Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisz proszę

 

Napisz proszę jak go ustawiłeś? Jaki macie duży dom, jakiego rodzaju ogrzewanie? jakie temperatury w domu i ile spala?

Też mam tę moc, ten sam piec i chiałbym mieć porównanie...

Z góry dzięki - pozdrawiam

 

Dom parterowy bez użytkowego poddasza o pow. 105 m2.

Ocieplony grafitowym styropianem oraz okna energooszczędne.

Zastosowałem w domu system mieszany czyli grzejniki i ogrzewanie podłogowe w kuchni, łazience i w holu.

Moc kotła 14kW jest za duża więc instalator zastosował zawór czterodrożny.

Temperaturę w domu staram się utrzymywać nie więcej niż ok 22*C w sypialni kilka stopni mniej.

Jestem nie doświadczonym palaczem i przyznaje ze ustawienie kotła zeszło mi dosyć długo, musiałem spalić ok 30 worków 20kg

abym osiągnął zadowalający efekt, głownie chodziło mi o spieki, oczywiście nadal są, ale drobniutkie i w palcach się rozkruszają.

Jestem zadowolony z opału ponieważ jest najlepszy z tych co do tej pory próbowałem. Ilość spalania teraz przy dodatnich temperaturach wychodzi do 10 kg na dobę zobaczymy jak mrozek przyjdzie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

dziś zabrałem się za ustawianie pieca - 17kW z st 450 PID

czy miał ktoś do czynienia z sytuacją że nastawione mam czas podawania np na 10 sekund a w rzeczywistości podaje około 90 sekund?

po wejściu w ustawiania czasu podawania i zmniejszeniu np o 1 sekundę od razu się wyłączą podajnik.

Jakieś pomysły albo własne spostrzeżenia? z góry dziękuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, też aktualnie testuje piec Sas 23Kw 450 z PID. Domek jeszcze nie wygrzany.

Szukam optymalnych ustawień bo z PID wydaje mi się że dużo spala i są spieki w popiele.

Nastawiam sie tylko na grzanie podłogówki lub ew. do tego ze 3-4 kaloryfery bo jeszcze sie nie wprowadziłem.

Zależy mi na podtrzymaniu takiej temp. żeby woda nie zamarzła i można było wykonywać prace na budowie w temp. ok .15*C.

Chyba że można jakoś jeszcze zoptymalizować ustawienia PID ? Próbował ktoś tak lajtowo grzać podłogówką z PID ?

 

EDIT:

 

Testowałem do późna wczoraj w nocy i póki co stwierdzam że mozna lekko skorygowac ustawienia PID i piec świetnie sobie radzi.

Obecnie na dworze temp. 15 stopni, piec utrzymuje tylko ogień - pali się tylko mała "świeczka" :)

 

Spisze swoje nastawy i postaram się je wieczorem napisać.

 

Ktoś korzysta z funkcji PID ?

Edytowane przez julo23
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

julo23 w zeszłym roku o tej porze bylem w podobnej sytuacji, czyli na ty samym etapie wykańczania domu :)

Dzisiaj przez przypadek znalazłem swoją notkę w zeszycie:)

W przeciągu 8 dni spaliłem wtedy 233kg co prawda czeskiego ale na kamiennym również było duże zużycie.

Myślę ze jak zaczniesz palić na dobre sam się przekonasz i szybko zrezygnujesz z funkcji zPid.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może masz rację, ale póki co nie mieszkam, zaglądam w miare możliwości ale raczej raz dziennie.

Chyba jestem skazany na PID. Znalazłem temat osobny o PID więc może tu nie będe zaśmiecał no chyba że ktoś posiada jakieś ustawienia optymalne dla PID, które należy koniecznie poprawić przed załączeniem tej funkcji to chętnie bym skorzystał.

 

Póki co ustawione mam tak:

CO. 58*C

współczynnik wentylacji: 10,

współczynnik podawania -28%

temp. zał. pomp 35*C

ochrona powrotu 30*C

 

podajnik tryb automat.

wentylator tryb autom.

 

tryb nadzoru:

12 sek podawania

7 min. przerwy

wentyl. 50sek

czas przerwy wentylatora 2min.

siła nadmuchu 28%

 

ustawienia na zaworach podłoga i kaloryfery wg. pogodówki.

Dom ocieplony, niezamieszkały, więc nie zależy mi na mocnym grzaniu.

Jakieś sugestie ?

Edytowane przez julo23
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie, szkoda że spadło zainteresowanie w tym temacie, może wszyscy już sobie poradzili ze swoimi piecami :D

 

Póki co testuje ustawienia ręczne:

 

podawanie 10sek. przerwa 49sek. 28% nadmuchu, CO 57*C hibrernacja kotła 2* C

tryb nadzoru/podtrzymania: podawanie 18sek, przerwa 8min, nadmuch 50sek. co 2 minuty.

podłogówka 32*C (110m2)

kaloryfery 40*C

Edytowane przez julo23
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. /17kW z PID-450/

Kupiłem tym razem ekogroszek z polskiej kopalni, który spala sie bardzo ładnie /w poprzednim roku miałem syberyjski - ciągła walka z ustawieniami, spieki, niedopalony, białe kamienie itp./, i przede wszystkim ociepliłem dom

Moje obecne ustawienia:

- piec na 60 C, histeraza 2 C; podłogowka 34 C

- praca: podawanie 10 s przerwa 60s;

- podtrzymanie: podawanie 12 s przerwa 10 min 30 s;

- dmuchawa: 30 %, w podtrzymaniu 35 s co 10 min 30 s

- zawór 4 drogowy ustawiony na 4, grzejniki są ledwo ciepłe, podłogówke mam tylko w kuchni 10 m2, w salonie temp. ponad 23C, w sypialniach na górze 20-21 C

Zużycie ok. 12 kg / dobe ok. pół worka

Bawię sie teraz ustawieniami dmuchawy, przy tych samych ustawieniach ale dmuchawa na 50 % zużycie było niecałe 6 worków na 9 dni, zmniejszyłem tez czas dmuchawy w podtrzymaniu z 50 s na 35 s, może przez to dłuzej w podtrzymaniu bedzie, nie wiem kombinuje. Wydaje mi sie że pomimo ciut niższych (temperatur obecnie poniżej 0 C) spalanie zmalało do pół worka no ale żeby to stwierdzić trzeba parę dni potestować.

PiD - u nie załączam bo poprzedniej zimy na syberyjskim groszku był to mało ekonomiczny bajer jedyna jego zaleta to wygoda, nie trzeba spędzać godzin przy piecu ;) ale z browarem w ręku to nawet przyjemne.

Pozdrawiam

Edytowane przez Adam74P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Panowie posiadam piec Sas Multi 17 kW ze sterownikiem ST450 PID, dom około 170 m2 z poddaszem użytkowym, ocieplony styropianem 15 a poddasze wełną skalą 2 razy po 15 cm. Walczę z ustawieniami tego pieca i niestety mam z tym problem, nie mogę ustawić pracy i przerwy w podtrzymaniu jak i z samym wentylatorem, nie wiem jaką mu moc ustawić aby spalanie ekogroszku było zupełne i ekonomiczne, nie wiem jak dokładnie ma wyglądać kopczyk nad retortą bo mój wydaje mi się że jest zbyt zapadnięty.

 

Moje obecne ustawienia to:

 

- piec na 55 C, histeraza 2 C; podłogówka 31 C

- CWU 50 C, histereza 5 C (zbiornik 300l z 2 wężownicami)

- praca: podawanie 12 s przerwa 87s;

- podtrzymanie: podawanie 16 s przerwa 20 min;

- dmuchawa: 20 %, w podtrzymaniu 10 s co 10 min

- zawór 4 drogowy ustawiony na 4

-czopuch komina ustawiony na pozycji 2 (pozycja 1 całkowicie zamknięty)

-Ekogroszek z kopalni WESOŁA

 

 

 

Dodam jeszcze iż przy ustawieniach z poprzedniego tygodnia spalił mi 6 worków na 7 dni,

 

Ustawienia z ubiegłego tygodnia:

 

- piec na 60 C, histeraza 2 C; podłogówka 34 C

- CWU 55 C, histereza 5 C (zbiornik 300l z 2 wężownicami)

- praca: podawanie 12 s przerwa 55s;

- podtrzymanie: podawanie 17 s przerwa 25 min;

- dmuchawa: 24 %, w podtrzymaniu 50 s co 25 min

- zawór 4 drogowy ustawiony na 4

-czopuch komina ustawiony na pozycji 2 (pozycja 1 całkowicie zamknięty)

 

 

Proszę o wskazówki bym mógł go w miarę ustawić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

u mnie w ostatnich dniach jest większe zużycie węgla ok 17kg.

U ciebie 12kg, możesz zdradzić jakim magicznym ekogroszkiem palisz?

Jaka masz pow. domu?

 

Groszek mam z kopalni Piast a dom o pow. 130 m2, ocieplony 15 cm styropianem.

12 czy 17 kg to już jeden karabin, mi na dobę idzie około 0,5 worka może ciut więcej.

 

Teraz udało mi sie ustawić piec w ten sposób że tryb pracy trwa około 9- 10 min a w podtrzymaniu piec jest ok. 45 min (+- 2 min) przy ustawieniach:

- piec na 60 C, histeraza 2 C; podłogowka 33 C

- praca: podawanie 10 s przerwa 55s;

- podtrzymanie: podawanie 12 s przerwa 12 min;

- dmuchawa: 35%, w podtrzymaniu 35 s co 10 min 30 s

-czopuch komina ustawiony na pozycji 2 (pozycja 1 całkowicie zamknięty)

-zawór czworodrogowy na 4

 

W podtrzymaniu temperatura pieca dochodzi do 65 C.

 

siadas spróbuj takich ustawień, przy tych ustawieniach kopczyk na pewno nie będzie zapadnięty, musi być wypukły bo na wklęsłym płomień bedzie mały i piec bedzie bardzo długo w trybie pracy, osiagał zadana temperaturę. Kopczyk musi być jak największy ale na tyle żeby węgiel się spalał na retorcie w 100%, nie mma być go prawa w popielniku. Zmierz czasy ile piec pracuje a ile stoi w podtrzymaniu. Dla mnie zdecydowanie za mało podaje w podtrzymaniu. Dużo oczywiście zależy od jakości ekogroszku..

Daj znać czy pomogło. Jak chcesz to fotki mogę Ci na maila podesłać, jak ma płomień wyglądać i ile groszku jest na retorcie u mnie. Kombinuj bo szkoda opału, ja w ubiegłym roku spokojnie z tone /a może lepiej/ ekogroszku wiecej spaliłem z powodu niewłaściwych ustawień.

Edytowane przez Adam74P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

moje obecne ustawienia:

- piec na 45*C, histereza 2*C; w łazience załączona podłogówka na 35*C

- praca: podawanie 5 s przerwa 25s;

- podtrzymanie: podawanie 40 s przerwa 60 min; (kocioł pracuje ok 7 min, z przerwą ok 22min)

- nadmuch: 40 %, w podtrzymaniu 40 s co 10 min

- zawór 4 drogowy ustawiony na 40% zasilania

- czopuch otwarty na maxa

Temperatura w domu ok 22/23*C

Spalam ok 15/17 kg na dobę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś zmieniłem na 14sekund i 45 sekund przerwy. Jest troche lepiej, wydaje mi się przynajmniej. Bo pracuje ok20minut i tyle samo mniej wiecej w podtrzymaniu.

Nadmuch 33%. temp. kotła 60*C. temp. powrotu mam niską 35*C.

Niestety pojawiają sie spieki i lekko sie szlakuje węgiel. Jednak musze dalej coś pozmieniać...

Ale juz nie mam pomysłów.

 

Gdzieś wyczytałem że dobrze jest lekko mu dmuchnąć tak po 2/3 czasu podtrzymania ale tak z 10sekund bo więcej to wychładza kocioł.

Np. jak stoi 20 minut to tak po 16 minutach mu dmuchnąć.

 

A jak sprawdzić czy nadmuch w czasie pracy nie jest za słaby lub za silny ?

Edytowane przez julo23
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

slavax wypróbuj wariant z przymkniętym czopuchem, powinien być dłużej w podtrzymaniu.

 

Witam,

przymknąłem czopuch na 2 i rzeczywiście, kocioł jest dłużej w podtrzymaniu ok +/- 5 min.

Kiedyś doświadczony palacz z naszego forum w odpowiedzi na moje pytanie napisał, że w trakcie pracy nie powinno się przysłaniać czopucha,

twierdząc, że może się to jedynie przydać w rzadkich przypadkach dużego ciągu kominowego i grzania CWU latem gdy kocioł jest w większości czasu w podtrzymaniu.

Może i Ty masz racje, ale czy przez przysłonięcie klapy nie będzie dużej straty kominowej lub dymienia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adam74P

 

Moje obecne ustawienia to:

 

- piec na 55 C, histeraza 2 C; podłogówka 30 C

- CWU 47 C, histereza 5 C (zbiornik 300l z 2 wężownicami)

- praca: podawanie 12 s przerwa 78s;

- podtrzymanie: podawanie 12 s przerwa 25 min;

- dmuchawa: 19 %, w podtrzymaniu 40 s co 7 min

- zawór 4 drogowy ustawiony na 4

-czopuch komina ustawiony na pozycji 2 (pozycja 1 całkowicie zamknięty)

 

Przy takich ustawieniach i temp. zewnętrzej jaka obecnie panuje poprawiło się spalanie, mam mniej niedopalonego węglą ale muszę jeszcze przetestować ten tryb podtrzymania, trzeba poświęcić 2, 3 godziny w kotłowni i mam nadzieję że dowiem się jaki parametr zmienić w tym trybie.

Posłucham twojej rady i spróbuję z Twoimi ustawieniami, chociaż moim zdaniem każdy piec trzeba indywidualnie ustawić bo nie wszyscy mają np. tak samo wykonany komin czy instalację.

 

Adam74P jeśli możesz podeślij mi proszę fotki jak wygląda Twój kopczyk podczas pracy i w podtrzymaniu.

 

Zastanawiam się jaki ma wpływ siła nadmuchu wentylatora, ja mam na 19%, piec osiąga zadaną temp. ale ciekawy jestem czy przy nadmuchu np. 30% nie osiągałby szybciej temp zadanej.

Martwi mnie jeszcze jedna rzecz a mianowicie w komorze spalania awaryjnego mam sporo czarnej sadzy i nie wiem czy to właśnie nie jest wina nadmuchu.

Adam74P powiedz proszę jak to u Ciebie wyglada i czy mógłbyś podesłać mi zdjęcie górnego rusztu.

maila podam Ci na piwa.

 

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

przymknąłem czopuch na 2 i rzeczywiście, kocioł jest dłużej w podtrzymaniu ok +/- 5 min.

Kiedyś doświadczony palacz z naszego forum w odpowiedzi na moje pytanie napisał, że w trakcie pracy nie powinno się przysłaniać czopucha,

twierdząc, że może się to jedynie przydać w rzadkich przypadkach dużego ciągu kominowego i grzania CWU latem gdy kocioł jest w większości czasu w podtrzymaniu.

Może i Ty masz racje, ale czy przez przysłonięcie klapy nie będzie dużej straty kominowej lub dymienia?

 

Cześć. Dymienia nie zauważam, komin jest wygrzany bo czuję ciepło na glazurze w WC na parterze, kotłownia w piwnicy. Dzwoniłem do Sasa i powiedzieli mi że czopuch powinien być otwarty na max przy PID a przy paleniu na ręcznych ustawieniach można czopuch przymykać. Szkoda bo przy otwartym sporo ciepła umyka przez komin. Ja fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, to co tutaj pisze to wynika tylko z moich prób i godzin spędzonych przy tym cudzie techniki /miał byc bezobsługowy :-) / A tak w ogóle jak sprawdzić czy ciąg nie jest za duży? Bo tak też może być, prawda? Przy otwarciu drzwiczek na wysokości retorty, płomień nie powinien sie odchylać tylko palić sie pionowo. Akurat to sprawdziłem u siebie na całkowicie otwartym czopuchu i otwartych drzwiczkach płomień wychylał się. Po przymknięciu czopucha na 50% palił sie pionowo. To gdzieś kiedyś przeczytałem nie wiem czy nie w instrukcji kotła ale zakodowałem to info.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie proponujecie ustawienia zapodać na sterowniku pokojowym po osiągnieciu temperatury zadanej w pomieszczeniu ?

 

Bo można opuścić temp CO. No i na zaworach - kaloryfery i podłogówka.

Sęk w tym ile opuścić żeby sie za bardzo nie wyziębiło. Testował to ktoś ?

Zastanawiam sie też ile ustawić - różnica temp. w pomieszczeniu.

To chyba wartość po której sterownik uzna że temp. jest przekroczona od zadanej.

Ma ktoś doświadczenie z tymi pokojowymi sterownikami ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To teraz ja przedstawię swoją sytuację:

 

Dom 125m2 - 60m2 podłogówki + grzejniki

 

Temp. zadana kotła - 58st

Temp. zadana CWU - 51st

Temp podłogówki - 35 st

 

Czas pod. 9s

Czas przerwy 100s

Nadmuch 13%

 

Praca podtrzymania 11s

Przerwa podtrzymania 31 min

 

Went. w podtrzymaniu 12s

Przerwa w podtrzymaniu went. 8 min 50s

 

Przesłona otwarta na 50%

 

Temperatura w domu 23 st. na sterowniku pokojowym i sporo się kąpiemy (rodzina 2 + 2)

 

 

Pale aktualnie pieklorzem z piekar, ekoretem, jaretem i wesołą.

 

Klasyfikacja groszku u mnie:

 

1 miejsce wesoła (przebija temp na kotle do 68 st)

2 miejsce (minimalna strata) pieklorz

3 miejsce ekoret (wyraźnie gorszy od wesołej i pieklorza)

4 miejsce jaret (dłuuugo dochodzi do zadanej i spieka)

 

 

spalanie aktualne przy temp zewnętrznej noc -2 dzień + 3 - 4 st 14,2 kg / dobę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...