Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam dwie pompy. Jeden do bojlera, druga na grzejniki. Lepiej ustawić na 1 bieg czy na 2. Jaka jest wtedy różnica?

Dzisiaj jak wrócę, to zrobię zdjęcie jak jest zrobiona instalacja, bo może tam jest coś nie tak ustawione, że tak się pali :) A ja zupełnie się na tym nie znam.

W ogóle porobię zdjęcia swoich ustawień i je wam pokażę. Mam pogodynkę, ale z niej nie korzystam, bo w domu cały czas ktoś jest, więc grzejniki ciągle grzeją.

Edytowane przez luk_sob

Z kaloryferami to łatwo sprawdzić, i można ustawić na najniższą, jak daje rade to zostawić.

Ale z podłogówką to nie wiem. Też można sprawdzić ale efekt po paru godzinach. Dlatego pytam jaką będzie miał temp. powrotu na 1.biegu. i porówna się do tej tem, na biegu 2.

Trzeba eksperymentować.

Ja mam trzy pompy na 1 biegach. chce jedynie sprawdzić jak włącze podłogówke na 2.bieg czy będzie cieplej, bo może traci się temp jak woda wolno obieg robi i na końcu pętli już może zimniejsza być. Trzeba próbować, bo każdy ma inną instalację, więcej rurek i może mieć mocniejszą albo słabszą pompe.

Napisałem do tech w sprawie mocy sterownika. Dostałem odpowiedź, że dla SAS slim 14 KW, najniższa moc w programie to właśnie 17 KW dla tego typu palnika.

A czy zmniejszenie biegu, spowoduje jakieś zmniejszenie zużycia ekogroszku?

PS.

No więc tak. Mam dwie pompy (załączam kilka zdjęć). Pompy mają 3 poziomy. Do tej pory były cały czas na 3. Zmieniłem teraz na 2.

Co do spalania. Pali się ładnie, chociaż robią się trochę spieki, ale tak jak pisałem, da się je rozgnieść w palcach. Palę ekogroszkiem Piekary.

Mam cały czas w kotłowni 8 worków, aby sobie podeschły przed wsypaniem.

Na zdjęciach jest także widoczne, jak mam wszystko podłączone. Ja się na tym nie znam i nie wiem co i jak. Pilnował tata tego co podłączają itp.

W linki są zdjęcia ;)

http://1drv.ms/1QgQBh4

Edytowane przez luk_sob

Ja mam piec 23kW i sterownik też 23kW.

Strasznie masz prądożerne te pompy. Jedna 100W a druga 60? Bardzo dużo coś biorą.

Ja bym próbował je dać na 1 bieg, może instalatorowi się nie chciało sprawdzać czy dadzą radę tylko włączył na 3. bieg i z głowy - on za prąd nie płaci.

Ja mam takie jak niżej, obok mocy jest jeszcze wydajność, to pewnie trzeba jakoś dopasować do swojej instalacji - ilości wody w rurkach, pewnie się to jakoś oblicza. Ja nie mam o tym pojęcia, więc będe testował jutro podłogówkę na 2 biegu, obecnie wszystkie na 1 biegu. Zobaczymy czy będzie jakaś różnica na temp. powrotu.

Czytałem, że przy podłogówce to niekorzystne jeśli zbyt wolno krąży woda bo może jej sprawność spaść. Tylko teraz kwestia - ile to jest - zbyt wolno. Może tak być że 1 bieg jest wystarczący dla mojej instalacji. Na kaloryfery jak mam zakręcony w garażu, piwnicach i grzeje tylko na poddaszu to w zupełności mi wystarcza 1.bieg.

Ta mocniejsza 50W to od podłogówki. Podłogówki mam 100m2. 850mb rurek fi 14.

http://images76.fotosik.pl/254/784e9cfd5d532108med.jpg

http://images78.fotosik.pl/254/d5cbebfc9047d45bmed.jpg

http://images78.fotosik.pl/254/d9b02facbe2a3788med.jpg

Edytowane przez julo23

Ta mocniejsza jest na grzejniki, słabsza do wody. Jest to stary, poniemiecki dom,ocieplony, nowe okna, lecz poddasze nie jest ocieplone. Odległości są naprawdę duże. Jeżeli np. nie bierze się wody przez ok.15 minut, to jest zimna i trochę trzeba jej spuścić.

Mogło też być tak, że na samym początku zabawy z piecem z tatą coś przestawiłem. Na razie zostawię na 2. Czy spróbować na 1 ? Jak wtedy sprawdzać to czy dają radę? Dotykać grzejniki czy są ciepłe? A jak z wodą?

A co z temperaturą wody powrotnej? To się jakoś ustawia? Czytałem o tym wiele, ale jestem zielony akurat w tym temacie i nie za bardzo rozumiem. Jest to woda, która wychodzi z pieca, idzie w obieg i z powrotem wraca. Ale jaką ma mieć temperaturę powrotu?

Edytowane przez luk_sob

A czy ktoś z was wie o co chodzi z ustawieniami "stała różnica ciśnień" i "zmienna różnica ciśnień" w pompach firmy wilo? Takie dwie opcje oprócz 3 biegów mam w swoich pompach i zastanawiam się czy nie było by korzystnie włączyć którąś z nich.

Edit: Czytam właśnie o swoich pompach i podobno mają zapotrzebowanie mocy 4W przy wys podnoszenia 4m. Czy to możliwe że tak mało prądu potrzebują?

Edytowane przez jarooo3

A czy ktoś z was wie o co chodzi z ustawieniami "stała różnica ciśnień" i "zmienna różnica ciśnień" w pompach firmy wilo? Takie dwie opcje oprócz 3 biegów mam w swoich pompach i zastanawiam się czy nie było by korzystnie włączyć którąś z nich.

Edit: Czytam właśnie o swoich pompach i podobno mają zapotrzebowanie mocy 4W przy wys podnoszenia 4m. Czy to możliwe że tak mało prądu potrzebują?

Ładnie z wykresami to jest opisane na stronie pomp Wilo. Ja mam też takie pompy i faktycznie biorą tyle ile pokazuje wyświetlacz, inaczej rachunki za prąd przy czterech pompach które by brały min. 20W każda by mnie zjadły a tak u mnie cztery pompy razem pobierają 25W max.

@adammxxx a sprawdź jaką masz temp. powrotu podłogówki jak włączysz na 1. bieg.

Ja mam niestety zsumowane temp. powrotu z kaloryferami.

Zmieniłem bieg pompki na 1 a temp. nic nie spadła, jedyne co zauważyłem to że najdłuższa pętla słabiej grzeje,ale daje rade.

http://images77.fotosik.pl/257/b7abbc875b5e00a9med.jpg

http://images78.fotosik.pl/257/a826bcf6630803bfmed.jpg

Julo a jak Ty poradzileś sobie z tym przesypywaniem z tyłu rekordy u mnie jak na foci[ATTACH=CONFIG]343741[/ATTACH]

Ma ktośna to momysł ? Timor podpowiedział że kszywy jest palnik i to się zgadza ale jak to ewentualne wypoziomować?

o

Według mnie to nie jest wina krzywo wypoziomowanego palnika, tylko samego sposobu podawania węgla. Żmijka wypycha węgiel jedną stroną bardziej i dlatego z jednej strony jest go więcej, a przez to większa ilość w tym samym czasie się nie spala bo szybciej go wypych i stąd te całe przerzucanie o którym już parę osób pisało. Myślę że z tego powodu wprowadzono retory obrotowe które rozprowadzają węgiel i popiół po całym obwodzie powodując lepsze wypalenie sie paliwa.

Może się mylę, ale tak sobie to tłumaczę.

o

Według mnie to nie jest wina krzywo wypoziomowanego palnika, tylko samego sposobu podawania węgla. Żmijka wypycha węgiel jedną stroną bardziej i dlatego z jednej strony jest go więcej, a przez to większa ilość w tym samym czasie się nie spala bo szybciej go wypych i stąd te całe przerzucanie o którym już parę osób pisało. Myślę że z tego powodu wprowadzono retory obrotowe które rozprowadzają węgiel i popiół po całym obwodzie powodując lepsze wypalenie sie paliwa.

Może się mylę, ale tak sobie to tłumaczę.

Wydaje mi się, że masz bardzo dobry tok myślenia i sądzę tak samo jak Ty.

W menu serwisowym idzie temp. spalin zmieniać. W oryginalnych ustawieniach przy ST450PID jest ustawiona max. temp. spalin 220C. Ja ją zmniejszyłem do 140 i wydawało mi się że w ten sposób ograniczyłem zużycie węgla, ale się myliłem. Wprowadzając tą zmianę zmienia się charakterystyka pracy PID i tym samym piec długo dochodził do zadanej. Powróciłem do oryginalnych ustawień temp. spalin.

W menu serwisowym idzie temp. spalin zmieniać. W oryginalnych ustawieniach przy ST450PID jest ustawiona max. temp. spalin 220C. Ja ją zmniejszyłem do 140 i wydawało mi się że w ten sposób ograniczyłem zużycie węgla, ale się myliłem. Wprowadzając tą zmianę zmienia się charakterystyka pracy PID i tym samym piec długo dochodził do zadanej. Powróciłem do oryginalnych ustawień temp. spalin.

Słusznie. Ja wczoraj zrobiłem to samo.

Timon, co myslisz o moich pompach ? Warto zainwestować w jakieś bardziej eko ?

Jedna 50W druga 25W i do tego trzecia sporadycznie od CWU.

Julo 23 pewnie że warto zainwestować w pompy energooszczędne, na początku jest to większy wydatek, ale w eksploatacji taniej wychodzi. Łatwo to policzyć.

Ja znam ludzi którzy nie patrzą ile spala, ile leży wegla niespalonego w popielniku, ile za prąd się płaci bo mają pełno kasy i im to wisi.

Ale gdy z tymi samymi ludźmi rozmawiam o ilości spalonego węgla i rachunkach to mówią jak ja to robię. Chciałbym jeszcze więcej wycisnąć ze spalania ale jakoś nie mogę. Widzę że jedynie na podstawie obserwacji można najwiecej wywnioskować z tym że takie same warunki temperaturowe by musiały się utrzymać przez co najmniej miesiąc aby max. można było zoptymalizować spalanie.

Julo jak ustawiłeś ta stopkę z twoim opisem instalacji który zawsze się pojawia przy twoich postach. Kurcze nie wiem jak to zrobić.