Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble i sprz?ty IKEI

andy69

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Jestem na etapie wykańczania swojego domu i zastanawiam się nad wyborem mebli do kuchni. Oferta z jaką spotkałem się w IKEI wydaje mi się dosyć atrakcyjna cenowo i mam nadzieję jakościowo również. Chciałbym poznać zdanie użytkowników tego typu mebli na temat ich jakości i funkcjonalności. Pragnę zaznaczyć, że design IKEI odpowiada mi.

Zastanawiam sie również nad wyborem sprzętów do zabudowy IKEI są one produkowane przez whirpool dla IKEI martwi mnie jednak dosyć ograniczony wahlarz modeli w katalogu 2004 i niska klasa energetyczna niektórych z nich np. piekarnika. Czy któryś z użytkowników mógłby się wypowiedzieć na temat ich jakości i funkcjonalności?

Interesuje mnie również zdanie użytkowników innych systemów meblowych firm BRW, Forte itp. jak również wykonanych przez prywatnych wykonawców.

Najbardziej interesujący jest dla mnie współczynnik określający jakość, funkcjonalość do ceny mebli i sprzętów. Proszę o zwracaniu uwagi w swoich wypowiedziach na ten element.

Pozdrawiam Andy.

Kiedy kilka lat temu urządzaliśmy z żoną nasze mieszkanie, większość drobnych i większych srzętów kupiliśmy właśnie W IKEA. Można wybrać ciekawe rozwiązania dla siebie niezatracając induywidualnego stylu mieszaknia.Wiele ciekawych i funkcjonalnych rozwiązań można podpatrzeć.

W IKEA jest też sporo kiczu i platikowej tandety...Ale mieszkamy blisko i stosunkowo dobra restauracyjna kuchnia wynagradza nam inne czasem poczucie estetyki...Jednak do tej pory po za jednym nożem, który się rozleciał innych reklamacji nie mamy.

Jescze jedno żadnych, ale to żadnych problemów z wymianą czy zwrotem. Skandynawski standart. :p

Polecam IKEA Targówek

:wink:

Gość ICIU

W IKEI nie obowiązuje jednolity wpółczynnik jakości do ceny. Jest różnie, ale raczej nie jest to zbyt wysoka jakość. MAsz tam wejśc i kupić jak w każdym supermarkecie znacznie więcej niż potrzebujesz rzeczywiście. Jescze myśleć że okazyjnie i tanio.

Te rzeczy są rzeczywiście funkcjonalne, z pewnością ergonomiczne i stosunkowo łatwe w samodzielnym montażu. Design jest na wysokim poziomie jak na tanie sprzęty użytkowe.

Wiele więcej nie należy oczekiwać. To tania produkcja, która często jest sprzedawana dość drogo jak na realny koszt wytworzenia. Ale przecież nie tylko za to płacimy. Oni "trzepią" wiele rzeczy przez lata więc można rozbudowywac zestawy.

Z reklamacją rzeczywiście nie ma problemu. Z IKEI mamy kuchnię, stoliki, szafkę stojącą w łazience (wcale niełazienkową), półki, regały, prawie wszystkie lampy, duże łóżko. Polecić mogę krzesełko dla dziecka, a w szczególności wanienkę bo drugiej takiej nigdzie jeszcze nie znalazłem.

:roll:

Andy

Ten temat już był omawiany na tym forum. Wystarczy poszukać: kliknij u góry, pod bannerem "szukaj", potem wpisz np. "meble kuchenne ikea" i zobaczysz ile Ci się wyświetli. Nie na darmo "Nowi" mają pod nickiem napis

Nie pytaj, szukaj najpierw odpowiedzi!
:p

Może zabrzmiało to trochę nieładnie (choć ja tak z życzliwości :) ), ale jak każdy nowy będzie zakładał nowy wątek to naprawdę można będzie się tu pogubić :(

Mam złe doświadczenia z IKEA.Uważam,że to tandeta.BRW niestety też.Wydaje mi się,że aby mieć niedrogo i w miarę dobre meble,należy poszukać taniego ,solidnego producenta czy rzemieślnika.My tak zrobiliśmy i za meble wg naszego projektu zapłaciliśmy ok.3000 zł.Jeśli zaś chodzi o zakup sprzętu w Ikei ,to uważam to za nieporozumienie.Po pierwsze jest to sklep meblowy a nie AGD i trudno o fachową poradę,duży wybór i dobrą cenę.Nie wspominając o serwisie.Nikt nie jest dobry we wszystkim.Po drugie jest to supermarket i nie są to sprzęty najnowszej generacji,najwyższej klasy .Co ciekawe ,gdy kupowaliśmy AGD do kuchni,obleciałem Opal,Euro AGD i jakieś tam inne markety a najtaniej kupiłem w małym sklepiku na rogu.Trochę się potargowałem i np.lodówka wyszła taniej o 300 zł niż w marketach AGD.Dlaczego?Bo tam jest tani tylko stary,mało atrakcyjny sprzęt a nowe,super sprzęty są niestety drogie.

Filips,

Czy te meble nie trafiają w twój gust, czy też masz jakieś konkretne zastrzażenia do ich funkcjonalności i trwałości?

Napisz jakieś konkrety może dowiemy się czegoś ciekawego co pomoże komuś w podjęciu własciwej decyzji.

Według mnie samochody włoskie mogą sie podobć lub nie ale lancie są beznadziejne i nie zmieni tego gakt że fiaty sąjeszcze gorsze.

W tej wypowiedzi jest tyle samo treści co w twojej Filips.

Prosimy o konkrety.

Prosimy o konkrety.

Konkrety można znaleźć tu :

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14907&postdays=0&postorder=asc&start=0

Szukaj moich wypowiedżi i jednego b. długiego cytatu mojej wypowiedzi.

Generalnie meble kuchenne faktum (elementy podstatwowe, które obudowuje sie płytami wykończeniowymi) z Ikei to straszne badziewie. Uzytkuję 3 rok i nie polecam nikomu. 20 letnie meble z płyty wiórowej mojej mamy trzymają sie lepiej.

Uwaga na sprzęt AGD - Ikea projektuje dla AGD Whirpoola i inne mogą nie pasować (ja miałem taki problem - szczegóły w linku).

Pozdr.

ZS

Ciao 8)

Filips,

Prosimy o konkrety.

No moze masz racje, przede wszystkim sam montaz jest slabym punktem kuchni Ikea (doble kuchnie sa klejone na goraco pod cisnieniem), brak bardzo wielu elementow mechanicznych przydatnych do projektowania wygodnej kuchni, ograniczona ilosc modolow, mala nosnosc (wytrzymalosc na obciazenie) ze wzgledu na niska jakosc materialow uzytych do produkcji, wrazliwosc na wode i bardzo bardzo wiele innych powodow.

Jezeli chodzi o rysunki, projekty i kompozycje to jest to jedyny punkt na plus ale oczywiscie to nie wystarczy poniewaz kazdy nawet najbardziej skomplikowany i wyszukany projekt Ikei moze zostac zrealizowany przez wiekszosc producentow mebli kuchennych - jezeli jest jakis ktory tego nie moze zrobic to tylko o nim swiadczy.

Na temat samochodow nie bedziemy dyskutowac to jest "out" ale jak Ikea zrobi taka kuchnie to wtedy zmienie zdanie http://www.ciaorzym.com/inne/ZP_BLU1.GIF

ps. rozmawiamy o kuchniach inne mebelki to inny temat i nie znam sie na tym :roll:

Witam!

Mam meble FORTE już 7 lat,sprawują się b.dobrze,a nie oszczędzamy ich.Moim zdaniem w Ikei jest mały wybór jeśli chodzi o wnętrza szafek,a to potem odbija się na komforcie użytkowania.Moja rada-meble i sprzęt do zabudowy kupuj w jednym miejscu,najlepiej z montażem.Nie ma potem,w razie reklamacji,wątpliwości kto za co odpowiada,czyja wina,sprzętu,mebli,czy montażysty,bo za wszystko odpowiada jedna firma.