witias 19.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witam wszystkich na forum Mam nietypowy problem ze zjazdem z drogi krajowej . Dwa lata temu kupiłem działkę nie zabudowaną przy drodze krajowej , wjazd na działkę z drogi krajowej istnieje, jest to jeden szeroki połączony zjazd dla mojej działki i sąsiada. Po sprawdzeniu w geodezji powiatowej dowiedziałem się że nie ma tego zjazdu na mapach więc skierowałem pismo do GDDKiA z zapytaniem czy w ich ewidencji figuruje w/w zjazd , dostałem pismo z odpowiedzią iż nie figuruję ale możliwość wybudowania takowego w (miejscu gdzie aktualnie się znajduje).Po pewnym czasie wystąpiłem ja i sąsiad (ten od połączonego zjazdu) do gminy o warunki zabudowy . Sąsiad w warunkach zabudowy dostał dostęp do działki z istniejącego zjazdu ja natomiast dostęp do działki z projektowanego zjazdu . Nadmieniam iż działka moja znajduje się pomiędzy zabudowaniami, na działce tej do 1996 roku stał dom który się spalił, następnie poprzedni właściciel w 1998 roku dostał pozwolenie na budowę na tej działce domu jednorodzinnego ,wykopał fundamenty i na tym zakończył inwestycje. Posiadam całą jego dokumentację z pozwolenia na budowę i w załączonych mapkach Projekt Zagospodarowania działki jest zaznaczony zjazd i podpisany „istniejący zjazd” mapka posiada pieczątkę Wojewódzkiego „Zespołu Uzgodnień Dokumentacji Projektowej” Od 1998 do 2009 roku działka była nie użytkowana i zapuszczona. Czy w związku z powyższym GDDKiA nie powinna uznać iż zjazd ten istniał tam zawsze i jest to istniejący zjazd . Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej sytuacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.11.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 wykłócanie się z GDDKiA czy zjazd jest istniejacy czy projektowany w tym przypadku nie ma, moim skromnym zdaniem, większego sensu. Skoro twierdzą, że wydadzą zgodę w tym miejscu na nowy zjazd, to wystąp po prostu o decyzję lokalizacyjną na nowy zjazd i będzie po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witias 02.12.2011 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Różnica jest znaczna ,bo jeżeli uznają mi zjazd to koszty 0 jeżeli nie to projekt, dokumentacja itp. minimum około 7000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 02.12.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 projekt zjazdu kosztuje 500 - 1000 PLN. To nie jest wielkie opracowanie. Projekt organizacji ruchu na czas robót około 500. Decyzje administracyjne są za darmo. Zjazdu będziesz mieć ze 20m2 i wcale z kostki go wykonywac nie musisz, skoro już istnieje. Zatem 7000 to sporo za dużo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts