Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nastawy sterownika dla kotla z podajnikiem slimakowym

selius

Recommended Posts

Witam

Posiadam piec z podajnikiem slimakowym 17 kw firmy Konstal z sterownikiem Titanic i z tego wzgledu mam do Was kilka pytan:

1) jak ustawic sterownik, aby uzyskac najlepsze spalanie ekogroszku?

2) czy lepiej jest mieszac ekogroszek z mialem dla tanszego rezultatu?

3) jakie macie zdanie o ekogroszku z marketow typu obi? Kalorycznosc niby 25 kj, granulacja 0-25mm czy jest to warte swojej ceny?

4) z tego co juz wiem to nie mozna ustawiac tem kotla nizej niz 45 C, to co robic gdy w domu przy takiej tem jest za goraco? Nie mam przy kotle zadnego zaworu 3 lub 4 droznego, jedynie przy grzejnikach zawory.

Za odp z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Krzysiek K

2) czy lepiej jest mieszac ekogroszek z mialem dla tanszego rezultatu?

Mieszałem poprzednie dwa sezony miał z groszkiem - ale ze względu na dużą ilość spieków i nie dopalonych kawałków węgla w tym roku dałem sobie spokój i zakupiłem sam groszek. Dobre wyniki w spalaniu dawało mieszanie groszku z owsem ale od dwóch lat zakup owsa jest nieopłacalny - przynajmniej dla "mieszczucha" no i w zimie uciążliwe jest go składowanie w domku w mieście.

Z groszkiem z marketów jest tak jak z groszkiem ze składów węgla - raz trafisz na dobry a raz na kiepski i nie ma na to żadnej zasady ( poza tą kto chciał więcej zarobić na worku). Raz mi się zdarzyło kupić super węgiel w BricoMarche ale niestety cena z tonę wynosiła coś około 1000 zł .

Akurat po moim poście w innym wątku @Marin75 podjął ten sam temat więc Ci go tu wkleję : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149321-Palnik-BRUCER-sterownik-eCoal&p=5014397&viewfull=1#post5014397

4) z tego co juz wiem to nie mozna ustawiac tem kotla nizej niz 45 C, to co robic gdy w domu przy takiej tem jest za goraco? Nie mam przy kotle zadnego zaworu 3 lub 4 droznego, jedynie przy grzejnikach zawory.

Niestety ale kotła nie powinno się ustawiać niżej niż zaleca producent - najczęściej jest to około 55 stopni. Jeśli w domu jest za gorąco a nie masz możliwości przerobić instalacji - zakup termostaty elektroniczne na grzejniki - są bardziej czułe i dokładne na ustawienia lub jeśli sterownik pieca na to zezwala kup termostat pokojowy ( teraz można kupić nawet bezprzewodowy ) który bardzo dobrze ustabilizuje Ci temp. w domu.

Edytowane przez pawelo_pl

Dzieki za odpowiedz.

A powiedzcie mi czy jest to normalne gdy piec jest na podtrzymaniu to groszek sie nie pali tylko zarzy?

Mam palnik ekoenergi 2 albo 3 generacji i czy jest tez normalne ze pali sie tylko polowa palnika?

Nastawy jakie mam to

1) Tem kotla 50 C

2) czas podawania 10 s

3) czas podtrzymania 70 s

4) dmuchawa 3 bieg (1-12)

5) przyslona dmuchawy oslonieta 2 cm

6) czas przedmuchu 10 s

7) krotnosc 4

Co byscie zmienili w moich ustawieniach?

Pozdrawiam

Moze ktos jeszcze pomoze :)

Zadzwoń do Konstal, p. Grzegorz Ci pomoże.

Na sterowniku Titanic masz też naklejkę z numer ogólnopolskiego serwisu -dzwoń.

W firmie Prond w kotłowni testowej jest tłok typu OPAL oraz model Skam-P z palnikiem Ekoenergia, jest na czym testy robić.

Jak zadzwonisz do firmy Prond, to prawdopodobnie nastawy na tych kotłach robi p.Mateusz

siła nadmuchu 3 jest wstawiana z myślą o palnikach fajkowych, do Ekoenergii musiałbyś dmuchać mocniej, aby żar rozciągnąć na całość - ok. 5-7bieg.

Najwyżej mocniej przebije Ci nastawę, ale resztę opanujesz trybem podtrzymania.

Wybierając Titanic masz klasyczny sterownik dwustanowy, więc to normalne,że palnik w podtrzymaniu przygasa i się tylko żarzy.

• 6 years później...

najlepiej nie kobinowac z mieszaniem ekogroszku, dobrze znalesc staly punkt zakupy, polecam srednio cenowo okolo850 zl za tone obecnie, tansze sie nie dopalaja i maja duzo miału wiec wg mnie sa nie oplacalne. Polecam pieklorz zielone worki.

ja mam czas podowania 15s, miedzy podawaniem 1m25s, krotnosc 5, temp kotla 60, czas w potrzymaniu 1m, dmuchawa 7 bieg. przy takich ustawieniach najlepsze spalanie najmniej wegla tznsam popiol w popielniku, a co do ilosci to zalezy od jakosci wegla i ilosci spalanej na dobe.