robik180 18.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dużo zależy od paliwa (groszku) jak skorygujesz wentylator do otwartego czopucha zobaczysz co się będzie działo. U mnie temp spalin nie przekracza 100*C może chwilowo więcej - ale ja nie widziałem wyższej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 18.01.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dużo zależy od eko - groszku. Skoryguj wentylator po otwarciu czopucha i obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 18.01.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) A temp. spalin nie powinna być wyższa, czy to nie ma znaczenia? U mnie jest teraz od 80*C do 140*C. Niektórzy piszą, że ustawiają temperaturę spalin. Ale z tego co kojarzę, nigdzie w ustawieniach u mnie nie ma takiej opcji. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 18.01.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Musi się wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony jeśli chodzi o temp spalin. Nigdy nie regulowałem. Ale wydaje się że u Ciebie temp. jest ok. Martwił bym się jak by była 200-300*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 18.01.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Timon, jak możesz spojrzeć na to zapotrzebowanie z mojego projektu. bo wiem że jesteś biegły w tych obliczeniach EnergooszczędnośćEUco 44 [kWh/(m2*rok)EP (paliwo stałe - ekogroszek) 104 [kWh/(m2*rok)] EP (gaz) 106 [kWh/(m2*rok)] EP (paliwo stałe - pellet) 30 [kWh/(m2*rok)] co prawda miałem modyfikacje budynku i ma większy troszkę metraż który ogrzewam o 30 m2 czyli większy o 20%. W moim przypadku niech będzieć chodzby 125 [kWh/(m2*rok)] jak to wygląda Timon do ilości spalonego węgla o kaloryczności bodajże ok. 23-25 MJ/kg ?[/b Chodzi mi o zapotrzebowanie ciepła dla mojego budynki i przeliczenie tego na ilość opału o tej kaloryczności. PS. Dziś kolejny zasyp węgla, obecnie 20kg/dobę. Chyba jest jeszcze z czego zejść... Edytowane 18 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 z obliczeń zużycia opału wychodzi mi że spalając 20kg/dobę produkujesz przy sprawności 70% około 4KW średniej mocyz cyferek projektowych wychodzi mi około 10KW dla temperatury obliczeniowej -20stC ale miałes przeróbki i nie wiem jak to się ma do stanu faktycznego- jakie były materiały w projekcie jakie parametry izolacji itdliczone więc mocno na oko i to jeszcze przymkniętemyślę że zejść nie bardzo jest z czego chyba że uda się kupić mocniejszy opał w tej samej cenie wtedy spadnie nieco zużycie i kosztywatpię jednak czy da się kupić mocny opał w cenie słabszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 18.01.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Julo a jak Ty poradzileś sobie z tym przesypywaniem z tyłu rekordy u mnie jak na foci Ma ktośna to momysł ? Timor podpowiedział że kszywy jest palnik i to się zgadza ale jak to ewentualne wypoziomować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 18.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Julo, w pomieszczeniach gdzie mam podłogówkę mam założone termostaty cyfrowe, które są podłączone do elektro zaworów, więc ustawiam temperaturę z dokładnością do 0,5*C,a w pozostałych pomieszczeniach, steruję termostatami grzejnikowymi, są ustawione na 2 lub 3, co odpowiada temp ok 22-23*C, w zależności od pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 18.01.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 temperatura spalin to drugorzędny parametr, jeśli jakość opału pozwala na dobre spalanie przy mały nadmuchu to będzie ok i analogicznie może być tak, że opał wymaga większego udziału wentylatora w procesie spalania więc temp spalin będzie większa. Wszystko trzeba wypośrodkować, u mnie temp spalin waha się między 80-120* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 18.01.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Dzieki. Na stronie archon.pl jest aplikacja do projektow imateriały jakie mam są uwzględnione w tym wyliczeniu. Ja mam tylko poszerzony garaż na 2 stanowiska i tym samym pokój nad garażem. No i podpiwniczenie. Sorry za błędy ale pisze z tableta i jest masakra Edytowane 19 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 18.01.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Robik, ja musiałem trochę zwiększyć nadmuch. Rafał, chodzi mi jakie temp. puszczasz na podlogowke i kaloryfery Edytowane 19 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 19.01.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Robik, chciałbym mieć taki ładny popielnik jak Ty masz Wczoraj otworzyłem czopuch na 4 z 5. Podawanie cały czas -30, nadmuch +11. Z prawej strony od frontu ładnie dopalony węgiel (sam popiół), a z lewej skleja się spalony węgiel, ale w rękach go można rozkruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 19.01.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Może i ja podniosę nadmuch i pozbędę się tych spieków:) ra__f__al widzę że mamy bardzo podobne związania tzn podłogówki i głowice na grzejnikach luk_sob Zrób fotki jest tu bardzo dużo fachowców i z pewnością coś poradzą (podpowiedzą) na Twoje spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 19.01.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 robik180 - fotki są stronę wcześniej. Ale teraz cały czas obserwuję jak się pali po zmianie granulacji na grubą. Dzisiaj wrócę z pracy, to zrobię nowe zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 19.01.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ja zmniejszyłem zadaną CO z 55 na 50. Ale nie widzę póki co żadnych oszczędności. Wg procentowego zużycia paliwa to nadal pokazuje zasięg 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 19.01.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Julo, na podłogówkę daję 30-32*, a na grzejniki tak na prawdę tyle ile na piecu, bo idzie przez wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 20.01.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) aaa Ty masz rekuperator i pompe ciepła. To my chyba nigdy nie uzyskamy takiego niskiego spalania jak ty. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 20.01.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Dzisiaj muszę zasypać znów podajnik. Wytrzymał 5 dni i troszkę jeszcze zostało. Zasypałem 125 kg. Zobaczymy ile teraz wytrzyma. Ustawienia: - granulacja gruba - współ. podawania -30 -współ. wentylacji +11 temp. zadana CO i CWU 55*C Czopuch otwarty na 4 z 5 Węgiel się nie przesypuje, jedynie czasem nie dopali się z prawej strony, ale to chyba wada tego podajnika i wentylatora. Załączam zdjęcia z wczoraj. Te spieki normalnie rozgniatają się w ręce. Co mogę zrobić, aby zmniejszyć zużycie węgla. ok.25 kg na dzień to trochę dużo, w porównaniu, że jakieś trzy tygodnie temu było to ok. 15 kg, ale nagle piec zwariował. Mam nadzieję, że ktoś coś podpowie I jeszcze jedno pytanie. Mam piec 14 KW, wszedłem w informacje sterownika i tam jest napisane 17 KW. Nie powinno być także 14 KW ?? Dopiero teraz na to zwróciłem uwagę. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez luk_sob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robik180 20.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Z tym spalaniem to wg mnie normalne teraz temp. są dużo niższe więc i więcej spala (u mnie teraz też ok 20 kg na dobę) więc nie wiem czy warto kombinować. Co do sterownika to nie jestem fachowcem ale ja mam 23 kw A ten sam jest w 17 stce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 21.01.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ja też mam 23kW, na pewno różnią się też wielkością zasobnika bo wchodzi ok. 150kg. Ja teraz korzystając że temp. się w miare utrzymuje na jednym poziomie w dzień i w nocy, testuje.24 godziny paliłem na zadanej 50CO. zużycie 14%następne 24 godziny z zadaną 53CO. zużycie 16%teraz odkręciłem wszystkie głowice na full przy kaloryferach a zadaną ustawiłem na 38*C. Zobaczymy czy jest jakaś oszczędność na tych głowicach ale chyba muszę odczekać więcej niż 24godz. bo musi zagrzać inne pokoje w których nie śpimy - w których było poprzednio 19*C Później planuje zmienić siłę pompki na podłogówce na 2 bieg i też sprawdzić spalanie, być może zbyt wolne podawanie wody bardziej je wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts