Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

służebnośc na drodze (prawie...) publicznej?

honefoss

Recommended Posts

Czy istnieje przepis nakazujący Gminie wpisanie drogi do rejestru dróg publicznych jeżeli:

1. Droga została wyodrębniona geodezyjnie w wyniku podziału na wniosek właściciela (którym notabene jest właśnie gmina...)

2. W aktualnym MPZP droga ta jest zaznaczona jako droga publiczna.

Czy gmina może unikać przeklasyfikowania takiej drogi na publiczną i w związku z tym domagać się od właścicieli nieruchomości korzystających z takiej drogi wynagrodzenia za służebność?

Da się jakoś z tym walczyć czy odpuścić sobie i grzecznie płacić?

Nie chodzi o to, by gmina zrobiła drogę (w sensie: utwardziła itp) a jedynie o podjęcie uchwały by już realnie istniejąca droga, będąca w publicznym użytkowaniu od wielu lat i wpisana w planie jako droga publiczna, została wpisana do rejestru dróg publicznych - czyli żeby potwierdzono formalnie coś co już jest faktem. Brak tego formalnego potwierdzenia sprawia, ze na takiej drodze trzeba ustanawiać służebność, płacić za notariusza, płacić za rzeczoznawcę a na koniec płacić jeszcze gminie za służebność. Po prostu dla mnie ustanawianie służebności na drodze będącej własnością gminy i przewidzianej w planie na drogę publiczną, to chory pomysł, niepotrzebne mnożenie biurokracji i kosztów po stronie obywatela. Takie drogi, czyli drogi należące do gminy i przewidziane pod drogi publiczne, powinny stawać się publicznymi z automatu, bez konieczności podejmowania uchwały.

Ale, oki, rozumiem że to tylko moje pobożne życzenia a rzeczywistość jest jaka jest;) Zapewne więc zapłacę te wszystkie koszty, notabene wyższe niż rynkowa wartość tego skrawka ziemi który jest mi potrzebny jako służebność, będę jednak długo pamiętała o tym jak życzliwie mnie gmina potraktowała... I pewno kiedyś jej się za tę życzliwość zrewanżuję.

Sprawdź czy to gmina jest właścicielem tej „drogi” – bo coś tu nie pasuje z tą służebnością.

Nie ulega żadnych wątpliwości, ze gmina jest właścicielem drogi, mam od nich pismo w tej sprawie. W piśmie stwierdzają to co napisałam wyżej - że droga jest ich własnością, że jest wydzielona geodezyjnie w wyniku decyzji podziałowej, że w MPZP jest przeznaczona pod drogę publiczną oraz że jeśli chcę spełnić warunek dostępu do drogi publicznej muszę uzyskać od nich notarialnie poświadczoną zgodę na służebność, musze tez zapłacić za samą służebność a także za jej wycenę przez rzeczoznawcę.