Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czopuch otwarty całkowicie, albo na 1 ząbek - jak mocno wieje na dworze, a na dole lufcik zamknięty.

Timon120777, dziś nie mam już siły, bo zacząłem robić łazienkę na piętrze, ale jutro rano sprawdze te współczynniki na obu granulacjach i może pokusisz się o jakąś ocene tego i może uda się wyciągnąć jakieś wnioski :D

Póki co pale na grubej granulacji,

No ale ciężko porównać do poprzedniego ustawienia bo pogoda się polepszyła.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno się nie wypowiadałem w temacie... Co do spalania to u mnie nie jest najgorzej. Zasobnik uzupełniony w niedzielę rano (150kg) a dzisiaj jest około 1/3 (około bo niestety w moim sofcie nie pokazuje ile paliwa jest w zasobniku). Pow do ogrzania to 140m2 użytkowej, po podłogach ponad 200m2, kubatura około 700m3. Jeśli chodzi o granulację paliwa to kiedyś pani na infolinii stwierdziła, że prawdopodobnie producent miał na myśli kaloryczność węgla (drobna- niskokaloryczny, gruba- wysokokaloryczny). Nie wiem ile w tym prawdy bo tech to chyba polski producent więc skoro w menu jest granulacja to chyba nie chodzi o kaloryczność?

U mnie kocioł śmiga na pid ale ciągle mam problem z wyregulowaniem parametrów. Na tą chwilę podawanie mam -30, wiaterek +2 i ciągle sporo popiołu i kalafiorów. Popielnik muszę opróżniać co 2 dni... Chyba z ciekawości zważę ile popiołu mam z całego zasobnika bo może po prostu tyle ma być i za dużo wymagam. Gdyby popiołu było dużo ale zupełnie sypkiego to bym może nie dramatyzował ale wkurzają mnie te kalafiorki...

Ilość popiołu to chyba zależy od paliwa, ale po części pewnie też od spalania, jak są kalafiory.

Ja mam jeszcze zapas 3 ton węgla z Kopalni Kazimierz Juliusz i ze 150kg (pełny zasyp) jest cały popielnik.

Zmieniaj sobie jeden parametr i zapisuj po jakimś czasie efekt. Ja tak doszedłem do w miare zadowalających efektów.

Teraz mam podawanie -25, wentylacja -5. I póki co może być.

Sprawdziłem współczynniki przy obu granulacjach:

1) granulacja drobna:

wsp wentylacji od -16 do 27. Wsp. podawania od -30 do 30.

2) granulacja gruba:

wsp. wentylacji od -12 do 22. Wsp. podawania od -30 do 30.

Edytowane przez julo23

julo

tak podejrzewałem że na grubszej granulacji będzie zblokowany wentylator od góry mocniej by nie dmuchał tak bardzo.

myślę że w znakomitej większości przypadków powinno sie ustawić grubszą i tak palić

adix

powinien oscylowac wokół zadanej

jak u ciebie jest dużo poniżej znaczy że ma za mało mocy, musisz podnieść współczynniki, zacznij bardzo delikatnie oba w góre o 1-2 oczka

Dzięki @Timon120777, zostawię więc na grubej.

@adix-77, posprawdzaj też czy nie masz jakiejś dodatkowej funkcji włączonej, ograniczającej albo obniżającej temp. CO. o te 4 *C.

Tygodniówkę może masz włączoną, albo pokojówkę. Są takie funkcje co pozwalają obniżyć zadaną temp. CO o kilka stopni, jeśli spełni się jakiś zadany parametr.

Jaro

myślę, że u Ciebie będzie problem bardziej z paliwem niż z ustawieniami. Jakim groszkiem palisz ? próbowałem innego ?

Ja palę tym groszkiem:

http://sklep.rastar.pl/10-ekogroszek-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html

i mogę różne konfiguracje nadmuchu testować, ale spieków nie zaznam. Niektóre "groszki" spiekają się z powodu spalania w zbyt niskiej temepraturze (np Pieklorz) i pomimo tego, że jest to bardzo dobre paliwo to osiągnąć "mąkę" z popiołu to praktycznie niemożliwe, zawsze spieka bo trzeba go spalać w bardzo wysokiej temperaturze, której My w naszych piecach raczej nie osiągamy.

Adix

Tak jak napisał Timon, daj mu więcej paliwa. U mnie oscyluje ciągle wokół zadanej

Dobra, będę korygował, ale ocieplająca się pogoda troche mi to komplikuje, bo piec sterowany pogodówką "wyhamowuje" .

Musze poczekać aż się unormuje sytuacja, bo siłowniki się przymykają a piec wpada w nadzór.

Zmniejsze nadmuch na -2, a podawanie do minimum czyli -30.

Poobserwuje i "dopieszcze" jeszcze te ustawienia minimalną korektą. :D

Edytowane przez julo23

To już jedynie mniejszy piec by nas ratował chyba.

Po obejrzeniu prognozy pogody na 16 dni widzę że raczej nic się nie zmieni teraz pogoda. Zastanawiam się czy nie przełączyć na tryb letni i grzać tylko podłogówką, to przyniosłoby u mnie spore oszczędności. Jedynie co mnie blokuje to fakt że w dziecięcym pokoju mam grzejnik.

jak zejście z współczynnikiem do -30 nic nie daje to trzeba szukac głębiej. nie wiem jak jest w waszych sterach z możliwością ustawienia minimalnej i maksymalnej pracy podajnika???

w niektórych można ją ustawiać a więc i skracać obniżając moc

można tez programować minimalną i maksymalną przerwe podawania i to też pomaga. w tych sterach można zrobić naprawdę sporo by dopasowac do instalacji

jak zejście z współczynnikiem do -30 nic nie daje to trzeba szukac głębiej. nie wiem jak jest w waszych sterach z możliwością ustawienia minimalnej i maksymalnej pracy podajnika???

w niektórych można ją ustawiać a więc i skracać obniżając moc

można tez programować minimalną i maksymalną przerwe podawania i to też pomaga. w tych sterach można zrobić naprawdę sporo by dopasowac do instalacji

U mnie jest sytacja że przy nawet podawaniu -30 piec nie ma żadnego problemu z dochodzeniem do zadanej- niektórzy piszą że ich piece nie dochodzą przy takich współczynnikach, a niektórzy piszą że by obniżyli jeszcze bale wiecej jak -30 nie idzie- u mnie też tak jest.

Ja innych parametrów do obniżenia mocy nie mam- a ciągłe wpadanie w nadzór mnie lekko irytuje. Myślę że powinien ciągle oscylować wokół zadanej a nie ja przebijać.

Ograniczyłem temp spalin do 150 ale i tak przebija i wpada w nadzór. Obserwując moją pracę na PID przy osiągnięciu zadanej (55C) powinien przestać dmuchać aby obnizyć temp, a ten nadal dmucha aż przebije o5C i wpada w nadzór.Wychodząc z nadzoru temp potrafi spaść do 41 . Albo coś sie spitoliło, albo mam coś żle ustawione.

Teraz mam granulację grubą przy -30,-7

Jak u was wygląda też ciągle przebija i przy wyjściu z nadoru tak mocno spada CO

Ja używam węgla ekosilesian z pw-d.pl i węgiel raczej jest ok, ma dużo pozytywnych opinii od użytkowników. Co do mocy to u mnie wsp podawania -30 i spokojnie mógłbym zejść niżej gdyby się dało. U mnie na pid kocioł cały czas oscyluje wokół zadanej. Bo może oprócz momentów kiedy załączą się na raz pompy co i cwu (podłogowa mieli non stop) bo wtedy temp potrafi spaść nawet 10st ale w miarę szybko dobija do zadanej.

U mnie był problem z dojściem do zadanej przy ustawieniach -15 ;-15 wiec mu zmieniłem na 0; -10 i było okej , a teraz mam -40 podawanie i -40 wiatr a i tak przebija mi zadaną temp. o 8-9st. ale nie wpada w nadzór. Ciekawe..., dzisiaj tylko raz wszedł w nadzór . Nie wiem od czego to zależy. zadaną mam 60st a dobija do 69.

Jaką macie u siebie temperaturę żaru?

teraz doszedł do 70 i wszedł w podtrzymanie

heh zaledwie 6 minut w podtrzymaniu.

ale dalej temp. spada.

wykres.jpg

wykres 2.jpg

Edytowane przez adix-77
dodałem drugi wykres

Adix, nasze "przedwojenne" sterowniki nie podają temp żaru ( no chyba, że kogoś teraz obraziłem, to przepraszam ;) )

U mnie nie ma tego problemu, kocioł czym dłużej chodzi tym, równiej pracuje i cały czas oscyluje wokół zadanej.

Timon, Julo

Kiedyś rozmawiałem z pracownikiem SASa odnośnie zbyt dużej ilości podawanego paliwo na współczynniku -30 i właśnie wtedy doradził mi bym zmienił granulację na grubą, po czym padły słowa "a jak to nie pomoże to będziemy kombinować inaczej..." i cały czas myślę, co oznaczało to "inaczej"