości węgla to od razu uprzedzam że kupowaliśmy razem z kolegami tą samą partię ale oni mają kotły Haiztechnik i spalanie o połowę mniejsze ode mnie. Ktoś jeszcze ma ten sam sterownik i w pełni automatyczną kotłownię żeby wymienić się uwagami??

Witam wszystkich, jestem kolejnym posiadaczem SASa w wersji Multi 17kW, dom 30to letni stare budownictwo podwójny pustak ze szczeliną powietrzną, dwie kondygnacje po 100m2 każda, zasobnik cwu140dm3, grzejniki + podłogówka w łazience 5m2, kotłownia w układzie zamkniętym z zabezpieczeniem termicznym, jeden obieg cwu i jeden obieg co z zaworem czterodrogowym z siłownikiem, ekogroszek z niższej półki z firmy Tani Opał po 570zł brutto za tonę, spalanie przy temp zewnętrznej ok 0stC 25kg na dobę, trochę spieków. Sterownik Multifun Recalart z czujnikiem żaru, sterowanie czujnikiem temperatury pokojowej i czujnikiem temperatury zewnętrznej.. Co dzień mam pełną miskę popiołu aż się przesypuje. Co do teoretycznie niskiej jakości węgla to od razu uprzedzam że kupowaliśmy razem z kolegami tą samą partię ale oni mają kotły Haiztechnik i spalanie o połowę mniejsze ode mnie. Ktoś jeszcze ma ten sam sterownik i w pełni automatyczną kotłownię żeby wymienić się uwagami??

Kolego to że inni mają Heiztechnik to nic nie znaczy. Sas jet polskim odpowiednikiem niemieckiego Heizca. Każdy dom jest inaczej izolowany, posiada inny układ CO i sterowania nim. Ja co prawda nie mam takiego sterownika co ty bo mam Tech aSt450PID i myślę że problem leży w ustawieniach oraz w samym węglu. Niestety ale nie da się raz ustawić parametrów, ja palę drugi sezon i cały czas obserwuję co jest retorze, popielniku i ile spala i koryguję.

Mój sąsiad ma taki sam dom powierzchniowo jak ja. On ma Sas 14kw ze sterownikiem Recalart ale bez autoamtyki. Ja mam Sas 17Kw ze sterownikiem St450PID ale pełną automatykę- 2x zawór 3D sterowany elektrycznie, dwa czujniki pokojowe+dwa czujniki zewnętrzne i spalam dużo mniej niż sąsiad.

Czynników które wpływają na spalanie jest naprawdę mnóstwo.

Na pewno jest więcej do ustawienia w twoim sterowniku niz w moim, sam jestem ciekawy jak wychodzi spalanie osób ze sterownikami Recalart.

Powiem ci kolego że ja cały czas też kombinuje z nastawami aby jeszcze więcej wycisnąć ze spalania. Teraz zmieniłem zadaną na CO z 54 na 49 dlatego że ciągle go przeciągał do 60-62 po co tracić energię na grzanie pieca- w kotłowni gorąco a chodzi żeby ciepło poszło w wodę a nie w kotłownię- takie moje przemyślenia. Co zauważyłem w kotłowni już nie jest gorąco, a przebija max o 2 stopnie . Testuje te nastawy od dzisiaj także zobaczę za 3 dni jakie będą z tego wyniki.

Ja mam nastawy -30,-16 a u ciebie przy tak mocnym nadmuchu nie robi kalafiorów,

Jeżeli chodzi o nastawy halotronu ja nie grzebię bo nie wiem o co tam chodzi

Kolego, ja palę póki nie ma mrozów, cały czas na trybie letnim z załączoną podłogówką do tego. zadana 46*C CWU, podłoga ok 28 do 30*C. Piec tak dobija do 51*C. Ale raczej oscyluje w granicach 46-50*C z włączonym PID.

Spalanie ok 10kg na dobę przy takich temperaturach.

W domu 23.5*C na parterze, a na piętrze ok 20*C - bo tam mam tylko troche podłogówki w korytarzyku. Ale do spania taka temp idealna.

Co kilka dni przepalam drewnem i puszczam na kaloryfery jak spadnie do 18,5-19*C w pokojach na górze. Kupiłem miarownik ciągu i dużo łatwiej jest teraz palić drewnem.

2 razy w tygodniu póki co wystarczy po 4 godzinki.

Doszedłem do wprawy w paleniu drewnem, i nawet nie wygaszam węgla jak chce palić drewnem. Wyłaczam tylko podajnik i dmuchawe. A jak skoncze palić drewnem to biorę łopatką żar i przerzucam go na retortę, tam troche żaru jeszcze jest i się samo rozpala. Wciskam tylko rozpalanie i dmuchawa delikatnie rozdmucha żar. A z rusztu awaryjnego zrzucam do popielnika resztki popiołu. Nie zajmuje mi to nawet kilku minut.

Jakby takie zimy u nas były jak teraz to tona węgla by chyba wystarczyła :D

Zaraz spawdze jakie mam teraz parametry, ale z tego co pamiętam to zwiększyłem nadmuch, i poprawiło to spalanie na retorcie, bo z jednej strony mi przesypywał. Zauważyłem że popiół troche gasił żar z jednej strony. Po zwiększeniu nadmuchu już tego nie ma.

EDIT: dopisuje moje obecne parametry PID, nadmuch -2, podawanie -25.

Węgiel Kazimierz Juliusz.

Edytowane przez julo23

Kolego, ja palę póki nie ma mrozów, cały czas na trybie letnim z załączoną podłogówką do tego. zadana 46*C CWU, podłoga ok 28 do 30*C. Piec tak dobija do 51*C. Ale raczej oscyluje w granicach 46-50*C z włączonym PID.

Spalanie ok 10kg na dobę przy takich temperaturach.

W domu 23.5*C na parterze, a na piętrze ok 20*C - bo tam mam tylko troche podłogówki w korytarzyku. Ale do spania taka temp idealna.

Co kilka dni przepalam drewnem i puszczam na kaloryfery jak spadnie do 18,5-19*C w pokojach na górze. Kupiłem miarownik ciągu i dużo łatwiej jest teraz palić drewnem.

2 razy w tygodniu póki co wystarczy po 4 godzinki.

Doszedłem do wprawy w paleniu drewnem, i nawet nie wygaszam węgla jak chce palić drewnem. Wyłaczam tylko podajnik i dmuchawe. A jak skoncze palić drewnem to biorę łopatką żar i przerzucam go na retortę, tam troche żaru jeszcze jest i się samo rozpala. Wciskam tylko rozpalanie i dmuchawa delikatnie rozdmucha żar. A z rusztu awaryjnego zrzucam do popielnika resztki popiołu. Nie zajmuje mi to nawet kilku minut.

Jakby takie zimy u nas były jak teraz to tona węgla by chyba wystarczyła :D

Zaraz spawdze jakie mam teraz parametry, ale z tego co pamiętam to zwiększyłem nadmuch, i poprawiło to spalanie na retorcie, bo z jednej strony mi przesypywał. Zauważyłem że popiół troche gasił żar z jednej strony. Po zwiększeniu nadmuchu już tego nie ma.

EDIT: dopisuje moje obecne parametry PID, nadmuch -2, podawanie -25.

Węgiel Kazimierz Juliusz.

Niezły wynik JULO23 10kg, u mnie narazie wychodzi około 11kg/doba z tym ze grzeje wszystko.

A czy przy współczynniku wentylacji -2 za mocno ci nie dmucha. Ja mam -16 i troszeczkę mi przesypuje- ale to jest malutko. Spróbuje jak ty zwiększyć nadmuch zobaczę co wyjdzie.

Kolego ja przy -16 nawiew i -30 podawanie miałem straszne kalafiory.

Ogólnie na nawiewu mniejszym niż -10 niezbyt to dobrze sie paliło a jak dołożyłem niskie podawanie to już całkiem źle.

Spróbowałem ustawień -13 nadmuch, -16 podawanie i wyszły kalafiory, także wracam do ustawień -16,-16.Popiół proszek przy tych nastawach.

• 2 weeks później...
A to może inny wegiel mamy. Ważne że kalafiorów nie ma.

A jak sobie skonfigurowałeś automatykę ?

Parter domu mam cały w podłogówce +łazienka i garderoba na piętrze w podłogówce. Piętro czyli trzy pokoje + pralnia i dół garaż w grzejnikach .

Z pieca wychodzą trzy obiegi.

Pierwszy to podłogówka sterowana za pomocą sterownika ST61,zaworu trójdrożnego elektryczny, czujnika pogodowego i czujnika pokojowego ST280. Pokojówka i czujnik zewnętrzny pogodowy steruje zaworem trójdrożnym. Pompa Wilo chodzi non stop.

Drugi obieg to grzejniki sterowane sterownikiem z pieca ST 450 PID +czujnik pogodowy + czujnik pokojowy ST281+ zawór trójdrożny elektryczny . Pogodówka i czujnik pokojowy sterują zaworem trójdrożnym.

Trzeci obieg to CWU 220L- pompa się włącza i wyłącza jak dostanie sygnał z czujnika CWU.

Temperatura CO zadana na 54C. podawanie -16 nadmuch -4 - posłuchałem ciebie i ten sposób zniknął problem niedopałów

Przy osiągnieciu zadanej temperatury w pomieszczeniach czujniki pokojowe skonfigurowałem aby obniżyły za pomocą zaworów trójdrożnych temperaturę wody dla podłogówki o 3C a dla grzejników o 6C

Przy kubaturze 850m3, i 220m2 powierzchni spaliłem 300kg Eko groszku w grudniu- wiadomo mrozów nie było choć kilka dni były po 0 a w nocy -4.

Z automatyki jestem bardzo zadowolony- w domu stała temperatura no i ciągle gorąca woda z kranu ( cyrkulacja sterowana na godziny).

Zrobię foty i wrzucę.

A jak u ciebie to wygląda.