Paulus 17.03.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Witam wszystkich FORUMOWICZÓW... dzięki mojej KOCHANEJ babci mam szansę dołączyć do grona osób spełniających swoje marzenie - niekoniecznie duży, ale za to własny domek.Może z tym domkiem to jeszcze przesada, bo sprawa dotyczy darowizny działki budowlanej, na której miał by powstać, ale od czegoś trzeba zacząć. Ale wracając do tematu... Ostatnio obiła mi się o uszy informacja o mozliwości dokonania darowizny nieruchomości korzystając bezpośrednio z sądu, a pomijając notariusza.... Czy ktoś coś na ten temat wie, a może słyszał... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 17.03.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Pierwszy raz słyszę. Darowizna nieruchomości może odbyć się tylko przez spisanie aktu notarialnego. Prawdopodobnie pomyliło Ci się z zapisem testamentowym. Babcia może w testamencie zapisać działkę na Ciebie i wtedy ją odziedziczysz. Testament po śmierci babci otwiera się w sądzie i sąd wydaje orzeczenie o nabycie spadku. Ale właścicielką staniesz się dopiero po śmierci babci. Jeśli masz rodzeństwo lub Twoi rodzice mieli rodzeństwo, będziesz musiała im wypłacić zachowek w wysokości połowy tego co by dziedziczyli ,gdyby nie było testamentu. Sądownie zamiast notarialnie można działkę dzielić, ale wtedy gdy już jest kilku współwłaścicieli. Wtedy nawet taniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 witamnie znam szczegolow, ale warto sprawdzic ,,watek" kupna. Znajoma rowniez dostala dzialke od wujka i powiedziala, ze lepiej wyszla na ,,kupnie" tej dzialki niz na darowiznie. Nie wiem, na jaka sume opiewala ta umowa ale warto sprawdzic rowniez taka sytuacje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 18.03.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Bo opłaty notarialne są takie same a przy sprzedaży nie trzeba płacić podatku od darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts