Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkrętarko-wiertarka akumulatorowa Makita czy może Celma?

odaro

Recommended Posts

W Celmie dowiedziałem się wkrętarki te są produkowane w tym samym zakładzie co Makita i cześć podzespołów jest jednakowa.

Dlatego akumulatory Celmy pasują do Makity. Mają ten sam kształt i podłączenie.

Podobno żaden producent nie produkuje wkrętarek akumulatorowych w Europie,

witam mam pytanie czy jesli bym kupil aku celmy do makity btd129 to czy ten aku celmy mozna ladowac w ladowarce makity ?

Jeśli aku z Celmy nawet by pasował, to ładowarkę musisz mieć też z Celmy. W akumulatorach Makity są chipy, które komunikują się z ładowarką. Jeśli nie ma żadnego, to ładowarka się nie załączy.

Wiem o co chodzi, akumulatory po blisko 300zł. Ale bardzo ciężko je zajechać, więc stosunek cena / jakość jest stosunkowo dobry. Wiem po sobie, klikanaście elektronarzędzi na ten rodzaj baterii.

W razie potrzeby namiar na aku -> http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=26899

Pozdrawiam, Zalewski Paweł

• 3 weeks później...
Chyba na odwrót - nawet jeżeli Celmy fizycznie pasuje, to ładowarka musi być Makity, bo inaczej sprzęt nie zadziała :)

Czy chip z aku komunikuje się z narzędziem? Z całą pewnością komunikuje się z ładowarką, w starszych Makitach aku Celmy spokojnie pracował z narzędziem, niezależnie od ładowarki, czy z nowymi tak jest, nie sprawdzałem.

Póki co po ponad roku użytkowania wszystkie baterie wciąż sprawne. Spróbować można, ale w nowej ładowarce Makity nie załadujesz innego aku niż właściwy, oryginalny. Brak komunikacji odczyta jako uszkodzenie i ładować nie będzie. :)

• 5 months później...
Ostrzegam przed elektronarzędziami Celmy kupiłem strug wydawał się bardzo porządny a okazał się wielkim szajsem już dwa razy naprawa gwarancyjna a firma wykręca się od zwrotu kasy że narzędzie było nieprawidłowo używane reklamują się "moc polskich narzędzi" a najtańszy strug z marketu wytrzymał dłużej niż narzędzie w którego instrukcji jest napisane że nadaje się do pracy ciągłej. Co do serwisu też wielka porażka czas trwania napraw jest najdłuższy ze znanych mi profesjonalnych serwisów.

Moja " za kupę kasy " zgłębiarka Festo była większą ilość dni w serwisie niż w pracy. Nie ma reguły.

Z obserwacji ostatnich 20 lat mogę powiedzieć, iż Makita to prosty i niezawodny sprzęt testowany przez pracowników, a ci jak wiadomo narzędzi nie szanują.

Podobne osiągi miały wkrętarki DeWalta i Boscha.

Jeśli aku z Celmy nawet by pasował, to ładowarkę musisz mieć też z Celmy. W akumulatorach Makity są chipy, które komunikują się z ładowarką. Jeśli nie ma żadnego, to ładowarka się nie załączy.

Wiem o co chodzi, akumulatory po blisko 300zł. Ale bardzo ciężko je zajechać, więc stosunek cena / jakość jest stosunkowo dobry. Wiem po sobie, klikanaście elektronarzędzi na ten rodzaj baterii.

W razie potrzeby namiar na aku -> http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=26899

Pozdrawiam, Zalewski Paweł

Policz koszty reanimacji aku. Taniej jest kupić nową wkrętarkę z dwoma aku w promocjach i nie mówi o cenach z USA.

Moja " za kupę kasy " zgłębiarka Festo była większą ilość dni w serwisie niż w pracy. Nie ma reguły.

Z obserwacji ostatnich 20 lat mogę powiedzieć, iż Makita to prosty i niezawodny sprzęt testowany przez pracowników, a ci jak wiadomo narzędzi nie szanują.

Podobne osiągi miały wkrętarki DeWalta i Boscha.

zaskakujesz mnie Festo ma problemy, Dewalta wkrętarek używam i lepszych nie znam mam też sds 18v już 10lat i to jest niezniszczalne narzędzie pracowało na blokach robiąc instalacji tysiące dziur w betonie i dalej działa

• 2 weeks później...
Trochę się zmieniły czasy. NiCd odchodzą do lamusa. Tak samo konstrukcja samych wkrętarek zmienia się na plus, np krótkie wrzeciona gdzie mistrzem jest Bosch bo ma w ofercie podobno najkrótszą maszynkę, chyba 12V. W LM na półkach leży teraz malutka 12V AEG z dwoma aku, jeden drobny wielkości baterii R20 1,5Ah, drugi większy 3Ah i to robi wrażenie bo ta maszynka kosztuje około 540zł. Przy trafieniu na tani piątek(-10% na wszystko) lub uzbieraniu 1000 pkt na koncie lojalnościowym, mamy za 500zł fajny kompaktowy sprzęt. Nie ma walizki, a torbę z kordury, brakuje oddzielnej latarki(ma świecącą diodę nad spustem) i też jest króciutka. To tyle z ogólnych zalet litowo jonowych sprzętów. Minusy to jak ktoś opisał szybki STOP po rozładowaniu, który w droższych modelach jest sygnalizowany wskaźnikiem naładowania i najważniejszy wg mnie minus to słaba praca przy niskich temperaturach. Na mrozie wręcz nie popracujemy bo ładowarka może po prostu nie zadziałać, a naładowany wcześniej aku skończy się momentalnie. Mam jeszcze taką informację, że te 12V tak na prawdę nie osiągają takiego napięcia bo wynika to z przelicznika poszczególnych cel mających coś około 3,7V co daje okolice 11V w komplecie i jak określił to kumpel, jest to oszukaństwo. Podsumowując. Do drobnych prac wybrałbym maks. 14V litowo jonową. Wszystko co ponad to raczej sprzęty dla cieśli, dekarzy, hydraulików, monterów konstrukcji stalowych itp. Takie maszynki mają już zazwyczaj udar i przy źle ustawionym sprzęgle potrafią powykręcać stawy : ).