klaudia_d_zbik 19.11.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witam Otóż została podjęta decyzja o budowie. Musimy się z mężem spieszyć, ponieważ mamy "aż" rok czasu do złożenia wniosku o kredyt w programie rodzina na swoim. A raczej ja muzę się spieszyć, bo znając życie choć mam tylko 20 lat na karku, to wszystko jest zawsze na mojej głowie. Mam nadzieję, że pisanie tego dziennika budowy pomoże mi lepiej to wszystko zorganizować oraz będziecie mogli mi udzielić wiele cennych rad. Całe szczęście, że mam znajomą Panią, od której w tym momencie wynajmujemy mieszkanie. Pracuje w kredytach, ma biuro nieruchomości, także wesprze mnie swoją wiedzą. Jedna rozmowa z nią już dużo mi dała. No i ma znajomego bardzo dobrego geodetę, który bardzo nam się przyda, a w naszym przypadku bardzo nam się to przyda. A więc...ZACZYNAMY;) A o to kwestie, które trzeba jak najszybciej rozwiązać... 1. DZIAŁKA. Swojej działki nie mamy. Teście mają 3 działki, ale wszystkie rolne i bez drogi dojazdowej. A jedna to w ogóle jeszcze nie przepisana na nich. Na razie z tego co się dowiedziałam, to najlepiej by było budować się na tej działce, na której oni mieszkają... Nie jest to duża działka, na części stoi ich dom, a zaraz obok stodoła. Trzeba by było stodołę wyburzyć i tam się postawić. Ale najpierw należy podzielić działkę... A z tym jest dużo pracy. W poniedziałek mam przynieść geodecie mapki, wypis z księgi wieczystej i wypis z rejestru gruntu(chyba tak to się nazywało) tych działek, a on mi doradzi, gdzie najlepiej się budować. Zrobię to chyba w poniedziałek. A jeśli nigdzie nie będzie się dało, to może uda nam się kupić coś małego po znajomości... Choć to będzie jeszcze cięższe. 2.WARUNKI ZABUDOWY Mam go jak najszybciej złożyć, jeśli byśmy się mieli budować na działce teściów. Mam nadzieję, że jak wszystko dobrze pójdzie, to na czwartek mi się go uda zrobić. Jeśli ktoś ma jakieś porady dla mnie w tym momencie, bardzo bym o nie prosiła. POZDRAWIAM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 19.11.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Moje zasadnicze pytanie - dlaczego chcesz się budować na jednej z działek, która nie należy do Ciebie a do Teściów, przy czym Teście mają "problemy" z własnością którejś z tych działek? To jakieś takie toszkę zakręcone jest Nie chcę tu siać czarnych scenariuszy - jednak, życie mnie nauczyło, że z rodziną różnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 19.11.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 aaaaa z warunkami zabudowy też różnie bywa - czasem czeka się za tym papierkiem miesiąc, a czasem pół roku lub więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia_d_zbik 22.11.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Działka byłaby przepisana na nas, musiałaby być, ponieważ chcemy się budować korzystając z programu rodzina na swoim. A wszystkie pozwolenia wiem, że mogą trwać nawet rok czy więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia_d_zbik 22.11.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Dziś miałam spotkanie z geodetą. Z podziałem działki nie byłoby problemu, tylko problem leży w tym, że droga, która prowadzi do tej działki jest prywatna. I tak naprawdę nie wiadomo do kogo należy... Czy do teściów czy do sąsiadów... Jeśli do sąsiadów, to chociaż to kuzyn teściowej, to z pewnością nie da nam służebności. Jutro geodeta ma to sprawdzić, jak to jest z tą drogą. Patrzył też na działkę rolną, ale do tego wrócę, jeśli będziemy musieli o niej myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts