Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkrętarko-wiertarka akumulatorowa Makita czy może Celma?

odaro

Recommended Posts

Ostatnio trafiłem na fajna wkrętarkę naszej produkcji czyli Celma WAK Li 18-DD.

Wkrętarka jest na akumulatory litowo -jonowe 18V o dużej pojemności 2,8Ah z szybką inteligentną ładowarką i udarem

Taka sama wkrętarko-wiertarka z udarem ale Makita jest po cenach z Allegro droższa przynajmniej 500zł.

Celma można kupić już za 699zł.

Celma WAK- LI 18 DD.

Używał może już ktoś tej wkrętarki i ma jakieś doświadczenia.

Miałem ja w rękach i bardzo fajnie wygląda. Gabaryty i wygląd bardzo przypominają Makita.

A może lepiej wybrać trochę słabszą np. bez udaru ale jednak Makita.

Np taką Wkrętarka Makita.

Albo taka też bez udaru Makita 453

Tylko wtedy zawsze trzeba parę złociszy dorzucić.

Edytowane przez odaro

kiedyś Celma miała niezły sprzęt potem się pogorszyła jak jest obecnie nie wiem, zależy czy do drobnych prac czy do profesjonalnego tyrania makity są sprawdzone wytrzymują ostre tyranie, jak chcesz mieć dobry udar to kup sds bo we wszystkich wkrętarkach to bardziej gadżet

W sumie na udrze najmniej mi zależy ale jak będzie to może się przyda.

Wkrętarkę potrzebuje do pracy na swojej budowie nie do pracy zawodowej.

na własną budowę - tylko do czego ? u mnie na poważnie wkrętarka przydała się do zabudowy poddasza bo wykonywałem ją sam. wcześniej sporadycznie i każda ekipa miała swój sprzęt. zabudowę zrealizowałem przy pomocy 12 voltowego black&deckera za niecałe 300 zł i dwoma akumulatorami.

kiedyś zastanawiałem się czy nie kupić czegoś mocniejszego z akku 14 albo 18 voltów, potem dziękowałem w myślach, że wziąłem najmniejszą 12voltową wersję - ręka się nie męczy a poddasze bez problemu zabudowane.

W Celmie dowiedziałem się wkrętarki te są produkowane w tym samym zakładzie co Makita i cześć podzespołów jest jednakowa.

Dlatego akumulatory Celmy pasują do Makity. Mają ten sam kształt i podłączenie.

Podobno żaden producent nie produkuje wkrętarek akumulatorowych w Europie,

W Celmie dowiedziałem się wkrętarki te są produkowane w tym samym zakładzie co Makita i cześć podzespołów jest jednakowa.

Dlatego akumulatory Celmy pasują do Makity. Mają ten sam kształt i podłączenie.

Podobno żaden producent nie produkuje wkrętarek akumulatorowych w Europie,

Kupiłem wkrętarke Celmy kilka msc temu .. ale bez udaru jakis nizszy model...

Skreciłem nią całą altane drewnianą , inne prace koło domu i jestem bardzo zadowolony.

Mogę polecić

• 5 months później...
W sumie na udrze najmniej mi zależy ale jak będzie to może się przyda.

Wkrętarkę potrzebuje do pracy na swojej budowie nie do pracy zawodowej.

W takim razie kupowanie makity 18V to przerost formy nad treścią. Pracowałem z Makitą 12V, teraz mam celmę 12V - słabszy moment obrotowy, ale chodzi. Zaoszczędziłem parę stówek, ale jak ta padnie, to przeproszę sie z makitą.

Tak tylko Celme kupjesz za 300 zl a Makite za 700 to ta roznica..

Pewnie zależy od tego co i ile będziemy robić do domowego użytku w granicach rozsądku nie trzeba kupować profesjonalnego sprzętu od razu, ale jeśli wiemy, że sprzęt nie będzie oszczędzany to zazwyczaj jednak warto dopłacić. Zostaje jeszcze po środku Bosch.

• 3 weeks później...
Ja od lat preferuje "starego, dobrego" Boscha. Jeżeli ktoś ma firmę to nie ma się co łaszczyć i kupować coś taniego i może wytrzyma jedną robotę, tylko zainwestować w porządny sprzęt. Szkoda czasu i nerwów na badziewie. Do domu i przy ograniczonych funduszach, pozostaje zielony Bosch - nieprofesjonalny ale jakość trzyma. Dlatego w tym przypadku proponuje coś takiego:http://megastore.pl/6573,Bosch-Wiertarko-wkretarka-PSR-18V-z-walizka.html

Jeśli mamy dostęp do prądu to oczywiście, tym bardziej, że nie musimy pamiętać np. o tym, żeby przy dłuższym leżakowaniu nie ładować baterii do pełna (albo rozładowywać do zera) i tutaj sprawdzą się tańsze marki typu Kinzo. Chociaż jak robiłem podbitkę to jednak, wolałem akumulatorowe :)

Ostatecznie kupiłem Celma

Z daleka moja Celma wygląda jak Makita :)

I jak się sprawuje? Pytam bo muszę zakupić drugą do kompletu, pierwszą mam DeWalta z której jestem bardzo zadowolony. Ale ciekaw jestem właśnie Celmy, która jest właśnie produkowana na licencji Makity :) stąd to podobieństwo :)

I jak się sprawuje? Pytam bo muszę zakupić drugą do kompletu, pierwszą mam DeWalta z której jestem bardzo zadowolony. Ale ciekaw jestem właśnie Celmy, która jest właśnie produkowana na licencji Makity :) stąd to podobieństwo :)

Jestem bardzo zadowolony. Od razu ją polubiłem taka samo jak sprzęt Makita. Polecam.

• 3 months później...