Gibon5555 28.02.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Koledzy a jak macie ustawioną prace pompy na PIDzie z czujnikiem zewnętrznym i wewnętrzny.Bo ja mam prace pompy modulacyjnączas pracy 5 minczas postoju 10 minI nie wiem czemu ale na Pidzie kocioł mi się przegrzewa bo jak ma zadaną 52 stopnie to on bije do 56-60, a dmuchawa chodzi na 45-60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 28.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Koledzy a jak macie ustawioną prace pompy na PIDzie z czujnikiem zewnętrznym i wewnętrzny. Bo ja mam prace pompy modulacyjną czas pracy 5 min czas postoju 10 min I nie wiem czemu ale na Pidzie kocioł mi się przegrzewa bo jak ma zadaną 52 stopnie to on bije do 56-60, a dmuchawa chodzi na 45-60% Przegrzewa, bo teoretycznie nie ma co zrobić z mocą wytworzoną, czyli teoretycznie masz dobry węgiel, i z całości nie korzysta ciepła wytworzonego. Gdzieś, nie wiem gdzie na razie, możesz mieć problem na instalacji. Takie moje zdanie Dlatego też nie tłumaczy to tego, że Ci za dużo pali, ale błędy instalacyjne by to mogły wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibon5555 28.02.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Przegrzewa, bo teoretycznie nie ma co zrobić z mocą wytworzoną, czyli teoretycznie masz dobry węgiel, i z całości nie korzysta ciepła wytworzonego. Gdzieś, nie wiem gdzie na razie, możesz mieć problem na instalacji. Takie moje zdanie Dlatego też nie tłumaczy to tego, że Ci za dużo pali, ale błędy instalacyjne by to mogły wyjaśnić. Pechozol powiem Ci że teraz zasypałem nowy eko z wesołej i daje naprawdę moc bo żar dochodzi nawet do 780 stopni, tyle że się spieka ale to winna chyba tego że zasypałem mokry. A co do instalacji to powiem szczerze że chyba jest coś na rzeczy bo hydraulika miałem "paproka", po jego wykonaniu hydrauliki, kilkukrotnie sam musiałem uszczelniać instalacje z powodu przecieków i kilku innych usterek. Jutro postaram się zrobić zdjęcia mojej instalacji, więc jeśli możecie to zerknijcie czy to jest dobrze zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 29.02.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Pechozol powiem Ci że teraz zasypałem nowy eko z wesołej i daje naprawdę moc bo żar dochodzi nawet do 780 stopni, tyle że się spieka ale to winna chyba tego że zasypałem mokry. A co do instalacji to powiem szczerze że chyba jest coś na rzeczy bo hydraulika miałem "paproka", po jego wykonaniu hydrauliki, kilkukrotnie sam musiałem uszczelniać instalacje z powodu przecieków i kilku innych usterek. Jutro postaram się zrobić zdjęcia mojej instalacji, więc jeśli możecie to zerknijcie czy to jest dobrze zrobione. Witam. Powiem Ci, że tu temat spieków przerabialiśmy nie raz i zawsze wychodziło, że jest za duża moc, nie to konkretnie, że jest mokry/wilgotny... nie syp wilgotnego nie opłaca się, ja mam przez to już nieźle zardzewiały zasobnik i będzie w niedługim czasie do wymiany, chyba że wypiaskuję i pomaluję jakąś gumową farbą... U człowieka, który narzekał na ilość spalanego opału jak pojechałem, okazało się, że czujnik od podłogówki wszystko psuł - nie był w odpowiednim miejscu. Czujniki bardzo ważna sprawa - ile ich masz podłączonych, ile masz pomp jak z nich korzystasz - porównaj do naszych wcześniejszych wpisów poczytaj pisz może coś Ci pomożemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibon5555 29.02.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 tak jak mówiłem wstawiam foto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibon5555 29.02.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gibon5555 29.02.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Przepraszam za słabe wstawienie zdjęć ale pierwszy raz tu wstawiałem. Mam nadzieje że coś powiecie mi na temat tej instalacji. Jeśli coś będzie nie widoczne lub będziecie potrzebować więcej informacji to pytajcie. Czujniki mam standardowe od producenta. Nie mam podłączonego czujnika C.O.1 Właśnie go zamówiłem bo mi brakło. Interesuje mnie jak macie ustawiąną prace pompy na pracy modularnej bo ja mam 5min pracy 10 min postoju A Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 01.03.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 [ATTACH=CONFIG]348351[/ATTACH] Przepraszam za słabe wstawienie zdjęć ale pierwszy raz tu wstawiałem. Mam nadzieje że coś powiecie mi na temat tej instalacji. Jeśli coś będzie nie widoczne lub będziecie potrzebować więcej informacji to pytajcie. Czujniki mam standardowe od producenta. Nie mam podłączonego czujnika C.O.1 Właśnie go zamówiłem bo mi brakło. Interesuje mnie jak macie ustawiąną prace pompy na pracy modularnej bo ja mam 5min pracy 10 min postoju A Wy? Witam Rozmawiałem Gibon z twoim koleszkom mireckim i nie obczajam i nie mam sam tego czujnika jak wy go nazywacie CO 1 ja mam na powrocie od CO, od podłogówki na magistrali na powrocie też, od głowicy dopuszczającej wodę do podłogówki też na magistrali podłogowej na powrocie i jeszcze jeden ale to od bojlera wiadomo w kieszeni w bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 03.03.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Zaobserwowałem dzisiaj na swoim kotle dziwne działanie. Kocioł śmiga na pid. Współczynnik wentylacji ustawiony mam dość niski bo -9. Wchodzę do kotłowni, patrzę temp 59- zadana 55. I nagle słyszę jak wentylator zaczyna bardzo mocno dmuchać. Dmuchał tak kilkanaście sekund po czym zwolnił. W ciagu kilku minut taka akcja powtórzyła się 2 może 3 razy. A najdziwniejsze jest to że kocioł cały czas był w trybie praca a wg wyświetlacza (nawet przy tym mocnym dmuchaniu) wentylator chodzi na 1% Ktoś wie może o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 04.03.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Zaobserwowałem dzisiaj na swoim kotle dziwne działanie. Kocioł śmiga na pid. Współczynnik wentylacji ustawiony mam dość niski bo -9. Wchodzę do kotłowni, patrzę temp 59- zadana 55. I nagle słyszę jak wentylator zaczyna bardzo mocno dmuchać. Dmuchał tak kilkanaście sekund po czym zwolnił. W ciagu kilku minut taka akcja powtórzyła się 2 może 3 razy. A najdziwniejsze jest to że kocioł cały czas był w trybie praca a wg wyświetlacza (nawet przy tym mocnym dmuchaniu) wentylator chodzi na 1% Ktoś wie może o co chodzi? Witam, ja też juz zaobserwowałem u siebie takie działanie pieca, jakby taki kontrolowany przedmuch na bardzo wysokich obrotach bez uwidaczniania tego parametrami na sterowniku - tak - spotkałem sie u siebie z takim czymś i nie wiem od czego jest to uzaleznione.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 04.03.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Co powiecie o takim zużyciu po 3 latach ? Chyba trzeba będzie niedługo wymienić tą część... Robicie jakieś przeglądy albo stosujecie jakieś zabiegi aby zapobiegać zużyciu elementów pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 05.03.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Co powiecie o takim zużyciu po 3 latach ? Chyba trzeba będzie niedługo wymienić tą część... Robicie jakieś przeglądy albo stosujecie jakieś zabiegi aby zapobiegać zużyciu elementów pieca ? [ATTACH=CONFIG]348843[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]348844[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]348845[/ATTACH] Wypiaskuj albo pożądanie oczyść i pożyje jeszcze ze dwa sezony na pewno. Ja sprawdzam co sezon. Na razie ok tylko jak pisałem zasobnik mi rdzewieje. Edytowane 5 Marca 2016 przez pechozol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 05.03.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Co tam jest zużyte bo coś nie bardzo widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 05.03.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 A mi dzisiaj na ranem zerwało pierwszy raz zawleczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 06.03.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Co tam jest zużyte bo coś nie bardzo widzę? No ten pierścień paleniska od powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 06.03.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 A konkretniej? Bo jak patrzę na zdjęcia to wydaje mi się jak nowy, tylko brudny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.03.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 tam jest tylko nagar który trzeba usunąćjego obecność świadczy o niepoprawnym spalaniu- możliwe że były problemy ze spiekaniem po jednej stronie i niedopałem po przeciwnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 06.03.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Pierwsze 2 sezony mogło tak być. Być może nagar, ale wydawało mi się że trochę jest ubytków w tym pierścieniu. Musze po sezonie jeszcze raz się przyjrzeć.Ale chyba idzie dokupić sam ten pierścień w razie czego... ? Serwisuje co parę lat swoje piece ? Trzeba jakieś czynności wykonać ? Chodzi mi o podajnikowe oczywiście takie jak nasz sas multi. Edytowane 6 Marca 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.03.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 wyczyścić porządnie, nagary usunąć i obejrzeć po sezonie myślę że nic mu nie dolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mireckim 09.03.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Instalacja kosztowała mnie ładnych parę tysięcy. Człowiek płaci i oczekuje, że będzie miał nie tyle zrobione, ale że to będzie tak jak należy...Co się okazuje w moim przypadku wielkim rozczarowaniem. Dziś moją instalację oglądał inni hydraulik, już nie będę go wychwalał bo nie w tym rzecz. Bo i pewnie instalacje przez niego zrobione skrytykują inni eksperci, tamtych kolejni i tak bez końca *taki urok już naszych fachmanów...ALE do rzeczy: Po kilku tygodniach obserwacji- mnie, jako totalnemu laikowi wydawało się, że coś jest nie tak. Skupię się tylko na jednym obiegu a mianowicie obiegu tzw podłogówki. Powrót zarówno z poddasza jak i dołu wpada do jednej rury, do tej samej do której wpada powrót z grzejników oraz z bojlera i dopiero ten mix idzie z powrotem w obieg podłogówki. Zaznaczę, że patrząc od strony kotła to powroty w kolejności idą tak: piwerwszy to ten z zaworu przelewowego czyli ochrona powrotu, dalej dolna podłogówka, górna podłogówka, grzejniki z dołu, grzejniki z góry i najdalej bojler- Tu jest raczej bład... Ale poważniejszy "szpak" jest w tym powrocie podłogówki bo jak mi powiedział nowy hydraulik to oba powroty powinny być spięte, później rozdzielacz czy jak to tam sie zwie i jedno ujscie z zaworem zwrotnym do powrotu kotła a drugie ujscie z powrotem w obieg do podłogówki... Dla mnie ma to sens bo wtedy powrót z podłogi nie studzi mi mocno kotła a w obiegu uzupełniany jest jedynie wodą z zasilania do zadanej temp np 33stopnie Czy ja to dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts