M.Krk 13.01.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 100kW na dobę, czyli wynika z tego że twoja pompa pracuje non-stop 24h na dobe i pobiera średnio 4,16kW energii. Tylko jest jedno pytanie jeśli pracuje 24h to wyprodukuje ok. 18kw x 24h= 243kW mocy grzewczej więc taka ogromna ilośc ciepła powinna zostać w budynku, ale chyba wszystko ucieka na podwórko. Np. ostatnio robiłem przegląd EXT10EVI-N firmy Exotherm w budynku 160m; średnie zużycie el. na dobę C0+CWU= 31kW. 70% w taryfie tańszej G11, koszt miesięczny ok. 360zł. Dobra izolacja i ciepła zima to podstawa OOO widzę znawcę pomp exotherm, mam kilka pytań, czy jesteś skłonny odpowiedzieć, bo przyznam że zależy mi, więc jeśli nie chronisz swojej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 13.01.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 pytaj jak mam czas to chetnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 13.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 pytaj jak mam czas to chetnie odpowiem teraz muszę uciekać ale będę pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 14.01.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 pytaj jak mam czas to chetnie odpowiem Czy w sterownikach exoterm da się zmienić krzywą tak by przy 0 stopni na zewnątrz zasilanie było w okolicach 43 stopnie a przy -10 było 46 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 15.01.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 w pompie ciepła Exotherm w modelach z automatyką Carel Pc005 jest taka możliwość, choć to jest tylko 3 stopnie w stosunku do 10stopni róznicy, w Exotherm z sterownikiem Carel Pcoo6 należy wybrać 9 krzywą konpensacji i skorygować punkt końcowy do 48C przy -20 i tez to się uda.W Carelu Pc006 z programem z roku 2014 jest jeszcze inaczej niz w modelach z 2013, a jeśli masz model Prestige + Carel z dużym wyświetlaczem dotykowym jak iPod to jest inna zasada.Jesli masz automatykę Siemens 417 to aktywuj krzywą nr 13 i zadaj jej końcową temp. na poziomie 48C przy -20C.Exotherm ma tak dużo różnych sterowników że trudno to opanować, a praktycznie co 4-6 miesięcy modyfikują oprogramowania. Napisz jaki masz model to dokładnie opisze ci zasadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 15.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 w pompie ciepła Exotherm w modelach z automatyką Carel Pc005 jest taka możliwość, choć to jest tylko 3 stopnie w stosunku do 10stopni róznicy, w Exotherm z sterownikiem Carel Pcoo6 należy wybrać 9 krzywą konpensacji i skorygować punkt końcowy do 48C przy -20 i tez to się uda. W Carelu Pc006 z programem z roku 2014 jest jeszcze inaczej niz w modelach z 2013, a jeśli masz model Prestige + Carel z dużym wyświetlaczem dotykowym jak iPod to jest inna zasada. Jesli masz automatykę Siemens 417 to aktywuj krzywą nr 13 i zadaj jej końcową temp. na poziomie 48C przy -20C. Exotherm ma tak dużo różnych sterowników że trudno to opanować, a praktycznie co 4-6 miesięcy modyfikują oprogramowania. Napisz jaki masz model to dokładnie opisze ci zasadę No pisze mi takie coś: instrukcja EXT-EVI-N od 9 do 25KW ; WERSJA 4 2013, w tej instrukcji mam trzy krzywe a pin mam tylko do poziomu ID, aplikacja VR3101, nie mam pojęcia co więcej trzeba, Jak się nie da tego przerobić to może gość który przyjedzie na przegląd serwisowy mi to zrobi, powiedz mi jeśli możesz przy jakiej ujemnej temperaturze grzałka ma start, u mnie jest 3kw opcja pisali więc rozumiem że nie jest konieczna, Może mógł byś mi polecić kogoś w mojej okolicy kto się zna na tych pompkach. Wyczytałem tam też że można podpiąć zewnętrzny sterownik bez napięciowy, wiesz może coś na ten temat Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 16.01.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 w Exotherm powietrznej typu EVI z ekonomizerem start grzałki jest regulowany. Standardowo by grzałka się uruchomiła musi się spotkac kilka parametrów; temp. zew. poniżej -10C oraz czas od startu spręzarki oraz przyrost temperatury na powrocie do pompy. To powoduje że jeśli będzie np. -15C ale nadal układ jest wydajny że powrót RT się podnosi to grzałka nie wystartuje. Najlepiej otwórz całkowicie nowy wątek by tez inne osoby mające takie pompy skorzystały z pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts