jarooo3 14.01.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Fajnie to wygląda. Daj znać jak się sprawdza. U mnie po obniżeniu wentylatora na -6 jest dużo mniej spieków. Teraz jadę jeszcze w dół żeby sprawdzić czy da się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 14.01.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Hmm nie sprawdzałem jutro to zrobię i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 14.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Jak chcesz mieć 48 na piecu w tych temp. to po co zakładać skomplikowane instalacje, jak na najprostrzej grawitacyjnej ludzie mają tyle na piecu co na grzejnikach Piec ma być w stanie zawsze ogrzać wode w instalacji. Poza tym, poczytajcie o punkcie rosy i gniciu pieca, o rdzewieniu tylnej sciany pieca. To tak samo jak jazda nowym dieslem z obrotami 1000 na obrotomierzu, niby jedzie ale dosaje w dupe turbo i dwumasa. Co z tego że zaoszczędzisz pół litra na 100km. Jak za 15 tys. km władujesz w remont. Dlatego nie popadajmy w absurd. Swoje musi spalić, można to też przeliczyć po zapotrzebowaniu kW i kaloryczności paliwa. Tego sie nie da oszukać. Poustawiać tak żeby kalafiorów nie było, szukać oszczędności przez pogodówkę itp. to rozumiem, ale schodzenie tak drastycznie z zadaną CO to raczej nie dla mnie. 45*C na piecu miałem, ale to była wczesna jesień, grzałem samą podłoge do 26*C i bojler. a jak dałem 28 na podłoge to nie mógł dogrzać bojlera nawet bo z 45*C to cudów nie ma. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 14.01.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 A jak chodzi piec przy tych 48st? Jest w stanie podgrzać podłogówkę np. do 30st, kaloryfery i cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 14.01.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Pewnie przez cały czas się będzie wychładzał szybko i będzie PID cisnął na maxa żeby ją utrzymać i wyjdzie zużycie węgla podobnie jak 55*C CO. Tylko przy 55 to sobie pyka.Pozatym, może się Timon wypowie, ale przecież mówi się że przy wyższych temp. lepsze jest spalanie węgla, nie osadzają się pewne substancje na kominie i nie powodują tyle szkód. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 14.01.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Jak chcesz mieć 48 na piecu w tych temp. to po co zakładać skomplikowane instalacje, jak na najprostrzej grawitacyjnej ludzie mają tyle na piecu co na grzejnikach Piec ma być w stanie zawsze ogrzać wode w instalacji. Poza tym, poczytajcie o punkcie rosy i gniciu pieca, o rdzewieniu tylnej sciany pieca. To tak samo jak jazda nowym dieslem z obrotami 1000 na obrotomierzu, niby jedzie ale dosaje w dupe turbo i dwumasa. Co z tego że zaoszczędzisz pół litra na 100km. Jak za 15 tys. km władujesz w remont. Dlatego nie popadajmy w absurd. Swoje musi spalić, można to też przeliczyć po zapotrzebowaniu kW i kaloryczności paliwa. Tego sie nie da oszukać. Poustawiać tak żeby kalafiorów nie było, szukać oszczędności przez pogodówkę itp. to rozumiem, ale schodzenie tak drastycznie z zadaną CO to raczej nie dla mnie. 45*C na piecu miałem, ale to była wczesna jesień, grzałem samą podłoge do 26*C i bojler. a jak dałem 28 na podłoge to nie mógł dogrzać bojlera nawet bo z 45*C to cudów nie ma. Julo23 masz racje. Człowiek chyba za wiele kombinuje i oczekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnemoo 15.01.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 nie wiem jak u innych, ale u mnie bardzo duże znaczenie w ilości spalania ma jednak przysłona na wentylatorze, teraz jak znów ją założyłem od razu inne wyniki wychodzą, zdjąłem ją parę tygodni temu i zapomniałem o tym, co prawda ostatnio były silne mrozy to i spalanie większe, teraz jak odpuściło kilka dni spalanie dalej miałem wysokie w porównaniu do początku sezonu (średnio 10 kg/dobę), ostatnio różne rzeczy ćwiczyłem i nic, a teraz po założeniu przysłony od razu inne spalanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 15.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Nie każdy wentylator ma przesłone, w nowszych już jej nie dają. Ja zauważyłem że przynajmniej mój dom tak reaguje, że wychładza się z opóźnieniem, ale też po ociepleniu też jakiś czas mury są zimniejsze i mimo poprawy pogody spalanie też jest większe bo budynek musi przyjąć to ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 to jest normalna zależność i występuje u każdego no chyba że ma niskie bardzo straty i niewielkie odchylenia temperatur wewnętrznych i nie pozwala na wychładzaniew innych wypadkach np pierwszy dzien dużego mrozu nie przyniesie jeszcze drastycznego wzrostu spalania i podobnie pierwszy dzień sporego ocieplenia nie sprawi że spalanie natychmiast spadnie. u mnie to jest 1 doba w obie strony zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 15.01.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Julo ja palę teraz na 48*, w domu ciepło, temperatura taka jak zadana na termostatach w każdym pokoju, PID sobie pyka a spalanie w granicach 12-14 kg/24h i jeszcze mogę sobie pozwolić na wyłączenie pieca na 1 dzień kiedy temperatura jest lekko na "plusie", nie wyobrażam sobie palenia w takie temperatury na 60* bo były by to same straty poprzez sztuczne utrzymywanie temperatury i brak odbioru tego ciepła. Wszystko zależy od izolacji i instalacji. W zeszłą zimę (od listopada do marca) spaliłem 1,5T Pieklorza. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez ra__f__al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Witam wszystkich. Przeczytałem całe forum, ale postanowiłem napisać. Może ktoś mi podpowie. Pale drugi rok w piecu SAS Slim 14KW ze sterownikiem ST-450. Powierzchnia do ogrzania to ok.120m2. 10 grzejników i bojler 120l. Na początku paliłem w trybie manualnym, lecz niestety nie dałem rady ustawić dobrze pieca. Zacząłem korzystać z PID. Tryb równoległy. Szło bardzo dobrze, lecz ostatnio piec coś zwariował. Temperatura zadana CO i CWU to 55*st. Piec w ogóle nie wchodzi w tryb nadzoru, czyli dobrze. W menu instalatora mam teraz -30 podawanie i +10 nadmuch. Dopala się nawet dobrze, chociaż są czasem spieki, patrząc od frontu z lewej strony, z prawej nie zawsze drobinki się dopalą. Na samym początku "zimy" miałem zupełnie inne ustawienia, lecz po wyczyszczeniu pieca, nagle zwariował i przesypywał wszystko. Tak jak napisałem wyżej, dopala się teraz nawet dobrze, tylko dużo węgla idzie. Ostatnio ok.20kg/dobę, wcześniej wychodziło ok.14kg.Mam teraz ustawioną drobną granulację. Może spróbować ustawić na grubą, od razu ustawić podawanie całkowicie na minus i także dać na minus nadmuch i obserwować?Czy może polecacie coś innego aby ustawić? PS. Dodam na koniec, że temperatura spalin przy obniżeniu się temperatury wynosi ok.140st. Gdy temperatura na piecu jest stabilna to temperatura spalin waha się między 100-120st. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 16.01.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Przełącz granulację na grubą, podawanie -30 i nadmuch 0 i obserwuj co się będzie działo i koryguj nadmuch na + lub - według tego co będzie się działo na retorcie. Masz podłączone jakieś dodatkowe zawory lub sterowniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.01.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Z tego co się orientuję i jaką dokumentację posiadam (zajmował się tym tata,niestety zmarł) to raczej nie.Wiem tylko tyle:Piec SAS SLIM 14KW ze sterownikiem ST-450 zPIDPodajnik typu PSP/SK 14KWwentylator RVC-13a.Mam dwa zawory nad piecem. A co do spieków. Węgiel jest dopalony, tylko robią się bryłki, którą po opadnięciu się rozpadają. A te co zostaną w palcach można zgniatać. Jedynym problemem jest ilość węgla. Wrócę za trochę do domu, to zmienię granulację. Wczoraj o tym myślałem podczas zasypywania pieca i czyszczenia, ale najpierw wolałem tutaj zapytać się o radę. A co do dodatkowych sterowników, szybko zerknąłem w internecie i nie posiadam nic takiego jak np. Ty. Jeśli chodzi np o ST-280.temperaturę ustawiam na grzejnikach, grzałkami. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki81 16.01.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Julo ja palę teraz na 48*, w domu ciepło, temperatura taka jak zadana na termostatach w każdym pokoju, PID sobie pyka a spalanie w granicach 12-14 kg/24h i jeszcze mogę sobie pozwolić na wyłączenie pieca na 1 dzień kiedy temperatura jest lekko na "plusie", nie wyobrażam sobie palenia w takie temperatury na 60* bo były by to same straty poprzez sztuczne utrzymywanie temperatury i brak odbioru tego ciepła. Wszystko zależy od izolacji i instalacji. W zeszłą zimę (od listopada do marca) spaliłem 1,5T Pieklorza. Podzielam twoją opinię. U mnie CO powyżej 50C PID poprawnie nie działa, to znaczy przebija zadaną i wpada w nadzór. Jak miałem ustawioneCO 55,57 do przebił nawet do 67C i cały czas się wkurzałem że wpada w nadzór, a ustawienia juz minimalne -30,-16. Teraz mam ustawione CO 48 i PID pyka. Wszystko zalezy od instalacji i odbioru- potrzeby na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.01.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 zapewne ustawiając CO na poziomie 48st miałeś moc instalacji pokrywającą na styk straty domu i stąd przy stałym odbiorze ciepła kocioł pracował stabilnie podnosząc zadaną podniosłeś moc instalacji. była w stanie szybciej ogrzac pomieszczenia i zapewne zamknąć przepływwiadomo że instalacja ma inną moc zależnie od temperatury wody a im ona wyższa tym większa moc instalacji. jeśli więc np kaloryfer dostanie wode 55st będzie miał w okolicy 30-35% mocy jaka ma gdy zaleje się go wodą o temp 75st. tym samym przy chłodniejszej wodzie moze nie zamknąć termostatu gdyż nie ma wystarczającej mocy aby ogrzac pomieszczenie. podniesienie temperatury sprawia że dzięki większej mocy ogrzewa pomieszczenie i zamyka przepływ do danego kalafiora. tym samym powstaje nadprodukcja mocy na kotle i w efekcie przeciągnięcie i odstawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 16.01.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Koledzy a jak wy macie rozwiązaną sprawę kaloryferów? Tzn co steruje temperaturą w pomieszczeniach gdzie są kaloryfery? U mnie póki co jest sterownik pokojowy, który wyłącza pompę od kaloryferów po dojściu do zadanej temp. ale cały czas się zastanawiam czy nie założyć głowic termostatycznych i nie włączyć pompy żeby chodziła non stop na niskim biegu. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolkid 16.01.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Koledzy a jak wy macie rozwiązaną sprawę kaloryferów? Tzn co steruje temperaturą w pomieszczeniach gdzie są kaloryfery? U mnie póki co jest sterownik pokojowy, który wyłącza pompę od kaloryferów po dojściu do zadanej temp. ale cały czas się zastanawiam czy nie założyć głowic termostatycznych i nie włączyć pompy żeby chodziła non stop na niskim biegu. Co wy na to? Żle myslisz. U mnie właśnie mam głowice na grzejnikach.. na nich regulowałem temp.. pompa szła cały czas.. wada sterownika multifun recalart- spalanie ok 40--50kg piec sas 29kw multi [pm[ka szła na 1 biegu. Teraz mam własnie czujnik pokojowy połaczony z pompką.. po zadanej temp w pokoju sie wyłacza. głowice na full. spalanie spadło do 20kg na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 16.01.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Ale co masz na myśli pisząc wada sterownika multifun... .? Ja mam tech st-450 i teraz non stop chodzi pompa od podłogówki a spalanie jest około 15kg przy tych temperaturach. A zastanawiam się nad tymi głowicami bo chciałbym ustabilizować pracę pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolkid 16.01.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 W tym sterowniku nie ma mozliwosc wyłaczenia pompy od grzejników- działa cały czas. Recalart ponoć dopiero testuje ta opcje w piecach na pellet..- taki info dostałem z serwisu.Zrobiłem wpinke na ostro z czujnikiem pokojowym i teraz jestem zadowolony i spalanie2 razy mniej.Podłogówka działa non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 16.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Jaro, ja mam na każdym grzejniku termostat i to jest najprostsze a zarazem skuteczne rozwiązanie. Ustawiasz sobie pokrętło na konkretną temperaturę, po jej osiągnięciu w pomieszczeniu, głowica zamyka zasilanie kaloryfera. Timon, to oczywiste, tylko wciąż nie rozumiem po co zasilać kaloryfer wodą o temp ok 70*C Całą sztuką w opanowaniu tego ustrojstwa jakim jest instalacja CO jest to by wytworzyć tylko tyle energii ile potrzebujemy, nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts