tomlew 26.01.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 No dziwne. U mnie zawor 4d jak jest w danej pozycji to przepuszcza tyle samo bez znaczenia ile jest na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlew 26.01.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dokladnie to nie dziala jak termostat. Moze pompy sie zalaczaja z ta temp ale ze az tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 26.01.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 No miesza ale u mnie jest tak, ze np. Zadana temp pieca 55 st. I jak piec spadnie na np. 54 to zawor 4d przesuwa sie na pozycje " 0 " i dopiero jak piec osiagnie np. 56 to zawor przesuwa sie w druga strone i tak w kołko poczym temperatura powrotu gwaltownie spada . nie mam juz pojecia o co chodzi z tym piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 26.01.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Moze cos w ustawieniach mam zle odnosnie tego mieszacza. Bo tak jak mowie gdy piec dogrzewa to 4d jest zawsze na 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 26.01.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 A ty masz automatycznie na zaworze, czy ręcznie go sterujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 26.01.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Automatycznie. Lipa straszna. Nie wiem co juz robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 26.01.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 http://m.fotosik.pl/zdjecie/f1559ead80bfa28d Mniej wiecej tak wyglada instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 26.01.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Poprostu wydaje mi sie ze problem tkwi w temperaturze powrotu. Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 26.01.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 No ok. Ale co ci pomoc na odległość, jak za powrót odpowiada zawór, a raczej u ciebie oba zawory. Wrzuć jakiś filmik na YouTube daj tu link i pomyślimy. Poza tym wysłałem Ci prywatną wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 26.01.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Nic nie dostalem. Rowniez ci napisalem priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.01.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 taka "zaleta" siłownika że zamiast pomagać to w 99% przypadków tylko psuje jak ustawisz zawór "z łapy" na konkretną przepustowość to będzie puszczał cały czas tyle samo- zimniej lub cieplej zależnie od tego co na kotle w danej chwili. siłownik to taki głupek co jak mu każą puścić 45 to bedzie robił wszystko żeby tyle puścić i albo zamknie bo za dużo albo otworzy na maksa bo za mało wtedy niestety kocioł wariuje, spalanie skacze proces się pierniczy i wychodzą kwiatki ratunek zmienić czasy reakcji siłownika, kąty srąty i inne pierduty :no: albo- zdjąć w cholerę i regulować "łapą":yes::yes: no chyba ze kumaty instalator umie sie dogadać ze sterownikiem i tak wprowadzić kaganiec dla siłownika żeby nie wyrwał zaworu a regulował delikatnie i płynnie :stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlew 26.01.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Amen ☺. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 28.01.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Obecnie 4d i 3d ustawione reczne. Ale dalej problem temp powrotu . wydaje mi sie ze powrot z podlogowki zbyt zimny. Tylko ze zawor 3d ustawiony na 2. Wczoraj przestawilem go na 4 i zobczymy potem co jest grane ale dalej zadnej pomyslow . wylaczajac obieg co2 tzn pogloge to piec hula jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 w podłodze jest mnóstwo wody w porownaniu z resztą układu i oddaje ciepło na większą powierzchnię. w efekcie wraca zimniejszapowinna się zmieszać z powrotem z reszty instalacji przed wejściem do kotła. wrzuć jakieś zdjęcia instalacji zobaczymy jak wyglada całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 28.01.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witam, kolega ELWonsky potrzebuje poważnie pomocy, bopomimo swoich chęci i porad z mojej strony, ma coś nie tak z instalacją, zapowietrzony układ podłogowy i zapowietrzające się w nieregularny sposób kaloryfery na górze, mieszkam za daleko i moi instalatorzy też. SZUKAMY POLECONEGO INSTALATORA Z OKOLIC GLIWIC I KNUROWA. Poszukujemy polecanego, bo koledze trzeba pomóc, instalacje ma z błędami, ale eksternistycznie tego sie nie załatwi, ja tez nie jestem specjalistą od instalacji i pomagam w określonym zakresie. Trzeba pomóc skupmy się na tym i jak ktoś ma kogoś kogo warto polecić piszcie tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 28.01.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 w podłodze jest mnóstwo wody w porownaniu z resztą układu i oddaje ciepło na większą powierzchnię. w efekcie wraca zimniejsza powinna się zmieszać z powrotem z reszty instalacji przed wejściem do kotła. wrzuć jakieś zdjęcia instalacji zobaczymy jak wyglada całość Na poprzedniej stronie jest link z fotosika i narysowalem taki uproszczony schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 28.01.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 http://m.fotosik.pl/zdjecie/f1559ead80bfa28d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 28.01.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) No miesza ale u mnie jest tak, ze np. Zadana temp pieca 55 st. I jak piec spadnie na np. 54 to zawor 4d przesuwa sie na pozycje " 0 " i dopiero jak piec osiagnie np. 56 to zawor przesuwa sie w druga strone i tak w kołko poczym temperatura powrotu gwaltownie spada . nie mam juz pojecia o co chodzi z tym piecem Chodzi o to, że masz w ustawieniach serwisowych sterownika ustawiona ochrone powrotu na 55 i dlatego tak się dzieje, miałem ten sam problem co ty. Sprawa jest banalnie prosta - przy zamknięciu 4d na 0 całe zasilanie z pieca pownno iśc na powrót pieca ale jest zbyt duży opór i nie ma przepływu i dlatego temp spada. Możesz to łatwo sprawdzić - namacalnie i potwierdzić czy jest tak jak mówię. Rozwiązanie jest prawie banalnie proste - musisz dorzucić sprzęgło hydrauliczne i pompke za 4d przed kotłem i wszystko będzie smigało jak należy - przerabiałem dokładnie to samo. Jak dasz tylko pompke a nie dasz sprzęgła będziesz miał zjawisko przeciągania sie pompek. Czyli jeśli przykładowo wyłączysz obieg cwu to i tak będzie tam przepływ i cwu będzie grzana cały czas. Jeśli wszystkie pompy będą chodzić będzie ok - po wyłączeniu którego obiegu już nie. Instalacje masz zrobiona zgodnie z schematem producenta pieca. Instalacja wg tego schematu moim zdaniem nie ma prawa poprawnie działać właśnie ze względu na brak pompki i sprzęgła oraz zbyt duże opory na 4d. Jak chcesz to pisz na priv podam ci nr tel zadzwonisz i ci wszystko wyjaśnię wyśle zdjęcia instalacji. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez doin_oakenhelm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 28.01.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Dodatkowo wg mnie czujniki temp masz w złych miejscach ale to już kwestia wtórna. Aby siłownik 4d dobrze działał musisz go w ustawieniach serwisowych ustawić. Po 1 czas pracy siłownika zgodnie z jego tabliczka znamionowa. A korekta czasu reakcji najlepiej ustawic na 1 albo 2 i wtedy będzie git Edytowane 28 Stycznia 2017 przez doin_oakenhelm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELWonsky 28.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Czujnik powrotu juz we wlasciwym miejscu. Na dodatek zawor 4d ustawiony zgodnie z tabliczka . 120 sek i 5 stopni kąt i 5 sek reakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts