luk_sob 21.12.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Ja współczynnik wentylatora mam do -14.Mógłbyś podać swoje ustawienia z menu serwis- ustawienia pellet- praca. Ostatnio wentylator pracuje na wysokich obrotach mimo uzyskania odpowiednich temperatur. Nie jestem w stanie go obniżyć. Prosiłbym o podanie wszystkich ustawień tego trybu (czas pracy podajnika, moc wentylatorów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 23.12.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Mam problem z piecem SAS Multi. Jak widać na poniższym zdjęciu bardzo dużo zostaje mi takiej mieszanki żużlu z odgazowanym ekogroszkiem. Ustawnienia kotła: Temperatura zadana 55stC PRACA: Czas podawania 30s Przerwa podawania 90s Siła nadmuchu 30 bieg PODTRZYMANIE: Praca podtrzymania 18s Przerwa podtrzymania 15min Wentylator czas pracy 8s Wentylator czas przerwy 7min https://www.dropbox.com/s/pid7odzw1zsf7ne/IMG_1515.jpeg?dl=0 [ATTACH=CONFIG]401801[/ATTACH] Panowie ... i Panie oczywiście ... proszę pochwalcie się ustawieniami siły nadmuchu w pracy oraz w podtrzymaniu? Cały czas walczę z niedopalonym węglem i powstającą szlaką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 23.12.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Przede wszystkim to zmniejsz czas podawania o ~połowę bo zapychasz kocioł paliwem którego on nie da rady przetrawić. A potem dopasuj nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilczur8123 23.12.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Jakim ekogroszkiem palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 23.12.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Przede wszystkim to zmniejsz czas podawania o ~połowę bo zapychasz kocioł paliwem którego on nie da rady przetrawić. A potem dopasuj nadmuch. Już zmniejszyłem o połowę. Pytanie jak dopasować powietrze bo za bardzo nie wiem. Jakim ekogroszkiem palisz? Ciężko powiedzieć jaki to. Z lokalnego składu węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 23.12.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Popatrz jak będzie wyglądał popiół. Niedopały powinny zniknąć. Jeżeli będą spieki to zmniejszaj stopniowo powietrze tak aby nie było spieków. Ale stopniowo , tak aby nie dymiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 24.12.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Popatrz jak będzie wyglądał popiół. Niedopały powinny zniknąć. Jeżeli będą spieki to zmniejszaj stopniowo powietrze tak aby nie było spieków. Ale stopniowo , tak aby nie dymiło... To chyba ja coś żle robię. Bo mi się wydawało że jak są spieki i taka szlaka to muszę zwiększać powietrze aby się*lepiej dopalało. A zapytam jeszcze o jedną sprawę. Bo rozumiem że mam równolegle zmianiać powietrze i dla pracy i dla podtrzymania? Może ktoś podeslał by mi swoje ustawienia tak abym miał od czego zacząć zabawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 24.12.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) A jaki ty masz piec? Multi, sorki juz doczytałem. Ale czy to jest z retortą czy z szufladkowym podajnikiem?? Edytowane 24 Grudnia 2017 przez pechozol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 24.12.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) A jaki ty masz piec? Multi, sorki juz doczytałem. Ale czy to jest z retortą czy z szufladkowym podajnikiem?? Z retortą. A sam piec jest bez PiD. Przy okazji zauważyłem jeszcze jedną sprawę. Najwięcej szlaki powstaje w tylnej części paleniska na retorcie. Nie od strony drzwiczek tylko od strony komina. Sprawdziłem kanały dolotowe powietrza i wygląda że jest ok. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez piootrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilczur8123 24.12.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Z retortą. A sam piec jest bez PiD. Przy okazji zauważyłem jeszcze jedną sprawę. Najwięcej szlaki powstaje w tylnej części paleniska na retorcie. Nie od strony drzwiczek tylko od strony komina. Sprawdziłem kanały dolotowe powietrza i wygląda że jest ok. A szyber do komina na ile masz uchylony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 24.12.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Ale otwierałeś retortę od spodu, wyspałeś ten syf ze środka dla pewności i jeszcze najlepiej śrubokrętem tam oczyścić przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 24.12.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 A szyber do komina na ile masz uchylony ? Szyber jest otwarty na wprost ... czyli na godzinę 12 i 6. Ale otwierałeś retortę od spodu, wyspałeś ten syf ze środka dla pewności i jeszcze najlepiej śrubokrętem tam oczyścić przy okazji. Tak ... odkręciłem śrubę pokrywka spadła i wszystko tam wyczyściłem. Wygarnąłem również żar i posprawdzałem drutem czy otwory są drożne w retorcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 24.12.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Jest jeszcze pytanie jakiej wilgotności jest, czy aby na pewno jest suchy? (Opał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 24.12.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Tak, nakręć około minutowy filmik, wstaw na YouTube i zostaw tu link, albo u mnie na priv, przyjżę się dam znać, wystarczy opcja filmu niepubliczna. Nakręć samo palenie i pokaż sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilczur8123 24.12.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Spróbuj szyber do polowy zamknąć czyli na 9 i 3 bo może za duży cug masz i od tyłu retorty bardziej ci ciągnie powietrze i dlatego więcej masz spisków właśnie tam. Tak ... odkręciłem śrubę pokrywka spadła i wszystko tam wyczyściłem. Wygarnąłem również żar i posprawdzałem drutem czy otwory są drożne w retorcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 28.12.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Tak, nakręć około minutowy filmik, wstaw na YouTube i zostaw tu link, albo u mnie na priv, przyjżę się dam znać, wystarczy opcja filmu niepubliczna. Nakręć samo palenie i pokaż sterownik. Z góry dziękuję za pomoc. Podsyłam link do filmiku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 28.12.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Wg mojej oceny masz źle ustawione podtrzymanie. Zmniejsz podawanie w podtrzymaniu o jakieś 7 sekund na początek i wydłuż czas podtrzymania na razie o 1 min. Ty masz ewidentnie niedopalony opał i uważam, że ze względu na jego nadmiar. Jak to nie pomoże pisz na prv dam nr tel, pogadamy coś pomyslimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piootrek 29.12.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wg mojej oceny masz źle ustawione podtrzymanie. Zmniejsz podawanie w podtrzymaniu o jakieś 7 sekund na początek i wydłuż czas podtrzymania na razie o 1 min. Ty masz ewidentnie niedopalony opał i uważam, że ze względu na jego nadmiar. Jak to nie pomoże pisz na prv dam nr tel, pogadamy coś pomyslimy Ok ... zmieniłem nastawy wg Twojej sugestii tylko z jedną uwagą. Czas podawania z podtrzymaniu zmniejszylem nie o 7 sekund ale o 4 z 18 sekund na 15s. Czas podtrzymania plus 1 minuta z 15 na 16 minut. Wcześniej rozkręciłem jeszcze raz całą retortę wyczyściłem i na nowo osadziłem kielich na silikon. Dam znać jak śmiga na nowych parametrach dzisiaj wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 29.12.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Źle napisałem, chodziło mi o przerwę w podtrzymaniu, a samo podawanie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 29.12.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 . Czas podawania z podtrzymaniu zmniejszylem nie o 7 sekund ale o 4 z 18 sekund na 15s. Czas podtrzymania plus 1 minuta z 15 na 16 minut.. U mnie jest podawanie 8 sekund a podtrzymanie 22 minuty. I to jeszcze myślę żeby zmniejszyć bo jak na podtrzymaniu otwieram drzwiczki to dymi jak pieron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.