mireckim 14.12.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Cześć Roberto, Zdrówko ok. Wspomnij o naszym przyjacielu Gibonie, który również dzielnie walczy z parametrami SASa A zupełnie poważnie to badamy temat rzekę. Każdy z nas ma jeśli chodzi o układ zupełnie co innego. Instalacje, metraż, same kotły ze sterownikami no i w gruncie rzeczy palimy róznym paliwem. Dużo nauki, prób i nerwów przed nami zanim uda nam się to powiedzmy w stopniu zadawalającym ogarnąć. Potrzeba cierpliwości, bo jak wiemy co godzinne grzebanie w ustawieniach nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 14.12.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 No dokładnie kolego. Pytajcie będziemy w miarę możliwości pomagać. Wiem ze ruszy się przy morzach, ale wtedy też będziemy. Ogólne porady na moim kanale na YouTube tam też zapraszam do rozmowy. Kanał wisienka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 14.12.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Mireckim, tak, mam sterownik ST-450 zPID. Od soboty wybrałem dopiero jeden popielnik. Praktycznie żadnego spieka, wszystko wypalone na drobny mak, a to co zostaje, rozgniata się w palcach. Spalanie waha się między 17-20kg na dobę (czyli tak jak przed uszczelnieniem i zmianą ustawień), ale ważne ze wszystko się wypala. Próbuję zejść niżej ale raczej już mi się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.12.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Wiele zdań słyszałem dlatego wolę się zapytać jeszcze raz. Czy na gratulacji drobnej podaje mniej węgla, czy zmienia się tylko nadmuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 16.12.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Wg tego co ja zauważyłem to jakiejś różnicy nie na większej w powietrzu, stawiam na ilość podawane go węgla. Ale to dla oka niezauważalne, więcej mogliby powiedzie Ci co mają do kompa podłączone piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.12.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Czyli jak wypala mi się wszystko na grubej, to nie ma sensu dawać na drobną, bo nie zauważę za dużej różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 16.12.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Wg mnie jeżeli osiągnąłeś zadowalający rezultat nie kombinuj, bo może być zawsze gorzej.... na innym węglu może i tak się okazać, że będziesz musiał coś zmienić ja po ok. Tygodniu teraz tak przy ok. 0st Celsjusza mam 2 popielnik do wyniesienia, mimo że wypala się bardzo ładnie. Przez ten czas spala mi ok. 100 kg węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.12.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Wyszło mi teraz spalanie ok.20 kg i także dwa popielniki. Zobaczymy ile teraz wyjdzie, bo już nie zmieniam ustawień jak tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 16.12.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jeśli mogę dodać coś od siebie mam 480zpidem i halotron czy przepływomierz, -z tą granulacją jest a przynajmniej powinno być tak że -drobna jest do mało kalorycznego groszku co powoduje podawanie większych dawek paliwa(dłużej pracuje ślimak) -gruba natomiast do wysokokalorycznego wtedy są mniejsze dawki paliwa Bardzo łatwo to sprawdzić w meni serwisowym -granulacja-podajnik min max tam się ustawia czas pracy podajnika oczywiście najważniejsze spisać orginalne ustawienia bo potem nie wiedzieć czemu TECH staje okoniem przed ich podaniem Ja tak się załatwiłem z nadmuchem i nie potrafie odszukać ustawień wyjściowych ale gdyby były dostępne podstawowe zasady regulacji sterownika nie musiałbym tyle kombinować metodą prób-błędów. Gdybym wiedział że kiedy na pidzie spada temperatura a wentylator pracuje na 100% i nie daje rady nawet zmiana współczynnika podawania to wystarczy wejść w granulacje i dodać (wydłużyć)podawanie to świat byłby o wiele piękniejszy Swoją drogą to nie rozumiem podejścia producentów sterowników np.Tech dlaczego po kupieniu ich produktu nie podają czytelnych wskazówek jak z nim postępować. Tyle zmarnowanego czasu i zdrowia a potrzeba tak niewiele Skandal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 16.12.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 To przecież my ci możemy podać te prawidłowe ustawienia jak masz jeszcze problem. Ja jeszcze tam nic nie kombinowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 16.12.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 W menu serwis też jest opcja Ustawień fabrycznych. Ja kombinowałem wydłużając przerwę podawania i skracając czas podawania. Trochę zmniejszyłem nadmuch. Cały czas chciałbym zmniejszyć spalanie, bo 20 kg to trochę dużo, ale raczej mi się już nie uda. Taka informacja. Zmieniając ustawienia nadmuchu w menu serwis ( w sensie ustawienia pellet), % we współczynniku wentylacji także się zmienia. Ja mam teraz możliwość od -8% do chyba +26%. Mam ustawione na -5% i bardziej koryguję w menu serwis, bo jest większa możliwość poprawy nadmuchu niż samym współczynnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 17.12.