Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Niedługo rozpocznę generalny remont mieszkania. Poszukuję deski podłogowej o optymalnych zastosowaniach w przystępnej cenie. Na panele nie dam się namówić ze względu na to iż dla mnie sprawiają wrażenie sztuczności, uginania się pode mną, stukania jak jakiś karton itp. Jestem zdecydowany położyć podłogę z desek fazowanych i prawdopodobnie będę je kleił do podłoża aby uzyskać tzw. twardość pod stopami. Do nie dawna zastanawiałem się nad deską Barlinecką, ale słyszałem o niej sporo złego. Jakie zatem deski wybrać? Twarde, trwałe, nie takie, że spadnie łyżeczka od herbaty i mamy gotowe wgłębienie itp.
https://forum.murator.pl/topic/162867-deska-pod%C5%82ogowa-jaka-najlepsza-w-rozs%C4%85dnej-cenie/

• 1 year później...
polecam austriacki Scheucher Parkett, wg mnie najlepsze deski warstwowe jakie układałem i na pewno najmocniejszy lakier, a układałem wszystkie jakie są dostępne w salonach w Poznaniu i jeszcze kilka innych marek w Niemczech
W odpowiedzi reklamy. A deska to moda. Okoniem do natury drewna. Przeminie i pociągnie za sobą tych wszystkich trendy. Drewno na podłodze to najlepsze rozwiązanie i sprawdziło się przez wieki ale na modę nie patrzy.
Sorry ze podpinam sie pod temat, nie chce zakladac nowego tematu odnosnie deski, ma moze ktos ta deske i moze podzielic sie uwagami odnosnie niej http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/deski-podlogowe/deska-podlogowa-lita-dab,p147556,l189.html
ciekawe są deski podłogowe w barlinku za przystępną cenę, a coś z wyższej półki to długie do 9 mb deski, ale to już koło 600zł m2

Wiadomo, zależy od budżetu, jakościowo mają dobre, ale cena nie na każdą kieszeń :)

Ja kupiłem w leroy merlin deskę litą dębową olejowaną (była też w wersji lakierowanej), grubość 16mm, szerokość 10cm, długość - mix 30-120cm, cena 114 zł/m2. Jest ładna, naturalna, i dobra jakościowo. Oczywiście, nie jest to sortowany dąb po 250zl/m2, ale po lekkim przesortowaniu i wrzuceniu gorszych egzemplarzy w niewidoczne miejsca moim zdaniem deska jest bezkonkurencyjna jeśli chodzi o stosunek jakość i wygląd do ceny.

pzdr

temat dotyczy deski podłogowej, czy to z leroy o szerokości 10cm i długości, a raczej krótkości 30-120 to deska? myślę że raczej duża klepka

W sklepach nazywa się to deską podłogową, dlatego używam tego nazewnictwa.

• 3 weeks później...
ok, jasne, można wiedzieć ile zapłaciłeś za ułożenie /m2 ? komu zleciłeś prace (parkieciarz / złota rączka /ekipa ogólnobudowlana itd) i na jakiej chemii?

Moja własna złota rączka z pomocą taty i brata, klej Uzin MK 90 + grunt Uzin (zdaje się 414 Turbo czy jakoś tak).

Deska też drewno tylko że wygodniejsze w układaniu i nie trzeba koniecznie kleić. Można znaleźć warstwówki w okolicach 100-120zł za m2 Osobiście polecam olejowane bo zawsze łatwiej samemu odnowić w razie uszkodzeń.
Wszystko zależy od przeznaczonego budżetu, dla jednego rozsądny budżet nie oznacza tego samego dla drugiego. Ja zamawiam http://ipodlogi.pl/kat/25/bambusowe drewno bambsowe, niestety nie jest jeszcze zbyt popularne, ale mam nadzieję, że nie będę żałować.
czy klej uzim mk73 nadaje sie do deski litej 30-120cm dlugosci.

Klej mk 73 jest bardzo dobrym klejem ale tylko do mniejszych elementów tzn. parkietu. Deski należy kleić klejami dwuskładnikowymi, MS lub poliuretanami jednoskładnikowymi.