Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie wczytywałem się dokładnie ale jeśli dwie z nich pracują ciągle to mozna coś urwać

ja zamieniłem LFP na Diamonda i zamiast pobierać 37W na 1 biegu pobiera pomiędzy 8 a 11W zimą a w okresach przejściowych nawet w okolicy 6W.

łatwo policzyć oszczędności nawet zakładając zużycie 11W daje to 264W/dobę i założmy 150dni okresu grzewczego czyli 39600W=39,6KWh

LFP zużyła by w tym samym czasie 37x24x150=133,2KWh

mam prąd G11 i koszt brutto 1KWh u mnie to około 0,65pln

133,2x0,65=86,5zł

39,6x0,65=25,74zł

oszczędzam 60,76zł w sezonie na jednej pompie

zerknąłem na alledrogo i widzę że ceny poszły w górę

ja płaciłem za 25/60 chyba 260zł teraz jest ciutkę drożej powiedzmy w okolicy 300pln-ów

zatem zwrot inwestycji po 5 sezonach w moim przypadku

u Ciebie wyjdzie myślę podobnie bo średni pobór prądu będzie podobny - (25+50)/2=37,5W

myślę że taka pompa spokojnie wytrzyma 10 lat jeśli będzie pracować w przyzwoitych warunkach co może działać na plus dla inwestycji w wymianę

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wciskasz USTAWIENIA na górze po prawej, później po lewej na marginesie masz :

EDYTUJ SYGNATURĘ.

I tam wpisujesz swój podpis, który się pojawia pod każdym postem.

Pomyśle nad wymianą pomp choć sporo ostatnio mi się wydatków szykuje i chyba będzie musiało to poczekać jeszcze trochę.

Wróciłem do przykręcania głowic przy kaloryferach.

Myślałem że obniżenie zadanej temp. na kaloryfery i odkręcenie ich na full da jakieś oszczędności przy pootwieranych wszystkich pomieszczeniach, bo przy przykręconych zmniejszają się przepływy a po zamknięciu głowicy i ponownym jej otwarciu zalewa zimną wodą piec.

Ale wcale nie jest to taka oszczędność jak myślałem.

Włączyłem znowu pogodówkę - wygoda i wysoki komfort cieplny. I przykręciłem kaloryfery w tych pomieszczeniach w których przebywam bardzo krótko.

Tym sposobem mogę zwiększyć temp. wody w kaloryferach, i mocniej grzeją w tych pomieszczeniach na których mi bardziej zależy.

Przy podobnym zużyciu węgla.

Wczoraj w nocy zrobiło się bardzo zimno i chyba koniec testów, poprzednie dni i noce były podobne.

24 godz. pracy kotła zadana 50*CO zużycie 14% (pogodówka, głowice ON ustawione na 20-21*C pompa podł. 1.bieg)

24 godz. pracy kotła zadana 53*CO zużycie 16% (pogodówka, głowice ON ustawione na 20-21*C, pompa podł. 1.bieg)

24 godz. pracy kotła zadana 52*CO zużycie 18% (pogodówka OFF, głowice OFF, temp. zadana na kaloryfery 36*C. pompa podł. 2.bieg)

24 godz. pracy kotła zadana 52*CO zużycie 18% (pogodówka OFF, głowice OFF, temp. zadana na kaloryfery 36*C. pompa podł. 2.bieg)

ostatni etap powtórzyłem dwa razy, bo jak pootwierałem pokoje i odkręciłem głowice to musiały się zagrzać pozostałe pokoje.

Ale spalanie jednak mimo wszystko większe. Pogoda była przez te dni praktycznie taka sama.

EDIT:

Był kiedyś poruszany temat odnośnie EKRANU SERWISOWEGO, w menu-widok - ekran serwisowy.

Na forum ogrzewanie-info testujemy właśnie wszystkie kody od 0000 do 9999.

Kilka osób w parę dni i szyfr pęknie :D

Narazie póki co sprawdzone są (lub zajęte do sprawdzenia)

0-1000

2000 -2100

5001-9100

9201-9999

Jak ktoś idzie zajrzeć do pieca to może 50 kombinacji wbić bez problemu.

od 2100 do 5001 są wszystkie wolne. Próbować i dać znać.

Edytowane przez julo23

...Był kiedyś poruszany temat odnośnie EKRANU SERWISOWEGO, w menu-widok - ekran serwisowy.

Na forum ogrzewanie-info testujemy właśnie wszystkie kody od 0000 do 9999.

Kilka osób w parę dni i szyfr pęknie :D

Narazie póki co sprawdzone są (lub zajęte do sprawdzenia)

0-1000

2000 -2100

5001-9100

9201-9999

Jak ktoś idzie zajrzeć do pieca to może 50 kombinacji wbić bez problemu.

od 2100 do 5001 są wszystkie wolne. Próbować i dać znać.

Julo a po co ci kod serwisowy? Nie wiem jak ty ale ja nie zamierzam aż tak się zagłębiać w ustawienia. Myślę, że ustawienia domyślne zdecydowanie wystarczą do dobrej pracy pieca.

Zresztą masz przykład w tym wątku. Bodajże kolega Luki zmieniał temperaturę spalin w PID i nie było dobrze (a tak apropos to może Luki ma kod?)

Julo a po co ci kod serwisowy? Nie wiem jak ty ale ja nie zamierzam aż tak się zagłębiać w ustawienia. Myślę, że ustawienia domyślne zdecydowanie wystarczą do dobrej pracy pieca.

Zresztą masz przykład w tym wątku. Bodajże kolega Luki zmieniał temperaturę spalin w PID i nie było dobrze (a tak apropos to może Luki ma kod?)

Jarooo3 to jest kod do menu serwisowego 5162. Tam zmieniałem temp. spalin.

Teraz jadę na CO47. Przedtem przez tydzień testowałem na CO48- też wszystko ładnie śmigało.

Chłopaki jakie macie spalanie w odniesieniu do m2 i na jakich parametrach jechaliście. Jak możecie podajcie wyniki z ostatniego tygodnia.

U mnie temperaturę średnią całodobową można przyjąć -6. W pomieszczeniach parter 22C piętro 21,5

U mnie wyszło 20kg przy ustawieniach CO47, granulacja drobna, wentylacja -4, podawanie -30

Jarooo3 to jest kod do menu serwisowego 5162. Tam zmieniałem temp. spalin.

Ok sprawdziłem- menu serwisowe a ekran serwisowy to dwie różne rzeczy... Nie zakumałem o co chodzi chyba dlatego że ja nie mam żadnych zaworów sterowanych przez piec- prosta instalacja.

Co do spalania to u mnie wyjdzie niecałe 20kg na dobę. Oczywiście tak trochę na oko bo nie mam w sterowniku informacji ile węgla zostało. Moje ustawienia to temp zadana 55 (zmniejszyłem ostatnio z 60 ale różnicy nie widzę), granulacja gruba, podawanie -30, wentylacja -8. 140m2 użytkowej, kubatura coś około 700m3.

Witam. Posiadam ten sam piec, tylko z innym sterownikiem, recalart multifun. Nie mogę go porządnie rozbujać. Od 5 dni palę, dom niezamieszkany, zimny. Mimo to temperaturę wewnątrz mam już w granicach 20 stopni. Martwi mnie jednak, że bardzo długo dochodzi do żądanej temp 55st. ale częściej nawet jej nie osiąga, tylko się zatrzyma np na 54st i schodzi w dół. Czasem się nawet uda wejść w tryb podtrzymania ale przeważnie ma z tym problem. Palę sprawdzonym ekogroszkiem, pomagam drewnem w drugim ruszcie, bez czego było by w ogóle ciężko. Kombinowałem z ustawieniami, stanęło na:

podawanie w paleniu: 12s

postój w paleniu: 70s

wentylator na 30%

W podtrzymaniu mam odpowiednio 12s i 30min, ale i tak najdłużej zauważyłem, że był w tym stanie ok 13 minut. Łyka niesamowicie dużo paliwa. Bodaj 2 i pół worka groszku na dobę, mimo iż jest wspomagany drewnem. Jakie polecacie ustawienia na sam początek, w takich warunkach jak moje?? Chciałbym go porządnie rozbujać, żeby nie miał problemu z temperaturą żądaną.

Mam PID ale nie wiem kiedy będę mógl go załączyć. Instalator polecił na początku używać trybu ręcznego.

Edytowane przez cameleon81

Kolego cameloeon81, ja spaliłem 3 tony węgla jak dom był nowy, i nie dogrzałem go, i nie mieszkałem w nim. Ten sezon musisz poświęcić na to żeby pozbyć się wilgoci. Piec ma trudności bo pewnie powrót jest zimny bo budynek pochłania całe ciepło. Dobrze jest też wietrzyć, grzać i wietrzyć.

Na to wygląda, tak dla testu uruchomiłem rano PID, dałem mu trochę czasu ale temperatura tylko spadała. Gdy spadła do 45 stopniu nie wytrzymałem i wróciłem do ręcznego. Jak się okazuje, PID w moim przypadku nie spełnia swojego zadania. Co do zimnego powrotu, mam ustawione pokrętło na środek, czyli różnica temp. wynosi parę stopni tylko. Teraz w domu wręcz jest za ciepło (21 stopni) i myślę, czy dać więcej ciepła na powrót, żeby podłogówkę trochę schłodzić, czy zmniejszyć temperaturę na piecu z 55st na np 50st.?

PID spełnia swoje zadanie ale też się go ustawia/koryguje.

Współczynnik nawiewu i podawania.

Najlepsze jest to że każdy ma inną instalację, inny dom a oczekuje gotowej odpowiedzi od innych osób na odległość - przez internet.

Trzeba troche czytać i porównywać, testować i wyciągać wnioski.

Edytowane przez julo23

Witam. Posiadam ten sam piec, tylko z innym sterownikiem, recalart multifun. Nie mogę go porządnie rozbujać. Od 5 dni palę, dom niezamieszkany, zimny. Mimo to temperaturę wewnątrz mam już w granicach 20 stopni. Martwi mnie jednak, że bardzo długo dochodzi do żądanej temp 55st. ale częściej nawet jej nie osiąga, tylko się zatrzyma np na 54st i schodzi w dół. Czasem się nawet uda wejść w tryb podtrzymania ale przeważnie ma z tym problem. Palę sprawdzonym ekogroszkiem, pomagam drewnem w drugim ruszcie, bez czego było by w ogóle ciężko. Kombinowałem z ustawieniami, stanęło na:

podawanie w paleniu: 12s

postój w paleniu: 70s

wentylator na 30%

W podtrzymaniu mam odpowiednio 12s i 30min, ale i tak najdłużej zauważyłem, że był w tym stanie ok 13 minut. Łyka niesamowicie dużo paliwa. Bodaj 2 i pół worka groszku na dobę, mimo iż jest wspomagany drewnem. Jakie polecacie ustawienia na sam początek, w takich warunkach jak moje?? Chciałbym go porządnie rozbujać, żeby nie miał problemu z temperaturą żądaną.

Mam PID ale nie wiem kiedy będę mógl go załączyć. Instalator polecił na początku używać trybu ręcznego.

Kolego nie wiem jak u ciebie przy takich nastawach wygląda popiół, ale jak ja miałem nadmuch powyżej 24 % to spalanie było niewłaściwe, a w popielniku kalafiory i inne defekty niewłaściwie spalonegowęgla, stąd możliwe problemy z dojściem do zadanej, ale to tylko sugestia.

Ja generalnie nie miałem żadnych problemów z dojściem do zadanej- wydaje tumi się ewidentna niewłaściwa proporcja parametrów czasu podawania, wentylacji i przerwy podawania. Piec po dwóch dniach pierwszej pracy powinien już sobie pykać, choć wiadomo będzie więcej palił bo musi wszystko wygrzać.

Popatrz co masz w popielniku i jak wygląda płomień- niby banalne ale ważne.

Wiem już trochę więcej. Temperatura na zasilaniu podłogówki wynosiła 59 stopni, przez co w domu już mam nawet 25st. Więc postanowiłem zawór czterodrogowy ustawić na pozycję 3, zamiast 5. Spowodowało to obniżenie temp na zasilaniu do 46 st. i od razu widać, że odciążyło to kocioł. Teraz dochodzi do 57 st. nie wspomagany drzewem, czyli to już mój pierwszy sukces. Oczywiście, jeśli nadal będzie za ciepło w domu, będzie trzeba zawór jeszcze dokręcić. Człowiek się cały czas uczy :) Dzięki koledzy. Edytowane przez cameleon81

Ja bym tego instalatora powiesił za jaja.

O PIDZie się tak zna... a podstawowej wiedzy o podłogówce nie przekazał. Przecież 59*C to przekroczona norma jaka może być na podłogówkę.

Nawet 40 to bardzo bardzo dużo.

Ustaw na trzydzieści parę, i spokojnie włącz PID. Później dopracujemy ustawienia po ocenie popiołu.

Sorry że na ciebie tak naskoczyłem, ale czasami trzeba. Poza tym doszedłeś sam do bardzo istotnej rzeczy. Miałeś większą motywację :D

EDIT:

Poza tym, podłógówkę wygrzewa się stopniowo, takie są zalecenia. Stopniowo zwiększa się temperature przez pierwsze bodajże 3 dni.

Edytowane przez julo23

Ja bym tego instalatora powiesił za jaja.

O PIDZie się tak zna... a podstawowej wiedzy o podłogówce nie przekazał. Przecież 59*C to przekroczona norma jaka może być na podłogówkę.

Nawet 40 to bardzo bardzo dużo.

Ustaw na trzydzieści parę, i spokojnie włącz PID. Później dopracujemy ustawienia po ocenie popiołu.

Sorry że na ciebie tak naskoczyłem, ale czasami trzeba. Poza tym doszedłeś sam do bardzo istotnej rzeczy. Miałeś większą motywację :D

EDIT:

Poza tym, podłogówkę wygrzewa się stopniowo, takie są zalecenia. Stopniowo zwiększa się temperature przez pierwsze bodajże 3 dni.

Dostosowałem się do Twojej rady i mam aktualnie ok. 35 stopni na zasilaniu. Piec też ewidentnie mniej spala, widać gołym okiem. Jedyna rzecz, która mnie frasuje to spadające ciśnienie praktycznie do 0. Wystarczy rano dolać trochę wody (pewnie ok 0,5 litra) żeby dojść do 2 barów, ale jeszcze tego samego dnia potrafi zejść niemal do zera. Hydraulik kazał sytuację obserwować, dolewać wody, że zapewne się cały czas odpowietrza. W każdym razie jutro mija tydzień od uruchomienia ogrzewania i nie wiem jak długo może się tak instalacja odpowietrzać. Boję się wycieków, choć ich śladów póki co nigdzie nie widać..W zeszłym roku robiona była próba szczelności ale na powietrzu, tak poradził hydraulik.

Dostosowałem się do Twojej rady i mam aktualnie ok. 35 stopni na zasilaniu. Piec też ewidentnie mniej spala, widać gołym okiem. Jedyna rzecz, która mnie frasuje to spadające ciśnienie praktycznie do 0. Wystarczy rano dolać trochę wody (pewnie ok 0,5 litra) żeby dojść do 2 barów, ale jeszcze tego samego dnia potrafi zejść niemal do zera. Hydraulik kazał sytuację obserwować, dolewać wody, że zapewne się cały czas odpowietrza. W każdym razie jutro mija tydzień od uruchomienia ogrzewania i nie wiem jak długo może się tak instalacja odpowietrzać. Boję się wycieków, choć ich śladów póki co nigdzie nie widać..W zeszłym roku robiona była próba szczelności ale na powietrzu, tak poradził hydraulik.
.

Kolego zmień szybko lekarza to znaczy hydraulika bo to jakiś konowoł chyba:yes:

U mnie instalka chodzi w granicy 0,5bar. U mnie instalator wszystko w jeden dzień odpowietrzył, uruchomił i do dzisiaj nic nie dolewam.

Coś tu nie gra w twojej instalce.

Jeżeli on puścił ponad 50 na podłogówkę i mówi że przez tydzień może się odpowietrzać- to od razu daje do myślenia że to hydraulik samozwaniec.

Przepraszam że tak piszę być może to jakiś twój znajomy, ale po tym co piszesz inaczej tego nazwać nie idzie.

Sprowadź szybko fachowca aby ci pomógł.