julo23 29.12.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Kolego a jaką masz temp. powrotu do pieca ?Malutko Ci pali, może dlatego że mały dom i dobrze ocieplony.Który to sezon grzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 10.01.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Malutko? Chce mniej ale nie moge juz wycisnac alebo niepotrafie a u ciebie jak ze spalaniem? Co do powrotu to jest dogrzany bo nie ma problemu rosy. Musze zmierzyc ile jest na powrocie mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 10.01.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 U mnie w ostatnich dwóch tygodniach spalanie +/- 13kg/d, zasobnik zasypuję na 120kg i starcza na ponad 9 dni.Jeszcze muszę powalczyć z ustawieniami bo przy obecnych temp. powinno być jeszcze mniejsze spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek_ZMC 11.01.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 U mnie w ostatnich dwóch tygodniach spalanie +/- 13kg/d, zasobnik zasypuję na 120kg i starcza na ponad 9 dni. Jeszcze muszę powalczyć z ustawieniami bo przy obecnych temp. powinno być jeszcze mniejsze spalanie Witam Panowie, Kiedyś interesowałem się tym tematem, ale nie było chętnych do dyskusji. Cieszę się, że znalazło się kilka osób, które chcą podyskutować w temacie tego pieca. Możesz powiedzieć jakich obecnie ustawień używasz? Jakim węglęm palisz? Jaką masz powierzchnie do ogrzania? Jaki tryb pracy pieca masz ustawiony? Chciałbym potestować paru ustawień proponowanych tutaj, może coś się uda poprawić. Powierzchnia użytkowa 185m2 w tym garaż z jednym grzejnikiem. U mnie dom docieplony styropian 12 szary w systemie Caparola. Poddasze obecnie niezamieszkałe, ale docieplone wełną 28cm, ogrzewam grzejnikami. Na dole posiadam pokój w którym mam grzejnik, reszta domu ogrzewana podłogówką ustawioną mam na 35 stopni. Obecnie pale węglem, według mnie najlepszym Mysłowice-WESOŁA. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro79 14.01.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Zakupiłem Sas multi 29kw. Przez pierwsze dni użytkowania piec działał normalnie. Teraz gdy rozpale w piecu, jest sporo żaru ale gdy ślimak podaje opał na retorte pali się ale płomień jest coraz mniejszy aż wygasa. Nie można uzyskać dużego płomienia. Po 30-60 minutach od rozpalenia piec wygasa. Próbowałem już różnych ustawień , zakupiłem inny ekogroszek ale nic to nie daję. Instalator pieca zmienił mi również ustwienia ale piec i tak wygasł. Teraz nie umie już doprosić się u niego o pomoc. Na ustawieniach z pid rownież nie chce się palić. Posiadam piec w którym nie da się palić. Nie umie nawet uzyskać żądanej temperatury na piecu, bo do tego czasu piec zdąży mi zgasnąć. Dlaczego tak się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2014 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 spróbuj z niewielkim nadmuchemmiałem podobną sytuacjęprzy rozpalaniu i podaniu ręcznie opału piękny płomień, potem w miarę podawania kolejnych dawek płomień coraz krótszy aż do wygaszeniaobniżenie mocy nadmuchu usunęło problem. podaj jakie masz ustawienia, wrzuć fotkę jak się pali(nie pali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 15.01.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Czy palenie drewnem w naszych piecach SAS MULTI przez jakiś tam dłuższy okres, np. 1 sezon grzewczy może wpłynąć na jego trwałość ? Pytam bo jeszcze nie mieszkam, cały czas wykańczam budynek i palę drewnem tylko w dzień, wieczorem dopala się to co na rusztach i samo sie wygasza. temp. CO od 50 do 65, czasami nawet 70. Pięknie grzeje, tylko trzeba doglądać pieca co 2 godziny. Jak można stwierdzić czy budynek jest już wygrzany i nie ma wilgoci budowlanej ? Kupiłem wilgotnomierz ale nie wiem jakie wartości powinny być w budynku już wygrzanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 jeśli drewno suche i się pali a nie kisi to nie skróci żywota kociołkajak się leje smoła po ściankach wymiennik oblepiony a drewno się smrodzi zamiast palić to można krzywdę zrobićmądrzy podają odpowiednią wilgotność w pomieszczeniach mieszkalnych na poziomie około 50%nie zmierzysz jednak wilgotności ścian , podłóg i stropów, a te mogą odparowywać długo lub krótko w zależności od bardzo wielu czynnikówmyślę że pierwszy sezon grzania powinien osuszyć budynek i wygrzać do przyzwoitego poziomu jeśli wentylacja sprawna i nie ma przerw w grzaniu zbyt dużych. nie ma jednak chyba konkretnej cyfry określającej okres po którym dom jest już wysuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 15.01.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki, jutro posprawdzam sobie wilgotność powietrza, choć jeśli jeszcze nie mam drzwi wejściowych -tylko zabite dechami i uszczelnione byle czym, to szkoda sobie chyba głowe tym jeszcze zawracać. Szlak mnie trafia - czekam na drzwi wejściowe już od 22października. Jeśli chodzi o tą smołę... to troszkę mi się świeca na czarno ścianki pieca. Ale czy to jest smoła? Cieżko powiedzieć... Drzewo leży ponad rok lub dłużej w piwnicy. Może jutro zrobie jakieś fotki - bo szczerze mówiąc troche sie obawiam o mój kociołek. Jeśli chodzi o wilgoć budowalną, to nie wiem czy się jej pozbyłem czy nie, ale dużo szybciej w domu się nagrzewa niż było to do tej pory. Więc na pewno jest jej mniej. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 drewno musi się palić jak odetniesz dopływ powietrza to zaczyna się masakra w kotleto nie jest typowy kocioł na drewno i musisz inaczej powietrze do spalenia dostarczyćjeśli palac drewnem na ruszcie jesteś cały czas w domu kładź mniejsze porcje będzie więcej trochę wizyt przy kotle ale dopali się lepiej bez kiszenia jak nie ma drzwi to super działa wentylacja a to wspomaga suszenie. póki dom nie będzie "zamknięty" nie ma czego mierzyć pierwszy sezon grzania wlicz w koszty domu potem będziesz szukać oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.01.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 co do tego wygaszania to podaj jeszcze jakie masz ustawienia i jakim groszkiem palisz znajomy miał taką sytuację na kiepskim groszku, za cholere nie chciał się palić, jak zmienił to było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 16.01.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 witam,jaro79 sprawdź może jak masz ustawiony w sterowniku Alarm Temperatury, bo jeśli jest tylko 1 godz możliwe ze piec nie osiąga zadanej temperatury i dlatego gaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek_ZMC 16.01.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zakupiłem Sas multi 29kw. Przez pierwsze dni użytkowania piec działał normalnie. Teraz gdy rozpale w piecu, jest sporo żaru ale gdy ślimak podaje opał na retorte pali się ale płomień jest coraz mniejszy aż wygasa. Nie można uzyskać dużego płomienia. Po 30-60 minutach od rozpalenia piec wygasa. Próbowałem już różnych ustawień , zakupiłem inny ekogroszek ale nic to nie daję. Instalator pieca zmienił mi również ustwienia ale piec i tak wygasł. Teraz nie umie już doprosić się u niego o pomoc. Na ustawieniach z pid rownież nie chce się palić. Posiadam piec w którym nie da się palić. Nie umie nawet uzyskać żądanej temperatury na piecu, bo do tego czasu piec zdąży mi zgasnąć. Dlaczego tak się dzieje? Kolego podaj najlepiej jakim groszkiem palisz... miałem ten sam problem, kiedy dom był niedocieplony i paliłem groszkiem "marketowym" mimo, że najdroższy nie szło uzyskać sensownej temperatury i ciągle wygasał...opał akurat w tym piecu musi być odpowiedni... bynajmniej z mojego doświadczenia, które na szczęście mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 17.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 najlepiej zacząć właśnie od kupna porządnego groszku bo na byle czym nie ma co walczyć z ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 17.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) drewno musi się palić jak odetniesz dopływ powietrza to zaczyna się masakra w kotle to nie jest typowy kocioł na drewno i musisz inaczej powietrze do spalenia dostarczyć jeśli palac drewnem na ruszcie jesteś cały czas w domu kładź mniejsze porcje będzie więcej trochę wizyt przy kotle ale dopali się lepiej bez kiszenia jak nie ma drzwi to super działa wentylacja a to wspomaga suszenie. póki dom nie będzie "zamknięty" nie ma czego mierzyć pierwszy sezon grzania wlicz w koszty domu potem będziesz szukać oszczędności. Dzięki, Właśnie od dziś mam już drzwi, to będe zaczynał coś mierzyć tą wilgotność. A możesz jeszcze coś napisać o tym paleniu drzewem. Będzie źle jak ustawie tak na 1cm otwór przy popielniku a czopuch zamknę na 2/3 ? Czy nie za bardzo sie będzie kisić ? Pytam bo chciałbym popalić tak z miesiąc i pozbyć sie tego drewna. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 18.01.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 ja przez kilka dni paliłem drewnem w czsie budowy na ruszcie awaryjnym ale dałem sobie spokój, drzewo zostało do kominka i zacząłem grzać eko groszkiem. Po drewnie cały piec był usmolony. Trzeba powiedzieć sobie prawdę, że ten piec nie nadaje się do palenie ciągłego na ruszcie awaryjnym. Jak sama nazwa wskazuje jest to ruszt awaryjny. Szkoda pieca. A na eko już być miał doświadczenie na tym piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 18.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Czyściłeś czymś specjalnym piec po tym drewnie ?Troche paliłem wcześniej groszkiem, spaliłem ok. 500kg ale ciągle mi się wszytko zmieniało, teraz np. doszedł bojler i kilka kaloryferów. Chyba tak naprawdę będe testował jak już będe mieszkał bo wtedy łatwiej obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 18.01.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nie czyściłem niczym, z czasem samo się wypaliło i poodpadało. Jak masz kominek to lepiej tym drewnem w kominku przepalać. Dziś uszczelniłem retortę i wyczyściłem retortę. Odkręcacie ten dekiel pod spodem retory czasami ? Ja dziś z tamtąd wygrzebałem całą szufladkę popiołu. Pali się teraz dużo lepiej a miałem problem z niedopalającym się groszkiem po jednej stronie retorty. Lepszy płomień, szybciej dochodzi do zadanej. Mam nadzieję że trochę zmniejszy się spalanie. W efekcie musiałem zmienić ustawienia na podawanie 15 s i praca 81 s i nadmuch na 10%. Zobaczymy jaki będzie efekt w spalaniu. W podtrzymaniu przebija nawet do 70 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 18.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 A ty masz przesłonę na wentylatorze czy tak jak ja nie masz jej ? Nie wiem od czego to zależy że ją dają albo nie... Bo niektórzy piszą że jeszcze tam coś na wentylatrze ustawiają. Masz może zawory 4D czy może sterownik pokojowy ? Bo mam pare pytań i chciałbym porównać kilka rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro79 18.01.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Mam ekogroszek silesia.Czas podawania 7 sekund, przerwa podawania 47wentylator 27 spodtrzymywanie czas podawania 10sprzerwa 6:30snadmuch 20 sprzerwa 4minAlarm temperatury mam ustawiony na 3 godziny. Doszedłem do tego że przez 3 godziny mi się paliło dobrze, co 30 minut sprawdzałem czy się pali. Przyszedłem później a tu na retorcie ekogroszek i się nie pali. Mam sterownik st-450 z pid - lepiej palić z pid czy na własnych ustawieniach?Czy jak rozpalacie na ręcznym należy czekać aż uzyska zadaną temperaturę czy można szybciej przełączyć na automat?Mam już dość tego pieca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts