Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaoszczędzić na oświetleniu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mr z Twej wypowiedzi wnioskuję,że 50 W spokojnie mogę na 4,5 sdm zmienić i efekt nie będzie gorszy

Ja jestem zadowolony.

A z opisu sprzedawcy:

Żarówka GU10 24 LED SMD jak 60 W IP44 21 80 gwar1R

* Napięcie zasilania: 230V

* Typ gniazda: GU10

* Ilość diod: 24 SMD 5050 SUPER BRIGHT 3-CHIP

* Moc poboru prądu: 4,5 W

* Odpowiednik ok. 50-60W

* Barwa światla: ciepła-biała (2800-3000K)

* Żywotność: do 50 000h

* Kat swiecenia: 120°

* Certyfikaty: CE, RoHs

http://www.majmak.pl/led/4x24smdciepla.jpg

I jeszcze jedna ważna rzecz:

Odradzamy montowania do łazienek lub kuchni żarówek innych niż żarówki IP44 ponieważ ich żywotność znacznie spadnie w warunkach zwiększonej wilgotności powietrza. Żarówki ze współczynnikiem IP44 zapewniają bezawaryjną pracę w takich warunkach.

Odradzamy montowania do łazienek lub kuchni żarówek innych niż żarówki IP44 ponieważ ich żywotność znacznie spadnie w warunkach zwiększonej wilgotności powietrza. Żarówki ze współczynnikiem IP44 zapewniają bezawaryjną pracę w takich warunkach.

BZDURA !!!!!!

IP 44 to Ochrona przed wodą bryzgającą ze wszystkich kierunków oraz ochrona przed obiektami większymi niż 1mm.

Jak to ma się do pary wodnej ??? Tej raczej zwykłą obudowa IP44 nie powstrzyma. Musi byc jakiś hermetyk IP 67 przynajmniej więc tekst o IP w żarówce uważam za bzdurę. Żeby żarówki już wykonywać w IP zamiast opraw :)

cena halogenu 3(zł)

cena LED'a 33(zł)

moc halogenu 0,03(kW)

moc LED'a 0,003(kW)

cena prądu 0,56(zł/kWh) cena prądu i opłaty przesyłowej zmiennej

T(h) - szukany czas potrzebny na amortyzację zakupu w godzinach

Przypominamy sobie matematykę:

T(h) * 0,03(kW) * 0,56(zł/kWh) +3(zł) = T(h) * 0,003(kW) * 0,56(zł/kWh) +33(zł)

T(h) * 0,0168 (zł/h) = T(h) * 0,00168(zł/h) + 30(zł)

T(h) * 0,01512 (zł/h) = 30(zł)

T(h) = 30(zł) / 0,01512(zł/h)

T(h) = 1984(h)

cnw ;)

cena halogenu 3(zł)

cena LED'a 33(zł)

moc halogenu 0,03(kW)

moc LED'a 0,003(kW)

cena prądu 0,56(zł/kWh) cena prądu i opłaty przesyłowej zmiennej

T(h) - szukany czas potrzebny na amortyzację zakupu w godzinach

Przypominamy sobie matematykę:

T(h) * 0,03(kW) * 0,56(zł/kWh) +3(zł) = T(h) * 0,003(kW) * 0,56(zł/kWh) +33(zł)

T(h) * 0,0168 (zł/h) = T(h) * 0,00168(zł/h) + 30(zł)

T(h) * 0,01512 (zł/h) = 30(zł)

T(h) = 30(zł) / 0,01512(zł/h)

T(h) = 1984(h)

cnw ;)

moc halogenu 0,02 chyba

ja nie mam przekonania do obecnie "energooszczednych" zarowek led, bo przy ich wysokich cenach wyjscie na zero to ponad 3000h swiecenia(wyliczenia powyzej). Przy 5h/dzien to 600 dni - liczac jeszcze jakies wyjazdy z domu, wakacje, itd... = 2 lata. A patrzac jak sie dynamicznie rozwijaja zarowki diodowe, to w te 2 lata wyjda kolejne 2 generacje. Prosze porownac zarowki na stare, tradycyjne diody a obecne SMD - jaki przeskok. Wiec jeszcze poczekam chwile :)

Ja ujmę to tak. Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem źródeł energooszczędnych np. w holu mam lampy halogenowe 2x300W, schody i hol na piętrze 1x150W + 1x300W - oczywiście dziennie świecą łącznie 15...30 min - liczył się przede wszystkim ich wygląd i jasność jaka nastaje po ich zaświeceniu :)

Na schodach mam 7 x 0,8W LED i te świecą od zmroku do świtu (obecnie ok 17 godzin), bo uważam że schody bezwzględnie muszą być oświetlone (przy okazji okolica). Tam gdzie oświetlenie działa długo, mam LED'y lub świetlówki. W miejscach gdzie okazjonalnie zapalane jest światło (bądź barwa światła ma znaczenie) halogen stosownej mocy. Po prostu nie dajmy się zwariować.

Tak czy inaczej zakupy polecam za granicą, szczególnie na kierunku dalekowschodnim. Jest znacząco taniej.

Tez zastanawiam się nad ledami,jak porównać cenę do mocy i czas zwrotu kosztu zakupu...to blado to wypada.

3150 godzin hmm....takie małe podsumowanie,choć bardzo ogóle.

Kuchnia,którą miałam na uwadze,posiada halogeny.Zakładając czas świecenia w ciągu roku i biorąc po uwagę czas korzystania ze światła słonecznego wyychodzi:

XI-II -120 dni x 5 h=600h

III-IV;IX-X -122 x 2h=244

V-VIII...można powiedzieć wogóle

to daje 844h rocznie

3150/844=3,7 roku

czyli inwestycja zwraca się po 4 latach...nonsens,zwłaszcza że gwarancja na ledy to dwa lata/a nie znam óki co nikogo kto używałby ledów dłużej/,a tak jak wspomniał przedmówca technologia gna do przodu i już za rok nasz led będzie bardzo nie na czasie

danutka66, jak dobrze rozumiem, Twoje oprawki dla G4 mają gniazdo z boku. Jeśli tak to wybór LED jest ograniczony do niewielkich mocy. Być może basowałoby Ci coś w tym stylu http://www.ebay.pl/itm/New-G4-24-SMD-LED-Warm-White-Marine-Light-Car-Bulb-12V-/150722770878 jednak jest to odpowiednik ok 10W żarówki (jako spot w witrynie powinno wystarczyć, do oświetlania miejsca pracy nie za bardzo)

http://i1123.photobucket.com/albums/l548/topstore88/Y626_1.jpg?t=1323755775

dzięki za info,właśnie tylko takie znalazłam i jak sam zauważyłeś moc marna/i zaledwie 150 lumenów/,ale zważywszy na wyższe moje obliczenia póki co taka powiedzmy inwestycja w ekologię kompletnie się nie opłaca.Pozostaje więc dobre górne światło ze świetlówek,a te podświetlenia halogenowe zostaną halogenowe.Rozważam jeszcze umieszczenie jakieś mini lampy stołowej ze świetlówką.Dlaczego?Halogeny pioruńsko się nagrzewają/a to podszafkowe oświetlenie/więc świecenie nimi 5 h dziennie raczej nie jest uskuteczniane.Z kolei nie uśmiecha mi się notoryczne włączanie jakiegokolwiek światła kiedy ktoś wchodzi na chwilę do kuchni,a zważywszy na porę roku i wczesna ciemnicę ;),następuje to często