Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja współczynnik wentylatora mam do -14.

Mógłbyś podać swoje ustawienia z menu serwis- ustawienia pellet- praca.

Ostatnio wentylator pracuje na wysokich obrotach mimo uzyskania odpowiednich temperatur. Nie jestem w stanie go obniżyć.

Prosiłbym o podanie wszystkich ustawień tego trybu (czas pracy podajnika, moc wentylatorów)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam problem z piecem SAS Multi. Jak widać na poniższym zdjęciu bardzo dużo zostaje mi takiej mieszanki żużlu z odgazowanym ekogroszkiem. Ustawnienia kotła:

 

Temperatura zadana 55stC

 

PRACA:

Czas podawania 30s

Przerwa podawania 90s

Siła nadmuchu 30 bieg

 

PODTRZYMANIE:

Praca podtrzymania 18s

Przerwa podtrzymania 15min

Wentylator czas pracy 8s

Wentylator czas przerwy 7min

 

https://www.dropbox.com/s/pid7odzw1zsf7ne/IMG_1515.jpeg?dl=0

 

[ATTACH=CONFIG]401801[/ATTACH]

 

 

Panowie ... i Panie oczywiście ... proszę pochwalcie się ustawieniami siły nadmuchu w pracy oraz w podtrzymaniu? Cały czas walczę z niedopalonym węglem i powstającą szlaką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim to zmniejsz czas podawania o ~połowę bo zapychasz kocioł paliwem którego on nie da rady przetrawić.

A potem dopasuj nadmuch.

 

Już zmniejszyłem o połowę. Pytanie jak dopasować powietrze bo za bardzo nie wiem.

 

Jakim ekogroszkiem palisz?

 

Ciężko powiedzieć jaki to. Z lokalnego składu węgla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrz jak będzie wyglądał popiół. Niedopały powinny zniknąć.

Jeżeli będą spieki to zmniejszaj stopniowo powietrze tak aby nie było spieków. Ale stopniowo , tak aby nie dymiło...

 

To chyba ja coś żle robię. Bo mi się wydawało że jak są spieki i taka szlaka to muszę zwiększać powietrze aby się*lepiej dopalało.

A zapytam jeszcze o jedną sprawę. Bo rozumiem że mam równolegle zmianiać powietrze i dla pracy i dla podtrzymania? Może ktoś podeslał by mi swoje ustawienia tak abym miał od czego zacząć zabawę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jaki ty masz piec?

 

Multi, sorki juz doczytałem. Ale czy to jest z retortą czy z szufladkowym podajnikiem??

 

Z retortą. A sam piec jest bez PiD.

 

Przy okazji zauważyłem jeszcze jedną sprawę. Najwięcej szlaki powstaje w tylnej części paleniska na retorcie. Nie od strony drzwiczek tylko od strony komina. Sprawdziłem kanały dolotowe powietrza i wygląda że jest ok.

Edytowane przez piootrek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z retortą. A sam piec jest bez PiD.

 

Przy okazji zauważyłem jeszcze jedną sprawę. Najwięcej szlaki powstaje w tylnej części paleniska na retorcie. Nie od strony drzwiczek tylko od strony komina. Sprawdziłem kanały dolotowe powietrza i wygląda że jest ok.

 

A szyber do komina na ile masz uchylony ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A szyber do komina na ile masz uchylony ?

 

Szyber jest otwarty na wprost ... czyli na godzinę 12 i 6.

 

Ale otwierałeś retortę od spodu, wyspałeś ten syf ze środka dla pewności i jeszcze najlepiej śrubokrętem tam oczyścić przy okazji.

 

Tak ... odkręciłem śrubę pokrywka spadła i wszystko tam wyczyściłem. Wygarnąłem również żar i posprawdzałem drutem czy otwory są drożne w retorcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj szyber do polowy zamknąć czyli na 9 i 3 bo może za duży cug masz i od tyłu retorty bardziej ci ciągnie powietrze i dlatego więcej masz spisków właśnie tam.

 

 

 

Tak ... odkręciłem śrubę pokrywka spadła i wszystko tam wyczyściłem. Wygarnąłem również żar i posprawdzałem drutem czy otwory są drożne w retorcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mojej oceny masz źle ustawione podtrzymanie. Zmniejsz podawanie w podtrzymaniu o jakieś 7 sekund na początek i wydłuż czas podtrzymania na razie o 1 min. Ty masz ewidentnie niedopalony opał i uważam, że ze względu na jego nadmiar.

Jak to nie pomoże pisz na prv dam nr tel, pogadamy coś pomyslimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mojej oceny masz źle ustawione podtrzymanie. Zmniejsz podawanie w podtrzymaniu o jakieś 7 sekund na początek i wydłuż czas podtrzymania na razie o 1 min. Ty masz ewidentnie niedopalony opał i uważam, że ze względu na jego nadmiar.

Jak to nie pomoże pisz na prv dam nr tel, pogadamy coś pomyslimy

 

Ok ... zmieniłem nastawy wg Twojej sugestii tylko z jedną uwagą. Czas podawania z podtrzymaniu zmniejszylem nie o 7 sekund ale o 4 z 18 sekund na 15s. Czas podtrzymania plus 1 minuta z 15 na 16 minut. Wcześniej rozkręciłem jeszcze raz całą retortę wyczyściłem i na nowo osadziłem kielich na silikon. Dam znać jak śmiga na nowych parametrach dzisiaj wieczorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Czas podawania z podtrzymaniu zmniejszylem nie o 7 sekund ale o 4 z 18 sekund na 15s. Czas podtrzymania plus 1 minuta z 15 na 16 minut..

U mnie jest podawanie 8 sekund a podtrzymanie 22 minuty.

I to jeszcze myślę żeby zmniejszyć bo jak na podtrzymaniu otwieram drzwiczki to dymi jak pieron.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...