Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU z pompy ciepła powietrze-woda

Yorey

Recommended Posts

Ogrzewanie wody użytkowej za pomocą pompy ciepła powietrze-woda. Czy ktoś ćwiczy takie rozwiązanie? Jakie wrażenia?

Dodam, że plan jest taki - ogrzewanie domu będzie realizowane za pomocą nadmuchu ciepłego powietrza z nagrzewnicy gazowej, a że ciepła woda w domu potrzebna, to sprytnie będzie załatwić ten temat za pomocą małej PC z zasobnikiem powiedzmy 250 litrów. Acz temat jest dla mnie nowy, więc nie wiem jaką PC zastosować, jaki zasobnik będzie dobry dla 4 osób, jakie są koszty użytkowania takiego systemu, jakich błędów nie popełnić?

Jeszcze jedna rzecz - czy ktoś się orientuje ile trzeba płacić gazowni, kiedy w ogóle nie używa się gazu? (u mnie tak będzie poza sezonem grzewczym)

jesteś pewien tego współczynnika na poziomie 2? Producent podaje 3,7 acz to zapewne wartość maksymalna, przy czym miałem taki chytry plan by PC stała w piwnicy, nieopodal nagrzewnicy i w zależności od pory roku powietrze miała bądź z zewnątrz bądź z wewnątrz (kubatura przyzwoicie ocieplonej piwnicy to jakieś 190m3).

A jaka jest kwota tej opłaty stałej na rzecz gazowni?

jesteś pewien tego współczynnika na poziomie 2? Producent podaje 3,7 acz to zapewne wartość maksymalna, przy czym miałem taki chytry plan by PC stała w piwnicy, nieopodal nagrzewnicy i w zależności od pory roku powietrze miała bądź z zewnątrz bądź z wewnątrz (kubatura przyzwoicie ocieplonej piwnicy to jakieś 190m3).

A jaka jest kwota tej opłaty stałej na rzecz gazowni?

opłata stała to 50 zł/miesiąc .Jak jest gaz to pompa niema sensu tak jak kolektory słoneczne .Przy ogrzewaniu nadmuchowym może mieć sens .Bo podgrzewanie wody itak trzeba jakoś zrobić

Ty piszesz o cop maxymalnym dla np +7/ +35 , kolega o średnio rocznym.

A co do ciepłej piwniczy .Pompa pobiera ciepło (energię) .Jak zamontujesz ją w piwnicy to przestanie być ciepła już po pierwszej godzinie pracy.

W skrajnym wypadku można by było okryć kołdrą bo tam też bywa ciepło.

PC ma pobierać energię z zewnątrz i transportować ją do budynku ,a nie z pokoju do pokoju

Edytowane przez hydraulik_

opłata stała to 50 zł/miesiąc .Jak jest gaz to pompa niema sensu tak jak kolektory słoneczne .Przy ogrzewaniu nadmuchowym może mieć sens .Bo podgrzewanie wody itak trzeba jakoś zrobić

Ty piszesz o cop maxymalnym dla np +7/ +35 , kolega o średnio rocznym.

A co do ciepłej piwniczy .Pompa pobiera ciepło (energię) .Jak zamontujesz ją w piwnicy to przestanie być ciepła już po pierwszej godzinie pracy.

W skrajnym wypadku można by było okryć kołdrą bo tam też bywa ciepło.

PC ma pobierać energię z zewnątrz i transportować ją do budynku ,a nie z pokoju do pokoju

OK, ale minimalna kubatura dla PC to 18m3, a tu jest 10 razy więcej - wnoszę zatem, że PC schłodzi mi o powiedzmy 5stopni pomieszczenie 18m3, ale nie da rady osiągnąć takiego "sukcesu" przy pomieszczeniu znacznie większym. Acz to tylko moje przypuszczenie, ciekawi mnie jak to "robi" w praktyce.

Dodam, że nie uśmiecha mi się budować kolejnego komina na podgrzewacz gazowy, bo to kolejne 3-3,5kPLN więcej, a to połowa ceny pompy ciepła.

opłata stała to 50 zł/miesiąc .Jak jest gaz to pompa niema sensu tak jak kolektory słoneczne .

Opłaty zależą od taryfy.Różnica pomiędzy taryfą W-2 a W-3 to ok. 300 zł rocznie. Sam się zastanawiam nad zastosowaniem PC PW do cwu w okresie poza sezonem grzewczym, żeby zmieścić się w limicie taryfy W-2. Przy okazji można trochę schłodzić dom w upały.

Opłaty zależą od taryfy.Różnica pomiędzy taryfą W-2 a W-3 to ok. 300 zł rocznie. Sam się zastanawiam nad zastosowaniem PC PW do cwu w okresie poza sezonem grzewczym, żeby zmieścić się w limicie taryfy W-2. Przy okazji można trochę schłodzić dom w upały.

Możesz przybliżyć pojęcie owych taryf?

hmm... wydaje mi się, że stosunkowo rzadko będzie miała okazję pracować 8 godzin - planuję ją dla potrzeb 4-osobowej rodziny.

W piwnicy przewiduję wystawić jedną kratkę grzewczą, a poza tym jest nieźle ocieplona, stąd przypuszczam, że nawet bez grzania te kilkanaście stopni będzie trzymać choćby z samych strat z kanałów nawiewnych.

Możesz przybliżyć pojęcie owych taryf?

Taryfa W-2 - limit zużycia gazu < 1200 m3/rok

taryfa W-3 - limit zużycia gazu od 1200 do 8000 m3/rok

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=3730

Abonament i opłaty są zależne od gazowni. W linku masz plik pdf, to sobie znajdziesz swój rejon.

Pozdrawiam

Taryfa W-2 - limit zużycia gazu < 1200 m3/rok

taryfa W-3 - limit zużycia gazu od 1200 do 8000 m3/rok

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=3730

Abonament i opłaty są zależne od gazowni. W linku masz plik pdf, to sobie znajdziesz swój rejon.

Pozdrawiam

Serdeczne dzięki!