jarooo3 13.01.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 A no własnie, dlatego lepiej żeby pompy chodziły cały czas tym bardziej że masz zawór 4D, a masz pogodówkę? Mam podłogówki jakieś 100m2 i temp reguluję na zaworze 3d. Zaworu 4d nie posiadam. Pompa od podłogówki chodzi cały czas. Pompa od kaloryferów jest załączana przez sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 13.01.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) @robik180 Ty masz 45*C na podłogówce ? Luki, jak on tak grzeje to zadana 50*C to jest za niska. Niech ma tą 60*C. na CO. Nie wiem tylko dlaczego tak dużo na podłodze, u mnie obecnie wystarcza 29-30 *C. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 13.01.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Hmm Wydaje się że to chwilowa taka temperatura bo normalnie na podłogówce jest 33*C. Zadaniową miałem 65*C po czym obniżałem do 60*C - wydaje się że mniej pali. Julo 23 jak z tą granulacją ? gruba?, drobna ? na jakiej będzie mniejsze spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 13.01.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jak ewentualnie ustawić zadaniową temp. podłogówki aby nie wchodziła na tak wysoką temperaturę? W każdym pomieszczeniu z podłogówką mam regulatory pokojowe gdzie mogę ustawić temp. i głowice termostatyczne gdzie załączają/rozłączają daną podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 13.01.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 @robik180 Ty masz 45*C na podłogówce ? Luki, jak on tak grzeje to zadana 50*C to jest za niska. Niech ma tą 60*C. na CO. Nie wiem tylko dlaczego tak dużo na podłodze, u mnie obecnie wystarcza 29-30 *C. Tak tylko zasugerowałem te 50C na CO. U mnie przy takich nastawach PID poprawnie chodzi a przy większej mocy 55-57C PID wpada w nadzór i przebija zadaną O 10c Robik 180 a jak działają te regulatory pokojowe z termostatycznymi regulatorami podłogowymi. U mnie regulator pokojowy steruje zaworem trójdrożnym, który ten z kolei przy pomocy sygnału jeszcze z pogodówki reguluje temperaturą wody w obiegu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 13.01.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Regulatory działają w ten sposób iż po ustawieniu temp. np 22*C w danym pomieszczeniu idzie sygnał do zaworu termostatycznego który wyłącza daną podłogówkę po spadku temperatury poniżej zadanej temp. regulator daje sygnał i głowica termostatyczna otwiera się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 13.01.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Regulatory działają w ten sposób iż po ustawieniu temp. np 22*C w danym pomieszczeniu idzie sygnał do zaworu termostatycznego który wyłącza daną podłogówkę po spadku temperatury poniżej zadanej temp. regulator daje sygnał i głowica termostatyczna otwiera się. A co reguluje temperaturę wejściową na podłogówkę aby uzyskać temp. 22 w pomieszczeniu bo u mnie jest to zawór trójdrożny z siłownikiem elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 13.01.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Hmm nie zastanawiałem się nad tym (nie znam się aż tak) . Przy piecu mam zawór bodajże czterodrożny on reguluje temp wyjściową na grzejniki i na podłogówkę(ustawiam to ręcznie). Nie mam siłownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 13.01.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Hmm nie zastanawiałem się nad tym (nie znam się aż tak) . Przy piecu mam zawór bodajże czterodrożny on reguluje temp wyjściową na grzejniki i na podłogówkę(ustawiam to ręcznie). Nie mam siłownika To powinieneś mieć jakiś mieszacz od podłogówki aby obniżyć temp wody co wychodzi z zaworu 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 13.01.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Mam głowice termostatyczną Przed pompą podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 13.01.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jaką macie ustawioną temp. zadaniową na piecu przy podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adix-77 13.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jaką macie ustawioną temp. zadaniową na piecu przy podłogówce ja mam na piecu zadana 60st. na obydwa obiegi. Temperaturę na podłogówkę ustawiam recznie na zaworze 3d z termostatem. obieg co1 (grzejniki) Obieg co2 (podłogówka) Pompy CO odpalają mi się przy 45st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 14.01.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wróciłem z powrotem na granulacje drobną. ustawienia -16,-30. u mnie przy tych parametrach mniej dmucha jak na granulacji grubej i ustawieniach -30,-12Stuningowałem retorę aby nie przerzucał węgla tyłem czyli jedną stronę. Zrobiłem sobie w pracy płaszcz o średnicy retory+5mm i dospawałem po obwodzie jednej strony pręt 10mm wysoki. Te podwyższenie jest po stronie gdzie przerzucał węgiel. Teraz cały żar się ładnie pali w całym obwodzie i nie ma już niedopałów w popielniku. Wyeliminowałem w ten sposób konieczność większego nadmuchu, a zarazem moja przeróbka spowodowała że kopczyk naprawdę wygląda jak kopczyk. Wcześniej kopczyk tworzył się po stronie ściany od czopucha i niedopalone węgliki spadały do pieca. Pewnie ci co mają retorę obrotową mają ułatwiona sprawę z równomiernym spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.01.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 myśle że to wina niewypoziomowania palnika lub jakiejs zgorzeli na ściance po jednej ze stron a nie braku posiadania obrotu. widuję mnóstwo palników fajkowych i kazdy który jest źle wypoziomowany przesypywał z jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 14.01.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dziwna sprawa z tym przesypywaniem, mam ten sam problem. Piec jest w poziomie retortę obracałem ręcznie i za każdym razem przesypuje z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 14.01.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Luki, wrzuć zdjęcie swojego patentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 14.01.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 julo23 jaką masz ustawioną temp. zadaniową na piecu(sterowniku) przy podłogówce ? - (zakres bodajże od 25-55*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 14.01.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) @robik180, Jeśli chodzi ci o zadaną na piecu CO to obecnie testuje 55*C zadaną (wcześniej miałem 60*C), a na zaworze od podłogówki idzie taka temp zeleżnie od pogody na zewnątrz: przy +10*C na zewnątrz - zawór podłogówki 26*Cprzy 0*C na zewnątrz - zawór podłogówki 29*Cprzy -10*C na zewnątrz - zawór podłogówki 32*Cprzy -20*C na zewnątrz - zawór podłogówki 35*C (jeszcze nie testowane czy będzie ciepło) granulacja gruba, nadmuch -5, podawanie -23.połowa wcześniej spalona na granulacji drobnej. Było kilka kalafiorów ale tylko wtedy jak się zmieniała szybko pogoda. tu zdjęcia popiołu po spaleniu 150kg ekogroszku od Kazimierza-Juliusza. http://www.gg.pl/dysk/0Y4hhA2H3sRX0I4hhA2Hmxc/Obrazek_1452792514.jpghttp://www.gg.pl/dysk/Gc1iVMTqsD5XGM1iVMTq9e0/Obrazek_1452792621.jpghttp://www.gg.pl/dysk/bBD97g0UBThXbRD97g0UQOs/Obrazek_1452792631.jpg Jeszcze sobie przypomniałem że jest takie ustawieniu odnośnie podłogówki Min i max temp. Minimalna to jest od kiedy ma się pompa włączać ale to podajesz temp pieca. mam 40.To jest przydatne jak pale drewnem czasami, i jak się piec już wychładza i ma 40*C to wyłącza pompke. Jak by nie wyłączył to by całą noc chodziła chyba a piec już zimny.Druga temp - max to - tu mam też 40 ustawione, to pompka się zatrzymuje kiedy na zaworze jest więcej niż 40*C. Kiedyś sprowokowałem taką sytuacje żeby to sprawdzić, 60 na piecu było, przymknąłem zawór na kaloryfery a bojler już się nagrzał i tez wył. pompke to poszedł nadmiar ciepłej wody na podłogówkę, bo zawór od podłogówki wolniej działa.Wtedy pompka się wyłącza. Jest opisane to dokładnie w instrukcji.Dlatego dziwie się że miałeś 45*C na podłodze, bo u mnie to nie występuje, przy tych ustawieniach. Raczej nadmiar idzie na kaloryfery, ale też przez chwilę bo siłownik działa troche szybciej niż przy podłogówce. A jak działa ta obrotowa retorta ? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.01.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 robikpiec w poziomiea palnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 14.01.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Luki, wrzuć zdjęcie swojego patentu. Tak ten patent wygląda, teraz wyżej to wszystko musi sie kumulować a przez to ma czas na dłuższe palenie sie a nie spadanie od razu na bok Teraz zmieniłem jeszcze CO na 48 zobaczymy co wyjdzie z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts