Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w multi fun jest możliwość zmiany ustawien pompy - u mnie chodzi cały czas - przy popapranej instalacji nie dogrzewalo mi oddalonych pomieszczeń - wg mnie musi chodzić cały przy rozleglych instalacjach. PS daj znać koniecznie jak z tym sprzęgłem !!!:bash:

Założyłem dziś sprzęgło i działa wszystko tak jak powinno

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolega jutro odpisze, sprzęgło nie ale co innego zaproponował wykonawca nowy. To chyba strzał w 10-tkę. Jutro.... pzdr

Tak strzał w 10tke. Problem z niską temp powrotu znikł. Mianowicie po włączeniu pompy do podłogowe gwałtownie spadała temp powrotu np. 55 na piecu a powrót max 28 st.

Dołożyłem pompę cyrkulacyjna na rurę za zaworem 4d co idzie do powrotu.

W multifanie opisana jako pompa przewalowa. Teraz piec chodzi i czekam na dogrzanie obiegow. Narazie różnica temp ok 5st.

PS. Jeżeli wyłącze pompę przewalowa to temp gwałtownie spada tak jak było wcześniej. Tak więc problem rozwiązany.

Jutro wrzucę zdjęcia całej kotłowni. Chętnych z okolic zapraszam w razie problemów do mnie na oględziny.

Teraz czekam na lato i zobaczymy jak sprawuje się pompa ciepła.

Pozdrawiam i dziękuję za zaintetesowanie

Tak strzał w 10tke. Problem z niską temp powrotu znikł. Mianowicie po włączeniu pompy do podłogowe gwałtownie spadała temp powrotu np. 55 na piecu a powrót max 28 st.

Dołożyłem pompę cyrkulacyjna na rurę za zaworem 4d co idzie do powrotu.

W multifanie opisana jako pompa przewalowa. Teraz piec chodzi i czekam na dogrzanie obiegow. Narazie różnica temp ok 5st.

PS. Jeżeli wyłącze pompę przewalowa to temp gwałtownie spada tak jak było wcześniej. Tak więc problem rozwiązany.

Tylko zauważ, że w multifun-ie pompa przewałowa, się wyłącza po osiągnięciu wymaganej temp powrotu, po czym temp ta szybko spada i zawór w tym czasie zamyka, wg mnie jest to błąd a pompa ta powinna chodzić cały czas - dlatego lepiej włączyć ją na sztywno do gniazdka z ominięciem sterownika.

Pytanie do ciebie - czy mając pompę przewałową a nie mając sprzegła? zauważasz zjawisko "przeciągania się" pompek - czyli pomimo wyłączonej pompy np. CWU to temp wody w zasobniku i tak i tak rośnie? czy wszystko jest ok?

Jeśli możesz zrób taki eksperyment - ustaw temp CWU na 30C i zobacz czy rzeczywiście będzie 30C czy tyle ile na piecu czyli ok. 65C?

Temp zadana na cwu mam 42 st. . Rozpalilem piEC po jakimś czasie temp spadła na 40 st. Ta pompa ma za zadanie przecisnac wodę przez 4d bo ten stawia opory jak podłogowa chodzi

Narazić nie robie na sztywno pompy . Ustawiłem ze na powrocie ma być 53st a mają pięć ustawiony na 55st raczej by musiał stać się cud żeby ta pompa się wyłączyła ;)

Narazić nie robie na sztywno pompy . Ustawiłem ze na powrocie ma być 53st a mają pięć ustawiony na 55st raczej by musiał stać się cud żeby ta pompa się wyłączyła ;)

To moim zdaniem nie będzie ci to dobrze działać ponieważ:

multifun jako priorytet ma uzyskanie temp powrotu i jeśli nie uzyskasz 53C na powrocie to siłownik na 4d się nie otworzy i nie puści ciepłej wody na grzejniki.

No chyba, że się myle?

Jeszcze jedno pytanie . Jak wygląda podłączenie sterownika do internetu? Pytam ponieważ w sterowniku pisze ze podłącz jakiś moduł a dzwoniłem do serwisu Sas to gości mi mówił ze od 2015r wystarczy podłączyć kabel internetowy, odkręcić sterownik i tak jest wtyk. Ale ile w tym prawdy? Nie mam możliwości podłączenia kabla ponieważ musiałbym ciągnąć kabel z piętra po elewacji do kotłowni. I nie chce takiego czegoś ze jak juz pociągne ten kabel to się okaże że trzeba kupić jakiś moduł dodatkowy.

Jeszcze jedno pytanie . Jak wygląda podłączenie sterownika do internetu? Pytam ponieważ w sterowniku pisze ze podłącz jakiś moduł a dzwoniłem do serwisu Sas to gości mi mówił ze od 2015r wystarczy podłączyć kabel internetowy, odkręcić sterownik i tak jest wtyk. Ale ile w tym prawdy? Nie mam możliwości podłączenia kabla ponieważ musiałbym ciągnąć kabel z piętra po elewacji do kotłowni. I nie chce takiego czegoś ze jak juz pociągne ten kabel to się okaże że trzeba kupić jakiś moduł dodatkowy.

Zależy od sterownika. Ja mam Multi Fun i faktycznie po odkręceniu go jest złączne RJ45 (sieciowe) i wystarczy podpiąć kabel - początkowo też miałem obawy z kablem i podłączyłem router (AP) WiFi, który łączył się bezprzewodowo z moją siecią i po kablu udostępniał neta - zadziałało - to puściłem kabel. Działa i to bardzo dobrze! Wykresy, statystyki wgląd "na żywo" plus zmiana parametrów (ale użytkownika nie serwis) Polecam!

Czy u osób palących na PID, wentylator też większość czasu chodzi na wysokich obrotach? Zastanawiam się czy to nie jest spowodowane najzwyklejszą instalacją, bez żadnych zaworów dodatkowych, modułów itd.

Czy ktoś jest z okolic Wrocławia lub ma tutaj w okolicy kogoś zaufanego od centralnego ogrzewania?

Palę pierwszy sezon i mam do Was takie pytanie ile spalacie ekogrochu na dobę ? Ja mam SAS Multi Slim 17Kw i spalanie mam w granicach 20 kg na dobę, palę na funkcji PID . Dom nowy 150 m ocieplony 15 cm grafit. Na dole podlogowka góra kaloryfery i zbiornik 150 litrów. To dużo czy mało ? Proszę jak to u Was wygląda ?