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) No dokładnie,współczynnik to takie głaskanie a jak nie pomaga to po to są serwisowe żeby z nich korzystać.Tylko ja skoczyłem z niewiedzy o krok dalej i z serwisowych wchodząc na nadmuch po kolejnym kodzie wszedłem w głębsze ustawienia nadmuchu tak że teraz nadmuch mam tylko od 0-98% a wcześniej było -15 0 +35 Jak jest możliwość podania tych ustawień będę wdzięczny i szczęśliwszy bo fabryczne niestety ich nie ruszają -Nadmuch- min wentylator max wentylator min obroty max obroty impulsy wzrostu Edytowane 17 Grudnia 2016 przez kawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 18.12.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witamja mam takmin went 20max went 50min obr. 600max obr., 2200impulsy 7 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 19.12.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ja wejść w Nadmuch nie mogę, ponieważ nie znam tego kodu, który jest potrzebny. Ten od menu serwisowego nie pasuje. Te same ustawienia są w ustawienia pellet --> praca. Ale pamiętam, że miałem inne niż pechozol podaje. Ja w tym momencie w ustawienia pellet --> praca mam takie :min went 14max went 30min obr. 550max obr. 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 19.12.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Dzięki panowie będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk_sob 22.12.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 A jaką macie ustawioną histerezę CWU? Ja mam "2". Teraz wyszło mi spalanie ponad 22-25kg, ale ciągle temperatura ok.0 a w nocy -5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 22.12.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Cześć. Taka histereza jest wskazana w trybie zimowym, podobno jest najefektywniej. Co do spalania to jeszcze weź pod uwagę czy tylko utrzymuje ciepło, czy tak jak na przykład ja wierzysz pożądnie i dogrzewasz później... Niewielkie różnice przy różnych instalacjach mogą być. .. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez pechozol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarooo3 29.12.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Spalanie zależy od wielu czynników: powierzchnia, rodzaj instalacji, sterowniki, termostaty itp. No i temperatura do jakiej ogrzewasz pomieszczenia. Np. ja mam na całym parterze 23st. czyli dość dużo. Także ciężko oceniać czy 22-25kg/dobę to dużo czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlew 15.01.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Podobnie jak Wy jestem szczesliwym posiadaczem pieca Sas Slim z PID tylko w moim przypadku mam 23 kw+zawór 4d(bez silownika)+Bojler 90l do cwu (z pompa). Posiadam go od wiosny wiec jestesmy ze soba na etapie "poznawania". Posiadam 3 poziomowy dom z konca lat 80, ok 200 m2 do grzania, tylko grzejniki, docieplony styropianem 5 cm i dach welna 15 cm. Co do ustawien PID czy w 2-stanie mniej wiecej juz doszedlem i okiełznałem to. Przynajmniej na etapie uzyskania maksymalnego wypalenia groszku( kopalnia Wesoła). Wszystko bylo jakby pod kontrola do czasu tych naglych mrozów. okres Świąt 0 w dzien(-5 w nocy) z PID spalil mi 20,5 kg na dobe(144 kg starczyo mi na 7 dni bez chyba 4 godzin). Ale gdy temp spadla drastycznie(-19d/-23 n) zaczela sie moja zabawa. za duzo zaczalem mieszac chyba. to zaworem 4d to temp zadana pieca a do tego ustawieniami PID a czasem w dwustanie. spalanie lekko 30 kg. I tu mam pytanie czym regulowac? nie zmieniac zaworu a tylko temp zadana pieca? podnosic ja lub obnizac wzgledem warunków zewnetrznych ? Bo po odkreceniu zaworu 4d na pol (obecnie mam ok 1/3-1/4) na retorcie rosly figurki groszku do góry i spadaly niedopalone do popielnika. zaczalem wtedy zmieniac ustawienia i wizyty w kotowni Teraz znow jest stabilnie. moze to tyle na wstepie. Pozdrawiam p.s Duze podziekowania dla kolegi Pechozol za pomoc Edytowane 15 Stycznia 2017 przez tomlew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlew 15.01.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Obecnie znow litrazuje piec w cyklu dobowym. w dwu stanie jak i z PID. jutro wieczorem bede mial wyniki.- Dwu stan 10 sek podaw/ 55 sek przerwy, dmuch 31%, podtrzym 10 sek /15 min, went 8sek/ 25 min temp zadan 65 st zawor 4d na ok 1/3- PID korekt went 0, korekt podawania -15, nadzor 10sek/15 min zawor i temp j/w Jakby was interesowalo to koszt pracy elektryki mojego pieca(sterownik)+pompa c.o.+ podajnik to ok 99 groszy /dobe.(0.54 zl za kwh). Zmierzylem ostatnio miernikiem. PID jak i w dwu stan. ten sam wynik na dobe pracy. Pompy cwu nie zalaczyl ani raz podczas pomiaru poniewaz mam cay czas 20 st wiecej niz zadana. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez tomlew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts