Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja współczynnik wentylatora mam do -14.

Mógłbyś podać swoje ustawienia z menu serwis- ustawienia pellet- praca.

Ostatnio wentylator pracuje na wysokich obrotach mimo uzyskania odpowiednich temperatur. Nie jestem w stanie go obniżyć.

Prosiłbym o podanie wszystkich ustawień tego trybu (czas pracy podajnika, moc wentylatorów)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem z piecem SAS Multi. Jak widać na poniższym zdjęciu bardzo dużo zostaje mi takiej mieszanki żużlu z odgazowanym ekogroszkiem. Ustawnienia kotła:

Temperatura zadana 55stC

PRACA:

Czas podawania 30s

Przerwa podawania 90s

Siła nadmuchu 30 bieg

PODTRZYMANIE:

Praca podtrzymania 18s

Przerwa podtrzymania 15min

Wentylator czas pracy 8s

Wentylator czas przerwy 7min

https://www.dropbox.com/s/pid7odzw1zsf7ne/IMG_1515.jpeg?dl=0

[ATTACH=CONFIG]401801[/ATTACH]

Panowie ... i Panie oczywiście ... proszę pochwalcie się ustawieniami siły nadmuchu w pracy oraz w podtrzymaniu? Cały czas walczę z niedopalonym węglem i powstającą szlaką.

Przede wszystkim to zmniejsz czas podawania o ~połowę bo zapychasz kocioł paliwem którego on nie da rady przetrawić.

A potem dopasuj nadmuch.

Już zmniejszyłem o połowę. Pytanie jak dopasować powietrze bo za bardzo nie wiem.

Jakim ekogroszkiem palisz?

Ciężko powiedzieć jaki to. Z lokalnego składu węgla.

Popatrz jak będzie wyglądał popiół. Niedopały powinny zniknąć.

Jeżeli będą spieki to zmniejszaj stopniowo powietrze tak aby nie było spieków. Ale stopniowo , tak aby nie dymiło...

To chyba ja coś żle robię. Bo mi się wydawało że jak są spieki i taka szlaka to muszę zwiększać powietrze aby się*lepiej dopalało.

A zapytam jeszcze o jedną sprawę. Bo rozumiem że mam równolegle zmianiać powietrze i dla pracy i dla podtrzymania? Może ktoś podeslał by mi swoje ustawienia tak abym miał od czego zacząć zabawę?

A jaki ty masz piec?

Multi, sorki juz doczytałem. Ale czy to jest z retortą czy z szufladkowym podajnikiem??

Z retortą. A sam piec jest bez PiD.

Przy okazji zauważyłem jeszcze jedną sprawę. Najwięcej szlaki powstaje w tylnej części paleniska na retorcie. Nie od strony drzwiczek tylko od strony komina. Sprawdziłem kanały dolotowe powietrza i wygląda że jest ok.

Edytowane przez piootrek

Z retortą. A sam piec jest bez PiD.

Przy okazji zauważyłem jeszcze jedną sprawę. Najwięcej szlaki powstaje w tylnej części paleniska na retorcie. Nie od strony drzwiczek tylko od strony komina. Sprawdziłem kanały dolotowe powietrza i wygląda że jest ok.

A szyber do komina na ile masz uchylony ?

A szyber do komina na ile masz uchylony ?

Szyber jest otwarty na wprost ... czyli na godzinę 12 i 6.

Ale otwierałeś retortę od spodu, wyspałeś ten syf ze środka dla pewności i jeszcze najlepiej śrubokrętem tam oczyścić przy okazji.

Tak ... odkręciłem śrubę pokrywka spadła i wszystko tam wyczyściłem. Wygarnąłem również żar i posprawdzałem drutem czy otwory są drożne w retorcie.

Spróbuj szyber do polowy zamknąć czyli na 9 i 3 bo może za duży cug masz i od tyłu retorty bardziej ci ciągnie powietrze i dlatego więcej masz spisków właśnie tam.

Tak ... odkręciłem śrubę pokrywka spadła i wszystko tam wyczyściłem. Wygarnąłem również żar i posprawdzałem drutem czy otwory są drożne w retorcie.

Wg mojej oceny masz źle ustawione podtrzymanie. Zmniejsz podawanie w podtrzymaniu o jakieś 7 sekund na początek i wydłuż czas podtrzymania na razie o 1 min. Ty masz ewidentnie niedopalony opał i uważam, że ze względu na jego nadmiar.

Jak to nie pomoże pisz na prv dam nr tel, pogadamy coś pomyslimy

Wg mojej oceny masz źle ustawione podtrzymanie. Zmniejsz podawanie w podtrzymaniu o jakieś 7 sekund na początek i wydłuż czas podtrzymania na razie o 1 min. Ty masz ewidentnie niedopalony opał i uważam, że ze względu na jego nadmiar.

Jak to nie pomoże pisz na prv dam nr tel, pogadamy coś pomyslimy

Ok ... zmieniłem nastawy wg Twojej sugestii tylko z jedną uwagą. Czas podawania z podtrzymaniu zmniejszylem nie o 7 sekund ale o 4 z 18 sekund na 15s. Czas podtrzymania plus 1 minuta z 15 na 16 minut. Wcześniej rozkręciłem jeszcze raz całą retortę wyczyściłem i na nowo osadziłem kielich na silikon. Dam znać jak śmiga na nowych parametrach dzisiaj wieczorem.

. Czas podawania z podtrzymaniu zmniejszylem nie o 7 sekund ale o 4 z 18 sekund na 15s. Czas podtrzymania plus 1 minuta z 15 na 16 minut..

U mnie jest podawanie 8 sekund a podtrzymanie 22 minuty.

I to jeszcze myślę żeby zmniejszyć bo jak na podtrzymaniu otwieram drzwiczki to dymi jak pieron.