Yorey 18.11.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Ogrzewanie wody użytkowej za pomocą pompy ciepła powietrze-woda. Czy ktoś ćwiczy takie rozwiązanie? Jakie wrażenia? Dodam, że plan jest taki - ogrzewanie domu będzie realizowane za pomocą nadmuchu ciepłego powietrza z nagrzewnicy gazowej, a że ciepła woda w domu potrzebna, to sprytnie będzie załatwić ten temat za pomocą małej PC z zasobnikiem powiedzmy 250 litrów. Acz temat jest dla mnie nowy, więc nie wiem jaką PC zastosować, jaki zasobnik będzie dobry dla 4 osób, jakie są koszty użytkowania takiego systemu, jakich błędów nie popełnić? Jeszcze jedna rzecz - czy ktoś się orientuje ile trzeba płacić gazowni, kiedy w ogóle nie używa się gazu? (u mnie tak będzie poza sezonem grzewczym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 czy ktoś się orientuje ile trzeba płacić gazowni, kiedy w ogóle nie używa się gazu? (u mnie tak będzie poza sezonem grzewczym) Czy Ty aby na pewno jesteś uczestnikiem FM od Jul 2004r??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 19.11.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 uhm... a jak to się ma do odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.11.2011 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 jesteś pewien tego współczynnika na poziomie 2? Producent podaje 3,7 acz to zapewne wartość maksymalna, przy czym miałem taki chytry plan by PC stała w piwnicy, nieopodal nagrzewnicy i w zależności od pory roku powietrze miała bądź z zewnątrz bądź z wewnątrz (kubatura przyzwoicie ocieplonej piwnicy to jakieś 190m3). A jaka jest kwota tej opłaty stałej na rzecz gazowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) jesteś pewien tego współczynnika na poziomie 2? Producent podaje 3,7 acz to zapewne wartość maksymalna, przy czym miałem taki chytry plan by PC stała w piwnicy, nieopodal nagrzewnicy i w zależności od pory roku powietrze miała bądź z zewnątrz bądź z wewnątrz (kubatura przyzwoicie ocieplonej piwnicy to jakieś 190m3). A jaka jest kwota tej opłaty stałej na rzecz gazowni? opłata stała to 50 zł/miesiąc .Jak jest gaz to pompa niema sensu tak jak kolektory słoneczne .Przy ogrzewaniu nadmuchowym może mieć sens .Bo podgrzewanie wody itak trzeba jakoś zrobić Ty piszesz o cop maxymalnym dla np +7/ +35 , kolega o średnio rocznym. A co do ciepłej piwniczy .Pompa pobiera ciepło (energię) .Jak zamontujesz ją w piwnicy to przestanie być ciepła już po pierwszej godzinie pracy. W skrajnym wypadku można by było okryć kołdrą bo tam też bywa ciepło. PC ma pobierać energię z zewnątrz i transportować ją do budynku ,a nie z pokoju do pokoju Edytowane 20 Listopada 2011 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.11.2011 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 opłata stała to 50 zł/miesiąc .Jak jest gaz to pompa niema sensu tak jak kolektory słoneczne .Przy ogrzewaniu nadmuchowym może mieć sens .Bo podgrzewanie wody itak trzeba jakoś zrobić Ty piszesz o cop maxymalnym dla np +7/ +35 , kolega o średnio rocznym. A co do ciepłej piwniczy .Pompa pobiera ciepło (energię) .Jak zamontujesz ją w piwnicy to przestanie być ciepła już po pierwszej godzinie pracy. W skrajnym wypadku można by było okryć kołdrą bo tam też bywa ciepło. PC ma pobierać energię z zewnątrz i transportować ją do budynku ,a nie z pokoju do pokoju OK, ale minimalna kubatura dla PC to 18m3, a tu jest 10 razy więcej - wnoszę zatem, że PC schłodzi mi o powiedzmy 5stopni pomieszczenie 18m3, ale nie da rady osiągnąć takiego "sukcesu" przy pomieszczeniu znacznie większym. Acz to tylko moje przypuszczenie, ciekawi mnie jak to "robi" w praktyce. Dodam, że nie uśmiecha mi się budować kolejnego komina na podgrzewacz gazowy, bo to kolejne 3-3,5kPLN więcej, a to połowa ceny pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 20.11.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 opłata stała to 50 zł/miesiąc .Jak jest gaz to pompa niema sensu tak jak kolektory słoneczne . Opłaty zależą od taryfy.Różnica pomiędzy taryfą W-2 a W-3 to ok. 300 zł rocznie. Sam się zastanawiam nad zastosowaniem PC PW do cwu w okresie poza sezonem grzewczym, żeby zmieścić się w limicie taryfy W-2. Przy okazji można trochę schłodzić dom w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.11.2011 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Opłaty zależą od taryfy.Różnica pomiędzy taryfą W-2 a W-3 to ok. 300 zł rocznie. Sam się zastanawiam nad zastosowaniem PC PW do cwu w okresie poza sezonem grzewczym, żeby zmieścić się w limicie taryfy W-2. Przy okazji można trochę schłodzić dom w upały. Możesz przybliżyć pojęcie owych taryf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jeżeli zamontujesz pompe o mocy chłodniczej 2,5 kW i popracuje z 8 godzin to zrobi sie zimno .Jak dostarczysz ciepło ?Grzejnikiem ? Czy przez sufit ?skąd to ciepło w piwnicy ?Latem ok otworzysz okno ,a w zimie?Ja montuje pompy z jednostką zewnetrzną i wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.11.2011 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 hmm... wydaje mi się, że stosunkowo rzadko będzie miała okazję pracować 8 godzin - planuję ją dla potrzeb 4-osobowej rodziny. W piwnicy przewiduję wystawić jedną kratkę grzewczą, a poza tym jest nieźle ocieplona, stąd przypuszczam, że nawet bez grzania te kilkanaście stopni będzie trzymać choćby z samych strat z kanałów nawiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 policz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.11.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 nie mam wystarczających danych:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 pompa o mocy grzewczej 6 kW grzeje 200 l niecałe 2 godziny (moc chłodnicze to około 4 kW - tyle trzeba dostarczyć do piwnicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 To jakiś absurd. porównywalny z wylotem z reku do garażu aby go podgrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.11.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ciepłe i wilgotne(pomimo reku) powietrze pompa wręcz lubi. Można je wykorzystać i w taki sposób. Mam podobny plan, ale martwi mnie wpływ takiego systemu na zawartość garażu w momencie gdy pompa nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Wilgotne powietrze nie zawsze jest ok.Szron osłabia przekazywanie ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.11.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Nie zakładam szronu w garażu. Jeśli się pojawi to najprędzej będzie to rama bramy. Chyba że przywali na zewnątrz minus 30 przez kilka dni, wtedy pompę i tak odstawimy na bok a funkcję CWU przechwyci grzałka w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 20.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Możesz przybliżyć pojęcie owych taryf? Taryfa W-2 - limit zużycia gazu < 1200 m3/rok taryfa W-3 - limit zużycia gazu od 1200 do 8000 m3/rok http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=3730 Abonament i opłaty są zależne od gazowni. W linku masz plik pdf, to sobie znajdziesz swój rejon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.11.2011 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Taryfa W-2 - limit zużycia gazu < 1200 m3/rok taryfa W-3 - limit zużycia gazu od 1200 do 8000 m3/rok http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=3730 Abonament i opłaty są zależne od gazowni. W linku masz plik pdf, to sobie znajdziesz swój rejon. Pozdrawiam Serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts